Data:02 - 04 wrzesieñ
Nazwa wydarzenia: II Oblê¿enie Zamku w ¦wieciu
Organizator: Stowarzyszenie Bractwo Rycerskie ¦wiêtej Katarzyny
Charakter imprezy: otwarta, po uprzednim zg³oszeniu
Miasto: ¦wiecie n/Wis³±.
Informacja od: bulvay
Witam, oto harmonogram imprezy:
Bractwo Rycerskie ¶w. Katarzyny ze ¦wiecia
zaprasza na turniej rycerski przy Zamku ¦wieckim
Harmonogram imprezy:
Pi±tek
Zjazd grup, rozbicie obozu
Sobota
11:00 Turniej bojowy
14:00 Turniej ³uczniczy
16:00 Turniej kusznicy
18:30 Inscenizacja oblê¿enia
21:00 Biesiada
Niedziela
10:00 (11:00) Msza ¶w. w Starej Farze
12:00 Zakoñczenie Turnieju i wrêczenie naród
Przebieg poszczególnych rywalizacji:
1.Turniej bojowy
- tor przeszkód – zdobycie bramy
- pojedynki indywidualne
- pojedynki dru¿ynowe
Tor przeszkód – Pokonujemy tor z paginami pod ostrza³em ³uczników (pacynki). Ilo¶æ mo¿liwych trafieñ pacynkami uzale¿niona jest od jako¶ci uzbrojenia obronnego. Tu¿ przed brama ustawiony zostanie stra¿nik, którego trzeba pokonaæ (lub omin±æ) Wygrywa najszybszy i oczywi¶cie ¯YWY. Zwyciêstwo to 5pkt. dla grupy. Czas mierzony od STARTU do METY na szczycie schodów.
Pojedynki indywidualne – Walczymy pojedynczo z tyloma przeciwnikami z iloma damy rade. Je¶li polegniemy nasze miejsce zajmuje nastêpny z grupy. Trup pozostaje. Ka¿de zwyciêstwo to 1 pkt. dla grupy.
Pojedynki dru¿ynowe(konkurencja nie punktowana) – Oddzia³y mog± tworzyæ osoby z ró¿nych grup. W sk³ad oddzia³u mog± wchodziæ: tarczownicy, broñ bia³a d³uga, broñ drzewcowa, strzelcy (pacynki)
2.Turniej ³uczniczy
- strzelanie z dystansu (stoj±c i klêcz±c)
- 20 m 2 strza³y
- 30 m 3 strza³y
- 40 m 4 strza³y
- Thorgal
a) Dwie tarcze, dwóch strzelców i po trzy strza³y. Strzelamy do snopa z sianem z kapu¶cian± g³ow±. Dystans 20m (25m). Dwa strza³y w tu³ów (snopek) lub jeden w g³owê (kapusta) eliminuj± przeciwnika. Ka¿da wygrana to 1p.
B) Pojedynek na pacyny. Strzelcy staj± naprzeciwko siebie w wyznaczonych, ograniczonych polach na dystansie 25m, 10 pacyn do dyspozycji. Przegrany odpada. Ka¿da wygrana to 1p. Wymagane uzbrojenie ochronne: minimum przeszywanica i he³m. Staramy siê celowaæ w tu³ów omijaj±c g³owê.
3.Turniej kuszniczy
Podobnie jak ³uczniczy z pominiêciem pojedynku na pacyny.
Nocleg we w³asnych namiotach, mile widziane historyczne. Wy¿ywienie we w³asnym zakresie. Oferujemy miejsce biwakowe, toalety, prysznic z ciep³± woda. Oprócz tego biesiadê i dobr± zabawê.
Konkurencje turniejowe zapowiadaja siê bardzo interesuj±co
Do wrze¶nia jeszcze daleko... ale juz zakre¶li³em Wasz± imprezê w kalendarzu.
jaki¶ ma³y lajcikowy bohurcik zrobimy?
Chwa³a!
W zesz³ym roku oblê¿enie dzieli³o siê na dwie czê¶ci; przed bram± do 5 trafieñ i na dziedziñcu do poddania, w obu przypadkach oblegaj±cych by³o 3 razy wiêcej
, mam nadziejê ¿e i teraz bêdzie podobnie bo w tym roku odeprzemy atakuj±cych.
BAUSEANT!!!
a jak datowanie,wymagania sprzetowe, zarcie spanie itp ??
