Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: bronioznawstwo ¶redniowieczne
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Piotr Niemir Kotowicz
Ostatnio uda³o mi siê zapoznaæ (ale nie do koñca!) z interesuj±c± ksi±¿k±:
A Companion to Medieval Arms and Armour pod red. D. Nicolle, Woodbridge 2002.
A w spisie tre¶ci m.in.:

Arms and armour of the late Roman Army
Scandinavian Weaponary in the Tenth Century: The Example of Denmark
The Earliest European Firearms
Some Aspects of Early Byzantine Arms and Armour
Later Byzantine Arms and Armour
Arms and Armour in South-Eastern Europe in the second half of the first Millenium A.D.
Jewshan, Cuirie and Coat of Plates: An alternative Line of Development for Hardened Leather Armour

Niemir
Piotr Niemir Kotowicz
referujê: bardzo dobra pozyvcja!!! bigsmile2.gif

A na powa¿nie to trudno opisaæ ksi±¿kê w kilku zdaniach. Generalnie po¶wiêcona jest ¶redniowieczu europejskiemu chocia¿ znajduj± siê tam te¿ artyku³y dotycz±ce uzbr. azjatyckiego. Sporo ikonografii, niestety w mojej kserówce ¶redniej jako¶ci. Ciekawie prezentuj± siê informacje na temat uzbrojenia bizantyjskiego - m.in pokazano he³my X-wieczne oraz umba, ikonograficzne przedstawienia pancerzy, a tak¿e rekonstrukcje uzbrojonych wojowników - znane zreszt± z internetu (m.in. ³ucznik w siodle bez konia...). Dla mnie jednak najciekawiej prezentuje siê wizualnie artyku³ o uzbrojeniu w po³udniowo-wschodniej Europie (chodzi generalnie o tereny od Ba³kanów po stepy nadczarnomorskie) - w tablicach m.in. Chazarowie, Protobu³garzy, Wêgrzy, Kawarowie. Trudno jak mówiê omawiaæ tutaj wszystko, radzê siê zaopatrzyc - zw³aszcza mi³o¶nikom ca³ego ¶redniowiecza

Niemir
zjadacz_herbaty
A czy owa ksiazka jest wersji Polskiej?
Piotr Niemir Kotowicz
Niestety s± to materia³y z konferencji bronioznawczej, wybitnie specjalistyczne i nie s±dzê ¿eby kto¶ podj±³ siê ich drukowania w Polsce. Pozostaje wersja angielska...

Pozdrawiam

Niemir
mardinus
Witam.
Piotrze - czy w tej ksi±¿ce jest odpowied¼ na moje pytanie?

Od pewnego czasu nie mogê rozgry¶æ he³mu bizantyjskiego czêsto pojawiaj±cego siê w ikonografiach.

Nie mogê dociec co do jego konstrukcji , materia³u wykonania itp.

za³±czam 3 ikonografie tego he³mu :

....

Czy w tej ksi±¿ce jest jaka¶ wzmianka o nim?

Moim zdaniem jest to cos na kszta³t ³ebki pokrytej skór± ktora opada na plecy z daszkiem z przodu.

Czy s± jakie¶ zachowane orygina³y ?
Cokolwiek....

Pozdrawiam.

[/img]
Piotr Niemir Kotowicz
Drogi Mardinusie. Niestety te artyku³y o uzbrojeniu bizantyjskim s± nieco zbyt ogólne jak na nasze chêci. Jak znajdê czas aby przysi±¶æ nad nim (artyku³em), to dam Ci znaæ. Jest jedno znalezisko podobnie wygl±daj±cego he³mu z Bu³garii (chyba!!) datowanego na X wiek - który interpretowany jest tam jako bizantyjski - ale czy to jest to??? Nie umiem do koñca powiedzieæ....

Niemir
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.