Czy uwa¿acie, ¿e pisanie glejtów i innych tym podobnych w oryginalnym jêzyku staroploskim z XV wieku, czy te¿ pras³owiañszczyzn±, z uwzglednieniem obecnych wtedy samog³osek, dyftongów, po³aczeñ - no ogólnie wszystkich zasad, jest dorym pomys³em? Czy to tylko niepotrzebna komplikacja i przesada?
ps.studiujê polonistykê i uczê sie gramatyki historycznej jêzyka polskiego, st±d to zapytanie;-)
pozdrawiam
Bynajmniej - jest to ciekawe i propaguje tradycje naszej piêknej mowy.
Dodajmy æwiczenia z kaligrafi i powstan± piêkne glejty.
Swoj± drog± szkoda, ¿e w szko³ach zaprzestano tego - teraz ludzie pisz± gorzej ni¿ kiepsko
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Je¶li umiesz, to zawsze fajny gad¿et. Choc chyba dokumnety i tak powinny byc po lacinie.
POzdrawiam!
Maciek
Umiem:) Zacznê wiêc tak pisaæ, mo¿e byæ "klimatycznie", choæ kto¶, kto nie zna gramatyki historycznej nie zrozumie(nie rozczyta) prawdopodobnie prawie nic
Warto spróbowac.
CYTAT(Tomasz z £añcuta)
Swoj± drog± szkoda, ¿e w szko³ach zaprzestano tego - teraz ludzie pisz± gorzej ni¿ kiepsko
heheh jako przysz³a pani polonistka postaram sie w swoich klasach do tego mo¿e powrócic
A mo¿na prosiæ jakie¶ przyk³adowe zdanie lub dwa ?
Pozdrawiam
Mogê napisaæ co¶ polszczyzn± z XV wieku, bo wtedy ju¿ nie by³o takich samog³osek jak "jer" i "jaæ"(zanik³y ok. XI w.), a nie mam ich na klawiaturze
Oto fragment np. dosyæ znanego utworu
"Chitrze bydl± spany kmyeczye,
Wyelye sye wgich sierczv plyeczye;
Gdy dzyen panv robycz may±,
Cz±sthokrocz od poczywaya(..)"
(Satyra na leniych ch³opów)
A teraz ode mnie:
Pyrzwy wszem wszye wypowieyem, y¿e przodkowye nasi zlosny y czyeszky yezyk gest bily myely.
A na dodatek niejednorodny i zagmatwany
pozdrawiam
Ma³gosia
Dobre, ale nie chcia³abym dostaæ tak napisanego listu...
CYTAT
chyba dokumnety i tak powinny byc po lacinie.
No raczej napewno... tylko, ¿e z ³±cin± te¿ jest problem tego typu, ¿e ¶redniowiecza rózni sie od tej, której my siê uczymy w szkole (antycznej)
pozdrawiam
hmm, no zobaczymy jak to siê "przyjmie"
³aciny te¿ siê uczê, jednak staropolszczyzna jak dla mnie jest bardziej urokliwa
pozdro!
Och ta ³acina mam z niej zaleg³y egzamin, jestem na historii(dziedzina mi³a tylko kobieta u której zdajê jest niemi³a-co za pech
)...od 4 lat
, ale wygl±da na to, ¿e bedê ju¿ to mia³ z g³owy w tym roku
Pomy¶³ na gad¿et ¶wietny,ale w XV wieku to chyba jeszcze zdecydowanie ³acina , a z innych jezyków to niemiecki/a propos prawa niemieckiego-w dokumentach miejskich/ albo ruski-bardziej u wschodnich rubie¿y, no i hebrajski-napisy na monetach wypuszczonych z mennicy gnie¼nieñskiej, dzier¿awionej przez ¯ydów, nosi³y napis polski hebrajskimi literami: "Mieszko król Polski", a nie ksi±¿ê/d±¿enia do odnowienia zakresu wladzy sprzed rozbicia,mowa o Mieszku Starym,ur. miêdzy 1122 a 1125 r., zmar³ w 1202 r/ ,o zachowanych dokumentach w j. hebrajskim nic mi nie wiadomo, ale wstepnie pos³uguj±c siê logicznym my¶leniem sadzê, ¿e je¿eli napisy wystêpowa³y masowo na ww monetach, to tymbardziej pismo to by³o urzywane w dokumentach wytwarzanych w gminach ¿ydowskich
/temat potraktowa³em do¶æ syntezowo
pozdrawiam
CYTAT(ultras-wojas)
Pomy¶³ na gad¿et ¶wietny,ale w XV wieku to chyba jeszcze zdecydowanie ³acina ,
w dokumentach niech bedzie, ze ³acina .... Ale pisano przeciez po polsku, mialam nawet w ³apkach oryginalne teksty, z tym, ze literackie, obyczajowe,etc....