Nocleg we w³asnych namiotach, mile widziane historyczne. Wy¿ywienie we w³asnym zakresie. Oferujemy miejsce biwakowe, toalety, prysznic z ciep³± woda. W sobotê wieczoram organizujemy biesiadê w piwnicach zamku (taki jest plan). Datowanie na okres grunwaldzki, choæ i templariuszy bêdzie mo¿an spotkaæ - z Koronowa
Cze¶æ Czy przyjmiecie dwie osoby do turnieju kuszniczego?
Bieszczadnik - Bractwo Rycerskie Zamku Bolków.
W³odzimierz Ku¶mierowski
Je¶li posiadacie strój historyczny, nie zmroczony jakimi¶ tekstylnymi dodatkami, a wasze kusze ³api± siê w okres 1380 - 1420 to nie widzê przeszkód. Serdecznie zapraszam.
Templariusze bêd± raczej ostatni raz, bo na przysz³y rok przerabiamy siê na pó¿niejszy okres.
Dziêki za zaproszenie! Na turnieje je¿d¿ê od 10 lat i chyba mroku w naszych strojach nie ma. Odno¶nie kuszy - na ten temat nie jeden móg³by siê uczyæ odemnie
z pozdrowieniami
Bieszczadnik
W³odzimierz Ku¶mierowski
Przypominam wszystkim chêtnym o podaniu sk³adu osobowego - liczba przyjezdnych tzn. ilu zbrojnych, kuszników, ³uzników, hakownice, bombardy itp., plebejusze.
Z tym, ze nie zapewniacie wyzywienia, to nie jest to jakas wielka atrakcja. Moge w zwiazku z tym wiedziec, czy impreza jest zamknieta dla turystow czy tez komercyjna?
Pozdro
W³odzimierz Ku¶mierowski
Po pierwszw panie Ja¶min, je¶li chcesz przyjechaæ siê naje¶æ to nie masz czego szukaæ w ¦wieciu. Po drugie, nie znam Ciê i je¶li jeste¶ zainteresowany to prze¶lij swoje zdiêcie w sprzêcie i stroju, bo impreza jest datowana na 1380-1420. Po trzecie i najwa¿niejsze, nie s³ysza³em o Tobie nic dobrego.
No coz, jako, ze sie nie znamy osobiscie, jest tylko 33% szansy statystycznej, ze mogles cos dobrego o mnie slyszec. Na rowni z tym, ze slyszales tylko "nic dobrego". Mi to nie przeszkadza.
Jako, ze charakter imprezy jest otwarty, po uprzednim zgloszeniu, proponuje koncensus w postaci - w piatek 19. przejezdzam przez swiecie, we wtorek 23. wracam. Wieczorem bede, moge gdzies stanac po drodze, porozmawiac, pokazac ciuchy i sprzet zamiast fotografii, by nie bylo, ze od kogos pozyczylem. impreza mnie zaciekawila, gdyz mam blisko, rok temu przejezdzalem przez swiecie w dniu turnieju nic o tym nie wiedzac, oraz troche znajomych na miejscu bedzie. nie wspone zas o datowaniu: okologrunwaldzie plus tempelariusze. Na GG lub priv detale mozemy omowic, by uniknac bezsensownego trzepania piany i podnoszenia sobie nawzajem adrenaliny.
Zas co do zywienia: raczej niewielu organizatorow ma dopasowane zywienie do potrzeb dwuletniego dziecka, zatem zapas zywienia i tak musze miec wlasny ...
Witam.
Plan imprezy fajnie sie zapowiada, zwlaszcza konkurencje w bojowym.
Mam tylko jedno pytanie: Mianowicie nie wiem jak to jest do konca z tym datowaniem. Z jednej strony 1380/1420 a z drugiej templariusze. Nie chce krytykowac, chce tylko do konca wiedziec co i jak.
W³odzimierz Ku¶mierowski
Pisz±c, ¿e nie s³ysza³em nic dobrego mia³em na my¶li: same z³e rzeczy. Proponujê w przysz³o¶ci spotkanie na neutralnej imprezie. Serdecznie dziêkujê za zainteresowanie. Na dzieñ dzisiejszy my¶lê, ¿e przy tym pozostaniemy. Bez urazy. Do zobaczenia w przysz³ym sezonie.
W³odzimierz Ku¶mierowski
Czo³em Drzewiak.
