Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: broñ na inscenizacjach bitew
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XX wieku
Assbest
chcia³bym siê dowiedzieæ, jakiej broni u¿ywa siê na inscenizacjach staræ z II wojny. czy taka broñ jako¶ strzela? mam bowiem do czynienia tylko z broni± ¶redniowieczn± i t± z okresu napoleoñskiego. na fotce z ostatniej imprezy na Powsiñskiej w Warszawie widzê, jak go¶ciu ³aduje do karabinu ³ódkê z nabojami z czerwonymi pociskami(?), co to za system? fotki robi³em znad g³ów ludzi, wiêc nawet nie widzia³em, czy strzelaj±, czy to tylko petardy.
Tomasz Rajtar
Z tego co mi wiadomo, "broñ" u¿ywana w czasie inscenizacji 2-wojennych to albo zdeaktywowane zabytki, z których strzelaæ siê nie da, albo wspó³czesne odlewy udaj±ce broñ. Zapewne widzia³e¶ osobê, która mia³± "deakta" i ³adowa³a do niego naboje æwiczebne. Huk robi³y petardy.

Istniej± repliki broni z 2 wojny symuluj±ce strzelanie ³±cznie z odrzutem zamka i strzelaniem seriami w broni automatycznej. Tyle, ¿e dziêki wspania³ej ustawie o broni, nie mo¿na ich u nas u¿ywaæ bez posiadania zezwolenia na broñ. Zasilane s± bowiem nabojami hukowymi, ale o kalibrze tej "amunicji" przekraczaj±cym ten, który u nas ustalono za dopuszczony do obrotu bez konieczno¶ci posiadania zezwolenia.

Pozostaj± jeszcze repliki ajersoftowe w tej zabawie. Plusy - mo¿na siê zawsze postrzelaæ z kolegami na "prywatnych imprezach" (ochrona oczu konieczna), wygl±daj± zazwyczaj lepiej ni¿ te odlewy udaj±ce broñ (przynajmniej je¶li mowa o porz±dnych replikach ASG, a nie odpustowych zabawkach za parêna¶cie z³otych). Minusy - w czasie inscenizacji nie postrzela siê z nich - dzwiêk "strza³u" zdecydowanie nie ten, a i mo¿na by przypadkowo trafiæ widza (z dobrej repliki przy odrobinie pecha zêba wybiæ siê da - oczy s± równie¿ zagro¿one).

Z opowie¶ci znajomych reenactorów - ró¿ni smutni panowie czasem na imprezach potrafi± dopytywaæ siê o pozwolenia na to, z czym ch³opaki biegaj±. O ile oczywi¶cie w kwesti replik ASG i odlewów mog± siê dopytywaæ do skutku, o tyle na "deakty" chyba trzeba mieæ ju¿ jakie¶ papiery, ¿e to faktycznie broñ pozbawiona cech u¿ytkowych. A to "pozbawianie cech u¿ytkowych" dla wielu kolekcjonerów to niedopuszczalna ingerencja w zabytek (i ja to rozumiem), inni by mo¿e na to poszli ale ustawa chyba nie okre¶li³a zbyt jasno jak to ma byæ zrobione i przez kogo. Kó³ko siê zamyka, Ci którzy maj± star± broñ i mo¿e nawet by chcieli j± deaktywowaæ po prostu boj± siê ujawniaæ, ¿e co¶ takiego maj±.
Bo jak siê rozmawia w takich sprawach z naszymi "odpowiednimi s³u¿bami", to przekona³ siê jeden cz³owiek, który ¶ci±ga³ z USA deaktywowanego M60 (odtwarzacz "Wietnamu"). Odzyska³ go po d³ugich bojach na drodze s±dowej (mimo, ¿e to od pocz±tku by³ egzemplarz deaktywowany, jako taki przeszed³ odprawê celn± w USA...).

Nie ma lekko w piêknym kraju nad Wis³±. Jeszcze kilka wypadków z lud¼mi ze ¶rutem w ró¿nych czê¶ciach cia³a (media to lubi±) i nawet biedne wiatrówki znów stan± siê gro¼n± broni± z wymaganym zezwoleniem.
No i do tego zawsze mo¿e byæ gorzej - w Wielkiej Brytanii w³a¶nie wymy¶lono, ¿e ASG jest be i nowa ustawa o przeciwdzia³aniu przestêpczo¶ci mo¿e obj±æ równie¿ realistyczne repliki broni. O ile mi wiadomo, s± takie kraje w Eurolandzie, gdzie ju¿ to nast±pi³o (chyba Belgia, Niemcy maj± równie¿ do¶æ restrykcyjne prawo pod wzglêdem replik).

