Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: nabór ochotników na impreze w Turyngii
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Stron: 1, 2
Thomas
Uwaga! Uwaga!

Powiadamiam wszystkich, ze pod Grunwaldem prowadze "biuro" rekrutacyjne na impreze (2 polowa 13. wieku) na zamku Brandenburg w Turyngii w dniach od 26. do 28. Maja 2006 roku.

Na pytania moge odpowiadac na miejscu albo dopiero kiedys po imprezie "Dni Grunwaldzkie" w tym forum.

Jezeli ktos chce zobaczyc, jak zdobywalo sie zamek (ma kapitalna fose) w roku ubieglym, moze zamowic film (koszt gdzies miedzy 6 a 10 €). Jezeli zbiera mi sie pare zamowien na raz, moge przywiesc "towar" pod Grunwald, przez co zmniejszaja sie koszty za przesylke (bez przeslania za granica). Zamowienia prosze tylko na e-mail.

z p. - Thomas
Robert Bagrit
Ja siê piszê!

Proponujê zebraæ grupkê i wybraæ siê pod jednym sztandarem smile.gif

Pozdrawiam
Thomas
CYTAT(Robert Bagrit)
Proponujê zebraæ grupkê i wybraæ siê pod jednym sztandarem smile.gif

Mniej wiecej tak sie dzieje. Jednak nie kazdy ma internet, dlatego szczegolnie ci maja mozliwosc zglaszac sie osobiscie u mnie. Wychodze z zalozenia, ze ci, ktorzy tu zagladaja poinformuja swoich kolego "bezinternetowych".

Dochodzi jeszcze inna kwestia. Pewnie i w ruchu polskim sa grupy, ktore sie nie lubia nawzajem. Z takiego powodu moze jada ludzie z grupy zglaszajacej sie najpierw a ci z drugiej grupy juz nie chca sie razem z nimi zabrac. Dlatego powiem, ze delegacja polska moze smialo skaldac sie z roznych niezaleznych od siebie grup. Neutralnym ogniwem laczacym bede ja. Poza tym moge ingerowac co do miejsca udzialu danej grupy czy danych ludzi w samej imprezie.

Czy moze zle interpretowalem zdanie "Roberta" i chodzilo o to, ze sam chce sie trudnic zbieraniem dodatkowej grupy? W tym przypadku zapraszam Ciebie do naszego obozu - "Robercie".

z p. - Thomas
Wasek
Witam

no my sie piszemy jak najbardziej. Zdj±tka wygl±daj± fajowo. Thomas na grunwie sie spotkamy i pogadamy

pozdrawiam
Wasek
Robert Bagrit
W sumie masz racjê, ¿e s± niektóre grupy "sk³ucone" ze sob± i jak jeden jedzie to drugi na z³o¶æ mamie nie pojedize. Jednak nie o to mi chodzi. Chcia³bym by pojecha³a do Was grupa "full wypas" na XIII wiek. Jest nas ju¿ sporo z tych czasów i mo¿emy siê na wzajem zweryfikowaæ, poza tym nie chc±c podwa¿aæ Twojej wiedzy na XIII wiek to Ty jednak interesujesz siê wiekiem XIV/XV i nie wiem czy móg³by¶ dokonaæ dobrej selekcji grup reprezentuj±cych sob± wysoki poziom. Dlatego napisa³em o zorganizowaniu grupy o wysokim "standardzie" bigsmile2.gif i jechania pod jednym sztandarem. Je¶li osoba/grupa ma odpowiedni sprzêt na te czasy to ja osobi¶cie nie widzê problemu z wyjazdem. Myslê, ¿e organizatorom równie¿ zale¿y na odpowiednim standardzie grup.

Oczywiscie nie ja sam bêdê to weryfikowa³ ale grupa ludzi z odpowiedni± wiedz±.

Nic nie stoi na przeszkodzie by i jaka¶ inna grupa siê zebra³a i pojecha³a pod swoim sztandarem icon_wink.gif

Pozdrawiam
ultras-wojas
Pycha... smile.gif , chêtnie bym siê tam wybra³, nie wiem czy bêdê na Grunwaldzie, nie znamy siê co prawda, ale jakby co¶ to siê skontaktujê i pode¶lê foty ³achów i sprzêtu(rozumiem, ¿e mi³o widziane s± rêcznie szyte ³achy i przeszywka devil.gif )

pozdrawiam

ps. super zamek king.gif
Thomas
CYTAT(Robert Bagrit)
Chcia³bym by pojecha³a do Was grupa "full wypas" na XIII wiek.

Pochwalam ten poglad. Czemu nie pokazac naszym ludziom, ze w Polsce nie zyje sie juz na drzewach. Niech popatrza co jest gane za krawedzia wlasnego talerza.

CYTAT(Robert Bagrit)
poza tym nie chc±c podwa¿aæ Twojej wiedzy na XIII wiek to Ty jednak interesujesz siê wiekiem XIV/XV

A tu sie autor mylil. Jest dokladnie odwrotnie. Glownym moim okresem zainteresowania, to czasy rodu "landgrabiow" (tj. hrabiow krajowych) turynskich. Do zajmowania sie pozniejszym okresem jestem "zmuszony" jedynie przez Grunwald (sprawa zakonu, jak czasami mowie turynskiego - najpotezniejszy baliwat). Jako amator historii wojskowosci co nieco wiem tez o tym, czym wtedy sie zabijano i jak wygladali ci zabijacy.

