Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Cenne miejsca w Polsce
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Tomasz Brol
Zapewne wielu z Frehowiczów dla w³asnych, bractwowych b±d¼ zarobkowych potrzeb pisze ró¿ne rzeczy o zamkach i pa³acach Polski. By³o by mi³o, gdyby ci w³a¶nie u¿ytkownicy forum podzielili siê swoj± prac± w³a¶nie w tym temacie.

Mam tak± propozycjê ujednolicenia tematu. Podajemy nastêpuj±ce inforrmacje:
1. Nazwa obiektu + miejscowo¶æ
2. Województwo
3. Datowanie obiektu (chodzi g³ównie o style arcjitektoniczne)
4. Za³±cznik, w którym jest w³a¶ciwy artyku³.
5. Ewentualne linki do ciekawych stron dotycz±cych tego obiektu.

No to zapraszam do publikowania...

PS. Prosi³bym bardzo, aby w tym temacie umieszczac TYLKO I WY£¡CZNIE te informacje, które wypisane s± powy¿ej i TYLKO w takiej w³a¶nie formie. U³atwi to chyba wszystkim odszukiwanie potrzebnych informacji. Potraktujmy ten temat jako temat NIEDYSKUSYJNY a tylko INFORMACYJNY. Dziêki...

Pozdrawiam
Hiup
CYTAT(Tomasz Brol)
Mam tak± propozycjê ujednolicenia tematu. Podajemy nastêpuj±ce inforrmacje:
1. Nazwa obiektu + miejscowo¶æ
2. Województwo
3. Datowanie obiektu (chodzi g³ównie o style arcjitektoniczne)
4. Za³±cznik, w którym jest w³a¶ciwy artyku³.
5. Ewentualne linki do ciekawych stron dotycz±cych tego obiektu.

Troche forma bez sensu, ale co tam...
Moje odkrycie z tego weekendu - wreszcie znalazlem dokumentacje obiektu:

1. Karniszyn, miejsce po zamku
2. mazowieckie
3. Gotycki/renesansowy
4. http://www.zamki-mazowsza.turystyka.net/ht.../karniszyn.html
5. Totalne zero informacji o tym miejscu.
Flavia
Nie widz±c podobnego miejsca na forum, postanowi³am za³o¿yæ temat gdzie mo¿na wpisaæ namiary wartych obej¿enia miejsc oraz ciekawych odkryæ archeologicznych na terenie Polski.
P.S.Zbli¿a siê lato - Podró¿uj±c samochodem na imprezy warto wiedzieæ, ¿e "na trasie" znajduje siê ciekawy obiekt historyczny.

"100 metrów od dworku w Branicach krakowscy archeolodzy odkryli miejsce kultu religijnego. Wstêpne badania wskazuj±, ¿e by³a to drewniana ¶wi±tynia, która powsta³a ok. 3500 lat przed Chrystusem - informuje "Dziennik Polski".

Pracownicy nowohuckiego oddzia³u Muzeum Archeologicznego rozpoczêli prace w Branicach jesieni± ubieg³ego roku. W kwietniu tego roku wznowili je. Prawdê mówi±c, nie spodziewali¶my siê tutaj wielkich odkryæ - mówi dziennikowi Paulina Poleska, archeolog. Nasze stanowisko jest po³o¿one daleko od Wis³y. A osadnicy nie lubili w takich miejscach stawiaæ swoich siedzib.

Byli zaskoczeni, gdy dokopali siê do potê¿nego kompleksu budowlanego, który sk³ada siê z licznych segmentów i jest otoczony rzêdem s³upów i rowów. Znale¼li¶my tam czê¶ci bardzo delikatnych naczyñ ceramicznych, np. puchary na pustych nó¿kach, a tak¿e figurki bo¿ków czy idoli, zwi±zanych g³ównie z kultem ogniska - wylicza archeolog Janusz Bober. Dlatego nasze przypuszczenie, ¿e wykopali¶my ¶wi±tyniê, miejsce, w którym osadnicy 3,5 tys. lat przed Chrystusem, w okresie neolitu, sprawowali bli¿ej nam nieznane obrzêdy.