Bo ja ¼le nazwa³am temat;) Moglam zapytaæ o pisanie ogólnie , a nie koniecznie glejtów.....
ps. ja juz egzam z ³aciny mam za soba...,teraz czeka mnie najgorsze - historia literatury od romantyzmu do m³odej polski brrrrr
pozdrawiam
Ma³gosia
no ja w³asnie dokumenty mia³em bardziej na my¶li, tzn. ogólnie
ps. czyli równiez czeka cie "samo dobre"
A czy pras³owianie umieli pisaæ?? Jak ju¿ to mnisi i jak ju¿ to po ³acinie. Dokumenty po lacinie, a wiersze, pie¶ni itd. mog± byæ po Polsku. Poza tym glejty pisane po ³acinie s± uniwersalne i mo¿na siê nimi pos³ugiwaæ w ca³ej Europie, a kiedy¶ napisanie dokumentu kosztowa³o...
glejt glejtem ale prawdziwo¶æ dokumentu potwierdza³a PIECZÊÆ i to nienaruszona
zwróæccie te¿ na to uwagê
swoj± drog± jak umiesz ³acinê to chyba najlepiej tym
pozdrowionka
Aha, jeszcze jedno: nie ka¿dy z nas, ¿eby siê biæ na btwie musi znaæ lacinê. Po prostu wystarczy znale¼æ w bractwie dwie osoby, które znaj± ³acinê (lub zadeklaruj±, ¿e szybko siê naucz±) i bêd± pisaæ glejty. A osoba, która ma wystawiæ ten glejt, bêdzie przybija³a pieczêæ, ¿eby by³o wiadomo, o kogo chodzi.
dziekuje za opinie, cenne rady i w ogóle:) A praca wre:) £acin±, staroplszczyzn±, jest dobrze ;]
CYTAT(Pawe³ Sza³ek)
A czy pras³owianie umieli pisaæ?? Jak ju¿ to mnisi i jak ju¿ to po ³acinie.
nie tylko mnisi pisali, np wiersze, czy szeroko pojêt± prozê
poza tym...nie mylmy okresu pras³owiañskiego ze staropolskim, wtedy pismo by³o ju¿ w miarê powszechne ;-)bo nie znam sie w sumie, ale ludzi zyj±cy w XV wieku, to chyba nie pras³owianie.... ?
To prêdzej "staropolszczanie"
No ale nie o tym ten topic, a ja jak juz przyznalam, ¼le ujê³am g³ówne zapytanie:) Dzieki wszystkim za wypowiedz:)
pozdrawiam
Ma³gosia
_________________"
Faktycznie... trochê przesadzilem z tymi pras³owianami, ale i tak prawda jest taka, ¿e jêzykiem "urzêdowym" w ¶redniowieczu by³a ³acina, a my mówimy o glejtach, czyli dokumentach urzêdowych.
CYTAT(Pawe³ Sza³ek)
A czy pras³owianie umieli pisaæ?? Jak ju¿ to mnisi i jak ju¿ to po ³acinie. Dokumenty po lacinie, a wiersze, pie¶ni itd. mog± byæ po Polsku. Poza tym glejty pisane po ³acinie s± uniwersalne i mo¿na siê nimi pos³ugiwaæ w ca³ej Europie, a kiedy¶ napisanie dokumentu kosztowa³o...
Witam
Proponujê siê zapoznaæ:
Pisma s³owiañskie
Pozdrowienia
Chodzi³o mi raczej o jêzyk plemion zamieszkujacych tereny dzisiejszej Polski, mo¿e powinienem powiedzieæ "s³owianie zachodni". Do tego mówimy o glejtach, a glejty w ¶redniowieczu w Polsce byly raczej po ³acinie i chyba z tym zgodz± siê wszyscy.
