Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nicowanie Ubrañ
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Inne ubiory pó¼no¶redniowieczne
Sowa
Czy w sredniowieczu nicowano ubrania ?
Bardzo mnie to ciekawi, ale nigdzie nie doszuka³am sie tej informacji w zrod³ach.

Sowa
Andrzej Siejeñski
Tylko proszê mnie nie linczowaæ od razu. Na czym polega nicowanie ubrañ?
Pozdrawiam
P.S. Sowa, zagl±dnij proszê do regulaminu, punkt 5, wers drugi smile.gif.
Micha³ ¯elazo
Odpruwasz podszewkê i materia³ przewracasz na "drug±" stronê. Zazwyczaj t± mniej zniszczon±, znoszon±, itp...

Moim zdaniem (niepopartym ¼ród³ami a jedynie logik±) robiono tak, bo to najtañszy sposób na "od¶wie¿enie" starego ubrania smile.gif

Pozdr.
M.
Sowa
Andrzeju juz poprawi³am !

Tylko czy ludzie mieli czas i si³e aby nicowac ubrania ?

Sowa
Micha³ ¯elazo
A dlaczego nie ?

Tyle samo zachodu co przy szyciu wykrojoych ju¿ czê¶ci ubrania.
Taka metoda przed³u¿ania "czasu u¿ywania" ubrañ, np. p³aszczy by³a u¿ywana jeszcze w poprzednim wieku bigsmile2.gif

Pozdr.
M.
EwKa
W zapisach testementowych pelno jest wzmianek o dziedziczeniu suknii wiec mozliwe jest tez jej przerabianie. Takimi drobnymi robotami krawieckimi na potrzebe mniej zamorznej ludonosci zajmowali sie "partacze" czyli rzemieslnicy nie nalezacy do cechu lub nie mogacy wybronic sie na mistrza. Oni tez probowali handlowac uzywana odzieza-czemu nie nicowana przy okazji? Wielce jest ten proces prawdopodobny choc ze wzgledu na partaczy lekcewazony i nieobecny w zrodlach.
Rudy
Witam
Przerabianie starszych typów ubrañ na nowszego typu by³o czym¶ normalnym w ¶redniowieczu? chodzi mi o dublet, czy dublet starszego typu (do nogawic wysokich ale jeszcze nie ³±czonych), mo¿na by³o skróciæ (do nogawic ju¿ ³±czonych)?
Pozdrawiam Rudy
Sowa
albo np do sukienki krótkiej
doszywano pasek np we³ny w podobnym albo identycznym kolorze
aby pasowa³a na kogo¶ wy¿szego ?
Basia
CYTAT(Rudy)
Przerabianie starszych typów ubrañ na nowszego typu by³o czym¶ normalnym w ¶redniowieczu? chodzi mi o dublet, czy dublet starszego typu (do nogawic wysokich ale jeszcze nie ³±czonych), mo¿na by³o skróciæ (do nogawic ju¿ ³±czonych)?

Jak dla mnie to mog³oby polegaæ na wymodelowaniu dolnej czê¶ci dubletu (baskinki), ¿eby dopasowaæ go do nogawic ³±czonych, ewentualnie rodzieleniu góry od do³u i skróceniu góry przez odciêcie, ¿eby dopasowaæ do wymiarów nowego w³a¶ciciela. Ale to tak w teorii ;) Bo w sumie dlaczego nie, skoro dublet nie jest zniszczony, a nie jest ju¿ trendy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.