Rok temu archeolodzy odkopali w Branicach pozosta³o¶ci osady. Znale¼li¶my wówczas tzw. d³ugi dom o konstrukcji s³upowej, w którym mieszka³ prawdopodobnie ca³y ród. Dom mia³ ok. 30 metrów d³ugo¶ci. Obok niego okryli¶my jamy gospodarcze i studnie. To znalezisko podchodzi³o z tego samego okresu, co odkryta teraz ¶wi±tynia "

link

Ina
Anuszka
cudowna jest wieza w Siedlêcinie nad Bobrem, z malowid³ami ¶ciennymi ukazuj±cymi historie Lancelota, obiekt jak najbardziej unikatowy jak na nasze ziemie, a dodatkowo niesamowity dowód na kulture rycerska w XIV wieku.Na prawde polecam.Jest jescze ksiazeczak na ten temat, ale to naukowe opracowanie, jednak warto przeczytac przed zobaczeniem: Jacek Witkowski, Szlachetna a wielce ¿a³osna opowie¶æ o panu Lancelocie z Jeziora. Dekoracja malarska wielkiej sali wie¿y mieszkalnej w Siedlêcinie, Wroc³aw 2001
Peter von Opperau
chyba ju¿ by³ taki temat..... ale go znale¼æ nie mogê tongue.gif musia³ przepa¶æ w otch³aniach zmian na Freha smile.gif
ale ¿eby nie by³o off topicu
2 ko¶cio³y Pokoju na Dolnym ¦l±sku: Jawor i ¦widnica; wpisane na listê ¶wiatowego dziedzictwa UNESCO
po prostu piêkne smile.gif
a i zamków ci u nas równie¿ dostatek (polecam szczególnie Bolków, Janowice Wielkie, Grodziec, Gryf, Czochê..... jeszcze duuu¿o tego)
Surculus
Tum ko³o £êczycy - kolegiata z po³owy XII wieku - nieco "rekonstruowana", ale i tak robi wra¿enie
Ogrodzieniec - XVI wieczny zamek malowniczo po³o¿ony
tak wogóle to takich miejsc jest wielka ilo¶æ w Polsce
Surculus
To jeszcze raz ja dzi¶ by³em u nas w Bydgoszczy w Empiku i znalaz³em bardzo fajn± ksi±¿eczkê ( koszt mo¿e nieciekawy - 120 z³ anger.gif ) tytu³ tego to Atlas zabytków w Polsce - jest to do¶æ gruba ksi±¿ka, zawiera mnóstwo obiektów pochodz±cych z ró¿nych epok, wraz z krótkim opisem - polecam
Morrigan
heh ja mysle ze kazdy powinien byc w Malborku na zamku (zabytek klasy zero )
zobaczyc Malbork i umrzec icon_mrgreen.gif
tylke zaluje bardz ze zamek nie jest oderstaurowany w 100% icon_sad.gif (jak z kolezanka zwiedzalam zamek to myslalam ze umre na zawal serca albo cos innego)
P.A.Nowakowski
CYTAT(Morrigan)
(jak z kolezanka zwiedzalam zamek to myslalam ze umre na zawal serca albo cos innego)

Bo nie widzia³a¶ Malborka w nocy. Wtedy dopiero robi wra¿enie. A z miejsc ciekawych polecam zamek Grodziec. O poranku, gdy wokó³ mg³y i zamglenia...zajczosnkowo!!
Morrigan
A jednak widzialam tongue.gif bo w nocy przy zamku i w zamku odbywaly sie koncerty
ja polecam jeszcze zamek w Reszlu (bardzo urokliwy ) i w Lidzbarku Warminskim
Morrigan
1 Sorkwity ( Sorquitten)
2 warmiñsko- mazurskie
3 Neogotyk (1850-1856( zostal spalony w 1914 przez Rosjan odbudowany w takim samym stylu w latach1922-1923)
4 brak
5 brak

