Potrzebujê wszelkich informacji o plemionach pruskich z okresu ¶redniowiecza, najlepiej wczesnego, ale niekoniecznie. Oczywi¶cie najbardziej interesuj± mnie stroje, uzbrojenie i sposoby walki, ale wszystko inne te¿ siê bardzo przyda. Linki do stron z materia³ami niezwykle mile widziane
Z góry dziêkujê!!!
[/b]
Witaj!
Cosz godnego znajdzies tutaj:
http://www.vilkatlakai.tai.lt
Kliknij na angielsko wersje i potum kliknij "next" Tam bedzies widzial foto.
Potym wroc to glownej strony i kliknij na nazwaniu "vilkatlakai" i potym kliknij "veidai" tam bedom tez troszke foto.
Dziêki!
Ju¿ zabieram siê za przegl±danie...
Mimo to ca³y czas proszê o jeszcze.
P.S.
Czy wiadomo Wam co¶ o stosowaniu przez Prusów machin wojennych?
Witam!
Jescze to jescze
Tutaj kilka godnyh:
http://kovarnis.ginklai.net/Vaizdai/slides...gis%202003.html
http://kovarnis.ginklai.net/Vaizdai/slides/Lyge.html
http://kovarnis.ginklai.net/Vaizdai/slides/Lyge5.html
Tez mam troszke skanowki z znaleziskami broni i helmow v Prusji - niema tam jakeisz bomby, ale moze spodobasie...Moge podeslic na maila (dla Sher Khana to ib bez jego prosby wysylam
).
Wlasnie ja tez robie (po troszke) Prusa XIII-wiecznego to tez bylbym hetny za informacje (moi meil jes v opisu).
Pozdrawiam!
Witajcie!!!
Poprosze chetnyh na informacje mac dosc swobodne skrzynki... Czsem do kogosz niedohodzom co ja vysylam i jus niesdazam wyszukac komu co niedotarlo... A nawet bylo ze 100kb niesdazylem wyslac...
Pozdraviam!
£. Okulicz-Kozaryn "¯ycie codzienne Prusów i Jaæwiêgów w wiekach ¶rednich (IX-XIII w.) wyd. PIW
Jest jescze jedna dobra:
"Starozytnosczci Litwy"
Panstwowe Muzeum Archeologiczne. Warszawa. 1994
Witam serdecznie!
Wiadomo co¶ na temat strojów kobiecych ludów ba³tyjskich/pruskich w IX-X wieku i wcze¶niej? Na mod³ê si±siadów i Wikingów, czy mo¿e jakie¶ w³asne elementy? Odkopano/odczytano/dopatrzono siê przypadkiem jakich¶ ¼róde³ na ten temat?
Z góry dziêki za odpowiedzi. Mo¿e jest jaka¶ literatura ku temu, w której znajdê odpowied¼?
Pozdrawiam
Witaj
Tutaj
CYTAT(Hildr)
£. Okulicz-Kozaryn "¯ycie codzienne Prusów i Jaæwiêgów w wiekach ¶rednich (IX-XIII w.) wyd. PIW
Wszystko co dotyczy wczesnosredniowiecznych pruskich wdzianek. Meskich i zenskich. Pomocy!!!
Po co zak³adasz nowy temat ? Poszukaæ siê nie chcia³o ?
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=78...hlight=prusowie
Ma³o mi by³o... mia³em nadzieje, ¿e pojawi sie cos wiecej...
£ucja Okulicz-Kozaryn, "Dzieje Prusów", Wroc³aw 2000
S± jeszcze Studia Galindzkie no i w Muzeum Archeologicznym w Warszawie seminaria ba³tyjskie...
Nie zak³adam nowego tematu, bo tu te¿ to bêdzie pasowa³o
Poszukuje jakichkolwiek inf. o stroju kobiety pruskiej jakie¶ przedstawienie w ikonografii, wykrój itd.( najlepiej z X wieku) bêdê wdziêczna nawet bardzoooo
Hej, Morrigan
!
Wiesz, obawiam siê ¿e nie dojdziesz do wcze¶niackich przedstawieñ pruskich, niestety...
Ju¿ spadkobiercy tych ziem zadbali o to, by po pierwotnych ich mieszkañcach ¶ladu nie zosta³o...
