Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pi³ka No¿na w ¶redniowieczu.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Marcvs Acilivs Glabrio
Tytu³ chyba mówi sam za siebie;) natchnê³o mnie discovery, gdzie powiedzieli " w meczach pi³ki no¿nej w ¶redniowieczu bra³o udzia³ nawet kilkuset zawodników, a bramki by³o oddalone od siebie nawet kilka kilometrów. Z powodu na brutalno¶æ rozgrywki królowie francji i angli zabronili ich w XIV i XVw."
No i w³a¶nie, jakby kto¶ wiedzia³ co¶ wiêcej o zasadach i miejscach rozgrywek, czy to by³o tylko tereny angli i francji, czy mo¿e w polsce te¿?
PoZdRoOfFk4
Aerlin smile.gif
fifek
dok³adnie to nie powiem, ale by³o co¶ takiego na ostatnim Jarmarku ¦reniowieczym w Chdowie (12-15.08):
ilo¶æ zawodników nieograniczona, wszystkie chwyty dozwolone devil.gif (mo¿na kopaæ, rzucaæ, turlaæ i co tylko ci wpadnie do g³owy), na pocz±tku jest rzut monet± czy mecz bêdzie grany pi³k± a raczej workiem skórzanym (tzw. baronk±) wypchan± sianem czy 10kilogramow± kolczug±. S± 2 bramki i 2 dru¿yny i HEYA bum.gif
Bramki by³y rozstawione nieraz o pare kilometrów, czêsto w innych wioskach a zawodników by³o kilka tysiêcy shocked.gif
Nie wiem sk±d pochodzi, ale wiem, ¿e by³a to dosyæ popularna rozrywka w XIV i XV wieku. Oczywi¶cie nie nazywa³o siê to pi³k± no¿n±, ale pi³k± baroñsk± (sk±d ta nazwa ... nie mam pojêcia crazy.gif )

jak siê mylê to mówiæ! icon_wink.gif

pozdrawiam loki08.gif
Fifek
Thyrvald
W pi³ke grali te¿ ¼ wieczni skandynawowie. W sadze o Egilu jest wspomniane kilka razy o zawodach pi³karskich ale oprucz tego ¿e rgaj±cy byli podzieleni na dwie dru¿yny nie jest nic napisane o zasadach
krazownik
Nie wiem dok³adnie, jak to by³o w ¶redniowieczu, ale w XVII wieku król Rzeczypospolitej Zygmunt III Waza uwielbia³ graæ w tê grê (by³a to jedna z najpopularniejszych zabaw/sportów w Skandynawi). Taki smaczek tongue.gif
Pozdrawiam
Marcin Surdel
Czo³em!
CYTAT
Oczywi¶cie nie nazywa³o siê to pi³k± no¿n±, ale pi³k± baroñsk± (sk±d ta nazwa ... nie mam pojêcia

"Baronka" i "pi³ka baroñska" dlatego, ¿e dawno temu, pod sam koniec XX wieku icon_wink.gif jej zasady (a w³a¶ciwie ich brak;-) ) spopularyzowali w Polsce ludzie z Ligi Baronów - za co winni¶my im wdziêczno¶æ icon_wink.gif

Pozdrowienia
Skaut
Bior±c pod uwagê sagi skandynawskie: Grettir's Saga, Kormak's Saga, Egils Saga, Eyrbyggja Saga ja bym raczej optowa³ za przodkiem nie pilki no¿nej a przodkiem rugby. 2 ekipy/wioski/wojowie graj± tward± pi³k±. Kij w posiadaniu ka¿dego zawodnika i nie s³u¿y do odbijania pi³ki (poza pierszym etapem)... Z jednej strony pola gry musi by teren podmok³y (?? ale w jakim celu... zapewne weselej bawi siê w b³ocie, rzece, stawie...). A pi³kê trzeba wpakowac do bramiki/celu.
Sulibor z Golêszyc
My¶lê, ¿e poni¿szy film mo¿e daæ jaki¶ pogl±d na sprawê: KLIK!
lancelot
CYTAT
spopularyzowali w Polsce ludzie z Ligi Baronów
Nie tylko, nigdy nie by³em cz³onkiem LB smile.gif
Florida
CYTAT(Marcin Surdel @ 08:30 25.10.2005) *
Czo³em!
CYTAT
Oczywi¶cie nie nazywa³o siê to pi³k± no¿n±, ale pi³k± baroñsk± (sk±d ta nazwa ... nie mam pojêcia

"Baronka" i "pi³ka baroñska" dlatego, ¿e dawno temu, pod sam koniec XX wieku icon_wink.gif jej zasady (a w³a¶ciwie ich brak;-) ) spopularyzowali w Polsce ludzie z Ligi Baronów - za co winni¶my im wdziêczno¶æ icon_wink.gif

Pozdrowienia

Tak, to by³o dawno temu, koniec lat dziewiêædziesi±tych. Tylko, ¿e w oryginale grano kamieniem (mniej wiêcej jajowatym) wa¿±cym tak z 8- 10 kilogramów. Siniaków, guzów, obtaræ pe³no. Ale jaka zabawa...
KaraNINA
pi³ka no¿na by³a ju¿ znana ponoæ Aztekom. Mo¿ecie co¶ wiêcej przytoczyæ dot. ligi baronów?? Nigdzie nie mogê tego znale¼æ...
brat Bule
Liga baronow to jest "bractwo" i z ta pilka to tez nie do konca jest tak jak napisales(odnosnie gry w pilke w polsce). Pierwsze mecze szkotki bo tak sie ona nazywala zaczely sie po wyplynieciu filmu Bravrheart, a ze pan. Sz. sobie kazal ja nazywac od swojego bractwa to inna sprawa. Co do tego rugby, to zasady tez byly. Grano kamieniem wielkosci meskiej glowy, zasady tez zostaly wypracowane: nie lapalo sie za jajka (du¿a ilosc grajacych byla ubrana w kilty) i nie dzgano palcami w oczy. Zreszta nie naparzano tez sie na piesci.
Dobrym zagadnieniem jest okreslenie czym jest pilka nozna, dla mnie gra gdzie rece nie maja kontaktu z pilka i gra sie reszta ciala. Jesli tak podejdziemy do tematu to napewno grali w nia Aztekowie(zasady sa dostepne napewno w jezyku angielskim w sieci- bo gra sie tam w to do dzisiaj, tylko nie ma ofiar z przegranych zawodnikow), oraz starozytnych Chin ( napisze nazwe jak tylko pojawie sie na kompie, pisze z komorki). Co do europejskich zasad stawialbym raczej na rugby i przenoszeniu pilki do choragwi/kija/punktu - skoro byly tak urazogenne (gra na bramki zostala pierwszy raz wzmiankowana u skosow w polowie X wieku z tego co pamietam z rycin i tekstow)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.