Masz racjê co do Templariuszy. Ch³opaki s± w trakcie przezbrajania. Byli w zesz³ym roku bo dali siê poznaæ z dobrej strony. Mam nadziejê, ¿e zd±rz±. Je¶li nie to bêdzie mo¿na im to rêcznie przet³umaczyæ
S± jedynymi którzy siê nie mieszcz±. Mo¿esz o nich zasiêgn±æ opini u Pigrzy.
Hmm... i ju¿ po imprezie naprawde warto tam by³o przyjechaæ choæby dla uczty w piwnicach zamku, choæ fajnie by³o wszêdzie. Pozdrowienia dla wszystkich uczestników bojówki( ju¿ drugi raz kusza przemknê³a nam ko³o nosa).
W imieniu Wolnej Kompani Najemnej Poznañ dziêkujê organizatorom za mo¿liwo¶æ udzia³u w Oblê¿eniu Zamku w ¦wieciu.
Ja równie¿ chcialem podziekowac za fajna impreze w milym towarzysztwie i pozdrowienia dla wszytskich notorów
no to i ja sie przylacze
Dzieki, bylo fajnie!
Czekamy na fotki
Fajnie by³o DZIÊKI BARZO wszystkim za fajna imprezke
Osobne podziekowania dla B±bla ( to jest wymagane )
No i ja tez Pozdrawiam notorów
Marsza³ku pamiêtaj o zdieciach
By³o mi³o, w pytkê i w ogóle. Dziêki za mi³y turniej wszystkim
Pozdrawiam
Gwyn
Wielkie podziêkowania dla Orgów za zaproszenie na oblê¿enie - rewelacyjny miejsce i klimat (uczta w podziemiach zapar³a mi dech w piersiach
)
Pozdrowienia dla fiñskiej grupy sp³ywowej
Witam
Turniej bomba. Bawi³em siê cudownie. Szkoda tylko, ¿e wszystcy taknamiêtnie mnie bili
ale to ju¿ chyba moja wina
Wielie podziêkowania dla organizatorów spisali sie swietnie.
Co¿ wiecej powiedzieæ Swiecie to fajniutka impreza, gdzie o pogode dba sam burmistrz notabene Pogaoda sie nazywaj±cy
pozdrawiam
Wasek
Ps.
Sekcja fiñska znów da³a Rade.
Oj, weso³a imprezka, weso³a. Dziêkujê organizatorom za zapewnienie radosnej, ale to radosnej zabawy. Dziêkujê Andrzejowi, Pigrzy, Baronowi i innym, za nieustanne przypominanie mi, ile siê jeszcze muszê nauczyæ
Zapowiadano komary straszne, a tu raptem kilka nie¶mia³ych sztuk... Mo¿e moje fiñskie perfumy je odstraszy³y?
Uwag konstruktywnych (mam nadziejê), kilka:
- gratulacje za ogóln± atmosferê luzu i braku ci¶nieñ. To, ¿e by³ to turniej komercyjny (czytaæ, ze sponsorami, zobowi±zaniami wobec publiki poczu³em dwa razy: jak mi siê nie kazano siê zrzucaæ na imprezê i podczas wrêczania nagród. W pozosta³ych momentach by³ to ca³kowicie kole¿eñski piknik
Osobne podziêkowania za ucztê. Miejsce jest genialne na takie okazje.
- Przypuszczam ¿e chodzi³o o wykopki archeologiczne przed zamkiem, ale szkoda, ¿e konkurencje nie rozgrywa³y siê w³a¶nie na tym polu.
- Zasady w turnieju bojowym by³y rado¶nie nieokre¶lone. Nie bardzo by³o wiadomo, co mo¿na, a czego nie. Mo¿e jaki¶ regulamin by siê przyda³?
- Strzelec to ja jestem nawet nie niedzielny, a doroczny (tak raz na rok kto¶ mi co¶ da do ³apki), ale odnoszê wra¿enie, ¿e konkurencje strzeleckie by³y bardzo uproszczone i monotematyczne. Mo¿e warto pomysleæ o ich urozmaiceniu?
Za rok, ja czas pozwoli i organizatorzy nie bêd± protestowaæ, zjawiê siê z pewno¶ci±, bo bawi³em siê ¶wietnie. Szczególne pozdrowienia dla Bydgoskiej Sekcji Fiñskiej, za skuteczne macerowanie. Do¶æ powiedzieæ, ¿e w niedzielê o ¶wicie to ja mysz widzia³em w namiocie...