I tym optymistycznym akcentem...

-
fiku
Wiêkszo¶æ osób "na codzieñ" u¿ywa odlewów (przynajmniej je¶li chodzi o karabiny). Natomiast czesto (tak by³o na Powsiñskiej) organizatorzy wypo¿yczaj± strzelaj±c± ¶lepakami broñ z ³odzkiej filmówki lub muzeów.
Kuba Bia³ek
A sk±d mo¿na takie odlewy wzi±æ ?
pvt. J.F. Ryan
Witam. Jestem tu nowy smile.gif. Nie wiedzia³em zbytnio gdzie umie¶ciæ tego posta i wydaje mi siê, ¿e jest to miejsce najodpowiedniejsze. Otó¿ nurtuje mnie jedna my¶l. Jaki¶ czas temu wpad³ mi do g³owy pomys³, aby w niezbyt odleg³ej przysz³o¶ci, za³o¿yæ w³asn± grupê rekonstrukcyjn±. By³a by to grupa przedstawiaj±ca historiê jednego z oddzia³ów Armii Czerwonej. Nie mam jeszcze jednak odpowiedniego oddzia³u, ani konkretnego wydarzenia z okresu II Wojny ¦wiatowej. Jednak¿e bêdê szpera³ w necie, wszelkich ¼ród³ach historycznych i z czasem na pewno co¶ znajdê. A czemu akurat Armia Czerwona? Otó¿ stwierdzi³em, ¿e zaraz po uzbrojeniu i mundurach Niemieckich, naj³atwiej zdobyæ sprzêt Sowiecki. Jednak¿e nie wiem, gdzie móg³ bym zdobyæ mundury sowieckie i wiêkszo¶æ uzbrojenia z tamtego okresu, a przede wszystkim, dobrej jako¶ci i jaknajtaniej icon_neutral.gif . Co do uzbrojenia, na pocz±tek my¶lê o wystawach statycznych, wiêc wystarczy broñ zdeaktywowana poprzez przewiercenie lub naciêcie komory nabojowej b±d¼ lufy. Jednak¿e i z tym s± pewne problemy, gdy¿ i to kosztuje. A zauwa¿am, ¿e w wiêkszo¶ci zdeaktywowana, czy to przez czas, czy wspó³cze¶nie broñ rosyjska, to dzi¶ Mosin - Nagant, który pojawia siê co jaki¶ czas chocia¿by na aukcjach allegro. Tak wiêc zwracam siê do Was z pro¶b± o jakie¶ informacjê, na temat innej broni oraz radzieckich mundurów do rekonstrukcji, w przystêpnej cenie. Z góry dziêkujê i pozdrawiam. smile.gif
Rabiega
Re - Ryan.
To¶ nicka ¿le wybra³, Zajcew bardziej by tu pasowa³ smile.gif .

Podstawow± bronia osobist± krasnoarmiejca by³ mosiek - i to d³ugi, bo wz.44 to ju¿ tylko na Pomorze, Berlin i Budziszyn pasuje.
Poza tym masz PPSz, PPS, SWT - ale raczej dla wybrañców.

Giwer masz multum na Alledrogo i ró¿nej ma¶ci kiermaszach.
O resztê ekwipunku popytaj u rekonstruuj±cych Armiê Czerwon± - masz np. grupê w Trójmie¶cie - wyszukanie ich w necie i realu pozostawiam twej dociekliwo¶ci.

Pozdrawiam.