CYTAT(Robert Bagrit)
i jechania pod jednym sztandarem.

Jak wszyscy gotow jakby pod jednym dachem, to jak najbardziej, niemniej moga byc i "wolni strzelcy". Niech bedzie podobno jak pod Grunwaldem. Jak ktos zbiera pewna grupe, to bedzie i osoba odpowiedzialna (lacznikowa). Przy duzej ilosci ludzi i grup skoncentrujemy "podwodzow" pod centralnym "zarzadem". To odnosnie spraw czysto organizacyjnych. Udzial w dzialaniach bojowych to juz inna para kaloszy. Mozna tworzyc odpowiednie pododdzialy lub przydzielic do odpowiednich oddzialow. Zalezyc to bedzie od gatunku broni i potrzeb organizatora. Ustala sie to wiec dopiero na miejscu.

z p. - Thomas
Thomas
CYTAT(ultras-wojas)
nie wiem czy bêdê na Grunwaldzie [...] i pode¶lê foty ³achów i sprzêtu(rozumiem, ¿e mi³o widziane s± rêcznie szyte ³achy i przeszywka

Obecnosc pod Grunwaldem nie jest warunkiem. Jest e-mail i sa osoby kontaktowi w Polsce.

Jak najbardziej pochwalam przeslanie zdjec. One sa bardzo pomocne i bardziej wymowne niz 1000 slow. Dobrze jest miec zdjecie w stroju "cywilnym", bojowym i zdjecia obozu (czyli namiotu).

Nie przesadzajmy z takimi rzeczami jak reczne szycie. Nikt nie bedzie Wam zagladal pod stroj i sprawdzic szwow - ani ze strony organizatora ani publicznosci. Wiadomo, kto ma 100% autentyczne rzeczy zawsze jest w najlepszej sytuacji. Wazna jest ogolna prezentacja. Co to da, jak ktos ma 100% helm z 12. wieku, 100% miecz z 14. wieku oraz stroj z 16. wieku i biwakuje pod pseudohistorycznym namiotem plastykowym?

Apropos namiotu. Nie kazdy dysponuje wlasnym namiotem historycznym, dlatego moga byc i namioty campingowe, z tym ze beda chowane tak daleko od obozowiska, aby ich nie bylo widac.

z p. - Thomas
Thomas
Jak w roku 2004 bedzie pewnie i w roku 2006 mozliwosc dluzszego biwakowania na placu. W ten sposob mozna spedzic moze nieco tanszy urlop w Niemczech. Okolica jest super, zamkow/ruin pelno a moze jeszcze jakas tam impreza w "poblizu".

z p. - Thomas
Thomas
Doradzono mi, abym jeszcze raz wyraznie napisal, gdzie bedzie mozna mnie znalezc pod Grunwaldem. Wiec, poszukujcie oboz delegacji niemieckiej. Do tej pory miescil sie obok namiotu naszego "szefa" (WM). icon_wink.gif

Jeszcze nie wiem, czy co do tego beda zmiany. Wspomniano cos o obozie "Babylon", o ktorym jeszcze nie mam szczegolowych informacji.

z p. - Thomas
Thomas
Pod nastepujacym "link'iem" mozecie znalzc zdjecia z imprezy z roku 2004:

http://www.die-brandenburg.de/html/main_4_3.html

Kto dobrze szuka znajdzie i uczestnikow juz [b]2 delegacji polskiej.

z p. - Thomas
Owen
Hej
hehe widzê ¿e ta impreza to nie 12/13 a VI/XVI ;)
Thomas
A kto powiedzial, ze to 12./13. wiek? Napisane jest wyraznie 2. polowa 13. wieku. Tlo historyczne nie pozwala na inne datowanie. Co innego, ze jest pewne "okno" czasowe. Nie dysponuje w tej chwilii dokladnymi danymi ale dajmy na razie na to 50 lat w ta i w ta.

z p. - Thomas
ultras-wojas
Obejrza³em zdjêcia z 2004, z tego linka...jest tam troche mrokku king.gif , a chwilami nawet megamrokku cool.gif , ale i ultrasów 13-tkowych sporo zauwa¿y³em, mo¿naby ich wy³owiæ na nasze 13-tkowe balety yes.gif .
Czy tam siê odbywa jednocze¶nie jaka¶ pó¼niejsza mrokk-imprezka smile.gif ?

ps. Mimo wszystko nadal my¶lê, ¿e warto siê tam objawiæ devil.gif .
Robert Diabe³
"Kto dobrze szuka znajdzie i uczestnikow juz 2 delegacji polskiej."

Po co szukaæ, sami napisali ...

Polen

Banner des Kulmer Landes

Ritterbruderschaft des Stuhmer Landes

A co do datowania to s±dz±c po samym uzbrojeniu "okna" o których pisa³ Thomas s± spore.
Thomas
CYTAT(ultras-wojas)
...jest tam troche mrokku, a chwilami nawet megamrokku

A gdzie go nie ma? To nie jest impreza muzealna lecz bojowa.

