Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bo¿ogrobcy
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Frimer
Witam serdecznie

W trakcie przerabiania informacji na temat zakonu obroñców Grobu Chrystusowego napotka³em na pewne rozbierzno¶ci w herbach. Znalaz³em dwie zupe³nie ró¿ne wersje jedna to tzw. krzy¿ jerozolimski: http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_jerozolimski za¶ drugiego nie znam wygl±da on tak jak na rycinie z tej strony: http://republika.pl/dekanat/bozgrob.html a opisany jest na http://www.templariusze.org/zakony.htm . By³bym bardzo zobowi±zany za pomoc, bo problem jest i¶cie nurtuj±y face4.gif I pewnie nie bêdê móg³ przez niego spaæ.
Owen
Witam
O ile sie nie mylê, to ten drugi krzy¿ równie¿ nazywa siê Jerozolimski. Ma rodowód Bizantyjski z tego co wiem. U nas wystêpuje miêdzy innymi w Opactwie ¦wiêtego Krzy¿a.
Pozdrawiam
Frimer
W ksi±¿ce Vittorangeolo Croce "Tajemnice templariuszy i upadek Królestwa Jerozolimskiego" znalaz³em pewn± zmiankê o herbie Bo¿ogrobców "Herb zakonu, ten sam, który powiewa³ na wie¿ach Jerozolimy po jej zdobyciu przez chrze¶cijan w roku 1099, by³ niezwykle bogaty w symbolikê: Wielki czerwony krzy¿ i cztery ma³e wpisane w kwadraty wyznaczone przez cztery ramiona, wszystko oblamowane z³otem. Piêæ krzy¿y odwo³ywa³o siê do piêciu ran Chrystusa; kolor czerwieni to kolor krwi wytoczonej z Jego ran podczas ukrzy¿owania, ¶wietliste z³oto za¶ - to zmartwychwstanie. He³m rycerza, otoczony koron± z cierni, górowa³ na ca³ym herbem. Na sztandarach widnia³ napis w ¶redniowiecznej ³acinie, wyra¿aj±cy motto zakonu: Deus lo vultz". Zastanawia mnie czy na tunikach nosili znak w tych kolorach czy wszystko by³o czarne?
Blizbor_18
S³awa !

Frimerze, symbol który poda³e¶ w pierwszym linku (ten zamieszczony na wikipedii) a zwany krzy¿em jerozolimskim jest moim zdaniem zadziwiaj±co podobny do pras³owiañskiego symbolu "Rêce Boga" (po usuniêciu niektórych kresek z tego symbolu, mo¿na uzyskaæ tzw. "krzy¿ jerozolimski"). Hmm... Zastanawia mnie sk±d to podobieñstwo siê wziê³o, a bior±c pod uwagê fakt, ¿e chrze¶cijañstwo jest religi± pó¼niejsz± ni¿ religia pras³owian to nasuwa mi siê taki wniosek, ¿e chrze¶cijanie po prostu przejêli od s³owian ten symbol i po chrystianizacji go lekko zmodyfikowali i nadali mu inne znaczenie (to z piêcioma ranami chrystusa). Aby nie byæ go³os³ownym zamieszczam jpg-a z wizerunkiem broszy, na której widnieje symbol "Rêce Boga". Co o Tym s±dzicie ?

Pozdrawiam !
Frimer
Witam

Symbol krzy¿a pojawia³ siê na przestrzeni dziejów w zasadzie od czasów greckich. Znalaz³em do¶æ ciekawy artyku³ przedstawiaj±cy niejako drogê "ewolucji" krzy¿a i jego typologiê http://www.gornyslask.pl/krajoznawca/zeszy...yt_16/krzyz.htm . Co nie zmienia faktu, ¿e podobieñstwo jest jak najbardziej zauwa¿alne. Choæ przyczêpiê siê do jednego faktu icon_wink.gif, "wiruj±cy krzy¿" potocznie zwany sfastyk±, który pojawia siê w "rêkach Boga" wywodzi siê z Indii. Przypuszczam, ¿e jest to efekt czego¶ w rodzaju wêdrówki ludów albo wielkiej migracji s³owian.

P.S. Zachêcam te¿ do zamieszczania jak najwiêkszej ilo¶ci informacji o Bo¿ogrobcach smile.gif

Pozdrawiam.
Blizbor_18
S³awa !

Frimer napisa³ :
CYTAT
"wiruj±cy krzy¿" potocznie zwany sfastyk±, który pojawia siê w "rêkach Boga" wywodzi siê z Indii.

Ja czyta³em, ¿e swastyka (zwana tak¿e krzy¿em gamma) wystêpowa³a we wszystkich kulturach ¶wiata, nie by³bym wiêc taki pewny co do tego ¿e wywodzi siê z Indii.

Pozdrawiam !
Madeleine
Ani to ma zwi±zek ze strojami ani z dzia³em. Prosze o sugestie dok±d przenie¶æ (temat o krzy¿ach to chyba symbolika, heraldyka, czy w³asciwie co? na pewno nie stroje...)
Frimer
Czy mo¿e wie kto¶ jakie kolory tunik nosili na sobie Bo¿ogrobcy poza bia³ymi. Osobi¶cie wyczyta³em tylko i wy³±cznie o bia³ych lecz mog³y byæ te¿ inne.

