Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tkanina na sakiewki
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Padre Bibencio
Z czego uszyæ sobie sakiewkê, z jakiej tkaniny?
Dobrze by by³o jakby tkanina ta by³a dostêpna w kolorze czarnym.
Tak wiêc proszê o jakiekolwiek informacje na ww temat.
Zawisza
Witaj!

Ja naprzyk³ad sakiewkê zrobi³em ze skóry. U nas mo¿na dostaæ co¶ co siê nazywa skóra podszewkowa jest do¶æ cienka ³adnie siê formuje i dobrze zszywa. Nie wiem czy historycznie ale ¶rodek "wy³o¿y³em" lnem. Ta skóra wygl±da mniej wiêcej jak zamsz ale jak pisa³em jest do¶æ cienka.

pozdr
EwKa
Sakiewki szyc mozna z cienkich skor, aksamitu (kiedys byl to aksamit jedwabny), zlotoglowia, adamaszku, lnu (lniane 14 wieczne sakiewki byly bogato haftowane w scenki dworskie) lub sukna. Im odtwarzana postac biedniejsza tym wieksze prawdopodobienstwo uzycia lnu, sukna i skory (w malych ilosciach i barwionej na czarno, brazowo lub naturalnej).
Tomaszek
we wroc³awiu w muzeum jest sakiewka "wykopana" - cienki zamsz obszyty (z zewn±trz oczywi¶cie crazy.gif ) aksamitem... kolor aksamitu - niebieski o ile mnie pamiêæ nie myli, ale to raczej nie wa¿ne...
papa
Hever
Mam jeszcze jedno pytanie dotycz±ce sakiewek. Kiedy¶ w Malborku kupi³em czarn± sakiewkê ze skóry z motetami krzy¿ackimi. Jest ona do¶æ ma³a ( po rozwi±zaniu 6cm na 9cm). Zastanawiam siê czy taka sakiewka nie bêdzie wygl±daæ dziwnie? dunno.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Z czym? Motywami? Monetami? Motet to taki utwór muzyczny, je¶li mnie pamiêæ nie myli. Sama, go³a sakiewka bêdzie wygl±daæ nieszczególnie tak czy inaczej. Sakiewki jako takie noszono w torebkach, np. typu 'ch³opski zadek' dla panów, czy takich z frêdzelkami dla pañ. Rysunki s± w którym¶ z Dragonów na www.companie-of-st-george.ch Pozdrawiam
Gwyn
Hever
CYTAT(Gwyn)
Z czym? Motywami? Monetami?

Chodzi³o mi o monety. Pomy³ka przy pisaniu bum.gif .

Czy torebka tupy ch³opski zadek to to:

Micha³ /Gwyn/ Czerep
Tak, podobnie. Pozdrawiam
Gwyn
Horhe
Piêkne francuskie haftowane sakiewki z XIV wieku
http://www.doctorbeer.com/joyce/emb/almpou...ch/almpouch.htm
Mary
witam
a czy takie hafowane sakiewki z delikatnych materialow to nosilo sie przy pasku czy jak?? face4.gif bo na niektorych zdjeciach to maja strasznie dlugie sznureczki....
Indil
mam pytanko: znacie moze miejsce/kogos gdzie mozna kupic "naturalny" bawe³niany aksamit ?? Wiecie moze w jakich cenach jest (wspomniany przez Ewke) aksamit jedwabny ?? smile.gif
Mara
CYTAT(Mary)
witam
a czy takie hafowane sakiewki z delikatnych materialow to nosilo sie przy pasku czy jak?? face4.gif bo na niektorych zdjeciach to maja strasznie dlugie sznureczki....

S± d³ugie, bo kobiety zahaczywszy na pasku nosi³y je na wysoko¶ci ³ydek.
Indil
Na czym zawieszane by³y (te d³guie, wiszace) sakiewki : sznureczek, delikatny ³añcuszek ?? Czy takie wiszace robiono jedynie z materia³u, a np. skora ?? szczerba.gif

Nadal czekam na odp na mojego poprzedniego posta smile.gif
Tunia
bawe³niany aksamit jest w warszawie po oko³o 35 - 40 z³ (przynajmniej by³ kiedy¶, na Cybernetyki i na Biezuñskiej), jedwabny widzia³am po oko³o 100 z³ (90 cm szeroko¶ci i tylko czarny)

sakiewki mog± byæ wieszane na sznureczkach na przyk³ad ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.