CYTAT(ultras-wojas)
ale i ultrasów 13-tkowych sporo zauwa¿y³em

Wlasnie Ci maja sluzyc przykladem.

CYTAT(ultras-wojas)
Czy tam siê odbywa jednocze¶nie jaka¶ pó¼niejsza mrokk-imprezka smile.gif ?

Teraz nie wiem, ale nie jest to wykluczone. Klopot tylko w tym, ze teraz nie mam czasu sprawdzic. Z reszta kalendarz imprez na 2006 wydane bedzie dopiero w tym oto roku.

CYTAT(ultras-wojas)
Mimo wszystko nadal my¶lê, ¿e warto siê tam objawiæ

Jak najbardziej. Trzeba pokazac, ze w Polsce nie ma bialych niedzwiedzi i sprzet maja nieraz lepszy od zachodniego. Ludzie, ktorzy podejmuja decyzje w masmediach takze nie sa wolni od przesadow i uprzedzen. M.in. dlatego nie ma ich ekip pod Grunwaldem. Dziennikarze telewizyjni, ktorzy chocby raz pojechali do Polski sa zawsze mile zaskoczeni. Wiec jak kasa Wam pozwala przyjezdzajcie masowo. Obelzenie zamka nie dokonuje sie z tylko 50-oma wojakami.

Prosze dobrze przyjrzec sie fosie. Ona sama juz warta przyjazdu.

z p. - Thomas
Thomas
CYTAT(Robert Diabe³)
Po co szukaæ, sami napisali ...

Chodzilo o zdjecia nie o tekst.

CYTAT(Robert Diabe³)
A co do datowania to s±dz±c po samym uzbrojeniu "okna" o których pisa³ Thomas s± spore.

Chyba kazdy sam wie, ze teoria i praktyka nie zawsze sie pokrywaja. Dla organizatora nietyle wazna jest kontrola stroju jak uzbrojenia (broni). Gdyby tak selekcjonowano jak trzeba mysle, ze nie wiele by zostalo dobrze walczacych ze 100% wypozazeniem.
Na imprezach bojowych wazniejsze sa walory bojowe anizeli strojowe. Co mi z 100% autentycznie wygladajacego, ktory ma w dodatku wszystko recznie szyte, kiedy nie umie poslugiwac sie swoja 100% autentyczna bronia?

z p. - Thomas
Piotr £uniewski
Obowi±zkowo na tej imprezie siê pojawiê Thomasie ( mo¿e do tego czasu mój niemiecki bêdzie lepszy icon_wink.gif )

Ale mam tutaj pytanie. Jest to impreza w klimacie XIII w. i zauwa¿y³em tam ludzi w strojach zakonu templariuszy. Tak siê sk³ada ¿e byæ mo¿e do tego czasu bêdziemy mieli pierwsz± w Polsce ( a mo¿e w Europie ) grupê odtwarzaj±c± kulturê materialn± ¶wiata muzu³mañskiego z tego okresu. Myslê ¿e uczestnictwo grupy Saracenów mog³o by dodatkowo podnie¶æ atrakcyjno¶æ takiej imprezy i w sumie by³oby zgodne z histori±. Zakony wszak walczy³y z Saracenami. Mo¿e te¿ kto¶ w Niemczech zainteresowa³by siê t± tematyk±? Co o tym my¶lisz?

Pozdrawiam!
Thomas
CYTAT(Piotr £uniewski)
Myslê ¿e uczestnictwo grupy Saracenów mog³o by dodatkowo podnie¶æ atrakcyjno¶æ takiej imprezy i w sumie by³oby zgodne z histori±.

Piotrze, przykro mi bardzo, ale nie by³o nigdy Saracenów w Turyngii. T³o historyczne imprezy jest wojna sukcesyjna miedzy dwoma rodami tego regionu. Bojowa akcja, to oblê¿enie i zdobycie zamka. Jedna strona konfliktu politycznego kryje siê w zamku a druga atakuje. Nie widz± w tej koncepcji - mimo sporej swobody - miejsca dla saracenów (w Europie).

z p. - Thomas
vroobell
Cóóóóóó¿, Thomasie, tak ogl±daj±c zdjêcia to sobie my¶lê, ¿e dobra grupa Saracenów by³aby lepsza ni¿ kole¶ w garnku i p³ytowej zbroi. A z tego co pamiêtam to który¶ w cesarzy w okresie krucjat u¿ywa³ oddzia³ów arabskich do blokowania prze³êczy alpejskich - nie mog³a siê grupka zapa³êtaæ do Turyngii?
Thomas
CYTAT(vroobell)
A z tego co pamiêtam to który¶ w cesarzy w okresie krucjat u¿ywa³ oddzia³ów arabskich do blokowania prze³êczy alpejskich - nie mog³a siê grupka zapa³êtaæ do Turyngii?

