Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pancerz kolczy I i II po³. XV w.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
von Schwartz
Wprawdzie jest ju¿ kilka tematów po¶wiêconych elementom kolczym ale nie zauwa¿y³em nic odno¶nie samej kolczugi.

Jak w temacie chodzi mi o pancerz datowany na XV. Wynikiem przegl±dania rycinek stwierdzam, ¿e we wspomnianym wieku owa forma uzbrojenia ochronnego nie przesz³a tak diametralnych zmian jak w wiekach wcze¶niejszych i w podobnej formie przetrwa³a niemal przez stulecie. Mianowicie z rêkawami d³ugimi do ok. ³okcia, nieco ponad ³okieæ oraz d³ug± do oko³o po³owy uda. Je¿eli jestem w b³êdzie prosze o poprawienie.

Druga sprawa to ³±czenie poszczególnych ogniw. Spotka³em siê z przypadkami nitowania ich pojedyñczo oraz podwójnie, zgrzewania, a tak¿e powszechnego w Polsce, zaledwie "zaginania". Widzia³em pare takich ogniw jako eksponatów muzealnych wiêc jestem skory w nie uwierzyæ chocia¿ podejrzewam, ¿e w omawianym okresie znacznie popularniejsze by³y o ogniwaæ nitowanych - a przynajmniej znakomita wiekszo¶æ z zachowanych egzemplarzy jakie widzia³em by³a w³a¶nie nitowana. Jakie s± wasze pogl±dy na sprwê ³±czenia ogniw ?

I trzecia sprawa - jak zak³adano kolczugi? To co sie dzisiaj widzi w ruchu rycerskim (jak ja kocham te nazwê icon_wink.gif )to pancerze zak³adane przez g³owê na zasadzie swetra, ja natomiast zastanawiam siê czy isnia³y, czy kto¶ siê spotka³ z pancerzami zak³adanymi na zasadzie kaftanu bezpieczeñstwa - czyli zak³±danymi od przodu i zapinanymi z ty³u. Osobi¶cie nie widzia³êm nigdzie czego¶ takiego, ale mo¿e kto¶ widzia³? Niew±tpliwie by³o by to u³atwienie w zak³adaniu i zadejmowaniu pancerza, oczywi¶cie przy pomocy drugiej osoby. Ponadto widzia³em parê razy , ¿e pó¼ne kolczugi mia³y kolnierz na szyjê jednak ¿adnego mocowania go z przodu co wskazywa³o by na ³±czenie w³a¶nie z ty³u. Ponadto czê¶æ opancerzenia by³± l±czona z ty³u - kolnierze kolcze, brygantyny, kryte kirysy (chocia¿ to nieco wcze¶niejszy wynalazek o ile siê nie mylê).

Zapraszam do dyskusji i z góry bardzo dziêkuje za wszelakie wskazówki wzglêdem wspomnianego powy¿ej zapinania pancerza na plecach.
watman
co prawda kolczugi jako-takiej nie nosze, ale wszystkie (rekawice, szorca, czepiec przy bascinecie) elementy kolcze ktore mam/bede mial, jak na razie beda ze 'zwyklego' drutu stalowego, z zaginanch kolek...
docelowo ilosc tych elementow zmniejszy sie tylko do jednego (czepiec kolczy przy bascinecie), a wtedy marzy mi sie taki z kolek nitowanych pol na pol ze sztancowanymi - full historyczny, megawytrzymaly - i w sumie jak sie dozbieram do helmu to moze i juz do czepca ;)
Wojciech Radzki
CYTAT
Mianowicie z rêkawami d³ugimi do ok. ³okcia, nieco ponad ³okieæ oraz d³ug± do oko³o po³owy uda. Je¿eli jestem w b³êdzie prosze o poprawienie.