Ale...
Niech to bêdzie tylko moja spekulacj±, ale czy nie mo¿na odtwarzaj±c Prusaczkê opieraæ siê na wzorach litewskich ?
Geograficznie to czêstokroæ tylko kilkadziesi±t kilometrów dalej, kulturowo we wczesnym ¶redniowieczu mia³y te ludy bardzo wiele wspólnego.
Ja uwa¿am ¿e nie by³oby takie zapo¿yczenie b³êdnym.
Ciekaw jestem, co o tym s±dz± umniejsi ode mnie ?
Mo¿e Vlasta ?
Z tego co pamiêtam, pisa³a kiedy¶ piêknie o stroju Litwinek, poszukaj na Forum.
Pozdrawiam !
Sincerelly Your's - Cicerone.
Witam, witam
no kurcze szkoda taki mój ma³y lokalny patriotyzm( bo 5 km od mojej miejscow¶ci znajduje siê wioska w której by³y przeprowadzane wykopki z których ilustracje znajduj± siê w ksi±¿ce
CYTAT
) jest bardzo zawiedziony
. Z tego co siê orientuje to na drzwiach katedry w Gnie¼nie s± przedstawieni panowie z Prus i jest to jedyne znane mi przedstawienie Prusów.
I tak wygl±da na to ze trzeba siê bêdzie pokonsultowaæ ...
Przejrzyj "Dzieje Prusów" Okulicz-Kozaryn. Jest tam rysunek rekonstrukcji krosna przy którym stoi pruska kobieta. Co prawda to tylko rysunek, ale zawsze co¶ od czego mo¿na wyj¶æ. Prawda jest taka, ¿e stroje prusów s± praktycznie nie do odtworzenia. Mo¿na co najwyrzej domniemywaæ jak wygl±da³y, szczególnie, ¿e prusowie najprawdopodobniej nie wymy¶lili nic bardzo odmiennego w modzie od swoich s±siadów. Ich stroje by³y podobne do tych noszonych przez s³owian, litwinów i wikingów. Powa¿niejszych ró¿nic dopatrywaæ by siê mo¿na dopiero w ozdobach których na ziemiach pruskich odnaleziono bardzo wiele i pochodzi³y zmiejscowych wytwórni.
Istnieje taka grupa - Brotherhood PRÙSA -
(powinno byæ U z daszkiem, ale takiej czcionki nie ma) zrzeszaj±ca fascynatów historii dawnych ziem Prusów, pocz±wszy od staro¿ytno¶ci a¿ po burzliwe dzieje ostatniego stulecia, stawiaj±cych sobie za g³ówny cel odtworzenie jêzyka "staropruskiego". Na ich stronie internetowej (
http://www.alphalink.com.au/~wolf/prussia/ ) niewiele jest jeszcze gotowych materia³ów, ale warto zajrzeæ do bibliografii (ostatnia pozycja menu), z tym ¿e sporo przytoczonych tam prac jest po litewsku, ale i anglo- i niemieckojêzycznych sporo, a i polskie materia³y te¿ s±.
Prusowie przedstawieni s± tak¿e na kolumnach, które znajduj± siê w sali refektarzowej malborskiego zamku
CYTAT(Sher Khan)
Potrzebujê wszelkich informacji o plemionach pruskich z okresu ¶redniowiecza, najlepiej wczesnego, ale niekoniecznie. Oczywi¶cie najbardziej interesuj± mnie stroje, uzbrojenie i sposoby walki, ale wszystko inne te¿ siê bardzo przyda. Linki do stron z materia³ami niezwykle mile widziane
Z góry dziêkujê!!! :mrgreen: [/b]
Polecam ksi±¿ki z muzeum malborskiego pana Powierskiego, a takze strone
PRUTHENIA .
CYTAT(Hildr)
Nie jest to ksi±¿ka wysokich lotów merytorycznych, a i sam Bruckner tez juz nie jest na topie.
Wykaz ksiazek (a wlasciewie jego czesc) znajduje sie na innym forum, ale nie wiem czy reklama innego forum jest dozwolona (ja tam udzielam sie w dziale Warmia i Mazury)
CYTAT(Berek)
S± jeszcze Studia Galindzkie no i w Muzeum Archeologicznym w Warszawie seminaria ba³tyjskie...