Bardzo watpie. Dzialania wojenne mialy charakter lokalny. Nawet jak najbardziej 100% Saracen dalej zostaje Saracenem, czyli wojownikiem bliskiego wschodu a nawet najgorzej wypozazony lacinskozachodni rycerz jest jednak wojakiem zachodu.
Sytuacja bylaby inna, gdyby tlem imprezy bylaby jakas scena z wypraw krzyzowych.

z p. - Thomas
vroobell
Mimo wszystko uwa¿am, ¿e dobrze zrobieni byliby OK, ale nie mój cyrk - nie moje ma³py.
madrath
http://www.die-brandenburg.de/fotos/igv_231.jpg
Hehe! XIII wiek w rozkwicie bigsmile2.gif Najlepszy jest ocynk po lewej z pawê¿k±.

Tak na powa¿nie:
CYTAT
Na imprezach bojowych wazniejsze sa walory bojowe anizeli strojowe. Co mi z 100% autentycznie wygladajacego, ktory ma w dodatku wszystko recznie szyte, kiedy nie umie poslugiwac sie swoja 100% autentyczna bronia?

Z takim podej¶ciem to równie dobrze za historyczne mo¿na uznaæ turnieje "halowe". Warunkiem uczestnictwa w walkach powinna byæ zgodno¶æ historyczna ca³o¶ci sprzêtu - Przyk³adem w¶ród XIII w. imprez mog± ¶wieæiæ Lipowiec, Ciechanów i I³¿a.

CYTAT
Co mi z 100% autentycznie wygladajacego, ktory ma w dodatku wszystko recznie szyte, kiedy nie umie poslugiwac sie swoja 100% autentyczna bronia?  

Ekwipunek i uzbrojenie (jego "historyczno¶æ") to chyba jest podstawowy wyznacznik przy tego typu imprezach. Liczy siê historyczno¶æ a nie umiejêtno¶ci - umiejêtno¶ci weryfikuje sama walka je¿eli siê nie mylê.

Co tu du¿o mówiæ. Imprezka odbywa siê w wypasionym miejscu, na zdjêciach jest parê bardzo fanych 13stkowych akcentów ale jest te¿ bardzo, bardzo du¿o mroku. Naszym celem powinno byæ pojechanie w sk³adzie maksymalnie dobrze zrobionym je¿eli chodzi o historyczno¶æ. I my¶lê ¿e wzajemna weryfikacja nie bêdzie tu niczym z³ym a wrêcz przeciwnie, pozwoli nam siê w bardzo pozytywny sposób odró¿niæ od "t³a".

Pozdrowienia!
Radek Ka¼mierczak
Witaj Thomas witajcie frechowicze

Zg³aszam swój udzia³ i prosze o wpisanie mnie na liste tak jak w roku ubieg³ym.

co do mroków jest by³ i bedzie i niema co sie roztrzasaæ nad przesz³ymi imprezami które sie odby³y dawno temu.

co mnie ude¿y³o w tej imprezie to przedewstkim wysoka kultura podczas inscenizacji i na polu obozowym.

stanowczo odradzam wyjazd tym co my¶l± ¿e inscenizacja na brandenburgu to to samo co bitwa grunwaldzka.

Radek
Thomas
CYTAT(madrath)
http://www.die-brandenburg.de/fotos/igv_231.jpg
Hehe! XIII wiek w rozkwicie bigsmile2.gif Najlepszy jest ocynk po lewej z pawê¿k±.

Nie tylko impreza pod Grunwaldem moze szczycic sie osobnym traktowaniem gosci z zagranicy. Nam tez nie obce takie postepowanie.

CYTAT(madrath)
Ekwipunek i uzbrojenie (jego "historyczno¶æ") to chyba jest podstawowy wyznacznik przy tego typu imprezach. Liczy siê historyczno¶æ a nie umiejêtno¶ci - umiejêtno¶ci weryfikuje sama walka je¿eli siê nie mylê.

I tu myli sie autor. Ladnie i 100% historycznie wygladajacych mamy w brod. Niektorzy z nich okresla sie mianem "Sitzritter". W imprezach bojowych moga sluzyc jednak tylko jako tlo.
Zycze zdrowia tym, ktorzy sprawdza swoje umiejetnosci bojowe dopiero podczas toczacej sie walki. Ja nie chcialbym oberwac od kogos bardzo dobrze poslugujacego sie mieczem lub komus rozbic glowe na pol, tylko dlatego, bo nie umie sie odpowiednio bronic lub zaslaniac.

CYTAT(madrath)
...ale jest te¿ bardzo, bardzo du¿o mroku.

Gdzie go nie ma?

CYTAT(madrath)
Naszym celem powinno byæ pojechanie w sk³adzie maksymalnie dobrze zrobionym je¿eli chodzi o historyczno¶æ. I my¶lê ¿e wzajemna weryfikacja nie bêdzie tu niczym z³ym a wrêcz przeciwnie, pozwoli nam siê w bardzo pozytywny sposób odró¿niæ od "t³a".