1 (Lossainen)
2 jak wy¿ej
3 okol 1900-1910 Neobarok
4 brak
5 jak wy¿ej
forma naprawdê trochê dziwna ale có¿ ( a jak mieszkam w dawnych Prusach Wschodnich to mam wszystkie pa³ace opisywaæ ??!!)
Rabiega
Mój wcze¶niacki konik nie pozwala mi nie namówiæ do zajrzenia do Grzybowa.Jad±cy z po³udnia kraju nad morze i jeziora maj± Wrze¶niê i le¿±ce parê km od niej Grzybowo niemal po drodze .
Najwiêksze istniej±ce wielkopolskie grodzisko, nie¼le zachowane, ukryte w g±szczu piêknych drzew.Cisza i magia miejsca.Przesiadywa³em tam godzinami, ch³on±c historiê ty³kiem i dowolnie wybranym bokiem . Dzia³aj±ca na miejscu ekspedycja archeologiczna i jej superm±dry i wszechwiedz±cy szef Mariusz ( mo¿na powo³aæ siê na Rabiegê loki08.gif) gwarantuj± zainteresowanym informacjê i konsultacjê historyczno-archeologiczn±.Polecam !
Pan Czo
Ja polecam pa³ac w Mosznej niedaleko Opola. Jest on neogotycki i bardzo niezwyk³y!
Sawa
Witam smile.gif

Polecam do zobaczenia ko¶ció³ w Ka³kowie ko³o Nysy. Wybudowany jeszcze w XIII wieku. W ¶rodku freski ¶cienne z koñcówki XIV i drugiej po³owy XV wieku.
Pan Czo
Codziennie jedno miejsce?
No to nastêpne:
Kopice - neogotyckie ruiny pa³acu po³o¿one malowniczo nad jeziorkiem.
Miejsce na pierwsz± randke!
Scandicus
Ja polecam uwadze romañsk± rotundê w Cieszynie. Niewiele jest w Polsce zabytków w tym stylu, a ta kaplica jest bardzo dobrze zachowana i robi niesamowite wra¿enie. Koncert muzyki ¶redniowiecznej w takim miejscu to nie lada prze¿ycie (zw³aszcza dla wykonuj±cych).
Smok Migu¶
CYTAT(P.A.Nowakowski)
A z miejsc ciekawych polecam zamek Grodziec. O poranku, gdy wokó³ mg³y i zamglenia...zajczosnkowo!!

Niestety mozna go ogladac jedynie z daleka. Tutaj szczegoly:

http://www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?plac...0&news_id=67879
taschen
Uprawiaj±c w³óczêgostwo czêsto napotykam na swej drodze miejsca urokliwe, piêkne lub zwyczajnie ciekawe. Takich miejsc, do których lubiê wracaæ, które polecam innym w³óczykijom, jest wiele, bo jak wszyscy zapewne wiedz± kraj nasz jest piêkny... i daleko szukaæ nie trzeba miejsc, gdzie historia sama o sobie opowiada, gdzie zarówno wschód jak i zachód s³oñca jest magiczny, gdzie zapomina siê o tym, ¿e.... do pracy na 7.00 wstaæ trzeba....
.....takich miejsc jak zamki w Malborku, Gniewie, Olsztynie, Ogrodzieñcu, czy Kurniku pewnie nikomu przedstawiaæ nie trzeba...
.... wiêc przedstawiê inne miejsce, blisko £odzi... jest to Podklasztorze Sulejowskie.
XII wieczne opactwo cysterski tu¿ nad Pilic±, zamienione co prawda w Hotel, zachowa³o jednak specyficzny klimacik klasztoru. W±skie korytarzyki, którymi po kamiennej posadzce mo¿na niepostrze¿enie przemykaæ – jak duch mnicha... pokoje, mimo cywilizowanego wyposa¿enia, noc± wype³niaj± siê duchami... stare drzwi, ma³e okna, niski sufit... grube mury....
Ca³y kompleks jest dobrze zachowany. Romañski ko¶ció³, kapitularz i arsena³ z baszt± opack±. Brama Krakowska, attykowa baszta mauretañska i wie¿a rycerska.
...i wyj±tkowo urokliwa okolica... rzeka, drzewa, ma³e kapliczki poro¶niête bluszczem... ( a¿ chcia³abym pokazaæ Wam zdjêcia, które tam ostatnio zrobi³am, ale nie umiem...)
....a i na ucztê rycersk± za³apaæ siê za³apaæ...
POLECAM GOR¡CO !!! smile.gif
joanna karola
1.£obez
2.zachodniopomorskie
3.podobno resztki przetrwa³y jeszcze do XVIII w
4.Informacji na ten temat nie ma.Ewentualnie jedno zdanie http://www.miasta.internet.v.pl/miasta/lobez.htm
5. Brak linków, ale mo¿na kupiæ p³yte o polskich zamkach, tam chyba co¶ jest http://lobez.zamki.pl/
taschen
Widzê, ¿e temat nie cieszy siê wielk± popularno¶ci±...
trudno, ja znowu trochê poje¼dzi³am... trochê popatrzy³am... nie bêdê opisywaæ tu pól s³onecznikowych, czy uroczych zachodów s³oñca gdzie¶... gdzie¶... bo trudno je nawet opisaæ... a by³o na co popatrzeæ...

