Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Piechur z kresów wschodnich z koñca XV w.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
krazownik
Witam
Od dawien dawna interesowa³ mnie rynsztunek takiego sobie zwyk³ego szarego piechura z wschodnich granic Rzeczpospolitej. Owszem, mawia siê: by³ lekko uzbrojony...Ale nic poza tym! W ci±gu unii z Litw± do¶c burzliwie zmienia³y siê dzieje uzbrojenia u naszych wschodnich s±siadów. Czy mogliby¶cie mi powiedzieæ, co dok³adanie wchodzi³o w sk³ad jego ekwipunku i jak liczne by³y podobieñstwa pod tym wzglêdem co do rodaków z zachodu? Czekam na ciekawe odpowiedzi icon_wink.gif
Pozdrawiam
£ukasz P³aza
Przede wszystkim ma³a szansa na to ¿e byli tam takowi bigsmile2.gif W XVw. na kresach piechoty w osobnych oddzia³ach nie u¶wiadczysz. Dominowali je¼d¼cy, przez wiêkszo¶æ tego wieku wci±¿ w feudalnych formacjach. W razie konieczno¶ci spieszali siê ale zasadniczo byli je¼d¼cami. Dopiero pod koniec wieku mamy oddzia³y zaciê¿ne czy zawodowe, czêsto obcego pochodzenia np. Racowie. Wcze¶niej- tak do 1475 to poprostu feudalna jazda typu rycerskiego, z racji granicy bardziej bitna, zapewne te¿ l¿ej uzbrojona- a. z racji stosowanej taktyki, b. ze wzglêdu na wroga- Tatarzy, Wo³osi c. wreszcie ze wzglêdu na ubustwo tamtejszych mo¿nych. Taki wschodni ryce¿ jad±c np. pod Grunwald zapewne bra³ ze sob± ca³y swój rynsztunek i wygl±da³ podobnie jak ma³o czy wielkopolanin, mo¿e ciut skromniej. Z ró¿nic pojawia³y siê ró¿ne wschodnie patenty- przede wszystkim ³uk szybciej wypiera³ kusze w¶ród strzelców, wydaje siê ¿e chêtniej u¿ywano szabel (tak wynika z zapisków cechowych ze Lwowa ale raczej z okolic 1470 roku dunno.gif ) Mo¿liwe ¿e pojawi³y siê jakie¶ wschodnie che³my ale pewno¶ci nie mam.
krazownik
Witam
Wiadomo, ka¿dy rycerz albo woj jak mia³ okazjê, to porusza³ siê konno, ale dzisiejsze warunki i fundusze nie pozwalaj± na takie luksusy. Tak wiêc, czy jednak te wyj±tki siê zdarza³y? icon_cool.gif
Pozdrawiam
Zdzislaw Duda
Kochani, krazownik pytal sie o zwyklego piechura a nie rycerza. Ostatnio wpadlo mi w rece kilka zrodel o Litewskich wojskach XV wieku, szczegolnie ciekawe jest wydanie Ospreya poswiecone Bitwie pod Grunwaldem. Opisany jest tam nie tylko stroj litewskiej piechoty (a raczej pieszych wojow) ale i ich uzbrojenie. Z tego co autor pisze,Litewscy woje wzorowali sie na wyposazeniu ruskim ale nie tylko. Glownym strojem ochronnym byla przeszywka i uzeupelnienia skorzane. Niestety, w tym wydaniu nie ma rysunkow Litewskiej pichoty. Wezcie jednak pod uwage jedno, ze piechota prosty to po prostu prosty chlop lub parobek ktory podarzal za swym panem do obozu by mu tam sluzyc. tak wiec, nie oczekujcie, ze wyposazenie takiego zwyklego czlowieka moglo rownac sie chocby z wyposazeniem lucznika czy Artylerzysty. Jezeli chcesz brac udzial w turniejach to radze jednak zwrocic oczy na piechurow Polskich lub lucznikow. Na takim turnieju jak Grunwald nikit nawet nie zauwazy roznicy miedzy Toba polakiem a mmiedzy Toba Litwinem ;)) chcesz byc u Litwinow, zglos sie do Staszka Kuli, dowodcy Slupow pod Grunwaldem !
krazownik
Witam!