Pod tym zdaniem moge sie podpisac. Jak juz wyzej pisalem, czemu Polska nie ma pokazac, ze tam nie mieszka sie juz na drzewach i ze nie zyja tam biali niedzwiedzie.

z p. - Thomas
Thomas
Zamykam kram, bo niedlugo wyprawa wojenna na Grunwald. Jak wyzej pisalem, zapraszam wszystkich chetnych na zgloszenie sie do naszego obozu. W tym miejscu odpisze dopiero jakis czas po imprezie pod Grunwaldem.

z p. - Thomas
Robert Diabe³
[quote="madrath"]http://www.die-brandenburg.de/fotos/igv_231.jpg

Ta trójka, zdaje siê to Polacy, ocynk to Sztum
Radek Ka¼mierczak
Witam ponownie kolega diabe³ dostanie piwo za rozszyfrowanie zagadki ciekawe tylko ¿e nikt nie zauwa¿y³ ¿e mam rêkawice z blachy KO a to przecierz jest mrok na potêge oj panowie ³owcy mroku s³abo s³abo.

no i nie trafili¶cie z ocynkiem a szkoda st±d mam pomys³ na za³o¿enie nowego tematu

IDENTYFIKACJA MATERIA£U NA PODSTAWIE ZDIÊCIA - praktyczne zajecia dla ³owców mroku.

piwo oczywiscie stawiam na brandenburgu 2006

Radek
madrath
Ale po prostu rz±dzicie smile.gif
Thomas
Juz byla mowa o gorowaniu umiejetnosci nad wygladem. Chcialbym zakomunikowac, ze topografia terenu wymaga od uczestnikow specjalne umiejetnosci "bojowych" - szczegolnie w przypadku deszczu. Warunkim koniecznym do uczestniczeniaw silach oblegajacych zamek jest perfekcyjne opanowanie sztuki serfingu sredniowiecznego. cool.gif

Mistrza tej dyscypliny przedstawiam na zalaczonym zdjeciu.

z p. - Thomas
AdamS
jade na 100%
bigsmile2.gif
Piotr £uniewski
Witam!

To w takim razie pojadê na t± imprezê jako rycerz europejski. Sprawa jasna.

Pozdrawiam!
czartor
Z checi± i ja sie wybiore do tyryngii ale prosze o jakis namir na Grunwaldzie co by mo¿na obgadac wiecej szczego³ow rzecz jasna przy kufelku zacnego miodu
S³awek zTarnowa
Witam! Bêdzie kto¶ na Lipowcu we wrze¶niu, kto zamierza siê wybraæ do owej Turyngii w 2006?
Micha³ ¯elazo
A mo¿e Tarnów przy okazji snucia planów popracowa³by te¿ trochê nad swoim wygl±dem.
Wiêkszo¶æ z tego co mo¿na wyczytaæ jest za tym, ¿eby pojechaæ tam w najbardziej ultrasowych strojach i z najlepszym sprzêtem jaki tylko siê da, mimo takiego a nie innego poziomu kiektórych ludzi na tej imprezie smile.gif

Je¶li wiêc planujecie tak± wycieczkê w tym, w czym pokazali¶cie siê na Janowcu to "...d³uga droga, daleka, przed Wami...".

Szczegu³y mogê przes³aæ na priv, w razie czego wspomogê te¿ ¼ród³ami i opracowaniami, przydadz± siê.

Pozdr.
M.
S³awek zTarnowa
Witam ponownie!
Ja tylko w pewnej sprawie. Wymieni³em na priv z Panem Micha³em uwagi nt naszej "d³ugiej drogi" do ultrahistorycznego wizerunku naszego Bractwa. I tu wyja¶niam: Oczywiscie, jako ca³o¶æ, z pewno¶ci± nie nadajemy siê pod wzglêdem militarnym jako ca³kowicie zgodni z ikonograficznymi wzorcami do pokazywania w muzeum replik i nie wiem, czy kiedykolwiek bêdziemy siê nadawaæ.. Mój przedmówca mysla³, ¿e nie jeste¶my tego ¶wiadomi, jednak¿e swiadomo¶c posiadamy i wiedzê te¿, o czym móg³ sie przekonaæ.. Tym niemniej ocena okaza³a siê w wielu sprawach pochopna i oparta na nieporozumieniach, co uda³o sie za¿egnaæ.Ogólnie chodzi o to, ¿e nie w ka¿dym przypadku chodzi³o o kogo¶ z naszych ludzi, a he³my garnczkowe m³odszego typu z okr±g³ym dzwonem istnia³y jak najbardziej. Pracujemy nad sob± jako grupa i poddamy siê do oceny(po naszej wewnêtrznej "strojowej" selekcji) w dyskusji z kim¶, kto bêdzie na Lipowcu, a jednocze¶nie bêdzie mia³ co¶ do powiedzenia apropo ewentualnego wspólnego wyjazdu rycerzy trzynastowiecznych do Turyngii. Nie wiem jaki stopieñ historyczno¶ci bêdzie dopuszczony, dlatego chcê z kims, kto siê w tej sprawie orientuje, porozmawiac raczej w cztery oczy i najlepiej na Lipowcu, bo tam na pewno bêdziemy. Dlatego moje pytanie wcze¶niej zosta³o postawione. A ta wypowiedz ma na celu zaznaczenie, ¿e z pewnosci± nie biegamy w getrach, ani w ortalionach, a tak mogliby niektórzy pomysleæ po przeczytaniu posta mojego przedmówcy. tymbardziej, ¿e na naszym terenie nale¿ymy do tych bractw, które dbaj± o zgodno¶ci historyczne.W razie czego w sprawie takiej jak uzytkowanie u nas komercyjnie broni prochowej, czy gumowych podeszw - zapraszam na priv. W ka¿dym razie my¶lê, ¿e sprawa zosta³a rozwi±zana ku zadowoleniu wszystkich stron:)
Pozdrawiam
S³awek z Tarnowa
Micha³ ¯elazo
Pozytywnie potwierdzam.