P.S. Aaaa co mi tam...na strasznego ciula bym wyszed³ gdybym nie poda³ - http://www.tgrh.org
pvt. J.F. Ryan
Drogi Rabiego! S³usznie zauwa¿y³e¶, ¿e bardziej pasuje Zajcew. I zastanawia³em siê nad tym nickiem ju¿ podczas rejestracji. Jednak¿e teraz nie chce mi zmieniæ nicka... icon_cry.gif Tak wiêc chyba bêdê musia³ zostaæ przy Ryan'ie. smile.gif W koñcu to tylko nick. No ale fakt! Zajcew prezentowa³ by siê ciekawiej. smile.gif Co do, jak Ty to nazwa³e¶... Alledrogo smile.gif . Racja. Jest tam du¿o rzeczy. Obecnie jestem posiadaczem fura¿erki ZSRR z roku... Ehh... Niestety nie pamiêtam którego, jednak¿e jest ona identyczna, jak drugowojenna. W swojej, niewielkiej kolekcji he³mów i czapek wojskowych, posiadam skorupê he³mu sowieckiego wraz z resztkami obrêczy fasunku. Gdy go kupi³em za, o ile pamiêæ mnie nie zawodzi, 10 z³ (na prawdê) na Targu Staroci, by³ on ca³y pokryty rdz± (tradycyjny wykopek), a sprzedawca pewien by³, ¿e jest to he³m amerykañski shocked.gif (no có¿, bywa i tak). Jednak¿e po powrocie do domu i wypielêgnowaniu go za pomoc± starej poczciwej szczotki drucianej, okaza³o siê, ¿e od wewn±trz jak i na zewn±trz posiada on bardzo du¿o oryginalnej, charakterystycznej jasno zielonej farby. Ogromnie i mi³o mnie to zaskoczy³o! Jednak¿e he³m ten bêdê na wiosnê odrestaurowywa³. Muszê zaszpachlowaæ w¿ery i jedn± malutk± dziurkê (ehhh ta ¿ar³oczna rdza bigsmile2.gif ), nastêpnie bêdê musia³ dobraæ odpowiedni kolor farby, z czym nie bêdzie zbytniego problemu w przypadku tego "gara" oraz dorobiæ fasunek, aby jak najbardziej przypomina³ orygina³. Wiêc he³m powinien byæ jak znalaz³. A za link bardzo Ci dziêkujê, choæ wczoraj kumpel odszuka³ tê stronê i ju¿ mia³em wysy³aæ do nich maila, jednakowo¿ jeszcze siê wstrzymam smile.gif. Aha. A co do broni. Najodpowiedniejszy by³ by (dla mnie osobi¶cie) w³a¶nie d³ugi Mosiek wz. 1889 (przepraszam, je¶li pomyli³em). A najodpowiedniejsza by³a by Pepeszka 41 smile.gif. W sprawie mundurów spróbujê skontaktowaæ siê z któr±¶ z grup rekonstrukcyjnych. I obawiam siê, ¿e by³ by pewien problem, gdy¿, ¿e tak powiem, jestem nietypowych rozmiarów. Niski i szeroki icon_wink.gif. No có¿. Dziêkujê za zainteresowanie moim postem. Pozdrawiam. I liczê tak¿e na pomoc innych Frechowiczów.
Sir_Thorus
No to ja jestem bardziej po drugiej stroni barykady smile.gif To takie mam pytania:
1.Gdzie mogê kupiæ ca³y strój niemieckiego ¿o³nierza(najlepiej grenadiera pancernego)z 44 roku??
2.l gdzie by mo¿na kupiæ niemieckiego kubelwagena i MG42(nie strzelaj±cy ofkors)

Pozdrowienia,Sir_Thorus(wionze faterland czy jako¶ tak bum.gif )
Micha³ ¯elazo
CYTAT
No to ja jestem bardziej po drugiej stroni barykady  To takie mam pytania:  
1.Gdzie mogê kupiæ ca³y strój niemieckiego ¿o³nierza(najlepiej grenadiera pancernego)z 44 roku??  
2.l gdzie by mo¿na kupiæ niemieckiego kubelwagena i MG42(nie strzelaj±cy ofkors)

smile.gif
Poluj na Allegro.pl
I przygotuj sie na wydatek rzêdu kilkudziesiêciu tysiêcy PLN

Pozdr.
M.
Borg
Ad kubelwagen
od znajomego slyszalem ze oryginal dostac to jak wygrac w totka
ale da sie garbusa przerobic za znosne pieniazki
w koncu to ta sama konstrukcja tylko blachy zmieniaja
ale ja to tylko slyszalem
Rabiega
CYTAT(Sir_Thorus)
No to ja jestem bardziej po drugiej stroni barykady  :)  To takie mam pytania:

Hohohoho ! - jak mawia ¦wiêty Miko³aj.
Ze strojem najmniejszy problem, w miarê dobre mundury niemieckie szyj± poznañskie Herosy.Paski, szelki,buty i inne duperele bez trudu skompletujesz na Alledrogo. Mo¿na te¿ tam upolowaæ destrukta MG, lub z³o¿yæ samemu z oferowanych tam elementów.
Kibelwózek to ju¿ polowanie z nagonk±, ale bywaj±, tylko trzeba poszperaæ po stronach kolekcjonerskich i offroadowych ( tam te¿ bywaj± !). Przeróbka z Garbiego, jak pisa³ Borg, te¿ jest mo¿liwa, a duuuu¿o tañsza ni¿ zakup orygina³a.
Podsumowuj±c - hohohoho !

