Witam wszystkich. Czy jest zainteresowanie zrobieniem nieoficjalnych warsztatów szermierczych na Grunwaldzie? Podobne odbywa³y siê ju¿ kilkakrotnie w chor±gwiach Nadreñskiej i Mazowieckiej (Solo). Je¿eli bêd± chêtni to mo¿emy co¶ zorganizowaæ. To jak? Pozdrawiam
Gwyn
Czo³em!
Jest, piszê siê.
Pozdrowienia
Witam.
Jakie¶ konkrety? Koszta?
Czy pocz±tkuj±cy w tej zabawie (miecz d³ugi) te¿ siê mog± przypl±taæ?
No w³a¶nie, jakie¶ konkrety poproszê, bo chêtny jestem.
My¶lê, ¿e siê dogadamy je¿eli chodzi o tzw. pocz±tkuj±cych. Koszta my¶lê, ¿e jakie¶ symboliczne, ot, ¿eby by³o za co wypiæ piwko. Im wiêcej chêtnych, tym bardzoej symbolicznie na osobê. Miecz drewniany zabraæ bardzo gor±co polecam. Je¿eli bêd± chêtni, to równie¿ atrapê sztyletu odpowiedniej d³ugo¶ci (ko³o ³okcia). Czas trwania do dogadania- ja jestem od poniedzia³ku. Pozdrawiam
Gwyn
Wielce by³bym kontent, gdyby termin okre¶lony zosta³ konkretnie. Raczej w tym roku Grunwald mnie ominie (zreszt± jak i w zesz³ym; zosta³em tat± i s³abo z czasem jak na razie stoje) ale chêtnie zajrza³bym na pare godzin choæby zobaczyæ jak machacie. Daleko nie mam, 40 km ( mo¿e "Domina" zezwoli...
hehe...).
Dziêki wielkie.
Kombinujê w³a¶nie miecz drewniany.
Pozdrawiam, czekam na szczegó³y.
Czo³em!
Kordami i puklerzami te¿ powinno siê daæ poczarowaæ, jak ju¿ Gwyn znudzi siê wt³aczaniem w nas d³ugiego miecza, a jeszcze bêd± chêtni
Pozdrowienia
Witam,
Ja wraz z paroma innymi od nas (~4osob) chêtnie wezmiemy udzia³.
Tylko powiedzcie moi mili gdzie dorwaæ dobre (i nie za drogie) miecze drewniane... kiedy¶ widzia³em na allegro ale jako¶ teraz nie mogê siê ich doszukaæ...
Pozdrawiam
Napisz do AdamS-a. Ma zamiar kilka przywie¼æ. Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Wyje¿d¿am na imprezê, bêdê z powrotem w poniedzia³ek w nocy. Do tego czasu sporadycznie bêdê odbieraæ sms-y, poza tym nie ma ze mn± ¿adnego kontaktu.
Ja tak¿e chcê wzi±æ udzia³- d³ugi miecz, puklerz, tasak- wszystkie punkty programu mnie interesuj±. Ostatnio bardzo potrzebujê krytycznego oka na moje poczynania z langschwertem od naprawdê do¶wiadczonych u¿ytkowników (¿yj±cych
)
Pozdrawiam
Je¶li nikomu nie bêdzie przeszkadza³a moja p³eæ to chêtnie wezmê udzia³ ze swoim mieczem drewnianym w warsztatach miecza d³ugiego oraz z metalow± jedynk±(co prawda lekko "skrócon±" przez z³amanie...) w warsztatach puklerza. Przynajmniej jak±¶ wiedzê i umiejêtno¶ci wyniosê z Grunwaldu
Hej!
Ja siê zapytam jeszcze o termin?
Jak dam radê, to dam trochê od siebie i przedstawiê XVIw D³ugi miecz, Dussack, Kij i Halabardê.