zacznê inaczej... ....któ¿ z nas nie by³ na l±dzie... istotom l±dowym g³upio nawet zadawaæ takie pytanie... smile.gif a kto by³ w L±dzie ?... mam na my¶li miejscowo¶æ w województwie wielkopolskim, przy drodze 466.
L±d, to dawne opactwo cysterskie. Cystersi osiedlili siê tam oko³o 1175 r. Aktualnie w klasztorze, który przylega do przebudowanego w XVIII w. Ko¶cio³a mie¶ci siê Seminarium Duchowne Selezjanów, które jednak pozwala zwyk³ym podró¿nym nacieszyæ siê widokiem wspania³ych budowli.
...a budowle ukrywaj± w swoim wnêtrzu m±dro¶ci ¶redniowieczne, ponadczasowe...smile.gif zobaczcie freski sprzed 650 lat, a na nich przypowie¶æ o Pannach M±drych i G³upich... smile.gifsmile.gif

Pozdrowionka
taschen
...a ¯elazowa Wola, ka¿dy chyba zaliczy³ obowi±zkow± wycieczkê szkoln± do miejsca narodzin wielkiego, polskiego kompozytora... taka wycieczka, to niestety pomy³ka... ¯elazow± Wolê TRZEBA konsumowaæ w pojedynkê... no mo¿e we dwoje ( ale nie wiem czy wtedy sprawy cielesne pozbawi³y by ducha tych najbardziej wyszukanych smaczków ) tak wiêc lepiej pozostañmy przy samotno¶ci i im pó¼niej tym lepiej ( nawet je¿eli wi±¿e siê to z przedzieraniem siê przez ogrodzenie ) ... tak wiêc kiedy czasem siedzê sobie na trawie, ws³uchuj±c siê w koncert.... ¿abi koncert, zastanawiam siê czy gdyby nasz wielki kompozytor urodzi³ siê w innym miejscu, by³by tym samym wielkim kompozytorem... pewnie tak... ale to miejsce ma swoj± magiê smile.gif ...
niestety nie jest zamczyskiem...
Pozdrawiam
Smok Migu¶
Jest wiele miejsc, ktore wydaja sie bardzo dobrze znane, a wizyta w nich odbebniona przy okazji wycieczek szkolnych.

Podobnie jest w Opinogorze, oczywiscie poza sezonem wycieczek szkolnych, cisza, spokoj, romantyzm, mozna nogi w stawie pomoczyc, w cieniu posiedziec. Polecam, zwlaszcza we dwoje smile.gif

Polecam tez miejsce, ktore pewnie kazdy zna a niejeden byl, czyli Wzgorze Wawelskie, ale bardzo wczesnym rankiem, wiosna albo zlota jesienia, gdy jeszcze nie dotarly wycieczki i zamek budzi sie ze snu. Wtedy tak naprawde mozna poczuc czar tego miejsca.