P.S. Nie ma chêtnego do rekonstrukcji admira³a Lutjensa ("u" z umlautem) i jego kajaka ("nie strzelaj±cego ofkors") bum.gif ?
pvt. J.F. Ryan
Witam ponownie. Przemy¶la³em wszystko i doszed³em do wniosku, ¿e krasnoarmiejcy wyszli by mnie za drogo. Tak wiêc w mojej g³owie narodzi³ siê kolejny cwany plan smile.gif. Na my¶l przyszli mi partyzanci. W koñcu cywilne ubranie z tamtego okresu ³atwiej i przede wszystkim taniej mo¿na zdobyæ. Kopie fura¿erek Wehrmachtu chodz± na Allegro po oko³o 60 z³, kurtkê WH czy te¿ he³m niemiecki, które nie s± konieczne i tak, jednak dla lepszego efektu wizualnego, lepiej posiadaæ, równie¿ mo¿na stosunkowo ³atwo zdobyæ. He³m nawet "podgni³y", któty mo¿na do¶æ tanio odrestaurowaæ. Najgorzej jednak z broni±. Mauser, mo¿e wyj¶æ do¶æ drogo, a potrzebny by³by nie jeden. Nie mówiê ju¿ o Lugerze, bo to praktycznie jeszcze wiêkszy wydatek, bo rzadziej spotykany dzisiaj ;). No nic... Zobaczê jeszcze, jak to bêdzie. Pozdrawiam wszystkich!
Sir_Thorus
A w jakiej kategorii na allegro ??

Pozdrowienia,spet

PS Poszperam jeszcze troche na forum,jak co¶ znajde to dam znaæ icon_wink.gif

Edit:
Ryan-No widzia³em sobe u takiego my¶liwego karabin wygl±daj±cy jak mauser(ale z lunet±),no ale trza mieæ pozwolenie...
Micha³ ¯elazo
CYTAT
A w jakiej kategorii na allegro ??

Najlepiej tutaj:
http://www.allegro.pl/showcat.php?id=13714...er=t&view=gtext

Przepraszam Modów, ale bezmy¶lno¶æ tego pytania siêgnê³a zenitu...

Pozdr.
M.
£ukasz_
Ryan jesli jeszcze masz ochote robic Armie Radziecka to wal na moje gg 2055444 ,napewno Ci pomoge cos znalesc z ciuchow ,a odlewy mosina wz.38 tanio sie szykuja ;) takze smialo wal na gg...

pozdro
Borg
A takie pytanie
jak jest z helmami na inscenizacjach...
Akceptuje sie tylko metalowe kopie i oryginaly czy te tworzywowe tez?
Szczeze wolalbym z tworzywa nie tylko ze wzgledow finansowych, ale i z szacunku dla zabytku...
pvt. J.F. Ryan
Witam.

Co prawda na swoj± pierwsz± inscenizacjê, mam dopiero zamiar pojechaæ, ale wydaje mi siê, ¿e u¿ywane s± jedynie stalowe kopie b±d¼ odrestaurowane orygina³y. Tak na ch³opski rozum, co za przyjemno¶æ "lataæ" w plastikowej podróbce? Chodzi o zabawê i realizm. Poczucie siê jak ¿o³nierz. icon_wink.gif To tyle z mojej strony i mam nadziejê, ¿e odpowie Ci kto¶, kto jest "wprawiony w boju". Pozdrawiam.
Borg
Ja juz mam problem jak stoje przed wyborem czy kupic aluminiowy odlew
Ale szkoda mi oryginaly narazac...
pvt. J.F. Ryan
Witam. Racja odlewu mniej ¿al, w razie gdyby co¶ siê sta³o. Z drugiej strony, ta satysfakcja, ¿e biega siê z orygina³em... Deko, ale zawsze orygina³em smile.gif Je¶li kupno zale¿a³o by od funduszy, chyba wybra³ bym odlew, jednak je¶li fundusze, to nie a¿ tak du¿y problem, wola³ bym z³o¿yæ z oryginalnych czê¶ci. Ja osobi¶cie wolê drug± opcjê. Có¿... Wybór nale¿y do Ciebie. Pozdrawiam!
Viator
Widzê, ¿e ostatnio s± w tym temacie obecni koledzy bior±cy udzia³ w inscenizacjach drugowojennych, mam zatem do nich jedno pytanie: jakiej u¿ywacie amunicji do inscenizacji?