Dziêkujê drogi Zdzis³awie za informacje, lecz wci±¿ czujê siê nienasycony devil.gif Czy ¿ywotno¶æ takiego piechura w ¶redniowieczu by³a wystarczaj±ca, aby zda³ siê do czego¶? Chyba nie s³u¿y³ tylko jako worek treningowy dla ciê¿ej uzbrojonych, nie? bum.gif Z tego co wiem, to stawiali oni na szybko¶æ, zrêczno¶æ i precyzjê (ja tez zreszt±). Czy zgadzacie siê ze mn±? Odpowiedzi negatywne proszê uzasadniæ icon_cool.gif
Pozdrawiam
£ukasz P³aza
Pozwole siê nie zgodziæ.
Piechota w XVw. stawia³a na du¿± formacje, zwarty szyk i halabardy bigsmile2.gif - ale to piechota zachodnia, u nas do po³owy XVw. obecna raczej wy³±cznie jako piechota miejska i ew. zaciê¿ni. Tego typu oddzia³ów na kresach nie by³o dunno.gif , ewentualnie we Lwowie i na zamkach wiêkszych mo¿nych ale wtedy byli oni "importowani" i nie ró¿nili siê literalnie niczym od piechura z dajmy na to Krakowa (od biedy móg³ mieæ szable jako broñ boczn±).
S³udzy ryce¿a pozostaj±cy w jego obozie i id±cy z nim do bitwy to jego poczet- równie¿ konny. Nazywano ich strzelcami ale w walce wrêcz tez uczestniczyli- strzelcy bogatych bywali lepiej wyposa¿eni ni¿ ubodzy ryce¿e smile.gif .
Piechota ch³opska i ciury obozowe by³y powo³ywane raczej tylko w najbardziej nag³ych przypadkach np. ciury w czasie obrony obozu albo podczas szturmowania zamków i miast. Jezeli chcesz odtwa¿aæ wschodni± piechotê ch³opsk± to ubie¿ siê jak ch³op, i oprzyj siê na statutach Kazimie¿a Wlk. dotycz±cych tzw. "obrony ziemi" wtedy ch³opi stawiaja siê z mieczem, oszczepem, tarcz± i ³ukiem. Poza tym strój cywilny. Czelad¼ to samo tylko w ³apie móg³ mieæ np halabardê- raczej niepraktyczne na dzisiejszych turniejach.

Je¿eli jedynym twoim problemem jest brak konia to zrób tak jak 80% polskiego RR- odtwa¿aj spieszonego rycerza, nawet wschodniego- wtedy mo¿na kombinowaæ. Z kroniki Janka z Czarnkowa wynika ¿e rycerze spieszali siê wcale czêsto, je¿eli by³o to z jakiego¶ powodu konieczne.
Borg
a ja zwroce tylko uwage ze nie uzywano raczej w Polsce broni drzewcowej o ¿elezcu zlozonym czyli tez halabrad
krazownik
Dziêkujê za wszelkie nakierowania i informacje dodatkowe smile.gif
pozdrawiam
Igor Weso³owski
Witam
Na terenach Polski w pó¼nym pietnastym raczej dominowa³y jednostki konne(tez zaciê¿ne). Piesze oddzia³y by³y najczê¶ciej sztrzelcze (kusze z czasem rusznice vel inne wynalazki prochowe) os³aniane przez pawê¿ników. Byli to ¿o³nierze najczêsciej zaci±gani w czechach, na morawach alibo na ¶l±sku (oczywi¶cie równie¿ w Polsce a i na Litwie) . Oddzia³y te, szczególnie po wojnie 13 letniej gdzie udowodni³y sw± warto¶æ, bra³y udzia³ w róznych konfliktach. Tak¿e mog³y pojawiæ siê zdecydowanie i na litwie w takiej samej formie jak i w koronie. Tak¿e je¶li Kr±¿owniku bawi cie piechota pó¼no pietnastowieczna na wschodzie czyli de fakto i w Polsce(jeden król etc) to raczej kusza i min pancerza (pikowaniec he³m kapalin ewentualne salada jeden naramiennik i tyle) co do pawê¿nika to ju¿ troche wiêcej (pikowaniec he³m raczej salada naramienniki rekawice mo¿e nawet ca³e narêczaki, jak wypas to napier¶nik plus oczywi¶cie pawê¿ i broñ boczna). Co do szabel to by³o ich w Polsce "wydaje siê ¿e chêtniej u¿ywano szabel (tak wynika z zapisków cechowych ze Lwowa ale raczej z okolic 1470 roku" w oddzia³ach pieszych niewiele mniej ni¿ mieczy(choæ te szable to niezabardzo przypomina³y te XVII w).
