Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Reprezentacja Polski do Odessy sierpieñ 2005
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Fiodor Bie³yj
loki08.gif

(Ze wzgledu na charakter imprezy umiesci³em to w Szermierce, ale jesli siê myli³em proszê o odpowiednie przekierowanie. pewnie do Kalendarium.)

13-14 sierpnia w pobli¿u Odessy (Belgorod-Dniestrowski, Ukraina, jak kto¶ zna trochê rosyjski, to krótka notatka o 2500-letniej historii miasta tu: http://calf.bdn.odessa.ua/fort/ odbêdzie siê kolejny turniej fechtunku historycznego.

W pojedynkach zmierz± siê najlepsi z najlepszych z nast. krajów: Ukraina, Bia³oru¶, Mo³dawia, Wêgry, Rosja, oraz kraje nadba³tyckie. Miêdzy innymi bêdzie Bieda (Kaliningrad), Oleg Tulskij (I miejsce na Regiomons 2004.) i Siergiej Uko³ow (Moskwa, I miejsce na Regiomons 2005).

W imieniu organizatorów przekazujê bardzo gor±c± pro¶bê o skompletowanie i udzia³ SZE¦CIOOSOBOWEJ reprezentacji walcz±cych z Polski.

Po minionym turnieju w Kaliningradzie szczególnie mile widziani przez zawodników byliby Martin, Dentysta i Sasza, co nie znaczy, ¿e inni chêtni byli by widziani inaczej.

Wymagania sprzêtowe: najwiêkszy nacisk na umiejêtno¶ci fechtunku i bezpieczeñstwo, nie na historyczno¶æ, ale ewidentnym mrokom wstêp wzbroniony.

Liczy siê dobra os³ona miejsc najbardziej nara¿onych na urazy oraz schludno¶æ wygl±du zawodnika.Schludno¶æ polega na tym ¿e walcz±cy nie mo¿e wygl±daæ jak zardzewia³y samowar, ale np. przy trzynastkowej zbroi wolno mu u¿ywaæ wszelkich odmian niekolczych (pó¿niejszych) rêkawic itd.

Dojazd: (Warszawa-Kijów, Kijów-Odessa) dojazd uczestników jest czê¶ciowo rekompensowany. (szczegó³y jak bêdzie ekipa)
Zamieszkanie: w namiotach na terytorium zamku nad zatok± Morza Czarnego (zdjêcia miejsca w za³±cznikach).
Wy¿ywienie: fundowane przez organizatorów
Kategorie walk: miecz-tarcza, miecz-miecz, miecz-puklerz, dwurêczny, buhurty.
Minimalna waga miecza: 1200gr.
Podczas walki zabronione s±:

- sztychy
- ciosy rantem tarczy w g³owê i korpus przeciwnika
- ciosy w stawy i poni¿ej kolana
- elementy walki wrêcz
- parcie tarcz± na przeciwnika powy¿ej dwóch kroków bez zadawania ciosów orê¿em

Równolegle podczas trwania turnieju odbêdzie siê festiwal kultury ¦redniowiecza (sporo zespo³ów muzyki dawnej, stylizowanej, folklorystycznej).

O ile kto¶ jest powa¿nie zainteresowany udzia³em w turnieju i ma czas by tam jechaæ proszê pytaæ o szczegó³y. Nades³ano mi równie¿ szczegó³owy regulamin imprezy ale nie chcia³bym go t³umaczyæ w ca³o¶ci bo i tak zazwyczaj ma³o kto czyta. Poza tym z Odes± mam sta³y kontakt e-mailowy, wiec wszystko bêdê mia³ z pierwszej rêki.

Oprócz oficjalnej czê¶ci programu organizatorzy zapewniaj± zabawê i sta³± opiekê nad go¶æmi.
Co tu du¿o gadaæ, do zabawy nad Morzem Czarnym od stuleci nie trzeba by³o szczególnie zachêcaæ blinkie.gif

Cytujê O. Tulskiego na temat przyjazdu polskiej reprezentacji:

"Porozmawiaj z Martinem-Hiszpanem, Sasz±, Dentyst±. Swietnie walcza. Zapewnij, ¿e bêdzie 100 razy lepiej ni¿ w Kaliningradzie. Oni jeszcze nie wiedz± jak witaj± go¶ci w Odessie!!!!"
bosy
Dobra, 2 osoby z BRKK s± powaznie zainteresowane tym wyjazdem, Rozmawiali¶my wczoraj na gg, prosze, prze¶lij mi wszystkie potrzebne dane: mr1984@o2.pl

A poza tym by³ ju¿ kto¶ na takim turnieju? Prosze o maks informacji, a najbardziej interesuje mnie cena biletów!