CYTAT(Pawe³ Sza³ek)
. Do tego mówimy o glejtach, a glejty w ¶redniowieczu w Polsce byly raczej po ³acinie i chyba z tym zgodz± siê wszyscy.
Owszem, juz wszyscy sie chyba zgodzili, po co piszesz o tym po raz kolejny??
CYTAT
wszyscy sie chyba zgodzili
no bez tego chyba... to po prostu oczywiste, ale pozwolmy sie mlodziezy wykazac...
pozdrawiam
CYTAT
uczymy w szkole (antycznej)
ja w tym roku szkolnym bede sie uczyla laciny wspolczesnej
A mam pytanko jak powiniene wygladac taki glejt na dziesiejsze turnieje (jakies ozdoby na "marginesie itd.) i co w nim powinni sie znalezc
W³a¶nie, mo¿e jakie¶ rady co do zawartego w nim tekstu? Mam napisaæ swój pierwszy w ¿yciu glejt i wiem mniej wiêcej jak powinien wygladaæ, ale chêtnie pos³ucham jaki¶ wskazówek.
Margo, jestem pe³na podziwu, ze taki pomys³ wpad³ Ci do g³owy. Ja te¿ jestem po polonistyce i gramatykê historyczn± oraz staro-cerkiewno-s³owiañski chcia³am tylko zdaæ i mieæ z g³owy. Pomys³ fajny, ale trudny. I niewiele osób mog³oby sprawdziæ, czy nie ma b³êdów.
Moje bractwo otrzyma³o juz od ludzi z ca³ej Polski ponad 200 glejtów i musze stwierdziæ po ich przejrzeniu, ¿e nie potrafi± oni pisaæ nawet w jêzyku wspó³czesnym. Robi± mnóstwo b³êdów nie tylko ortograficznych, ale i stylistycznych. Niektórzy próbuja stylizowaæ na staropolkê, co te¿ im nie wychodzi.
Dlatego te¿ cieszy³abym siê, gdybym dosta³a od Poraju , np. na wrze¶niowej Byczynie glejt z prawdziwego zdarzenia
Ewo, mam nadziejê, ¿e wykonany przeze mnie glejt nie by³ a¿ tak tragiczny, a je¶li tak, to przepraszam, by³a to moja pierwsza tego typu praca. Je¶i mia³aby¶ czas to zerknij na glejt od Chor±gwii Rycerskiej Ksiêstwa Siewierskiego i napisz ewentualne uwagi, by³abym wdziêczna... i m±drzejsza na przysz³o¶æ.
Stworzonko, czê¶æ glejtów jest ok i widaæ du¿y wk³ad pracy wykonawcy. Ale glejty pisane d³ugopisem na zwyk³ej kartce ksero z bykami, to juz skrajno¶æ.
W³a¶nie wyciagnê³am z szafki Wasz glejt i go sobie ogl±dam. To by³ jeden z ³adniejszych glejtów tegorocznych Bierkowic. Pytasz o uwagi, je¶li chcesz, to proszê: S±dzê, ¿e jest to wydruk komputerowy, ale poprawiony czarnym flamastrem. je¶li tak jest - to to pierwszy minus. Jesli napisany rêcznie, to jest ok. Papier czerpany jest w porz±dku, tekst - bez zarzutu. Mozna by go te¿ pokolorowac farbkami.Ale naprawdê jest ok
Pozdrawiam
Mi³o, ¿e siê spodoba³, rzeczywi¶cie kontury liter s± drukowane, ale wype³nienie to ju¿ rêczna i ¿mudna robota (tak jak w dzieciêcych kolorowankach
), ach te sokole oko Ewy...a Magdalena tak siê stara³a...
A tak przy okazji: fajny ten Twój nowy awatarek...
CYTAT(Margo_)
Pyrzwy wszem wszye wypowieyem, y¿e przodkowye nasi zlosny y czyeszky yezyk gest bily myely.
B.t.w. - mnóstwo takiej polskiej mowy przetrwa³o w gwarze kaszubskiej...niewiele mniej w ¶l±skiej.
Niechaj wiêc narodowie w¿dy postronni znaj± i¿...