Informacje o seminariach w Warszawie jak i Olsztynie znajdziecie na stronie
PRUTHENIA w dziale nowo¶ci oraz og³oszenia.
Niedawno doda³em tam dwa obszerne dzia³y o grodziskach GALINDII i SASINII.
CYTAT(Viator)
Istnieje taka grupa - Brotherhood PRÙSA - (powinno byæ U z daszkiem, ale takiej czcionki nie ma) zrzeszaj±ca fascynatów historii dawnych ziem Prusów,
Tak, jest Bractwo PRUUSA (u z daszkiem piszemy jako U dlugie, czyli 2 u), do ktorego naleze i ktore to wspoltworze. Bractwo to odtworzylo jezyk pruski i wydalo slownik polsko-pruski w ilosci 50 egzemplarzy na Polske, niestety juz nie do zdobycia, ale za to od 2005 wydajemy go w wersji elektronicznej pdf.
Ukazuje sie tez rodzimowiercze (darmowe) pismo PERKUNS (w formacie pdf) wydawane po polsku i prusku, ktorego jestem redaktorem. Pismo to jest kontynuacja pisma POGANIN.
Linki do pisma:
PERKUNS 1/2005 [wersja polska]
PERKUNS 1/2005 [wersja pruska]
Zapraszam do lektury!
Zapraszam do wspolpracy!
Zamiast ksi±¿ki pani £ucji, polecam pozycjê jej mê¿a- Jerzy Okulicz-Kozaryn "Pradzieje ziem pruskich". Sporo ilustracji metalowych czê¶ci stroju, absolutnie bazowy podrêcznik archeologiczny.
A co do rekonstrukcji, to faktycznie strona litewska celuje w tym temacie. Jest czasopismo "Lietuvos archeologija", wydawane w Wilnie (wiele numerów le¿y w PMA i IAIE, a tak¿e w Instytucie Archeologiii UW). Na jego ³amach sporo rekonstrukcji, choæ konieczna spora uwaga i krytycyzm przy ich ogl±daniu, a tym bardziej "braniu do siebie". Do tego jest do¶æ fajna ksi±¿ka, pani Reginy Volkaite-Kulikauskiene, tytu³u teraz nie pomnê, ale to do¶æ charakterystyczna ksi±¿eczka, wydana parêlat temu zaledwie, w eleganckiej niebieskiej twardej oprawie, a traktuje w ca³o¶ci o rekontrukcji stroju litewskiego na przestrzeni wczesnego ¶redniowiecza. (dostêpna w PMA i IAIE)
Co do merytorycznej poprawno¶ci analogicznego traktowania stroju pruskiego i litewskiego - do pewnego stopnia. Zawsze trzeba zwracaæ uwagê na odmienno¶ci lokalne, np. formy fibul czy bransolet, pojawiaj±cych siê w ró¿nych formach w ró¿nych terytoriach ba³tyjskich. Dajmy na to zapinki sowiowate wystêpowa³y namiêtnie w Kuronii, w Prusach nie znaleziono ani jednej. Ale generalnie, na bezrybiu i litewska rekonstrukcja dobra ;-)
Pozdrawiam
W 1999 roku, w Katedrze Bronioznawstwa IAU£ powsta³a praca: Kittel Piotr, ¦redniowieczne uzbrojenie Prusów do koñca XIII wieku, w ¶wietle polskich badañ archeologicznych. Obawiam siê, ¿e dostêpna tylko w bibliotece Instytutu albo u nas, w Katedrze.
ach, zeskanuj i pode¶lij ;-D
(taka ma³a krotochwilka)
ale na powa¿nie, dziêki za info, rozejrzê siê.
Pozdrawiam
A czy ktos mo¿e mnie o¶wieciæ dlaczego Prusowie lubili niebieski kolor i najczê¶ciej mieli ubrania w tym kolorze oraz dlaczego pogardzali czerwonym??
CYTAT(kruczydlo)
ach, zeskanuj i pode¶lij ;-D
Siê nie da. Prawa autorskie i inne tam duperele.
