Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: POMOC w datowaniu i rozpoznaniu
> Ubiór i dodatki > Dodatki
Indar
Pozdrowienia i poklony!
Potrzebuje pomocy w zidentyfikowaniu tej "ozdoby" - jak bardzo jest stara i co przedstawia. Moze komus z Was rzucilo sie w oko cos takiego i bedzie w stanie mi pomoc. Podloze wykonane jest z nieznanego metalu, srednicy ok. 3,2 cm - widac rowniez cztery male otworki rozlozone mniej wiecej symetrycznie. Sama postac - "aniolek" i "urzadzenie" przy ktorym stoi, wykonanane sa najprawdopodobniej ze zlota. Z tylu owej ozdoby, na srodku, widac dwa druciki ktorymi "aniolek" przymocowany jest do podloza.
pomozecie?
Krzysztof "Indar" Babinski
Agata Witkowska
Witam,
zacznijmy od tego,¿e ten przedmiocik jest rzeczywi¶cie bardzo ciekawy icon_wink.gif
Na mój gust, to wydaje mi siê, ze to nie jest anio³ek. Zwróæ, proszê, uwagê na skrzyde³ka. To s± skrzyde³ka æmy czy innego owada, za¶ anio³ki maj± - jak wszystkim wiadomo - ptasie. Za to czyta³am, ¿e ludki ze skrzyde³kami owadzimi wystêpowa³y w mitologii s³owiañskiej. Mo¿e warto pój¶æ tym tropem?
Za to nie wiem co to jest za ustrojstwo, to obok. Przy takim czym¶ pracowa³ mój pradziadek przed wojn± w lubelskiej fabryce samolotów Plage&La¶kiewicz bigsmile2.gif
Pozdrawiam
Indar
Witam
Spostrzezenia trafne, Pani. Niemniej jednak niewinna twarz przedstawionej postaci i "anielskie" loczki nasuwaja od razu skojarzenia z obrazami przedstawiajacymi niebianskie Cherubinki - np. obraz Anio³y Rafaela Santi. Tylko faktycznie, skrzydelka jakby nie te... Chyba jednak skupic sie winnismy na tej maszynie - piewsze skojarzenie, krosno? Nic innego chwilowo nie przychodzi mi do glowy.
Moze jeszcze jakies sugestie?
Klaniam sie i pozdrawiam
Krzysztof "Indar" Babinski
Marcin Surdel
Czo³em!

Trzy grosze:
- Czy "anio³ek" przypadkiem nie wykonuje drewniaków? (drewniakiem by³oby to co trzyma w prawej d³oni i d³uto w lewej)
- Je¶li tak, to maszyneria by³aby tak± pi³±-wy¿ynark± ta¶mow±, kiedy¶ co¶ takiego widzia³em w programie o wytwórcach drewniaków icon_wink.gif, "zasilan±" peda³em
- wtedy skrzyde³ka niekoniecznie musia³yby byæ skrzyde³kami, tylko mog³yby byæ jakim¶ innym narzêdziem.

Pozdrowienia
z_Narcyzem
hmm.. mnie osobi¶cie fragment nazwany przez was skrzyde³kami kojarzy mi sie ze zwojami ( papier pergamin no co¶ w tym stylu), zw³aszcza i¿ znajduje siê to li i jedynie po jednej stronie postaci... a sjrzyde³ka jak wiadomo wystêpuj± ze stron obu. Maszyna jednak¿e pozostaje dla mnie zagadk±...
Turante
Witam! Z ca³± pewno¶ci± trzeba stwierdziæ ¿e to nie ''anio³ek' 'i napewno nie ma to nic wspolnego z mitologi± s³owiañsk± (to nie s± poprostu skrzyd³a). Poza tym proszê zwrócic uwagê na strój owego m³odzieñca w zaden sposob nie mo¿e kojarzyæ sie z powy¿szymi wnioskami raczej przypada na wieki pó¿niejsze...My¶lê , ¿e trzeba sie tu skupiæ na owej machinie i ustaliæ czym ona jest.... Wówczas otrzymamy odpowied¿ , ¿e to poprostu m³ody rzemie¶lnik zajmujacy sie .....w³a¶nie czym ? Pozdrawiam! smile.gif
EwKa
Przypomina mi ta postac elfy ze "Snu nocy letniej" lub inne duszki lesne. Przedmiot na pierwszym planie wyglada na skrzynie posagowa ale zadziwiajace sa te wszystkie przedmioty ktore na niej stoja. Przyznaj sie gdzie to wykopales to moze bedzie to jakas wskazowka...
Asieñka
Mogê siê oczywi¶cie myliæ, zreszt± to nie mój pomys³, lecz podsuniêty, ale czy w tej skrzynce przy nodze ch³opaka to nie jest szufladka? Na górze ko³o zamachowe, a w rêku ch³opaka szufla do nabierania. To mog³aby byæ maszyna do proszkowania przypraw, kawy lub leków. Twardych rzeczy typu kora, suche nasiona nie mielono przecie¿ w mo¼dzierzu. Podobne rzeczy mo¿na obecnie zobaczyæ, i to w u¿yciu, w "Po¿egnaniu z afryk±" lub jakimkolwiek innym specjalistycznym sklepie z kaw±. To wyja¶nia³oby zdobienie skrzynki. Na górze ustrojswo do mielenia, do skrzynki spada przemia³, a ch³opak wybiera go szufelk± przez drzwiczki.
Oczywi¶cie mogê siê myliæ, ale to zawsze jaki¶ pomys³
Co wy na to? dunno.gif dunno.gif
Vidrobellinus
Je¶li nadal szukasz pomys³ów na interpretacjê tej¿e ozdóbki, to dorzucam swoje trzy grosze.
Te "skrzyde³ka" wygl±daj± mi na kapturek od kabacika, który ów m³odzianek na sobie ma. Natomiast to ca³e ustrojstwo na skrzyni przed nim przypomina mi star± maszynê do szycia, któr± kiedy¶ widzia³em u której¶ z cioteczno-stryjecznych babæ. U góry du¿e ko³o, które siê obraca³o przy pomocy ma³ej r±czki z boku, obok szpulka nici i wreszcie powykrawany kawa³ek materia³u. ¯eby by³o ciekawiej maszyna owa nie by³a ¿adnym Singerem, a nosi³a dumne miano "Piotru¶ Pan". Babka siê chwali³a, ¿e a¿ z Australii pochodzi icon_cool.gif
Ale to by³o ponad 20 lat temu, wiêc nie bêdê wciska³ kitu, ¿e na tej maszynie, albo na kuferku, w którym by³a chowana, znajdowa³ siê identyczny ch³opaczek. Co¶ mi ¶wita, ¿e jaki¶ tam by³. Ale jak on wygl±da³... ni w z±b nie pamiêtam.
Din Elein
Witam prosze o wydatowanie klamry z za³±cznika. NIe moge znale¶æ nic podobnego w ¼ród³ach ani w ¿adnym temacie a wpad³o mi w rêce i nie wiem czy siê nadaje.
Z góry dziêkuje i pozdrawiam
Vlasta
Hej! Ostatnio wpad³ mi w rêce artyku³ K.Wachowskiego Sprz±czki profilowane z terenu ¦l±ska [w:] Studia Archeologiczne t. XXVI, g³owy nie dam, czy wzory dok³adnie takie, jak Twój tam by³y, ale jaka¶ bibliografia w temacie na pewno jest. Mo¿e akurat siê co¶ znajdzie...
Pozdrawiam!
Vlasta
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Podobne w typie do pó¼nego XIII-wiêkszo¶ci XIV. Pozdrawiam
Gwyn
Tylko Ulf
Witam!