Pozdr.
M.
Thomas
CYTAT(S³awek zTarnowa)
Nie wiem jaki stopieñ historyczno¶ci bêdzie dopuszczony, dlatego chcê z kims, kto siê w tej sprawie orientuje, porozmawiac raczej w cztery oczy i najlepiej na Lipowcu, bo tam na pewno bêdziemy.

Decyzja zapadnie nie w jakims Lipowcu lecz w Turyngii przez samych organizatorow. Co innego, jezeli chodzi o jakas konkretna polska grupe, ktora musi dokonac selekcje chocby z powodu miejsc w srodkach lokomocji. Wtedy odpowiadaja oczywiscie za to juz sami szefowie tychze grup.

Ulatwieniem calej sprawy sa zdjecia. Kto dysponuje takimi w stroju "cywilnym" i "bojowym" (wraz z uzbrojeniem) oraz od namiotu, to bardzo prosze. Moze lepiej na pryw. niz tu w temacie. I tak juz sporo tekstu nie do konca zwiazanego z nim.

z p. - Thomas
Thomas
Walili dzwiami i oknami. Nie szlo odpedzic chetnych. bigsmile2.gif

Prosze wszystkich o szykowanie sobie zdjec przez pozostaly czas. Termin imprezy bedzie tym razem gdzies pod koniec Maja. Kiedy dowiem sie o szczegolach dam znac.

z p. - Thomas
Thomas
Drodzy Chetni na wyjazd na zamek Brandenburg w Turyngii!

Otrzymalem dzis blizsze informacje co do przyszlorocznej imprezy. Zaszla kapitalna zmiana co do scenariusza. Nie przetlumaczylem jeszcze ten nowy projekt, dlatego napisze na razie to co najwazniejsze:

- termin: 26.-28.V.2006
- tlo historyczne: Krucjata 1197
- zamek: sluzy jako zamek muzumanski "Torolt" z muzumanska zaloga
- zamiast targowiska bedzie muzumanski bazar

Wiec prosze szybko odsprzedac caly osprzet 13. wieku i nabyc nowy komplet na 12. wiek. bigsmile2.gif

Jakby organizator slyszal o tym, ze chca przyjechac polscy muzumani. icon_wink.gif

z p. - Thomas (Ratyzbona, dnia 24.10.05r.)
Halfgar
Jako jeden z pomys³odawców projektu 'Gwardia Saladyna" spieszê poinformowaæ, ¿e jeste¶my bardzo tym zainteresowani i akurat idealnie wpisujemy siê w te realia :D. Nie wiem ilu z nas zd±¿y siê wyrobiæ z ca³ym sprzêtem, ale ja siê na to pisze obiema rêcami i nogami ... no i prosi³bym o wiêcej szczegó³ów smile.gif

Pozdrawiam
Reyki
Jako uczestnik projektu Gwardii Saladyna" te¿ jestem zainteresowany tym wyjazdem.

A mo¿na poznaæ jakie¶ bli¿sze informacje i szacunkowy koszt wyprawy?
Papaj
Thomas-czy i kiedy bêdziesz zamykaæ listê "chêtnych" na wyjazd na t± imprezê?
Thomas
Jak powiadomilem w dniu 24.10. otrzymujecie wiecej szczegolow, kiedy skoncze tlumaczenie materialu. Skoro mam ciagle za malo czasu na hobby, trzeba bedzie jeszcze troche poczekac.

Na dzien dzisiejszy nic mi nie wiadomo o scisle ograniczonej ilosci uczestnikow. Gorna granica jest teoretyczna, bo uwarunkowana miescem na placu biwakowym. Z reszta, goscie z zagranicy, to goscie z zagranicy.
Jednak, im wczesniej otrzymam Wasze zgloszenia, tym lepiej. Organizator az sprzetem kreslarskim tworzy plan rozmieszczenia namiotow. Jak bedzie "milion" Polakow i moze wola wspolny plac, to trzeba wiedziec o tym z odpowiednim uprzedzeniem.

z p. - Thomas
Papaj
Siewka! To my bractwo ksiêcia Bogus³awa V chetnie siê ³apiemy na tak± imprezê. Powinno byæ nas ok 10 osób. Jak Xll wiek to czy gary ju¿ wchodz± na imprezê? Pozdrawiam!
Reyki
Czy impreza jest na wysokim poziomie rekonstrukcji?
Czy mo¿e siê okazaæ ¿e jak pojedziemy to zastaniemy kolesi w pseudo strojach i jakim¶ strasznie mrocznym sprzêcie z rynien i innych takich?