Kontury s± wydrukowane, ale wype³nienie by³y czarnym atramentem, dziêki ktoremu mia³am ca³e czarne rêce (a bynajmniej r±k w ka³amarzu nie macza³am :). Roboty by³o troszkê, prawie nie zd±¿y³am na poci±g do Opola :).
Moje pytanie mo¿e byæ dziwne, ale nurtuje mnie od jakiego¶ czasu.
Czym tak naprawdê jest glejt? Zauwa¿y³am, ¿e wiêkszo¶æ rycerstwa mówi tak na ka¿dy ³adny "scroll" ;) a czy przypadkiem nie by³ to dokument w formie ¿elanzego listu? Kupcy chyba te¿ wykupywali glejty, ¿eby zapewniæ sobie bezpieczeñstwo i mo¿liwo¶æ przejazdu po traktach.
Czy mo¿na powiedzieæ "glejt przywitalny"?
Albo dokument, który daj± bractwa organizatorom ró¿nych imprez "My dru¿yna XXX stawiamy siê w liczbie.." to te¿ glejt?
Je¶li nie, to jakie nazewnictwo mia³y takie dokumenty?
CYTAT(Szymon de Conti Sarré @ 15:55 14.06.2004)
Ave!
Drogi Herr Thomas!
Glejt jest inaczej nazywany "listem ¿elaznym", czyli pismem w którym s±d zapewnia oskar¿onego przebywaj±cego za granic±, ¿e nie zostanie tymczasowo aresztowany, je¶li o¶wiadczy, ¿e stawi siê w s±dzie w oznaczonym terminie.
Problem w tym, ¿e dzisiejszy termin s±downiczy wywodzi siê z dawniejszego (o czym pisze z reszt± ka¿da encyklopedia). Dawniej "glejt" by³ dokumentem zapewniaj±cym nietykalno¶æ osobist±, bezpieczny przejazd, itp.
Popularne "glejty turniejowe" powinny siê raczej nazywaæ "listami polecaj±cymi", etc.
Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Jak widaæ temat ju¿ by³ i jak widaæ poruszano ju¿ podobne w±tpliwo¶ci
Pozdrawiam,
Szymon
Droga Ewo z Raciborza!
Mam serdeczn± pro¶bê: czy mog³aby¶ zamie¶ciæ gdzie¶, lub przes³aæ tekst takiego glejtu, lub jak inni chc± listu polecaj±cego na mój adres mailowy? Nie jestem polonist±, wiêc ¿ebym nie wiem jak siê wysila³ to porz±dnego tekstu nie wymy¶lê. Natomiast posiadaj±c jaki¶ wzór bêdzie z pewno¶ci± ³atwiej (nie tylko mnie jak my¶lê).
Sprawa druga: czy s± gdzie¶ jeszcze turnieje, na których OBOWI¡ZUJ¡ glejty? I czy te glejty spe³nij± swoje zadanie?
Sprawa trzecia: Oj polonistko Margot! nie mówi siê i nie pisze "rozczytaæ", Wojas wiêcej uwa¿aj na ortografiê... hehe!
Ale jestem z³o¶liwy - jak ¶redniowieczny krasnal.
Pozdrawiam serdecznie - Muzykus.
Na przyk³ad Signum Temporis na swoich turniejach zawsze przywi±zuje wagê do tzw. "glejtów", Zawsze jest nawet konkurs na najlepiej zrobiony...
Trudno powiedzieæ, czy takie dokumenty "spe³niaj± swoje zadanie". Wszystko zale¿y od tego co siê przez to rozumie. W wiêkszo¶ci przypadków chodzi jedynie o pewien symbol i obyczaj, u¶wietniaj±cy prezentacjê osób przyby³ych na turniej - w takich przypadkach ludzie czêsto daj± czyst± kartkê - ot symbol i tyle. Kiedy ju¿ jest konkurs na najlepszy dokument, to zadanie wydaje siê byæ nieco szersze.
Je¶li natomiast pytasz, czy zapewniaj± bezpieczeñstwo przejazdu, to my¶lê ¿e w jakim¶ sensie tak. Ciekawe jak zareaguje policjant, kiedy zatrzyma wyj±tkowo prze³adowane dziwnymi blachami auto i zobaczy taki list ¿elazny?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.