Czy kto¶ z szanownych Frehowiczów móg³by mi powiedzieæ sk±d pochodzi ta brosza i na jaki okres siê j± datuje?

Pozdr. Vlf
Owen
Hej
Nie jestem tu specjalist±, ale jak dla mnie to styl Borre czyli 9-10w., ewentualnie starszy Mammen. Ale lepiej ¿eby specjali¶ci siê wypowiedzieli smile.gif
Jarogniew
hmm a to fota znaleziska czy z katalogu jakiegos zlotnika??

bo jedyne co znalazlem, co by pasowalo do tego to brosza z Birki... bardzo podobna.. byc moze to bylo podstawa do zrobienia broszy z Twojego zalacznika:) bo baaardzo podobna jest:)

tj, z grobu nr.104 niestety nie znam datowania:( moze ktos ma wieksze informacje i uzupelni

pozdro
Tylko Ulf
Witam

T± brosze kupi³em niedawno od pewnego kupca, niestety zapomnia³ sk±d pochodzi. smile.gif Bardzo mi siê podoba³a
Jakby kto¶ znalaz³ orgina³ proszê aby mi tu co¶ o tym napisa³ smile.gif

Pozdrawiam i dziêkuje
Ludka
wITAM!

jAK dla mnie to nie jest jeden czysty styl. Ja bym powiedziala, ze to cos pomiedzy mamen i jelling. Poza tym bardzo trudno cos datowac nie majac oryginalu tylko kopie.
Na oryginale moga byc jakies cechy szczegulne np, w tym wypadku oczy, ktore moga pomoc w datacji.

Ludka Excalibur
Puciek
Bêdê wdziêczny za wskazanie jakichkolwiek ¼róde³ bli¿szych informacji dotycz±cych tej ozdoby http://acn.waw.pl/qkiel76/B10.jpg pozdrawiam
Berek
Witam

Hmm z tego co mi sie wydaje, jest to br±zowy pos±¿ek ze ¦wiecia... dzi¶ na terenie Niemiec...
Vlasta
Zgadza siê. Pisze o nim m.in. Gieysztor A. w Mitologi S³owian.
Pozdrawiam!
Vlasta
Lotgar
Witam.
Znalaz³em sie w posiadaniu takiej zawieszki srebrnej , mam zamiar j± wystawiæ na allegro ale chcia³ bym sie czego¶ o niej dowiedzieæ . Czy jest to replika znaleziska czy mo¿e wolna interpretacja . Od siebie dodam ¿e osoba od której to dosta³em zaklina³a siê ¿e jest to znalezisko z Birki , ale niestety przekopa³em wszystkie znane mi znaleziska zawieszek i takowej tam nie by³o . Proszê o pomoc .
Ma³gorzata M
ech ludzie, jak Wy szukacie...

zawieszka mo¿e i robiona w pewnym okresie w Birce, ale znajdowana wszêdzie- poni¿ej przyk³ady z podstawowej literatury: W.Duczko,Ru¶ wikingów,Warszawa,2006, rys.10,31, 46 i to nie wszystkie stamt±d przyk³ady.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

do tego za³aczam tekst z H.Kocka-Krenz, Z³otnictwo skandynawskie IX-XI wieku, Poznañ, 1983

i my¶lê ze odpowiesz sobie na pozosta³e pytania.
pozdrowienia
Lotgar
Witam.
Wielkie dziêki tongue.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.