Rozumiem, ¿e je¶li kto¶ ma zdezaktywowany orygina³ broni, zapewne ³aduje do niej (na potrzeby pokazu oczywi¶cie) tak±¿ zabytkow±, opró¿nion± z materia³ów wybuchowych, amunicjê.

Je¶li natomiast posiada jak±¶ tañsz± replikê pozwalaj±c± na suchy strza³ albo wrêcz lity odlew, to oczywi¶cie amunicji do niej nie da siê za³adowaæ, ale jednak maj±c w kieszeni spluwê mi³o jest czuæ w drugiej kieszeni ciê¿ar kilkunastu "pestek" pasuj±cych do niej.

Czy zatem gdzie¶ s± do nabycia REPLIKI AMUNICJI ?

(Na Allegro ju¿ stwierdzi³em, ¿e nie ma, opcja Szukaj tym razem te¿ niewiele wnios³a)
Rabiega
Repliki amunicji - to puste łuski bez ładunków i spłonek, z wtórnie osadzonymi nabojami.

Zdezaktywowaną giwerę strach wynieść z domu, nawet mając na nią papiery ( a niewelu ludzi ma ), a wystrzelić się z niej nie da ( deko miewa ściętą iglicę, szlif czoła zamka, przewiercona komorę itd. ).

Pozostają petardy.

Kłaniam.
jagobab
amunicja deko mo¿e mie¶ sp³onki, ale zbite i ³uska musi byæ przewiercona
pozdrawiam
Jakub. L
Witam wszystkich.
Co do he³mów, to koledzy musz± pamiêtaæ, ¿e ka¿dy „garnek” mia³ swój rozmiar, a sprzedaj±cy nie zawsze bêdzie chcia³ lub umia³ go podaæ. Chyba nie muszê mówiæ, ¿e ¿o³nierz w za du¿ym, albo za ma³ym he³mie to lekka ¿enada? Ludzie z „Rados³awa” paraduj± w replikach(niestety nie wiem, czy stalowe, czy plastik), i wygl±da to ca³kiem spoko. Mo¿e ciê¿ar nie ten, ale przynajmniej wygl±d zachowany.
Z drugiej strony, jak siê uda kupiæ oryginalny, dopasowany he³m, to pe³en szacunek!
Co do rekonstrukcji „sprzêtu ciê¿kiego”, to mo¿e zaczniemy robiæ Lempa, albo Priena? icon_wink.gif
Pozdrawiam.
AndrzejM
Jakubie - co do he³mów: nie ma aktualnie najmniejszego problemu z kupieniem dobrego he³mu na wymiar. Co najwy¿ej jego stan mo¿e kosztowaæ Ciê nieco czasu potrzebnego na doprowadzenie go do porz±dku.
W "Rados³awie" nie ma mowy o ¿adnych "plastikach" - wszystko s± to he³my oryginalne, drugowojenne.
Jakub. L
Witam.
Rozmawia³em z kim¶ od „Rados³awa”, a w³a¶ciwie to Helga rozmawia³a, a ja siê przys³uchiwa³em. Z rozmowy wynika³o, ¿e kto¶ dla nich robi „garnki” na wymiar.
A mo¿e ¼le zrozumia³em, i chodzi³o o znalezienie dopasowanego he³mu? Nie wa¿ne. K³óciæ siê nie zamierzam, bo teraz pewno¶ci nie mam. Sk±d wiêc ch³opaki ¶ci±gaj± „zwymiarowane” he³my?
Pozdrawiam.
Viator
Ostatnio kupowa³em na Allegro:
- oryginalne wykopki w stanie z³ym (wymagaj±ce du¿ego nak³adu pracy, prostowania, spawania ubytków i pêkniêæ) kosztuj± zwykle poni¿ej 30-50 z³;
- w stanie niez³ym (tylko szpachlowanie w¿erów i malowanie) chodz± aktualnie po 30-100 z³;
- tzw. "strychowce" (malowanie i kalkomanie do poprawienia, czêsto oryginalna podpinka) trafiaj± siê za 100-150 z³;
- gotowe (z malowaniem) i z podpink± wspó³czesn± polsk± dochodz± do ca. 200 z³;
- z replik± oryginalnej podpinki (lub bardzo rzadko z oryginaln±) nawet do 250-300 z³.