Czy bêdzie jaka¶ selekcja?
Jakie¶ spotkanie ca³ej grupy wyje¿d¿aj±cej?
Thomas
CYTAT(Reyki)
Czy impreza jest na wysokim poziomie rekonstrukcji?
Czy mo¿e siê okazaæ ¿e jak pojedziemy to zastaniemy kolesi w pseudo strojach i jakim¶ strasznie mrocznym sprzêcie z rynien i innych takich?

Nie jest to impreza muzealna (miedzynarodowosc nad muzealnosia)! Jednak nie ma obawy, takiego widoku jak opisujesz nie bedzie. W roku 1197 nie bylo jeszcze zbroi z blachy.

CYTAT(Reyki)
Czy bêdzie jaka¶ selekcja?
Jakie¶ spotkanie ca³ej grupy wyje¿d¿aj±cej?

Selekcja bedzie n.p. tego typu, ze prosze Was dodatkowo do wypelnienia formularza zgloszeniowego o zdjecia. Bedzie kontrola broni na miejscu. Reszta, to juz Wasz problem.

z p. - Thomas
Thomas
[center:b30e02bee6]festyn na zamku Brandenburg 26. - 28. Maja 2006r.[/center:b30e02bee6]

B±d¼cie serdecznie pozdrowieni!

„Festyn na zamku Brandenburg znów siê odbêdzie“!

Znajdujemy siê w roku 1197. Przygotowania cesarza Henryka VI na krucjatê do Ziemii ¦wiêtej w pe³nym toku, kaznodzieje krucjatowi wêdruj± przez ca³y kraj i pod kierownictwem arcybiskupa Konrada mogunckiego i ksi±¿±t niemieckich - równie¿ langrabiego (³ac. lantgravius, czyli hrabia krajowy) Hermanna Turyñskiego - zbieraj± siê wszyscy wierni chrze¶cijanie, aby ruszyæ do Ziemii ¦wiêtej. Na miejscu wojsko krzy¿owców oblê¿aj± zamek Torolt (zwany tak¿e Turon).
¦mieræ cesarza w dniu 28. wrze¶nia roku 1197 sparali¿owa³ krzy¿owców. Ttak¿e Hermann Turyñski zabiega o swój powrót do domu.
Zanim pod koniec lipca 1198 roku powróci³ do domu wraz ze swoimi stronnikami wzi±³ jeszcze udzia³ w Akkonie w wyniesieniu za³o¿onego w roku 1190 niemieckiego bractwa szpitalników na zakon rycerski, czyli Zakon Niemiecki.

Dla imprezy zamku Brandenburg 2006 oznacza to, ¿e ów zamek Brandenburg s³u¿y jako zamek muzu³manów o nazwie Torolt w Palestynie, który otrzyma oczywi¶cie tak¿e muzu³mañsk± za³ogê. Wojsko krzy¿owców obozuje na du¿ej ³±ce. Ulica targowa nie bêdzie zwyk³ym targowiskiem, lecz orientalnym bazarem.
Dla nas i na nasze czasy jest to wielkie przedsiêwziêcie sharmonizowaæ islam i chrze¶cijañstwo. Mamy nadziejê spotkaæ siê ze wszystkich stron z wielk± aprobacj± i jak najlepszym wsparciem oraz otwarto¶ci± dla ludzi innych wiar!
Jednak ma byæ wyt³umaczone, ¿e w tamtych czasach obie religie przynios³y sobie nawzajem nie tylko ¶mieræ i zniszczenie, lecz obdarzy³y siê nawzajem tak¿e szycunkiem.

Prosimy jak zwykle o jak narychlejsz± odpowied¼!

W imiê stowarzyszenia zamku Brandenburg
Salam a leikum
Pokój z Wami
Thomas
[center:9dd531e1c0]Zg³oszenie na imprezê na zamku Brandenburg 26. -28.Mai 2006[/center:9dd531e1c0]

czasowe przyporz±dkowanie sztuki teatralnej i bitwy:
- Hermann I. „hrabia krajowy” (czyli langrabia, patrz http://pl.wikipedia.org/wiki/Graf_%28tytu%..._szlachecki%29) Turyngii (*1155 - 1217) z rodu Ludowingów
- przygotowanie i ruszenie do Ziemi ¦wiêtej
- oblê¿enie Toroltu/Turonu (zamek Brandenburg stanowi ow muzu³mañski zamek)
przedstawienie chrze¶ciañstwa oraz islamu w ¶redniowieczu
basar orientalny zamiast zwyk³ego targowiska
i du¿o wiêcej

nazwa grupy:
osoba kontaktowa - ca³ej grupy i podczas dzia³añ bojowych:
proszê podaæ aktualny adres poczty elektronicznej:
ilo¶æ osób:
ilu z nich walcz±czych:
wypoza¿enie walcz±cych:

broni:
- kontorla broni odbywa siê przed ka¿d± bitw±
- polecenia nale¿y bezwzglêdnie przestrzegaæ
- machiny oblê¿nicze s± mile widziane - po uzgodnieniu z organizatorem