No nic nie truje read.gif Generalnie jak chcesz odgrywaæ piechote (de facto zaciêzn±) to to co pisa³em powy¿e a je¿eli cie interesuje czelad¼ obozowa wel piechota ch³opska (sic!) to raczej nie my¶l o walce bo oni to g³ównie rowy kopali albo drzewa ¶cinali i inne roboty in¿ynieryjne wykonywali.
Pozdrawiam Igor[/quote]
krazownik
Witam
Oczywi¶cie, ¿e czeladzi nie mam zamiaru odgrywaæ, bo nie dawa³oby mi to ¿adnej przyjemno¶ci (przynie¶æ, wynie¶æ, pozamiataæ bigsmile2.gif ). Ogó³em to w moim uzbrojeniu jest tak: kapalin bechter, ma³a pawê¿ka, miecz jedynka, aketon i kaptur pikowany (nie licz±c stroju w cywilu). Czy co¶ by¶cie do tego dodali? Wiem, ¿e szabla by³a dosyæ popularna w tych stronach, a by³ to zmierzch ery miecza, lecz nie rajcuje mnie to icon_cool.gif . Czy co¶ by¶cie dodali ewentualnie dodali do tego? Jaka by³a warto¶æ bojowa rycerza (szlachcica) z tego okresu w porównianiu z np. z niemcem w uzbrojeniu gotyckim?
Pozdrawiam
Borg
ja bym z bechterem uwazal w XV wieku
rozumiem ze chcesz porownywac rycerza na modle wschodnia z takim na modle zachodnia
Hmm zachod to ciezka kawaleria taran przelamujacy linie wroga wschod to lekka kawaleria wiecej mobilnosci walki podjazdami w bezposrednim starciu zdecydowanie na przegranej pozycji
Igor Weso³owski
Witam
Rycerz/ szlachcic z tego okresu raczej te¿ by³by w gotyckim opancerzeniu bo takowe i w polsce dominowa³o (my Polacy lubimy obce wzorce) a uwschodninie wizerunku rycerskiego zaczyna sie dopiero na prze³omie XVI/XVII. Tak¿e starcie tych dwóch panów zale¿a³o by od umiejêtno¶æ. Pozdrawiam
Igor
krazownik
Witam
Jednak¿e Borg'u z tego co wiem, to bechter poznañski zachowa³ siê gdzie¶ z ostatnich 10 lat XV w., a ja w³a¶nie odtwarzam te ostatnie lata tongue.gif
Pozdrawiam
Borg
yy
bechter poznanski pochodzi z XVII wieku jak mnie pamiec nie myli sa na nim male medaliony z datami jak wroce to poszukam mysle ze jeszcze dzis podesle date dokladna pozdrawiam
Micha³ ¯elazo
CYTAT
bechter poznanski pochodzi z XVII

Z drugiej po³owy XVI wieku (oko³o 1580 r.).

Pozdr.
M.
Borg
wiem wiem pisalem z glowy i tak mi sie kolatalo mea culpa sorki za wprowadzanie w blad z XVII sa te moskiewskie
pozdrawiam
XV wiek byl juz walkowany i uznano ze to przegiecie przynajmniej u nas
krazownik
A jakie he³my by³y popularne w tamtych stronach w II po³. XV w. ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.