W II po³. XV wieku wystêpowa³y nadal kolczugi o rêkawach siêgaj±cych nadgarstków (raczej w¶ród je¼dzców ni¿ piechoty). Ma tak± np. Jan z Dêbna, czy je¼dziec z tryptyku ¶wiêtokrzyskiego.
Pozdr
WR
krazownik
Ja spotka³em siê z kolczug± wi±zan± pod jedn± z pach (nie pamiêtam któr± icon_wink.gif ) i na ramieniu. Tylko pytanie- czy tak rzeczywi¶cie kiedy¶ robiono? dunno.gif
jaroslaw71
A mo¿e kto¶ móg³by daæ jakie¶ wskazówki dotycz±ce wykonania nitowanej kolczugi - mam zamiar zast±piæ moj± "stykówe" w³a¶nie nitowan± tyle, ¿e nie wiem jak siê za to zabraæ dunno.gif
watman
CYTAT(jaroslaw71)
A mo¿e kto¶ móg³by daæ jakie¶ wskazówki dotycz±ce wykonania nitowanej kolczugi - mam zamiar zast±piæ moj± "stykówe" w³a¶nie nitowan± tyle, ¿e nie wiem jak siê za to zabraæ  :-?

http://www.armourarchive.org/essays/rivet_revgeorge/ - prosze bardzo...
ja osobiscie odpadam na dziurkowaniu koleczek - jakos nie wyobrazam sobie wiercenia w kazdym z nic z osobna... reszte chyba by sie dalo zrobic :>
jaroslaw71
Dziêki Watmanie - teraz ju¿ wiem! icon_neutral.gif Do wiercenia dziurek trzeba zainwestowaæ w wiertarkê sto³ow± inaczej ass.gif Szykuje siê zajêcie na d³ugie ziomowe wieczory
Stanis³aw Szal
Witam!
Chcia³em zapytaæ siê o rêkawice kolcze. Przedewszystkim czy s± one historyczne, je¿li tak to w jakiej postaci one wystêpowa³y? jak by³y wzmacniane i wiazane?
Pozdrawiam
Frodziak
CYTAT
http://www.armourarchive.org/essays/rivet_revgeorge/ - prosze bardzo...  
ja osobiscie odpadam na dziurkowaniu koleczek - jakos nie wyobrazam sobie wiercenia w kazdym z nic z osobna... reszte chyba by sie dalo zrobic :>

Dobra, stara³em siê ale chyba mój angielski nie jest a¿ tak dobry ( matura 92 i 68%; ustny 19/20 ;] )
Mo¿e kto¶ znalaz³ polsk± wersjê?
Tolein
A czy na prawdê stykówki s± takie z³e? A pozatym wa¿ne pytanie, którego nikt nie zadaje...

JAKI SPLOT?!

No bo to przecie¿ sprawa podstawowa. Splotów widzia³em ca³e mnóstwo, ale jako¶ nikt siê nie kwapi ¿eby powiedzieæ co¶ wiêcej na ich temat... A co najwa¿niejsze, jakiego splotu urzyæ, ¿eby zbroja by³a wytrzyma³a i lekka. Bo mi siê wydaje, ¿e królewska 8w2 by³a by cool, albo cesarska jeszcze lepiej. Widzia³em te¿ jakie¶ por±bane preskie, zbli¿one do europejskich japoñce no i bynajmniej niehsitoryczne dragonscale i viperscale...
Co o nich s±dzicie?

A pozatym, niech kto¶ powie gdzie mo¿na znale¼æ inforacje ile trzeba kg. drutu na zbrojê (2/8mm - sprê¿ynowy).

Czy kto¶ siê zna i co¶ poleci?
Wotawa
Gratuluje, pi±ty temat o kolczudze a o plecionce - dwunasty. shocked.gif
Bardzo proszê tylko g³osowaæ, bez komentarzy. Tajkie statystyki bywaj± ciekawe, ale nie róbmy kolejnego tematu o kolczudze (posty bêd± kasowane). Po zakoñczeniu g³osowania - mo¿emy je omówiæ. Prosze autora o danie znaku kiedy koñczymy g³osowanie (za miesi±c?). Mogê na jaki¶ czas przykleiæ temat, OK?
Dziêkujê.
Owen
Hej
To moze ja odpowiem w temacie dla odmiany ;). A wiêc czy s± rozpinane orgina³y kolczug: Tak
Oto przyk³ady.
Pozdrawiam
Lutobor ze Swarska
Ja za to spotka³em siê z kolczug± zapinan± na paski skórzane. Muzeum w Leeds bodaj¿e.
paulinka
Mój kolega posiada tak± kolczugê, (zapinan± na troki z ty³u). Ale to w³a¶ciwie z powodu "zacnego" bêbenka w ka¿dym wiêc razie pozwala chyba zmniejszyæ nieco ciê¿ar kolczugi tzn. ¿e mo¿e byæ taka szeroka.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.