S± to ceny wylicytowane; propozycje Kup Teraz i ukryte ceny minimalne bywaj± wy¿sze.

Ale i tak w porównaniu do repliki uzbrojenia i sortów mundurowych ceny (w sumie za oryginalny zabytek!) nie s± pora¿aj±ce, i pewien wybór faktycznie jest nawet od rêki (kategorie: Kolekcje > Militaria > Umundurowanie i wyposa¿enie > Niemcy, oraz: Umundurowanie i wyposa¿enie > Nakrycia g³owy > He³my).
Grenadier
Cê¶æ odpowiedzi znajdziecie tu http://www.dws.org.pl/viewforum.php?f=69&a...c8099cd2233a392
W "Rados³awie" jest cz³owiek, który poprostu jestw stanie dobraæ he³m do czajnika, bo ma tego trochê
Pozdrawiam
Jakub. L
Dziêki za odpowiedzi.
Teraz wychodzi moje ma³e obycie z Allegro.
Jak tam kiedy¶ zajrza³em, to ¿aden ze sprzedaj±cych nie umia³ wymierzyæ he³mu.
A co do „Rados³awa”, to teraz wszystko jasne.
Pozdrawiam
Pawe³
Co do replik broni to zapraszam na http://www.jedendojednego.fora.pl/index.php

Pozdrawiam
G³owañ
Witam

Do wyboru do koloru :D
http://www.wwiiguns.com/shop/products.php?g1=037bb5
tylko zawsze cena pozostaje. Ale za jako¶æ siê p³aci nie ma rady.

A i nied³ugo se takie cudeñko kupujê smile.gif
http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...e884299b5c576d1

pozdrawiam
Krzysztof z Ostrów
Co do sowieckich he³mów to najtaniej wychodzi przerobic he³my czeskie-sa praktycznie identyczne jak sowieckie 3nitowce.Jedynie musisz popracowaæ nad barwa.Tanio mozna dostac gimnastiorki z lat 50-60 tych i spodnie do nich.Jeszcze taniej wychodza kufajki.Z butami tez nie ma problemu.Na szczescie sorty powojenne sa identyczne jak wojenne a sa po prostu tanie.Z bronia to bym raczej odpu¶ci³ dekowce,idz w odlew.Niestety zyjemy w kraju troche nie teges i mozesz miec k³opoty nawet za to.Nie ma jasnych przepisów w tym temacie.O zabawie jakim¶ wykpokowym moskiem czy mauzem zapomnij-primo-dekowania moze dokonaæ jedynie uprawniony zak³ad rusznikarski,to samos ie tyczy przegladu czy jest to destrukt.Po drugie dekowana i rejestrowana tym samym broñ moze byæ jedynie o wiadomym pochodzeniu smile.gif i kó³ko kwadratowe.Bo jak przedstawisz pochodzenie wojennej broni-nielegalnie notabene wykopanej smile.gif czy znalezionej?Z dekowcami z zachodu lub wschodu mozna siê starac o certyfikat-wydaje go bodajrze Zielonka.Ale szykuj siê na wydatek-musisz sobie zrobic pozwolenie na kolekcjonertwo-czyli badania itd.A potem kazda sztuke musisz im wysy³ac do ekspertyzy(Choæby nawt mia³a certyfikatów stodwanascie z innych pañstw)-nastepne koszty..Ogónie to siê odechciewa..
Pietyczny
Witam! Piszê pierwszy raz, ale co poniektórzy moj± skromn± osobê ju¿ zd±¿yli na ¿ywca poznaæ.

