Przymierzam siê do kupna rêkawic p³ytowych.Kogo z kowali mi polecacie.
Niestety, we wczesnym ¶redniowieczu nie u¿ywano rêkawic p³ytowych, lepiej daj to do dzia³u o pó¼nym ¶redniowieczu.
hmmm. po co kupowaæ rêkawice. zrobienie rekawicy. Kolcz± mozna ³atwo zrobiæ, ale potrzeba na to po¶wiêciæ troszke czasu. Ja ju¿ pisa³em Tobie jak ³atwo zrobiæ rêkawice...
Jak masz jakie¶ pytanka to wal na p.w.
postaram siê Tobie pomóc
Pozdrawiam
Co do pana Tylko Ulf to nie raz widza³em rêkawice p³ytowe w XIII w czyli na forum ³apie siê w wczesnym ¶redniowieczu, poza tym p³ytowe o wiele lepiej chroni± rêce.
Co do pana wbtrzcina to zrobi³em rêkawice kolcze podobnie jak mi pan radzi³ i ma pan racje s± ³atwe w wykonaniu, ale bardzo mi siê podobaj± rêkawice p³ytowe. Wys³a³em pany odp na mail.
Czy kto¶ mo¿e mi powiedzieæ czy u¿ywano w tym czasie takowych rêakwic.
a gdzie widziales rekawice plytowe w XIII wieku?
owszem Persowie mieli takie juz hoho wczesniej ale to kawalek stad w strone Kranca Swiata
Widzia³em rekawice na zdjêciach z imprez XIII w jak znajdê to poka¿e. Domyslam siê, ¿e takich rêkawic nie noszono w XIII w.
Skoro takich nie uzywano to znaczy, ze ty ich tez nie powinies uzywac.
Wiesz to, ze ktos robi "mrok" to ty tez masz. Nie biez zlych tylko dobre przyklady, a jak chcesz byc ladny to pomaluj paznokcie i wal bez rekawic, ale je bym nie ryzykowal i zrobil kolcze z dobrym wytlumieniem.
BTW. slyszalem ze czasem plytowe potrafia zrobic wieksza krzywde niz jak by ich wogole nie bylo, choc nie wiem czy to prawda.
Pozdrawiam
Awiecz
Mo¿e i wiêksz± krzywdê, ale uderzenie miecza w kolcze a p³ytowe. Wydaje mi siê, ¿e jest ró¿nica.
Ludzie s± "mroczni" trzeba uwa¿aæ, ale naszczê¶cie jest FREHA gdze zawsze ¶wieci s³oñce.
No wiêc zostanê przy kolczych.
Mam takie dodatkowe pytanie. Zajmujê siê XIIIw czy jesy mo¿liwo¶æ wysy±pienia w innych imprezach np. Grunwald.
Pozdrawim
Prawdopodobnie tak... jezili zechesz lub bractow Cie we¼mie...
ja tak s³ysza³em tylko wiêc wybaczcie mi b³±d
Pozdrawiam
No gdyby na Grunwaldzie mia³y by wystêpowaæ bractwa tylko zajmuj±ce siê t± epok± to by tak du¿o ich nie by³o w bitwie, musz± byæ mieszane nie wiele ale musz±.
W tym roku na Grunwaldzie, w przeciwieñstwie do lat poprzednich, nie by³o ju¿ uzbrojenia typowego dla 13 wieku. Marne szanse (na szczê¶cie) ¿e za rok nast±pi regres. Na Grunwaldzie pojawiaj± siê grupy robi±ce inne okresy (raczej pó¼niejsze) ale jest ich (na szczê¶cie
) coraz mniej.
CYTAT(Wiesiod2)
No gdyby na Grunwaldzie mia³y by wystêpowaæ bractwa tylko zajmuj±ce siê t± epok± to by tak du¿o ich nie by³o w bitwie, musz± byæ mieszane nie wiele ale musz±.
A dlaczego musza, wcale nie musza.
Ale ta dyskusja nie pasuje to tego dzialu i tematu prosze ja przeniesc gdzie indziej.
Bardzo przepraszam trochê zabrn±³em za daleko. Pyta³em siê z ciekawosci.
Nie musz± mog± to mog± bardziej pasuje.
Dyskusja jest o tematyce XIII w wiec nieb±dê siê pyta³ kogo¶ z XVw o takowe informacje dlatego wstawi³em to tytaj we wczesnym sredniowieczu i uwa¿am ¿e mam racjê
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.