Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Krzy¿yki
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
KhaToo
Jako przyk³±dny krzy¿owiec powinienem zaopatrzyc siê w odpowiedni krzyæ. Widywa³em krzyze na portretach w³aców, by³y tam czasem bardzo du¿e 0jak te, które teraz wieszamy na ¶cianach. Ale to zdaje siê byæ niepraktyczne. Je¶li ktos kiedy¶ trafi³ na ilustracje rycerzy z krzy¿ami dotycz±ce XIIXIII wieku, bêdê wdzieczny za podes³anie. Wzory ³añcuchów te¿ by mnie interesowa³y, oraz zwyk³e, cywilne krzyze -pewnie by³y takie same jak te "bitewne", ale kto ich tam wie na krucjatach. Interesuje mnie rycerstwo, nie zakonnicy.
von Frisch
Dolaczajac sie do pytania... jak to jest z krzyzami na plecach ? W dragonie #8 na stronie 5 i 6 przedstawione sa obrazki "Livery Clothing"... i tam wlasnie niektore postacie posiadaja krzyz na plecach shocked.gif Czy jest to blad opracowania czy tez taki krzyz mozna bylo nosic na plecach, a jesli tak to kto mogl i dlaczego (znaczy z czym to jesc tak ogolnie) smile.gif
Nikodem
to i ja sie do³±cze do pro¶by - jak wygl±da³y przedmioty zwi±zane z religi± i modlitw±? tzn szkaplerze (od kiedy do kiedy i jak to wygl±da, oraz oczywiscie - kto to mo¿e nosic), ró¿añce (patrz wyzej.) oraz to co mnie najbardziej interesuje - relikwiarze (jakie jest prawdopodobienstwo ze niezbyt zamo¿ny, no moze niebogaty, ale i nie biedny, najemnik bedzie takowy posiada³? co w nim? jak ma wygl±daæ? no i jak to wszystko zorganizowac zeby nie obraza³o niczyich uczuæ religijnych..?).

bede wdzieczny za help love3.gif

zapomnia³em dodaæ - to wszystko na ok po³owe XV wieku
Jakub z Bielska
Polecam spojrzeæ do Medieval Soldiera - sporo ¿o³nierzy na fotkach nosi ró¿ne krzy¿yki i ró¿añce np. przy pasku.

Pozdrawiam
Jakub
Robert Szatecki
Witam!
Poszukuje zdjêæ lub rysunków krzy¿yków chrze¶cijañskich, jakie nosili powieszone na ³añcuszkach/ rzemykach nasi waleczni XVII wieczni przodkowie.
Bêdê bardzo wdziêczny za pomoc.
Pozdrawiam
Krzysztof
przegladnij wota z Jasnej Gory to bêdziesz mia³ krzy¿yki oczywiscie wybieraj±c odpowiednia gablota
Marcinek
Skoro juz mowa o krzyzach.
Czy widzial ktos kiedys zachowany XVII wieczny krzyz drewniany? Oczywiscie chodzi wlasnie o te krzyze noszone na szyi.. Interesuja mnei zwlaszcza prawoslawne, ale inne takze by sie nadaly.
Czy sa wogole szanse na to ze jakies sie zachowaly?
pozdr.
Maciek zwany Maækiem
A ja bym z kolei prosi³ o jakie¶ wskazówki dotycz±ce krzy¿yka na XIII bo siê na to ostatnio nie mogê natkn±æ.
Hako
Witam....
Re.. Galahad...
Nie jestem do koñca przekonany, ale wydaje mi siê, ¿e posiadam co¶, co mog³o by ciê zainteresowaæ. Biegaj±c po internecie natkna³em siê na krzy¿yki wykopane na polu bitwy pod Sarbinowem na Pomorzu. Niestety nie zapisa³em, ale wydaje mi siê, ¿e by³y one w³a¶nie z XVII lub XVIII wieku.

ZRP Hako
Lipek
A co z wiekami XIV/XV ? pomózcie co bêdzie pasowa.³o do brata krzy¿ackiego czy posiadacie jakie¶ fotki .. ?