³ucznicy:
kusznicy:
pacynki (be³ty i strza³y) trzeba przywie¶æ samemu po uzgodnieniu z organizatorem

tabor:
ilo¶æ namiotów:
rozmiar namiotów:
baldachim/zadaszenie kuchenne:
ilo¶æ pojazdów:
rozdzaj pojazdów:
przyczepy:

zmiany czyli dodatkowe zg³oszenia mo¿liwe do 10 dni przed rozpociêciem festynu
Wziêcie udzia³u w imprezie na zamku Brandenburg odbywa siê na w³asn± odpowiedzialno¶æ.
Organizator nie przejmuje ¿adnej odpowiedzialno¶ci.

odes³ane wype³nione zg³oszenia (poczt± lub przez e-mail) uwa¿a siê jako potwierdzenie na wziêcie udzia³u. Prosimy o jak najwcze¶niejsze odes³anie.
Thomas
[center:8eec23812a]t³o historyczne[/center:8eec23812a]

- Hermann I. „hrabia krajowy” (czyli langrabia, patrz http://pl.wikipedia.org/wiki/Graf_%28tytu%..._szlachecki%29) Turyngii (*1155 - 1217) z rodu Ludowingów
- 1180 ostateczne rozbicie ksi±¿±t plemiennych >> zachowuje siê jedynie oznaczenie „ksiêstwo” dla du¿ych lenn, wielkich panów jako bezpo¶rednich wasali króla/cesarza okre¶la siê mianem ksi±¿±t rzeszy i s± oni tylko królewskimi urzêdnikami, których mo¿na zdymisjonowaæ, wysocy urzdênicy ko¶cielni stan± siê ksi±¿êtami nowego porz±dku (czyli ksi±¿êtami duchownymi), którzy znajduj± siê w hierarchi nad ksi±¿êtami ¶wieckimi
- 1180-81 wojna domowa (ksi±¿ê saksoñsko-bawarski Henryk Lew sprzeciwia siê zbrojnie cesarzowi, przegrywa, przez co straci ksiêstwa Bawariê i Saksoniê, wygnanie do z nim pokrewnionej Anglii)
- 1190 za³o¿enie bractwa szpitalnego domu niemieckiego
- 1190 Hermann I. palatyn Saksonii przejmie urz±d „hrabiego krajowego” (czyli langrabia, patrz http://pl.wikipedia.org/wiki/Graf_%28tytu%..._szlachecki%29) Turyngii po swoim bracie Ludwiku III. (siostrzeniec cesarza Barbarossa) niepowracaj±cego z 3. krucjaty
- 1197 przygotowania do drugiej niemieckiej krucjaty (4. krucjata 1201-04), po¼niej zwanej weneck±
- 1197 Filip Szwabski o¿eni³ siê z córk± cesarza Bizantyskiego Isaaka II. Angelosa
- 1197 ¶mieræ cesarza Henryka VI. z rodu Hohenstaufów >> 1198 elekcja jego brata Filipa Szwabskiego na króla (zamordowano go pó¼niej w Bambergu), stronnictwo saksoñskich Welfów wybiera ze wsparciem papierza Coelestinusa III. (w³a¶ciwie Giacinto Bobone) Ottona IV. Brunszwickiego z rodu Welfów na „drugiego króla” (przeciw w³a¶ciwemu) >> wojna domowa przez spór sukcesyjny o tron
- 1198 wywy¿szenie niemieckiego bractwa szpitalnego na Zakon Rycerski domu niemieckiego
- 1999 zatwierdzenie Zakonu Krzy¿ackiego przez papie¿a Innocentego III.
- 1199 papierz Innocenty III. (w³a¶ciwie Lotario dei Conti di Segni) okupuje terytoria rzeszy
- 1199 Ryszard Lwie Serce (wspier±jacy Ottona IV) poleg³ w Normandi podczas oblê¿enia Chalus-Chabrol >> urz±d po nim przeja³ jego brat John, papierz wymaga od nowego króla Anglii uznania jego zwierzchnictwa („Pan ¦wiata”, okre¶la siê sam jako Vicarius Christi), jedynie Filip II. król Francji w sojuszu z rodem Hohenstaufów móg³ oprzeæ siê papierzowi
- koniec XII w.: poczatki wyd³u¿enia siê uchwytu rekoje¶ci miecza

- 1201 papierz Innocenty III. sam organizuje 4. krucjatê do Orientu
• pa¼dziernik: czê¶æ wojska pod zwierzchnictwem 90-letniego Dandola Do¿a Wenecji zdobywa dla niego chrze¶cijañskie miasto Zara w Dalmacji >> Dandolo wyklêty przez papierza
• spory o tron bizantyjski >> Wenecjanie wykorzystuj± okazjê do za³o¿enia swojej potêgi handlowej w Konstantynopolu
• wygnany przez brata cesarz Isaak II. powróci³ wspierany przez krzy¿owców na tron, morderca królewicza mianuje siê nowym cesarzem Alexios V., nie spe³nia on jednak warunków umowy miêdzy zamordowanym królewiczem a krzy¿owcami >> w kwietniu 1204 Do¿a Wenecji Dandolo kaza³ zdobyæ Konstantynopol (nie zdoby przez 900 lat) >> Rzesza Byzantyjska przesta³a istnieæ
• w maju 1204 za³o¿enie ³acinskiego cesarstwa „Romania” z hrabi± flamandzkim (Flandrii) Balduinem jako cesarz

z p. - Thomas
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.