Polecam jeszcze: Nowakowski A., Or³owski T., Dwa przedstawienia uzbrojenia ba³tyjskiego w
¶redniowiecznej plastyce figuralnej z ziem polskich, Acta Universitatis Nicolai Copernici, Archeologia VIII, 1984, z. 136
Wy¿ej wymienonych artyku³y ju¿ raz siêpojawi³y:
http://freha.pl/index.php?showtopic=8735
CYTAT(Morrigan)
A czy ktos mo¿e mnie o¶wieciæ dlaczego Prusowie lubili niebieski kolor i najczê¶ciej mieli ubrania w tym kolorze oraz dlaczego pogardzali czerwonym??
A kto Ci tak naopowiada³? ;-)
Nie przypominam sobie tego ani w Wulfstanie, ani Adamie Bremeñskim, ani nigdzie. Ale mo¿e co¶ przeoczy³am. Zreszt± nawet gdyby taka inforamcja pojawi³a siê u którego¶ kronikarza, to trzeba by j± by³o podzielæ przed 4 i pomno¿yæ przez 1/3. Z rozlicznych wzglêdów.
Pozdrawiam
Nareszcie ktos po tych off topach mi odp.
Nikt mi nie opowaiadal tylko w ksiazce przeczytalam
, zreszta w artykule Vlasty tez cos takiego (chyba ) bylo o Litwinach
Artyku³ Vlasty, jak i ca³a rzesza autorów zajmuj±cych siê odtwórstwem, pos³uguje siê w du¿ej mierze analogiami etnogaficznymi i danymi historycznymi z pó¼nego ¶redniowiecza. Dla Prusów nie mamy takiego luksusu - po podboju krzy¿ackim nie osta³o siê nic do "analogowania".
Podaj mi, w jakiej ksi±¿ce to wyczyta³a¶, to zastanowimy siê nad ¼ród³em. Przy czym muszê zaznaczyæ, ¿e jest to dla mnie ca³kiem nowa informacja (aczkolwiek faktycznie, w rekonstrukcjach litewskich dominuje kolor niebieski - z powodów, o których napisa³am wy¿ej).
Pozdrawiam
W ksiazce, ktora juz wiele razy byla tu wspominana £. Okulicz-Kozaryn "¯ycie codzienne Prusów i Jaæwiêgów w wiekach ¶rednich" . PO przeczytaniu w/w ksiazki doszlam wniosku, ze stroj Prusow to moglby byc takim super mixem bo przecierz byly wplywy wikingow, Litwinow, Slowian etc. wiec moze stad ten niebieski kolor
Ta ksi±¿ka jest w sporej czê¶ci troszkê "chciejstwem' autorki. Ona pisa³a du¿o takich popularek (o Finach, Ba³tach, Prusach), a w rzeczy samej by³a specjalistk± od epoki br±zu na Mazurach. Nie wierz wiêc w jej ka¿de s³owo ;-)
Co do miksów, to dlaczego s±dzisz, ¿e Prusowie mieli kulturê materialn± w postaci posk³adanych elementów kutur s±siednich? Bior±c pod uwagê zabytki metalowe, byli ca³kiem oryginalni, a wp³ywy S³owian akurat wcale siê tak nie wyró¿nia³y.
Per analogia mo¿na za³o¿yæ, ¿e ubierali siê na niebiesko, ale nie przypominam sobie ¿adnych dowodów archeologicznych (ani tekatów ¼ród³owych, etnograficznych wczesno¶redniowiecznych), gdzie by³oby to potwierdzone. Sprawdzê, czy nie mam jakich¶ danych nt farbiarstwa i dam znaæ.
Pozdrawiam
Nie wierze w kazde jej slowo:) i nie chodzi mi o cala kulture materiala tylko i wy³acznie o sam ubior (tak jak w temacie zreszta )
ubiór jest elementem kultury materialnej.
Ale to tylko ma³e na marginesie ;-)
Pozdrawiam
Witam!
CYTAT(Morrigan)
Z podobn± informacj± spotka³em siê czytaj±c pracê Adama Fischera "Etnografia dawnych Prusów". Nie odnosi on jednak tego do wszystkich plemion zachodnio ba³tyjskich. Wspomina, ¿e odzie¿ w tym kolorze nosili Sambowie oraz Sudawowie. Autor nic nie wspomina o kolorze czerwonym. To ju¿ chyba ustalenie pani £. Okulicz-Kozaryn.Rzecz± ciekaw± jest to, ¿e jej ksi±¿ka „¯ycie codzienne Prusów i Jaæwiegów...” jest w du¿ej mierze powieleniem pracy Adama Fischera. Autorka uzupe³ni³a co prawda wiele informacji ale niektóre jej ustalenia pozostawiaj± wiele do ¿yczenia. Oczywi¶cie lepsze takie ¼ród³o informacji ni¿ ¿adne.