P.S. przepraszam za odej¶cie od tematu to siê ju¿ nie powtórzy.
Hubercik
We wczesnym ¶redniowieczu symbol naszyty na p³aszczu i habicie powinien byæ tzw. czerwonym krzy¿em miechowskim (krzy¿ z podwójn± belk± poziom±). Nie wiem, kiedy bo¿ogrobcy przyjêli krzy¿ jerozolimski za swój symbol, ale krzy¿a miechowskiego u¿ywali w niektórych rejonach Europy nawet do XVII wieku.

Co do kolorów stroju – regu³a nic nie mówi³a na temat koloru stroju ale tradycja nakazywa³a by bracia rycerze nosili bia³e szaty, za¶ bracia kanonicy czarne.
Pewnikiem jest to, ubranie mia³o jednolity kolor, nie mo¿na by³o u¿ywaæ jaskrawych kolorów, a ubrania w miarê mo¿liwo¶ci powinny byæ lu¼ne tak by nie eksponowaæ nadmiernie swojego cia³a.
awiecz

BO¯OGROBCY
Fratres Cruciferi Dominici Sepulchri Hierosolymitani
Fratres Canonici Regulares Custodes Sanctissimi Sepulchrii Hierosolymitani
Bracia Krzy¿owi Jerozolimskiego Grobu Pañskiego
Zakon Kanoników Regularnych Stró¿ów ¦wiêtego Grobu Jerozolimskiego
Miechowici

W 1099 Gotfryd de Bouillon utworzy³ przy Grobie Pañskim w Jerozolimie kapitu³ê opiekunów Grobu. W 1114 roku patriarcha jerozolimski Arnold zorganizowa³ stra¿ników Grobu w zakon nadaj±c im regu³ê ¶w. Augustyna.
Do Polski bo¿ogrobcy zostali sprowadzeni przez Jaksê z rodu Gryfitów w 1163 roku i osadzeni w Miechowie.
W XV wieku zakon zosta³ skasowany w wiêkszo¶ci krajów europejskich. W Polsce nadal siê rozwija³, a klasztor miechowski sta³ siê konwentem centralnym.
W 1819 roku zosta³ skasowany na terenie zaboru rosyjskiego. W Galicji upad³ w po³owie XIX wieku.
www.sanktmiechow.kielce.opoka.org.pl/zakon/
por. te¿: http://miechow.info/

Zakon Rycerski Grobu Bo¿ego w Jerozolimie
W Belgii przetrwa³a ga³±¼ ¿eñska zakonu. Istnieje przy niej Zakon Rycerski zorganizowany podobnie do joannitów. Zakon tem mia³ swoj± pierwsz± inwestyturê w Polsce w 1996 roku i zwierzchnikiem ko¶cielnym

To udalo mi sie znalesc na pewnej stronce. Mam nadzieje ¿e
sie przyda.

Pozdrawiam

Awiecz
lolo21
odgrzewany kotlet, ale nic to.. ;)

co do herbów - nie ma zadnych rozbieznosci. pieciokrzyz to klasyczny krzyz jerozolimski. uzywany na bialych plaszczach. drugi z krzyzy (z podowjna belka poziom±) jest rowniez krzyzem bozogrobcow. w odroznieniu od krzyza jerozolimskiego nazywany jest krzyzem miechowitow, choc miechowici to przeciez nikt inny niz poslcy bozogrobcy... :-)

krzyz tzw. miechowski, zakonni rycerze nosili go na tunikach (tym razem na tunikach koloru czarnego)
zatem - jerozolimski l±dowal na bialym plaszczu, miechowski na czarenj tunice..

pozdrawiam
Perkanus
Ten drugi herb to chyba Krzy¿ Patriarchalny.Trochê mnie to dziwi,gdy¿ Bo¿ogrobcy rozpoczêli swoj± dzia³alno¶æ w Jerozolimie,a ten krzy¿ powsta³ w Bizancjum.
Godfryd
Salve !

Choæ temat dawno nie ujrza³ ¶wiat³a dziennego to ja mam pytanie . Doczyta³em siê i¿ Bo¿ogrobcy nosili ubiór czarny na który by³ naszyty krzy¿ patriarszy koloru czerwonego . Pytanie rodzi siê gdzie ów krzy¿ by³ naszyty oraz co rozumiano pod pojêciem ubioru - czy cote , nogawice i surocot . O ile dobrze my¶le mo¿na by analogicznie naszywaæ krzy¿ na piersi tak jak to wykombinowa³ bodajrze Rajmond z Tuluzy (nie jestem pewien czy on czy nie Godfryd ) na wie¶æ o krucjacie . Pisze o tym anonim w ksi±zce o tytule bodajrze Franków do ziemi ¶wiêtej wyprawy czy jako¶ tak . By³ on uczestnikeim pierwszej kruciaty wieæ chyba mu mo¿na wierzyæ . A wiec pytanie czy ubiór ca³y powinien byæ czarny , gdzie powinien byæ naszyty krzy¿ , oraz czy ca³osc ubioru powinna byæ z we³ny ? Interesujacy mnie okres to koniec XI wieku oraz pocz±tek XII a wiêc sam pocz±tek histori zakonu . Szuka³em szuka³em ale nic dok³adniejszego nie znalaz³em .

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.