Wiêc tak - wszystko, co najwa¿niejsze o broni w rekonstrukcjach II W¦ przedstawi³ przedmówca dawno temu. Ja dodam tylko, ¿e na rekonstrukcjach u¿ywamy albo egzemplarzy wypo¿yczonych z ³ódzkiej filmówki lub specjalistycznych firm, albo s± to repliki.
Repliki za¶ dziel± siê na nieruchome aluodlewy i ruchome stalowe, które zaczynaj± w³a¶nie wkraczaæ na rynek. Ogólnie - bida, bo w ¿adna z replik nie wrzepisz naboi.

je¿eli chodzi o naboje, o których pisa³ za³o¿yciel w±tku, to s± klasyczne naboje æwiczebne kalibru mauserowskiego, produkowane do dzi¶. Czerwony czubek jest z drewna, teoretycznie rozlatuje siê po wyj¶ciu z lufy.
I tu uwaga do kolegów! Czubek czêsto rozlatuje siê tylko teoretycznie, znam ju¿ kilka przyk³adów, gdy dziarsko sobie polecia³ 20 metrów i strzeli³ kogo¶ po g³owie/oczach/bebechach.

Dlatego namawiam wszystkich do u¿ywania prawdziwych he³mów, a nie plastikowych replik.
Moja grupa u¿ywa np. oryginalnych skorup z dorobionym fasunkiem i malowaniem na wzór oryginalnego. I nigdy nas nie zawiod³y. To nie jest problem u¿ytkowania orygina³u. Je¿eli he³m jest w ³adnym stanie, z du¿± ilo¶ci± zachowanej oryginalnej farby, to oczywi¶cie sie go nie u¿ywa. Ale je¿eli to tzw. wz. 31/50, u¿ywany i malowany po wojnie... smile.gif
Hindus
Panowie - gdy przeczyta³em niektóre wypowiedzi, które pad³y w tym w±tku to za g³owê siê z³apa³em!

¯aden szanuj±cy siê rekonstruktor nie bêdzie uczestniczy³ w inscenizacji ze zdekowan± oryginaln± broni±! I to nie dlatego, ¿e ¿al mu bêdzie u¿ywaæ do zabawy „kawa³ka historii”, ale dlatego, ¿e posiadanie w naszym kraju dezaktywowanej broni palnej z okresu II W¦ bez formalnego pozwolenia jest karalne! Zachêcam do lektury obowi±zuj±cej . Ustawy o broni i amunicji z dnia 21 maja 1999 r. wraz ze zmianami. Oczywi¶cie mo¿e siê zdarzyæ, ¿e na broñ zdekowan± jej w³a¶ciciel posiada pozwolenie (pozwolenia na broñ kolekcjonersk±), ale poniewa¿ jest to bardzo kosztowna i ¿mudna procedura wiêc rzadko kto siê decyduje na jej przej¶cie. W zwi±zku z tym posiadacze „dekaczy” w ¶rodowisku rekonstruktorskim ciesz± siê nimi w zaciszu domowego ogniska i przez my¶l im nie przejdzie publicznie afiszowaæ siê z posiadaniem czego¶ takiego na imprezach masowych.
Poniewa¿ w rekonstrukcji historycznej siedzê ju¿ kilka lat, wiêc mia³em okazjê widzieæ w trakcie przygotowañ do wielu inscenizacji plenerowych z okresu II W¦ w¶ród t³umu gapiów, panów dyskretnie robi±cych zdjêcia zamkom trzymanych przez rekonstruktorów sztuk broni i twarzom ich w³a¶cicieli.
Ca³kiem niedawno na forum internetowym po¶wiêconym rekonstrukcji sylwetek ¿o³nierzy Wehrmachtu toczy³a siê bardzo podobna dyskusja:
http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic....ighlight=bro%F1

Pozdrawiam
Hindus
paczes³aw
Pietia i TY tutaj? smile.gif hehe

W sumie problem jest nie tylko z aminucja "slepa" z drewnianymi czubkami ale i samymi zaginanymi slepakami, bo w obu przypadkach przy bezposrednim trafieniu np w twarz mozna byc poranionym (twarz - bo najbardziej boli i jest najbardziej odkryta na tego typu wypadki), w pierwszym przypadku drzazgami a w drugim np oderwanymi fragmentami luski, grudkami prochu - to wiem z doswiadczenia kiedy niefrasobliwy niemaszek wystrzelil do mej facjaty z odleglosci okolo 1 metra - gdy poczulem wiatr we wlosach, zar na twarzy razem z chyms odbijajacym sie od moich polikow i czola co sie okazalo wyzej wymienionymi elementami... Nic fajnego... Dlatego pamietajcie Panowie - przede wszystkim, gdy na inscenizacjach mamy doczynienia z bronia strzelajaca najwazniejsze jest BEZPIECZEñSTWO!!!!!!!!!!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.