Pozdrawiam
hmm..ja tam s³ysza³am,¿e kolor czerwony- a szczególnie te ³adniejsze, ¿ywsze odcienie -nie by³ ³atwy do otrzymania...ale nie wiem na ile to prawda...
Jak kto¶ bywa na Biskupinie, albo ewentualnie przebywa w Warszawie, to mog³abym poleciæ rozmowê z pani± Ani± Grossman...ona siê zajmuje m.in. barwieniem tkanin, mo¿e by co¶ wiedzia³a...
Pozdrawiam!
Btw,czy¿by "braciszek" Borut ma wadê wymowy?
Co do niebieskich tkanin, to A Zarina w artykule „Одежда жителей Латвии VII-XVII вв.” [w:] М.Г. Рабинович „Древняя одежда народов Восточной Европы” wspomina o niebieskich strojach plemion z terenów dzisiejszej £otwy, pisze np., ¿e w okresie od VII-XII w. kobiece narzutki z tamtych terenów (tzw. willajne) wykonywano przede wszystkim z ciemnoniebieskiej, we³nianej tkaniny. Wspomina te¿, ¿e fragmenty ciemnoniebieskich, spiêtych masywnymi zapinkami we³nianych p³aszczy znajdowa³y siê w pochówkach Selów i Letga³ów z VII, a tak¿e X-XII w. Jak to siê ma do Prusów, to nie wiem. Mo¿e kto¶ po prostu przypisa³ im taki strój drog± analogii? A mo¿e faktycznie jakie¶ szmatki wykopali?
Pozdrawiam!
Vlasta
CYTAT
A mo¿e faktycznie jakie¶ szmatki wykopali?
No w³a¶nie, wykopali. Tylko ¿e wcale nie oznacza to ¿e czê¶ciej noszono siê na niebiesko ni¿ inny kolor. Nawet je¶li piêæ pochówków na dziesiêæ z danego cmentarzyska zawiera³o niebieskie strzêpy to równie dobrze oznaczaæ mo¿e, ¿e wêdrowny kupiec przejerzd¿aj±cy przez dany lauks mia³ tylko niebieski materia³. Inne cmentarzysko równie dobrze zawieraæ by mog³o same zielone strzêpki. A swoj± drog± wspó³czujê rodzinie tego po którym siê owe niebieskie strzêpki zachowa³y. Jakiekolwiek niespopielone resztki osta³e siê po ca³opaleniu ¼le wró¿y³y danej ziemi...
No to teraz pytanie za sto punktów!
Czy u Prusów, Jaæwingów b±d¼ te¿ w ostateczno¶ci Rusinów mo¿e byæ strój koloru ciemno-szarego?
Bo mam ¶wietny materia³, naturalny, ze splotem bardzo podobnym do znajdowanych na wykopaliskach...tylko ten kolor... sama ju¿ siê gubiê w tym nat³oku my¶li i informacji
Pozdrawiam
Witaj!
My¶lê, ¿e ten kolor siê jak najbardziej nadaje na strój. W ten sposób sprytnie rozwi±zujesz problem barwy tkanin. Wiadomo nie wszystkie by³y farbowane. O ile nie chcesz szyæ sobie stroju zamo¿nej osoby, ciemno-szary a wiêc naturalny bêd± odpowiednie.
Pozdrawiam
CYTAT(Gothard)
Przejrzyj "Dzieje Prusów" Okulicz-Kozaryn. Jest tam rysunek rekonstrukcji krosna przy którym stoi pruska kobieta. .
Dotaralam do tego zrodla niedawno i po konsultacji z pania ze stowarzyszenia "Pruthenia" okazalo sie, ze ilustracja ta przedstawia "kobietê w stroju skandynawskim, zwi±zanym te¿ z osad± w Truso"
Witam!