Impreza super, wielkie dziêki dla organizatorów za zaproszenie. Oblê¿enie zamku, rewelacyjna zabawa ( W³odku mam nadziejê, ¿e nie dosta³e¶ za mocno strza³±...
)
CYTAT
w niedzielê o ¶wicie to ja mysz widzia³em w namiocie...
mo¿e Martin Ty ju¿ niepowiniene¶ spo¿ywaæ alkoholu i niewpuszczaæ myszek nikomu innemu do namiotu...
Pozdrawiam Ola
Impreza super - Dziêki Wielkie za zaproszenie
szkoda ¿e nie bra³em udzia³u w bojowym ale za rok ... hehe
uczta by³a wypasiona
Chwa³a Organizatorom!
Bardzo dziêkuje organizatora za zorganizowanie bardzo fajnej imprezy
¶wietne otoczenie fajoscy ludzi wysoki poziom na bojowym
szczegulne podziêkowanie dla grupy otwórstawa NOTOR :D
Specjalne podziêkowania dla B±bla :D
Witam! dziêkujê bardzo organizatorom za zaproszenie. By³o naprawdê mi³o, zw³aszcza podoba³a mi siê klimatyczna uczta, szkoda tylko ¿e nie by³o muzyki bo do pe³ni szczê¶cia brakwa³o tylko tañców.Acha oczywi¶cie specjalne podziêkowania dla Cedryka
Ojej zapomnia³em
Specjalne podziekowania dla Bombla.
Teraz to by sie ch³opak obrazi³
pozdrawiam
Wasek
Serdeczne podziêkowania za zaproszenie,
naprawdê bawi³em siê rewelacyjnie!
Impreza wypad³a naprawdê na poziomie
W³odziu je¿eli chodzi o wspólne wypady mo¿esz na mnie liczyæ!
(jeszcze chwila i bêdê siê bawi³ ¶licznym Mongo³em)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i do nastêpnego razu
Podziêkowania i ca³uski dla B±bla
A sekcja fiñska da³aby radê gdyby nie zajmowa³a siêspawaniem.....
W³odzimierz Ku¶mierowski
Wielkie dziêki wszystkim przyby³ym. Gdy zamy¶la³em w przesz³o¶ci o zorganizowaniu imprezy to nawet mi siê nie ¶ni³o, ¿e bêdê mia³ zaszczyt go¶ciæ takich fajnych LUJI i jajcarzy, o piêknych paniach to ju¿ nie wspomnê. Dziêki i ogromny szacun dla Pigrzy, Cedryka i Waska za pomoc. Szczególnie Pigrza okaza³ siê dobrym duszkiem. Przeprzszam za nieobecno¶c w sobotê mam nadziejê, ¿e to siê ju¿ nie zda¿y. Muszê te¿ tu podziêkowaæ mojej ekipie za starania i uwijanie siê na imprezie. Za rok bêdzie lepiej.
A za pacynkê siê nie gniewam
Na przysz³y rok tak musimy poustawiaæ kalendarz ¿eby do Was zawitaæ. Mo¿e sp³yniemy Wis³± z flisakami z jakim drewnem do papierni.
Pozdrawiam
Witam.
Poni¿ej link do stronki z kilkoma fotkami z turnieju. Podziêkowania dla Marcina za udostêpnienie zdiêæ.
http://www.saldat.pl/upload/turniej-rycerski/
Co do ³uczniczego i kuszniczego to by³ uproszczony znacznie, w przysz³ym roku postaram siê aby je urozmaiciæ
Pozdrawiam i serdecznie dziekujê wszystkim.
Olo
Witam
Jeszcze jedno pragnê dodaæ i nikogo nie uraziæ a dotyczy to osób które zajmowa³y siê organizowaniem turnieju
jak by W³odek Was przypilnowa³ to by impreza wypad³a jeszcze lepiej, zdecydowanie zabrak³o organizacji
Wielki szacunek dla Martyny która stanê³a na wysoko¶ci zadania i zajmowa³a siê nie tylko swoimi obowi±zkami oraz
dla Serka któremu zabrak³o pewno¶ci siebie.
Turnieje ³uczniczy i kuszniczy by³y przygotowane rewelacyjnie zresztom wszyscy mogli siê o tym przekonaæ czytaj±c zaproszenia, niestety nie by³o komu poprowadziæ ich zgodnie z za³o¿eniami i wskazówkami W³odka.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.