Pozdrawiam Lipek devil.gif
Szymon de Conti Sarré
Ave!

CYTAT(Hako)
Biegaj±c po internecie natkna³em siê na krzy¿yki wykopane na polu bitwy pod Sarbinowem na Pomorzu. Niestety nie zapisa³em, ale wydaje mi siê, ¿e by³y one w³a¶nie z XVII lub XVIII wieku.

Ciekawe, ¿e wszystkie krzy¿yki na tym zdjêciu, które zami¶ci³e¶ s± prawos³awne? Na Pomorzu? Co¶ mi siê tu "nie klei³o" do tych naszych walecznych przodków o których pyta³ Galahad...
Otó¿:
Bitwa pod Sarbinowem odby³a siê 25 sierpnia 1758 roku miêdzy Chwarszczanami a Sarbinowem (to nie Pomorze!). Dosz³o do niej kiedy Fryderyk II Wielki, król Prus, postanowi³ zniszczyæ wkraczaj±ce na ¦l±sk oddzia³y rosyjskie, które wcze¶niej zniszczy³y Kostrzyñ. Wojskiem rosyjskim dowodzi³ genera³ Fermore, anglik w s³u¿bie Carycy Katarzyny II. Bitwa nie zosta³a rozstrzygniêta, choæ zginê³o w niej oko³o 11-12 ty¶. ¿o³nierzy pruskich i 15-19 ty¶. rosyjskich. Rosjanie wycofali siê do Wielkopolski na zimê, a Fryderyk do Saksonii, ¿eby walczyæ z Austri±. W obu armiach s³u¿yli te¿ Polacy. Po stronie pruskiej walczyli huzarzy Paw³a Józefa Ma³achowskiego. Byli to ochotnicy rekrutuj±cy siê spo¶ród m³odzie¿y szlacheckiej, którzy wst±pili do armii Fryderyka i kszta³cili siê w pruskich szko³ach wojskowych. Sformowano z nich 12 chor±gwi po 100 je¼d¼ców. Po stronie rosyjskiej w¶ród bior±cych udzia³ w bitwie Polaków walczy³ m.in. ksi±¿ê Lubomirski.
Generalnie rzecz ujmuj±c - te krzy¿yki nale¿a³y do rosyjskich ¿o³nierzy Carycy Katarzyny II.

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Hako
witam.....
....dziêki za sprostowania.... jak zaznaczy³em nie by³em pewien.... Masz racjê, one s± prawos³awne. Dopiero teraz to zauwa¿y³em.
A z tym Pomorzem to da³em ... .cia³a... icon_redface.gif , mo¿na to wyt³umaczyc jedynie lokalnym nacjonalizmem. No... wiesz... "Pomorze od morza do morza". bigsmile2.gif

Ale przynajmniej wiek siê zgadza.

ZRP Hako
Jacobsson
Jest w necie fragment krucyfiksu znaleziony w Kvarnbacken w Szwecji. Xw. zdjecie i wiecej info pod linkiem:

http://www.corren.se/archive/2005/11/30/ig...=1096984640-14&

Enjoy! smile.gif
Hako
witam.....
...... znalaz³em do¶æ wczesne krzy¿yki z tereniu Wielkopolski. Uwa¿am jednak, ¿e warto je zamie¶cici bo daj± wyobra¿enie ogólne jak takowe krzy¿yki dawniej wygl±da³y.....

ZRP Hako
Wasilko
Dani³owo Ma³e jest na Podlasiu!!!
http://www.muzarp.poznan.pl/archweb/gazoci...g/rozdzial7.htm
Hako
Oj czepiasz siê crazy.gif ..... Narew z Noteci± pomyli³em........ ale i to jest na literê "N" i tamto na literê "N".....

Dziêki za sprostowanie.......

No i sprowokowa³e¶ mnie do tego, ¿e oddam na frehê jeszcze jeden krzy¿yk, tym razem z wieku XIII zly.gif

ZRP Hako
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.