Zastanawiam siê aktualnie nad wygl±dem XIII wiecznej koszuli wierzchniej i spodni Prusa b±d¼ Jaæwinga. Archeologia niestety w tym przypadku na nie wiele siê zda. Swoje wyobra¿enie na temat odzie¿y bêdê wiêc czerpa³ ze ¼róde³ ikonograficznych i literatury analizuj±cej zapiski historyczne na temat Prusów i Jaæwingów.
Jak do tej pory znalaz³em przedstawienia na których Prusowie byli przedstawiani w d³ugich do pó³ ³ydki lu¼nych koszulach. Widoczny te¿ by³ fragment w±skich spodni. P³askorze¼by z Malborka, Bierzg³owia i figurka z Karkowa ( je¿eli przyjmiemy, ¿e przedstawia Prusa) s± do¶æ podobne je¿eli chodzi o oddanie detali odzie¿y. Przedstawiona postaæ ma d³ug± koszulê w jednym przypadku z widocznym rozciêciem. Uk³ada siê ona do¶æ lu¼no i jest przepasana pasem. Adam Fischer w pracy o etnografii dawnych Prusów wspomina o tym, ¿e Sambowie oraz Sudowowie nosili d³ugie do kolan koszule w kolorze niebieskim. Ta informacje pó¼niej jest powielana chod¼by przez pani± £ucjê Okulicz-Kozaryn. Wspominany jest równie¿ fakt haftowania koszul.
Innym problemem jest to co zakrywa koszula czyli spodnie b±d¼ nogawice. Z rozmów z pracownikami PMA w Warszawie wywnioskowa³em, ¿e sk³aniaj± siê oni do w±skich spodni wiêc takich jakie widaæ na przedstawieniach z epoki. My¶lê, ¿e mog± to byæ równie dobrze nogawice szeroko rozpowszechnione w Europie wczesno¶redniowiecznej.
Kwestia bielizny jest jeszcze bardziej enigmatyczna moim zdaniem mo¿na przyj±æ, ¿e na ni± sk³ada³a siê krótka koszula oraz jakie¶ gacie ( opaska biodrowa b±d¼ co¶ bardziej rozwiniêtego).
Jestem ciekaw waszych opinii na ten temat. Próba rekonstrukcji takiego stroju jest do¶æ ciê¿ka. Mo¿e posiadacie jakie¶ dodatkowe informacje o XIII wiecznych ubraniach z Prus.
Pozdrawiam
Je¶li chodzi o wyroby metalowe, to Prusowie byli jednym z nielicznych ludów, przetrwa³ w³a¶ciwie w niezmienionej postaci kataklizm wêdrówki ludów w swej b³otno-jeziornej twierdzy. St±d w³a¶nie nie by³o u nich tak znacznych przemian kulturowych, jak gdzie indziej, co stworzy³o podstawy do odrêbno¶ci kulturowej. Robi³a swoje tak¿e naturalna izolacja. Wydaje siê, ¿e Prusowie czy te¿ Ba³towie mieli m. in. w³asny styl dekoracji plecionkowej, odrêbny tak od plecionek s³owiañskich, jak i skandynawskich.
D³ugie koszule wystêpowa³y we wczesnym ¦redniowieczu chyba wszêdzie, a w folklorze S³owian Wschodnich (a tak¿e gdzieniegdzie na S³owacji) obecne s± do dzi¶. Na S³owacji, zdaje siê, gdzieniegdzie jeszcze dzi¶ mo¿na spotkaæ facetów w kieckach równie d³ugich, jak u tych wojów pruskich.
W Polsce mo¿na by³o nabyæ pracê zbiorow± "Die Balten. Die noerdlichen Nachbarn der Slawen", Muzeum Krajowe w Brunszwiku i Pañstwowe Muzeum Archeologiczne w Warszawie, Fryburg-Brunszwik 1987. Niestety, jest ona po niemiecku, ale zawiera mnóstwo zdjêæ, przedstawiaj±cych przede wszystkim wyroby metalowe.
Witaj!
