Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Polskie t³umaczenie traktatu Leckuchnera (kord)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Traktaty, Rekonstrukcja na podstawie ¼róde³
Feniks
Witam,

Dziêki mrówczej pracy Marcina Surdela i Moniki Maziarz mamy przyjemno¶æ zaoferowaæ polskie t³umaczenie traktatu Johannesa Leckuchnera na kord:

http://www.arma.lh.pl/zrodla/traktaty/pdf/.../leckuchner.pdf

Mi³ej lektury.

Niestety, ilustracji - ze wzglêdu na obiekcje biblioteki - nie jeste¶my w stanie zamie¶ciæ.
pakotek
Fajna rzecz. My¶lê, ¿e obrazków nie trzeba t³umaczyæ wiêc sobie, ka¿dy obcojêzyczne znajdzie. Wielkie dziêki.
Sewerysz
No i klops.
Nie uda³o mi siê. Moje google nie dzia³a tongue.gif
Czy znajdzie siê dusza ¿yczliwa by podaæ jaki¶ namiar do ilustracji bêd±cych nieodzown± czê¶ci± do rzeczonego traktatu?
Oferujê dozgonn± wdziêczno¶æ... icon_wink.gif
Pozdrawiam serdecznie
Sewer
Feniks
Z tego co wiem, to Leckuchnera nie ma dostêpnego na sieci.
Marcin Surdel
Czo³em!

Ano, nie ma Leckuchnera na sieci - poza amerykañsk± stron± ARMA "for members only". Za¿alenia nale¿y kierowaæ do Johna Clemensa oraz/lub biblioteki w Monachium, które to instytucje upar³y siê trzymaæ pod korcem najwa¿niejsz± ksiêgê od czasu spisania Biblii icon_wink.gif.

Ostatnio jak sprawdza³em, biblioteka trzymaj±ca manuskrypt u siebie mo¿e wykonaæ kopie/skany - tylko liczy sobie w euro od strony i nie zezwala na rozpowszechnianie, a za ponad 200 stron wychodzi kosmiczna kasa. Znacznie taniej i pro¶ciej jest zapisaæ siê do ARMA-PL icon_wink.gif. To ten sam problem, co ze wszystkimi manuskryptami - kto¶ musi zap³aciæ za skanowanie i wystawienie w sieci lub za reprint, a jak ju¿ zap³aci, to nieczêsto jest sk³onny do rozdawania.

Mo¿na te¿ pój¶æ na skróty, i od³o¿yæ trochê wiêcej kasy na instrukta¿owy DVD o fechtowaniu kordem - ma wyj¶æ gdzie¶ jeszcze w tym roku, i bêdzie dostêpny na www.agilitas.tv
Mo¿na te¿ uderzyæ do Feniksa po dwa filmy z kolejnych zjazdów w Dijon, na których s± prezentacje Ochs'ów.
Wszystkie trzy filmy nakrêcili (lub koñcz± krêciæ) go¶cie z Kampfgruppe Ochs, dla mnie powa¿ne autorytety w kwestii "d³ugiego no¿a" - miêdzy innymi to w³a¶nie oni wykonali i udostêpnili transliteracjê u¿yt± przy opracowaniu polskiego t³umaczenia.

Obawiam siê, ¿e jeszcze du¿o czasu up³ynie, zanim uda siê nakrêciæ i udostêpniæ jakie¶ sensowne instrukta¿e po polsku.

Pozdrowienia
Marcin Surdel
Czo³em!

Wspania³a nowina :-)

Bayerische Staats Bibliothek wystawi³a na sieci kolorowy, w do¶c dobrej rozdzielczo¶ci i ca³kowicie kompletny skan, za darmo.
http://mdz1.bib-bvb.de/~db/bsb00002184/ima...0002184&seite=1

Smacznego icon_wink.gif

Pozdrowienia
Smokomir
Napisa³em skrypcik, który ¶ci±gn±³ mi traktacik na dysk - dla osób, które wol± to przegl±daæ z dysku, a nie chc± 438 razy klikaæ na "Save image as" icon_wink.gif, link poni¿ej.

Uaktualniony link, tym razem z ca³ym (mam nadziejê icon_wink.gif ) traktatem.
Spakowany Leckuchner (47MB)

Pozdrawiam
Marcin Surdel
Tylko 348? Pominê³o Ci siê co najmniej 70 stron ...
Smokomir
Racja, zamieni³y mi siê cyferki - nie 348, a 438, zaraz doci±gnê i zamieszczê resztê.
Marcin Surdel
No i po udostêpnieniu. http://forums.swordforum.com/showthread.ph...9980#post769980 , po przeczytaniu mo¿na sobie wyrobiæ w³asne zdanie na temat przyczyn znikniêcia Leckuchnera z sieci. Ja jestem cokolwiek zniesmaczony.

Pozdrowienia
Smokomir
Hym hym.... no to ja strategicznie zostawiê decyzjê o kasowaniu/nie kasowaniu postu z linkiem do spakowanej wersji moderatorom icon_wink.gif
Adsumus
No ja bym radzil braæ do czasu kiedy mo¿na:)
Marcin Surdel
Jak najbardziej.
Zdzislaw Duda
Witam!
dla tych co szukaja manuskryptow oraz traktatow podaje link ktory wiele ulatwia.
http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk.html
ja osobiscie korzystam od pewnego czysu z tego linku i co nieco znajduje !
Zdzislaw Duda
czy udalo sie komus komplet Traktatu Lecküchnera sciagnac?
Woo
A to co le¿y wy¿ej ¶ci±gniête przez Smokomira? Bo jak dla mnie, wygl±da kompletnie...
Adsumus
To co poda³ Smokomir ma 438 stron.
Wiêc chyba kompletne smile.gif
Marcin Surdel
Kompletne, z ok³adkami w³±cznie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.