Drogi Rabiego! S³usznie zauwa¿y³e¶, ¿e bardziej pasuje Zajcew. I zastanawia³em siê nad tym nickiem ju¿ podczas rejestracji. Jednak¿e teraz nie chce mi zmieniæ nicka...
Tak wiêc chyba bêdê musia³ zostaæ przy Ryan'ie.
W koñcu to tylko nick. No ale fakt! Zajcew prezentowa³ by siê ciekawiej.
Co do, jak Ty to nazwa³e¶... Alledrogo
. Racja. Jest tam du¿o rzeczy. Obecnie jestem posiadaczem fura¿erki ZSRR z roku... Ehh... Niestety nie pamiêtam którego, jednak¿e jest ona identyczna, jak drugowojenna. W swojej, niewielkiej kolekcji he³mów i czapek wojskowych, posiadam skorupê he³mu sowieckiego wraz z resztkami obrêczy fasunku. Gdy go kupi³em za, o ile pamiêæ mnie nie zawodzi, 10 z³ (na prawdê) na Targu Staroci, by³ on ca³y pokryty rdz± (tradycyjny wykopek), a sprzedawca pewien by³, ¿e jest to he³m amerykañski
(no có¿, bywa i tak). Jednak¿e po powrocie do domu i wypielêgnowaniu go za pomoc± starej poczciwej szczotki drucianej, okaza³o siê, ¿e od wewn±trz jak i na zewn±trz posiada on bardzo du¿o oryginalnej, charakterystycznej jasno zielonej farby. Ogromnie i mi³o mnie to zaskoczy³o! Jednak¿e he³m ten bêdê na wiosnê odrestaurowywa³. Muszê zaszpachlowaæ w¿ery i jedn± malutk± dziurkê (ehhh ta ¿ar³oczna rdza
), nastêpnie bêdê musia³ dobraæ odpowiedni kolor farby, z czym nie bêdzie zbytniego problemu w przypadku tego "gara" oraz dorobiæ fasunek, aby jak najbardziej przypomina³ orygina³. Wiêc he³m powinien byæ jak znalaz³. A za link bardzo Ci dziêkujê, choæ wczoraj kumpel odszuka³ tê stronê i ju¿ mia³em wysy³aæ do nich maila, jednakowo¿ jeszcze siê wstrzymam
. Aha. A co do broni. Najodpowiedniejszy by³ by (dla mnie osobi¶cie) w³a¶nie d³ugi Mosiek wz. 1889 (przepraszam, je¶li pomyli³em). A najodpowiedniejsza by³a by Pepeszka 41
. W sprawie mundurów spróbujê skontaktowaæ siê z któr±¶ z grup rekonstrukcyjnych. I obawiam siê, ¿e by³ by pewien problem, gdy¿, ¿e tak powiem, jestem nietypowych rozmiarów. Niski i szeroki
. No có¿. Dziêkujê za zainteresowanie moim postem. Pozdrawiam. I liczê tak¿e na pomoc innych Frechowiczów.