Podana przez Ciebie ksi±¿ka jest katalogiem z wystawy, która swego czasu zje¼dzi³a pó³ Europy. Pokazywane by³y tam zbiory polskich muzeów dotycz±ce Ba³tów na przestrzeni wielu stuleci. Polski odpowiednik tego katalogu to "Ba³towie : pó³nocni s±siedzi S³owian (V wiek p. n. e. do XIII-XIV wieku)" Warszawa : Pañstw. Muzeum Archeologiczne ; Bia³ystok : Muzeum Okrêgowe, 1981. Bardzo fajna rzecz je¿eli chodzi o przegl±d kultury materialnej tego ludu.
pozdrawiam,
Borut
Skoro ju¿ tak piêknie dyskutujemy o Prusach, to chcia³bym siê dowiedzieæ gdzie w Polsce lub kto wykonuje ozdoby wzorowane na pruskich b±d¼ litewskich wzorach?
Chcia³bym nabyæ takie cacka.
od¶wie¿ê temat.
namierzam siê odtwarzaæ Jaæwiêga XIIIw, konkretniej okres 2 powstania pruskiego, 1260r.
no i po rozejrzeniu siê w temacie uzna³em, ¿e 'wiem, ¿e nic nie wiem'. chodzi przede wszystkim o strój. wiadomo niewiele, z tego co widaæ na figurce szach, zwieñczeniu kolumny w Malborku i na drzwiach gnie¼nieñskich, nie widzê ró¿nic miêdzy tunik± prusk± a s³owiañsk±, a w '¯ywotach ¦w. Wojciecha' jest opisane zdziwienie Prusów wygl±dem Wojciecha i jego kompanów.
do tego dochodzi niechêæ Prusów, Jaæwingów do szerszych kontaktów z reszt± ¶wiata i ich oddzielenie bagnami i lasami. wnioskujê, ¿e z tego powodu nowinki 'technologiczne' dociera³y z opó¼nieniami, ale jak du¿ymi? taka tunika - XII a XIII wieczna - s± spore ró¿nice. jednak czy taki Jaæwing XIII-wieczny chadza³ w tunice wg. aktualnej mody s±siadów, czy nie patrz±c na to co zak³ada, jak to sugeruje kronikarz Miko³aj z Jeroszyna, u¿ywa³ nadal wcze¶niejszych wzorów, z dziada pradziada u¿ywanych, przez ¿onê szytych?
krótko - rok 1260, Jaæwie¿, od którego wzoru tuniki wyj¶æ?
mo¿e kto¶ ma jakie¶ nowe informacje? do gdybania p. Okuliczowej podchodzê bardzo nieufnie.
Witam!
Je¶li chodzi o ozdoby Pruskie i Litewskie to ja robiê takowe. Tu jest adres mojej strony: www.ulf.terror.org.pl dawno by³a nieaktualizowana ale wkrótce co¶ wrzucê bo ostatnio robi³em du¿y projekt Kuroñski. W razie czego mogê wys³aæ mailem mogê wys³aæ czê¶æ zdjêæ.
Pozdrawiam
Ulf
W przypadku ¶w Wojciecha to chyba zdziwienie wywo³ywa³ ubiór duchownego, a nie S³owianina. Izolacja Ba³tów na pewno nie by³a a¿ tak daleko posuniêta, by dziwi³ ich ubiór swoich s±siadów.
Co do wizerunków Prusów to jeszcze jest jeden na portalu w Zamku Bierzg³owskim. Poza tym ponoæ s± jakie¶ freski w katedrze królewieckiej, ale nigdy ich nie widzia³em i w±tpiê, by przetrwa³y w stanie nienaruszonym.
Zdjêcia tkanin z ciekawym haftem geometrycznym i skany ksi±¿ek i prac Ku³akowa o wykopaliskach w Sambii s± tu
http://club-kaup.narod.ru/w dziale rekonstrukcja.
na temat Prusów/Jaæwiêgów jest tak ma³o ¼róde³, ¿e szukam czegokolwiek, zbieram strzêpki informacji, poszukam teraz zdjêæ z Bierzg³owa
CYTAT(jast @ 13:58 08.05.2007) [snapback]188633[/snapback]
Zdjêcia tkanin z ciekawym haftem geometrycznym i skany ksi±¿ek i prac Ku³akowa o wykopaliskach w Sambii s± tu
http://club-kaup.narod.ru/w dziale rekonstrukcja.
interesuj±cy link, dziêki wielkie. szukam te¿ zdobieñ ¿eby jaki¶ charakterystyczny haft zrobiæ, mo¿e co¶ tam wypatrzê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.