Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Kurs] Poszukujê szko³y tañca dawnego
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni > Treningi, kursy, warsztaty, koncerty
Johanna Carola
Poszukujê szko³y, zgrupowania, obojetnie czego, obojetnie kogo kto by mnie móg³ nauczyæ dawnych tañców. Mieszkam w £obzie ok 100km od Szczecina.Bardzo prosze o pomoc.
Ewa z Bydgoszcz
W Polsce jest z tym niestety wielki problrm. Z tego co wiem, nie ma w naszym kraju kursów dla laików. Nawet w szko³ach baletowych traktuje siê taniec dawny jako ciekawostkê. Ucz± go w Warszawie i w Krakowie. Mi siê uda³o zapisac na takie zajêcia na Akademii Muzycznej w Krakowie mimo, ¿e z baletem mam tyle wspólnego, co ¶winka ze siod³em icon_wink.gif Wyk³adowczyni szkoli³a siê we Francji. Proponujê Ci wej¶c na stronê za³o¿onego przez ni± zespo³u : Ardente Sole. Tam znajdziesz wiêcej informacji.
Joanna
Mam pytanie - jak Ci siê uda³o zapisaæ do Romany i ewentualnie ile kosztowa³o?? i czy zawsze ona uczy³a czy mo¿e kto¶ w zastêpstwie?

pozdrawiam
joanna karola
hmmm.... oj za³amka... cz³owiek chcia³by sie czêgo¶ nauczyc a tu droga praktycznie zamkniêta... jaka szkoda... mo¿e chociaz kto¶ wie gdzie mozna znale¶æ jakie¶ warsztaty, obojêtnie co co by mi mog³o przyblizyæ tañce dawne?
Morrigan
hmm z tego co wiem Gorejace Sonce to balet dworski
hmm i chyba Chastelana w Gdansku cos prowadzi chastelana
Blondi
CYTAT(Morrigan)
hmm z tego co wiem Gorejace Sonce to balet dworski
hmm i chyba Chastelana w Gdansku cos prowadzi chastelana

Witam!

Ano w³a¶nie, pe³na nazwa Ardente Sole to Balet Dworski Ardente Sole i osobi¶cie s±dzê, ¿e ich interpretacja tañców XV-wiecznych ma zbyt du¿e i zbyt widoczne wp³ywy baletowe, i zbyt wiele elementów "teatralnych" jak na próbê rekonstukcji ówczesnych tañców. Ale to, rzecz jasna, tylko moja subiektywna opinia.

W naszym temacie - je¿eli jest was wiêcej chêtnych, to odezwij siê na P.W., zawsze mo¿emy przyjechaæ do was zrobiæ kurs na miejscu. Je¿eli jeste¶ sama - zapraszamy do Gdañska! smile.gif

W temacie innych kursów - w lutym tego roku by³ kurs w Bochni: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6216, do prowadz±cych siê zg³o¶ z pytaniem, czy w przysz³ym te¿ bêdzie. O innych kursach w ci±gu najbli¿szego pó³rocza nic mi nie wiadomo.

Pozdrawiam serdecznie,
Blondi
Asik
Witam!

Jak najbardziej mozecie w kwestiach warsztatow tanca dawnego, dla laikow i nie tylko kierowac sie do nas na P.W., wszytsko jest do obgadania. icon_wink.gif

Pozdrawiam goraco,
Asia
The_Fish
To ja siê dokleje do tematu - od pa¼dzeirnika przenoszê sie z moj± rycerska pasj± do Wroc³awia (studia bigsmile2.gif ) i chcia³bym tam nauczyc siê wreszcie porz±dnie tañczyæ. Mój poziom to prawie_zero, tj. mielismy 2 razy kilkugodzinne warsztaty udzielane nam przez dziewczyny z Loricy ( ktore w tym miejscu pozdrawiam :D ) , troche liznalem na warsztatach dla begginerow na grunvie ale niestety z powodu praktycznie braku grupy nie mam szans na trening.... icon_sad.gif Mozecie mi polecic jakas szkole/grupe w ktorej moglbym nauczyc sie czegos sensownego??
Asik
Jesli chodzi o Wroc³aw to mo¿esz zaczepiæ siê tam u Serenissimy. Podam Ci adres mailowy tego zespo³u, tam mo¿esz wypytaæ siê o wszystko szczegó³owo!smile.gif
laserenissima@interia.pl

Pozdrawiam
Asia
The_Fish
Wielkie dzieki, nie omieszkam skorzystaæ smile.gif Ah, juz czuje ten powiew normalnego miasta, nareszcie bedê móg³ w jakiej¶ metropolii parê oczekuj±cych na swoja kolej marzeñ zrealizowaæ bigsmile2.gif
Morrigan
A ja mam pytanie czy ktos z Gdanska moze mnie przygarnac na kilka tancow w nastepnym tygodniu ????
Blondi
CYTAT(Morrigan)
A ja mam pytanie czy ktos z Gdanska moze mnie przygarnac na kilka tancow w nastepnym tygodniu ????

Hej!
Bêdzie k³opot - my mamy przerwê w treningach (kiedy¶ trzeba bigsmile2.gif ), a innego zespo³u w Trójmie¶cie nie ma (chyba ¿e o czym¶ nie wiem).

Pozdrawiam,
Blondi
Morrigan
CYTAT
(kiedy¶ trzeba ),

no tak bo potem w kolanach strzyka bigsmile2.gif
a moze jakies bractwo , jest, ktore tanczy i bym mnie przygranelo smile.gif
100krotka
Asiu, zajêcia prowadzone przez Romanê w Krakowie na Akademii Muzycznej s± darmowe (!) ale jest kilka "ale"
1. trzeba mieszkaæ w Krakowie lub w okolicy
2. w tym roku robi± barok
3. trzeba trafiæ z wolnym czasem miêdzy wyk³adami by poj¶æ na te zajêcia (nie ka¿demu pasuje)
4. czemu Kraków jest tak daleko? :>

happy.gif
Serenissima_Wra
Witam!
Zapraszam wszystkich zainteresowanych tañcem dawnym na treningi od pa¼dziernika. Zajêcia odbywaj± sie przeciêtnie dwa razy w tygodniu, tañczymy XV i XVI wiek. Istnieje mozliwo¶æ do³±czenia do zespo³u w razie zainteresowaniu obu stron :-)
Stopieñ zaawasowania nie jest istotny, poniewa¿ zespó³ wci±¿ wraca do podstaw, doskonal±c podstawowe kroki.
Pozdrawiam, chetnych zapraszam na priva lub gg.
Mirogniewa
Witam smile.gif
widzê, ¿e od dawna nikt w tym temacie nie pisa³, ale mam nadziejê, ¿e uzyskam odpowied¼ ;)
jestem (jeszcze) nie zrzeszona i generalnie swoj± przygodê z odtwórstwem dopiero zaczynam. Bardzo chcia³abym nauczyæ siê tañca dawnego, to chyba dziedzina która najbardziej mnie interesuje smile.gif
mieszkam w Bydgoszczy i w zwi±zku z tym mam pytanie: czy w Bydgoszczy, tudzie¿ w Toruniu odbywaj± siê jakie¶ kursy albo spotkania grup, które tañcz± taniec dawny i zechcia³yby mnie przygarn±æ? bum.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.