Pozdrawiam!!!
Fiodor Bie³yj
Polacy zaproszeni w tym roku po raz pierwszy. Zapewne po udziale w turnieju na Regiomons 2005.

Do zaproszenia potrzebne s±: imie, nazwisko (tak jak w paszporcie), numer paszportu, nazwa bractwa, mile widziane bêd± zdjêcia w stroju cywilnym i bojowym. to wszystko proszê wysy³ac na moj± skrzynkê frehow± lub na bielyy @ wp. pl

ceny biletów na poci±g nie sa mi znane ale my¶lê ¿e wiedz± co¶ o tym na pkp icon_wink.gif przynajmniej z Warszawy do Kijowa, o cenach na poci±g z Kijowa do Odessy bêdê wiedzia³ nied³ugo

pozdr. loki08.gif
Martin
Proszê o przeproszenie w moim imieniu organizatorów, ale mia³em ju¿ od dawna zaplanowany wyjazd do Hiszpanii. Znikam z kraju pod koniec lipca, bêdê w pa¼dzierniku. ¯yczê polskiej ekipie jak najlepszych startów.
Mam nadziejê, ¿e za rok uda mi siê wybraæ na ten turniej.

Saszy nale¿y zabroniæ wyjazdu, chyba ¿e siê w koñcu opancerzy przyzwoicie bigsmile2.gif
¯al by by³o, gdyby go kto¶ w koñcu powa¿nie pokancerowa³.
Fiodor Bie³yj
Wersja typu gambezon-he³m-orê¿ nie ma szans na przej¶cie, trzeba siê chroniæ. Martin walczy³e¶ "na Wschodzie" niedawno, to pewnie wiesz icon_rolleyes.gif
Kwestia estetyczna zreszt± idzie tu w parze z bezpieczeñstwem.

loki08.gif

acha: nabór jest nadal aktualny icon_wink.gif
Fiodor Bie³yj
Wszystkich chêtnych do wyjazdu proszê kontaktowaæ siê z Sasz± icon_rolleyes.gif .
pozdrawiam

Bie³yj
bosy
Dobra, by³em sprawdzi³em, wiem bigsmile2.gif

1. Bilet Poznañ - Odessa kosztuje 181 z³ (trasa Poznañ - Kraków - Przemy¶l - Odessa). Do tego trzeba doliczyæ op³ate za miejsca sypialne, któr kolejno kosztuj±: wagony polskie: 80 z³, wagony ukraiñskie 50 z³, WA¯NE: raczej nie ma poci±gów bez miejsc sypialnych, wiêc owe 50 lub 80 zl trzeba doliczyæ;
2. Z BRKK zg³aszaj± siê 3 osoby: Fryderyk Leciej, Adam Lange i Pawe³ £agódka;
3. Owe 3 osoby prosz± o:
- harmonogram imprezy;
- dok³adne dane dot. imprezy
- mo¿liwo¶æ spotkania z organizatorem wyjazdu.
(podaje kontakt do Freda: 608-518-056)
- dane dotycz±ce wyjazdu i powrotu (kiedy i gdzie)

Pozdrawiam serdecznie i czekam na odp.
Fiodor Bie³yj
Wedle ostatnich ustaleñ okaza³o siê, ¿e jest 2-ch organizatorów polskiego kontungentu walcz±cych jednym z których jest Sasza ( profil po zalogowaniu siê ) i na dodatek on ma ju¿ te 6 osób.
O tym zdublowanym poszukiwaniu uczestników nic mi nie by³o wiadomo, ale i tak przepraszam za sytuacjê. Ustali³em z Odess±, ¿e wszystkie zg³oszenia do Szaszy, nie mam ju¿ do niego komórki ale w ci±gu paru dni podam. Chyba ¿e szybciej poda kto¶ z frehowiczów.
pozdrawiam
Bie³yj
Fiodor Bie³yj
508 452 979 shocked.gif

loki08.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.