Miejsc, ktore mnie oczarowaly jest mnostwo, ale polecam kazdemu widok zamku Czocha rankiem od strony jeziora, zwlaszcza jesienia. Macie probemy z kobieta? Zabierzcie ja ze soba, przy takim widoku rozplynie sie w Waszych ramionach bigsmile2.gif tylko jedna uwaga, trawa o swicie jest mokra devil.gif
taschen
...muzeum w Opinogórze i ca³a okolica rzeczywi¶cie potrafi± urzec... oczywi¶cie poza sezonem wycieczkowym... zw³aszcza, ¿e nawet w nazwie romanyczne...smile.gif
w weekend by³am w Sztumie, te¿ fajny zamek, jezioro... i najfajniej ogl±daæ gdy pusto dooko³a...
smile.gif pozdrowienia dla romantycznego smoka, zna³am kilka smoczych egzemplarzy, ale zazwyczaj by³y to zimne, ob¶lizg³e gady... a smok umiej±cy doceniæ walory budz±cego siê do ¿ycia Wawelskiego zamku...to raczej okaz unikatowy smile.gifsmile.gif chyba ¿e to smok Wawelski...
Smok Migu¶
Wprawdzie coraz czesciej romantyzm przeradza sie w reumatyzm (za duzo tych romantycznych nocy na swiezym powietrzu), to jednak wciaz w sercu cos sie budzi na widok piekna nas otaczajacego. A ze smokow, to chyba najblizej mi do Draco z Dragonheart. Oczywiscie nie jestem tak przystojny jak Sean, ech... smile.gif
taschen
...godnym polecenia, mo¿e nie na urlop, ale gdyby kto¶ przeje¿d¿a³ w okolicy... TUM... z odbitymi „diabelskimi pazurkami” w murze bazyliki, uroczym drewnianym ko¶ció³kiem i malownicz± okolic±...

koharu
witajcie!
kilka lat temu podczas obozu wêdrownego po Kotlinie K³odzkiej uda³o mi siê trafiæ do Wambierzyc
znajduje siê tam przepiêkne sanktuarium zwane ¶l±sk± Jerozolim±. Jest tam przepiêkny ko¶ció³ Nawiedzenia NMP i kalwaria, ciekawostk± jest ruchoma szopka smile.gif
jednak to nie wszystko, je¶li ju¿ tam traficie to koniecznie musicie odwiedziæ Skansen So³tysa, czyli Muzeum Dawnych Sprzêtów Gospodarstwa Domowego! wierzcie mi jest co ogl±daæ bigsmile2.gif
noreen
1. miasto Tykocin
2. podlaskie
3. miasteczko (dzi¶) niegdy¶ II co do wielko¶ci twierdza Rzeczypospolitej jest znamienitym obrazem polskiego baroku - Zamek Radziwi³a (ten, w którym imæ Radziwi³ siê wysadza w Potopie Sienkiewicza), Pa³ac Zygmunta Starego, pierwszy w Polsce pomnik ¶wiecki - Czarneckiego, rynek i ko¶ció³ wedle kaprysu Branickiego - taki jak w Rzymie, miejsce gdzie £ukasz Górnicki koñczy³ polsk± wersjê Dworzanina, synagoga ¿ydowska i cmentarz - pozosta³o¶ci po drugim po Krakowie (co do wielko¶ci) kachale (kahale nie wiem jak siê pisze) IIRP.
Tutaj te¿ ustanowiono odznaczenie Or³a Bia³ego - pomnik. To tylko walory architektoniczne, ale historycznych i naturalnych jest o wiele wiêcej smile.gif
zaciekawiony
Bêdê patriot± i przedstawiê swoje miasto.
Bia³a Podlaska, na trasie A2 z Warszawy do Terespola
Mo¿nqa zobaczyæ:
resztki zespo³u pa³acowego Radziwi³³ów(tych z Nie¶wie¿a),XVI w z wa³em obronnym, trzema holenderskimi bastionami, jeden wype³niony.2oficyny, wierzyczka, kaplica ¶w.Józefata, wie¿a bramna z renesansow± kordegard± i szyj± æwieræ ko³a krêta. Pa³ac siê nie zachowa³
Ko¶ció³ ¶w.Anny, 1572r, pierwotnie zbór ariañski, bry³a bardzo pó¼no gotycka, reszta renesans, wnêtrze barokowe.
Ko¶ció³ ¶w Antoniego, XVII w. , obok klasztor bazyliañski, wnêtrze barok.
Ko¶ció³ narodzenia Naj¶wiêtrzej Panny Marii , XVIII w ,dawniej pod wezwaniem ¶w Józefata którego cia³o siê tu znajdowa³o.
To tyle.
Icek Flajsz
Te¿ bêdê lokalnym patriot±:
Ko¶ció³ ¶w. Stanis³awa w Starym Bielsku (jedna z dzielnic Bielska-Bia³ej) - z zewn±trz niepozorny, w ¶rodku arcydzie³o gotyku. Datowany na 1350-90, w ¶rodku gotyckie sklepienia i zworniki, witra¿e z maswerkami, ¶ciany w ca³o¶ci pokryte fenomenalnymi polichromiami z 1380 (postacie ¶wiêtych, anio³owie, ca³a droga krzy¿owa, Chrystus wstaj±cy z grobu w czarnych nogawicach!, zwiastowanie, kilku biskupów i troche innych rzeczy). Do tego monumentalny tryptyk o³tarzowy z koñca XV wieku ze z³oconego drewna, kamienna chrzcielnica z polichromowan± pokryw± (scena chrztu Jezusa), gotyckie portale w drzwiach, wielkie malowid³o ze ¶w. Jerzym zabijaj±cym smoka, równie wielkie z królem Boles³awem zabijaj±cym biskupa Stanis³awa, drewniane gotyckie stalle, do tej pory u¿ywane przez ministrantów, XIV-wieczne drzwi do zakrystii wraz z ¶reniowiecznym zamkiem, do którego proboszcz ma ogromny ¶redniowieczny klucz przy pasku...
Je¶li chcecie poczuæ ¶redniowiecze na ¿ywo, to szczerze polecam.
www.stare.bielsko.opoka.org.pl
Ma³y John
Warte ogl±dniêcia jest
ko¶cio³ ¶w. jakuba w Nysie
woj opolskie
styl gotyk
www.katedra-nysa.pl
Purvis
witam
chcia³bym polecic skansen w sierpcu, przy trasie wawa-torun. cenowa masakra (8zet - bo z PPTK anger.gif ), ale warta obejrzenia. polecam odwiedzenie warsztatów rzemi¶lniczych (kowal, garncarz, wikliniarz) i obowi±zkowo wizytê w karczmie. yes.gif .
poza tym mo¿na ³ykn±æ troszkê wiejskiej atmosfery (uwa¿ajcie na zwierzyniec i patrzcie pod nogi ass.gif )
A w okolicy niszczej± resztki dekoracji do "Ogniem i mieciem".
Têgowoj
Witam!