Pozdrawiam
Witam . Chêtnie sie przy³±czê a wraz ze mn± jakie¶ 5 osób. Rudziasy symbolizujace l±gszwerty mamy. Desant na pola grunwaldzkie przeprowadzimy najprawdopodobniej we wtorek. Troszke siê cz³ek rozrusza zamiast le¿ec i od much sie oganiaæ
Je¶li kto¶ jest zainteresowany dobrymi drewniakami, proszê pisaæ do mnie na priv.
witam
od nas trzech chêtnych zapewne by by³o.
tylko przyda³y by siê jakie¶ konkrety
postrafiam MEti
Jak dla mnie mo¿emy ruszaæ ju¿ w poniedzia³ek. Godziny albo w miarê poranne, albo podwieczorne, ¿eby nie by³o za gor±co. Bardzo proszê podsy³aæ do mnie na maila info ile osób i od kiedy na polach, mail w stopce. Pozdrawiam
Gwyn
Czo³em!
Chyba lepsze bêd± popo³udniowe - nikt nie za¶pi
17:00 codziennie od poniedzia³ku?
Maila w stopce dobrze schowa³e¶
Pozdrowienia
Kto za¶pi ten za¶pi
Za³ó¿my, ¿e pierwsze o tej porze, potem siê dogadamy. Mail jest dobrze widoczny, dziêkujê. Pozdrawiam
Gwyn
A skoro juz temat dostal kopniaka i pojawil sie na gorze listy - czy w tym roku tez bedzie mozna sie zalapac na jakies warsztaty?
I ew - jak wyglada wtedy sprawa z ochrona twarzy? Bylaby ewentualnie mozliwosc wypozyczenia od kogos maski na miejscu? (nowa to niestety kilkaset pln...
)
a po co Ci maska na warsztatach?
Witam!
Jakby siê dla pocz±tkuj±cego miejsce znalaz³o to siê bym pisa³ z chêci±.
Pozdrawiam
CYTAT(Cormalek)
buehehehe, a co to ma zwiazanego z szermierka? :grin:
Jaka tam szermierka? Tytu³ tego tematu jest "warsztaty". Jak poszukiwa³em pod has³em "Grunwald", wyskakiwa³o mi ten temat jako najbli¿szy temu, o co mi chodzi. To, ¿e w ¶rodku tematu pisze siê tylko o jednym konkretnym warsztacie nie zmieni nic co do g³ównego nag³ówka.
Jak kto¶ znajdzie osobny temat (nie pod kalendarzem), gdzie pisze siê o takich sprawach jak ta moja, to chêtnie przesunê moje s³owa.
z p. - Thomas
Vroobel, ¿artujesz?
I maskê proponuje mieæ swoj± - kosztuje 275 PLN w firmie Nicol w Poznaniu
http://nicol.pl/ To podstawa dla kogo¶ kto chce æwiczyæ szermierkê.
CYTAT
Jaka tam szermierka? Tytu³ tego tematu jest "warsztaty". Jak poszukiwa³em pod has³em "Grunwald", wyskakiwa³o mi ten temat jako najbli¿szy temu, o co mi chodzi. To, ¿e w ¶rodku tematu pisze siê tylko o jednym konkretnym warsztacie nie zmieni nic co do g³ównego nag³ówka.
A to, ¿e temat znajduje sie w dziale "Szermierka -> Treningi, sparingi i seminaria szermiercze" pewnie te¿ nic nie zmienia?
Pozdrawiam
Witam
Ja i moja Dru¿yna tak¿e piszemy siê na te warsztaty
mam te¿ pytanko czy w grê mo¿e wchodziæ tak¿e tarcza z krótkim mieczem lub tarcza z toporem ?? ( ciê¿ko o warsztaty z tego rodzaju uzbrojenia )...
