Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zulfikar
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Halfgar
Zulfikar - miecz alego.

Pytania:

- Kiedy i przez kogo by³y uzywane?
- wygl±d? (znalaz³em wspó³czesne wyobra¿enia, zwróæcie uwagê na rozdwojenie na koñcu ostrza - za³±czniki)
- czy kto¶ widzia³ orginalny zulfikar? (lub replikê)

Pozdrawiam
Sighrolf
usmieszek_01.gif
Zulfikar to mityczny miecz który zdoby³ Mahomet w bitwie pod Badr!!! Potem ów miecz mia³ zostaæ przekazany jego nastêpcom.
Przedstawienia Zulfikara s± ró¿ne, BO jest to mityczny miecz (jak ¶wiêty Gral) któremu przypisywano pó¼niej magiczne w³a¶ciwo¶ci (bodaj¿e trucie przeciwnika i inne nadprzyrodzone moce).
Jest on najczê¶ciej przedstawiany na sztandarach itp. w formie rozwidlonego miecza, z jelcem zakoñczonym g³owami smoków. Bardzo czê¶to Arabowie i Turcy stylizowali swoj± broñ na opisywany w ¼ród³ach Zulfikar (dlatego miecze na wschodzie czêsto mia³y te smieszne trandetne g³ówki smoków w jelcach z jakimi¶ szafirami) i nazywali tym imieniem swoj± broñ (np. szable Zulfikar nale¿±ce do kalifów itp.). Oczywi¶cie wyobra¿enie Miecza Mahometa ca³y czas ewoluowa³a, ¿eby swoja skrajn± koñcow± formê przyj±æ na Osmañskich sztandarach w XVI w. (Turcy mieli fio³a na jego punkcie)

Je¶li chcesz jakie¶ przedstawienia Zulfikarów to szukaj na sztandarach Osmañskich (m.i. w zdobycznych zbiorach polskich z pod Wiednia prawie na wszystkich sztandarach s± Zulfikary w póxnej, mocno przesadzonej formie)- to s± te pod³u¿ne dziwaczne znaczki.
Poza tym polecam jakie¶ teksty religijne Islamu o wojnie.

Jou jou ziomale

P.S. To co za³±czy³e¶ to chyba nie s± przedstawienia Zulfikara, przynajmniej siê z takimi nie spotka³em (chyba, ¿e te s± z pó³nocnej Afryki) zreszt± to mi na szable wygl±da icon_wink.gif

P.S.2 Ja tu tylko na chwilê, sprawdza³em maila w kafejce internetowej i postanowi³em zaj¿eæ.
Krzysztof
poni¿ej zamieszczam przedstawienie szabli zulfikar i jej zdjecie na dok³adke
egzemplarz w pe³ni u¿ytkowy smile.gif
Halfgar
Hmm ... Siggi nie chodzi mi o ten mityczny miecz (skoro wisiorki w kszta³cie miecza zulfikar s± symbolem kultu, to logiczne, ¿e pierwowzór by³ mieczem mitycznym ...) chodzi mi w³a¶nie o to co pokaza³ Krzysztof.

Je¶li by³a to broñ kalifów, to czy nie by³a to bardziej broñ ozdobna ni¿ bojowa? Zw³aszcza, ¿e koniec ostrza ma rozdwojony.

Na razie siedzê na arabskim forum i ¶ci±gam linki i wiadomo¶ci, Jak mi co¶ wleci ciekawego o zulfikarach to pode¶lê smile.gif
Piotr £uniewski
A tak!

Dodam ¿e w jêzyku arabskim nazwa tej broni Mahometa brzmi du - al - Faqari, Zulfikar to nazwa turecka.

St±d zreszt± powiedzenie które mam w podpisie. Oznacza ono:

Nie ma miecza nad du - al - Faqari , a najwiêkszym z wojowników jest Ali ( w wolnym t³umaczeniu ).
Krzysztof
drogi Piotrze troszke twoj± wypowied¼ sprostuje

ZULFIKAR to forma fonetyczna zapisu arabskiej nazwy Dhu'l-Fakar, i w³a¶nie to "DHU'L" czytamy jako przedniojêzykowe-zêbowe "Z", poniewa¿ w jêzyku tureckim obowi±zuje harmonia samog³oskowa, tzn. w jednym wyrazie nie mo¿e wystapiæ "i" oraz "a" i "u" (takie tam pierdo³ki fonetyczne)

Zulfikar (Dhu'l-Fakar) oznacza dok³adnie posiadaj±cy zêby/naciêcia/karbowania i dlatego albo w³a¶nie od tego pochodzi nazwa tej broni, g³ownia zulfikara ma naciêcia jak nó¿ do chleba - nie jest falista ale w³a¶nei tak specjalnie ukszta³towana jak kregos³up - zreszt± "kszta³t krêgos³upa" to wla¶nie inne t³umaczenie nazwy zulfikar

Pozdrawiam
Krzysztof
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.