Je¶li bêdziecie nad naszym piêknym i zimnym morzem w okolicach Szczecinach to polecam wycieczkê do Kamienia Pomorskiego.
Niewielkie miasteczko nad zalewem, urokliwe ciche, a w nim kilka pere³ek jak ratusz gotycki (powsta³ na prze³omie XIII/XIV wieku), baszta w której mie¶ci siê muzeum geologiczno-paleontologiczne i najwa¿niejsza- katedra ufundowana przez Kazimierza I. Do dzi¶ swoj± majestatyczn± sylwetk± góruje nad miastem, rozsiewaj±c dooko³a niepokoj±cy zapach wieków.
Wchodz±c do katedry nie wiedzia³em jak spotka mnie tam niespodzianka. Okaza³o siê ¿e w za³o¿eniu swoim posiada ona przybudowany wirydarz – jest to jedyny wirydarz przykatedralny w Polsce. Ach co to za miejsce. Magia i klimat oklejaj±, ob³a¿± zwiedzaj±cego porywaj±c go w podró¿ w czasie. Cisza i spokój. Dawno nie trafi³em do miejsca w którym ciarki chodz±ce po plecach zdaj± siê nie mieæ koñca.
Gor±co polecam to miejsce.
Poni¿ej podaje link do kilku fotek które tam powsta³y – choæ nie oddaj± w pe³ni klimatu tego miejsca polecam obejrzeæ.
icon_arrow.gif http://s106.photobucket.com/albums/m264/Tegowoj/wirydarz/

no i jeszcze link do strony Kamienia Pomorskiego.
icon_arrow.gif http://www.kamienpomorski.pl/pl/index.html
Pozdrawiam.
enchaton
CYTAT(Smok Migu¶ @ 12:50 02.08.2005) [snapback]110160[/snapback]
CYTAT(P.A.Nowakowski)
A z miejsc ciekawych polecam zamek Grodziec. O poranku, gdy wokó³ mg³y i zamglenia...zajczosnkowo!!

Niestety mozna go ogladac jedynie z daleka. Tutaj szczegoly:

http://www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?plac...p;news_id=67879

Grodziec to aktualnie jeden z piêkniejszych zamków w Polsce. Zwiedza³em go w maju 2007 wstêp bez problemu. Oczywi¶cie jak siê nie trafi na jaki¶ reality show icon_wink.gif Polecam - http://zamki.res.pl/grodziec.htm
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.