Co do tego jaka liczba nas bêdzie napisze w najbli¿szym czasie bo rada przed sezonowa dopiero 28.01.2006 wiêc decyzje ilu jedzie jeszcze nie podjête :D
Pozdrawiam Krzysztof
CYTAT(vroobell)
a po co Ci maska na warsztatach?
Nie rozumiem, jaki sens ma to pytanie. Po jakiego w... ta maska szermiercza
? Polecam post Aiona kawa³ek wy¿ej. Mo¿e wyci±gniesz z niego jakie¶ wnioski.
Pozdrawiam
Skoro jest popyt zapewnimy i poda¿. Podobnie jak i ostatnio koszt zabawy wyniesie 5 zeta od spotkania na g³owê- poniewa¿ czas spotkania zajmuje tyle, co wypicie spokojne 2-3 browarów koszt bêdzie podobny do ceny 2 browarów sklepowych.
Maski bardzo siê przydaj±. Naprawdê. Je¿eli kto¶ dysponuje, to proszê braæ. My te¿ co¶ tam mamy, zobaczymy ile sztuk siê przywiezie. Przydaje siê jaka¶ forma rêkawic opancerzonych. Do æwiczenia najlepiej Federschwerty
ale drewno te¿ siê nadaje. Pozdrawiam
Gwyn
CYTAT
Vroobel, ¿artujesz?
Nie ¿artowa³em poniewa¿ s±dzi³em, ¿e do podstaw nie bêd± potrzebne maski. Z treningów Army w Wawie dla pocz±tkuj±cych pamiêtam, ¿e nie by³y wymagane. Ale skoro mówicie, ¿e braæ to siê nie spieram - to Wy jeste¶cie specami w tej dziedzinie.
Pozdrawiam i do zobaczenia w lutym.
Vrabec
p.s. Vroobell przez 2 L
P.S. mblade - nie uno¶ siê - ju¿ odpowiedzia³em Aionowi
CYTAT(vroobell)
P.S. mblade - nie uno¶ siê - ju¿ odpowiedzia³em Aionowi
Ja siê nie unoszê, tylko wyra¿am ma³e zdziwko o poranku
. A z tymi maskami jest ró¿nie, ja np jestem zwolennikiem u¿ywania ich nawet przy nauce podstaw, choæ spotka³am siê ze zdaniem, ¿e lepiej bez masek bo uczy to wtedy ostro¿no¶ci. Du¿e znaczenia ma tutaj oprócz rodzaju æwiczeñ równie¿ rodzaj broni treningowej. Przy szpadzie to mus (klinga zawsze mo¿e odbic w zupe³nie niespodziewanym kierunku, ja w ten sposób omal nie straciam oka). Z kolei przy drewnianym wasterze d³ugiego miecza decyduj±ce znaczenie ma rodzaj æwiczenia i stopieñ zaufania do siebie i partnera. Przy czym "podstawowe" nie zawsze znaczy bezpieczne
.
Czo³em!
Jakby kto¶ chcia³ siê czego¶ dowiedzieæ o kordzie wed³ug Leckuchnera i przyleg³o¶ciach, bêdzie mnie mo¿na znale¼æ w obozie Konrada Bia³ego od soboty wieczorem.
Dodane: Kto mia³ i chcia³ ten znalaz³, dziêkujê - by³o kameralnie, bez ci¶nienia i chyba konkretnie
Pozdrowienia
Tradycyjnie, dla zainteresowanych d³ugim mieczem w tradycji Lichtenauera lub kordem wed³ug Leckuchnera, bêd± organizowane warsztaty od poniedzia³ku. Punkt kontaktowy, tym razem, w obozie Konrada VII Bia³ego ("¶l±skiej"). ¯eby mo¿liwie nie kolidowaæ z innymi warsztatami, wstêpnie proponujê 14:00 w poniedzia³ek, a potem siê bêdziemy umawiaæ.
Pozdrowienia
Tym razem to ja zajrzê
Pozdrawiam
Gwyn
To do zobaczenia na polach
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.