Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £owiectwo ¦redniowieczne
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Zwierzêta
Gniewomir
Witam!
Od d³u¿szego czasu przegl±dam frehê w poszukiwaniu informacji odno¶nie tych profesji, lecz nie ich moge znalesc. Prosilbym wszystkich, ktorzy maja jakies linki, lub znaja jakies ciekawe ksiazki odnosnie slowian zajmujacych sie tymi profesjami, o podanie ich. Wielce rad bede tez wiedzy poszczegulnych frehowiczów icon_wink.gif
Bede naprawde happy, jesli uzyskam jakies informacje, bo naprawde nie wiem co robic dunno.gif
krax
Temat do¶æ obszerny,wiêc trudno by³oby podrzuciæ Ci jakie¶ informacje w jednym po¶cie. Polecam lekturê:
J.Kostrzewski "Kultura prapolska" rozdzia³y-Rybo³ówstwo str.60 i £owiectwo srt.67
M.Dembiñska "Historia kultury materialnej Polski"- Po¿ytki le¶ne str.101 i Eksploatacja wód str.112
Kiersnowscy "¯ycie codzienne na Pomorzu wczesno¶redniowiecznym"- Prace i dnie: w lesie i na wodzie str.86
W.Hensel "Historia kultury materialnej dawnej s³owiañszczyzny"- £owiectwo str.80 i Rybo³ówstwo str.87
Wszystko dotyczy oczywi¶cie wczesnego ¶redniowiecza...
¯yczê mi³ej lektury! smile.gif
Friese
Towarzysze! szczerba.gif
moze wy znacie jakies miejsca w necie, tudziez jakies ksiazki na ten temat...
chcialabym sie dowiedziec jaka bronia wtedy polowano, jakie byly prawa co do powowan, jaki zwierz byl najbardziej cenionym...

z gory dziekuje,

Friese szczerba.gif

-pomo¿ecie!?- za¿artowa³ towarzysz Gierek.
-pomo¿emy!- za¿artowali robotnicy.

icon_wink.gif
Gniewomir
A czy ma kto¶ mo¿e pojêcie jak w VII-IX w. wykonywano sieci rybackie? Robiono je tak jak teraz, czy w jaki¶ inny sposób? Z czego by³y one wykonane? I jeszcze jedno: ma kto¶ namiary na rybaków z Wczesnego ¦redniowiecza?

Dziêkujê i pozdrawiam
Gniewomir
Pawe³ Lipnicki
Czy mog³aby¶ sprecyzowaæ, w jakim okresie ¶redniowiecza le¿± Twoje zainteresowania
³owieckie? Czy bli¿ej upadku Rzymu , czy ok. X wieku, czy mo¿e bli¿ej schy³ku ¶redniowiecza??
Friese
myslalam o czasach blizej schylku sredniowiecza, tudziez od rozkwitu do schylku..
i o Europie zachodniej i wschodniej... chyba najbardziej to...
w sumie stwierdzilam, ze ucze sie o tym dziesiejszym lowiectwie, a informacje na jego temat z epok ktore mnie interesuja mam nikle i zaczerpniete w formie szczatkowej tylko ze srednio historycznych filmow...

pozdrawiam,

Friese
krax
Sieci pleciono u¿ywaj±c do tego celu ko¶cianych i drewnianych kleszczyków i iglic. Jak bêdê mia³a wiêcej czasu to poszukam z czego dok³adnie by³y robione,ale na pewno towarzyszy³y im grubsze i cieñsze liny z ³yka lipowego.
Morrigan
moze byc TO ????
powiedz co jeszcze Cie interesuje to popytam tate bigsmile2.gif moze bedzie cos wiedzial
siemko2
Witam

Czy kto¶ wie jak siê robi sieci(tzn. jak siê robi wêz³y sieciowe)?? dunno.gif
zabomir
poszukaj czego¶ o wêz³ach jako takich, albo porozmawiaj z jakim¶ rybakiem,do tej pory rêcznie siê ³ata sieci, nie jestem pewien ale gdzie¶ w moich materia³ach mam co¶ na ten temat, wiêc rzecz jest do zrobienia, sam kiedy¶ chcia³em zrobiæ sobie kilka metrów historycznej sieci i pomys³u nie zarzuci³em. trzeba tylko znale¶æ trochê czasu smile.gif
Vislav
Witam

Trochê zdjêæ rekonstrukcji wyposa¿enia rybaka z wczesnego ¶redniowiecza jakie wykona³em na festiwalu w Braunschweiger "1000 lat historii" Werla 2005.

Pozdrowienia
siemko2
Szuka³em....CZy kto¶ móg³by np. zamie¶ciæ skana z jakiej¶ ksi±¿ki w której jest pokazane jak siê robi wêz³y sieciowe????
Kruliczek
wiem ¿e do polowañ na króliki u¿ywane by³y fredki - w zasadzie to tchórzofredki... no moze to jednak by³y tchórze... w kazdym razie jedno z tych trzech (nawet nie wiem czy jest jakas róznica). Bo to jest jako¶ tak ¿e fredka to udomowiona forma tchórza... to tak jako ciekawostka bardziej.
Borg
Bardzo bogate godzinki...
Ksiêga £owiecka

Zakaz polowañ na tura w Polsce od bodajze XV wieku
Rabiega
CYTAT(Kruliczek)
fredki...tchórzofredki... fredka

Je¶li ju¿, to fretki.
Podobnie jak "Króliczek".
Morrigan
a mo¿e on specjalnie nazwa³ siebie Kruliczkiem tongue.gif
trochê o historii my¶listwa jest w ksi±¿ce pt. "My¶listwo od A do Z" z 1996 roku wydawnictwa Muza smile.gif
Kruliczek
no fakt. Mo¿e i "fretki" (ma³e problemy z ortografi±) crazy.gif a Kruliczek jest specjalnie... wyczyta³em ze kiedys fretki by³y nawet bardziej popularne od kotów (nie wiem ile w tym prawdy ale w by³o napisane w m±drej ksi±¿ce), a obraz gronastaj z obrazu "dama z gronostajem" wcale nie musi byæ gronostajem a jest wlasnie fretk± smile.gif ale ciekawostkami rzucam.
Friese
Witam,
dyskusje na temat tego stwora ktory jest na obrazie beda sie toczyc do konca swiata, a na pewno kazdy ekspert bedzie mial swoje zdanie.
co do roznic miedzy tchorzem, tchorzofretka i fretka coz.. jest roznica i to zasadnicza...

F.
Vlasta
a tutaj scenka z polowania z u¿yciem fretki.
Pozdrawiam!
Vlasta
Morrigan
"£owiectwo dla le¶ników i my¶liwych" T. Pas³owski Pañstwowe Wydawnictwo Rolne i Le¶ne Wa-wa 1971 r.
Jest w tej ksi±¿ce rozdzia³ historia ³owiectwa
Anuszka
To moze ja teraz dodoam nieco smile.gif
-J.Pysiak , Królów Francji na ³owach przypadki,Mówi± Wieki, nr 12, 1998
-A.Samsonowicz, £owy-praca, zabawa, obyczaj, w: CZ£OWIEK I PRZYRODA W ¦REDNIOWIECZU I WE WCZESNYM OKRESIE NOWOZYTNYM, red.W.Iwañczak, K.Bracha, Warszawa 2000
-B.Sa³uda, Królowe polskie na ³owach, Olsztyn 2000
-A.Samsonowicz, £owiectwo w Polsce Piastów i Jagiellonów, Wroc³aw 1991
-A.Samsonowicz, Nasi ojce na jelenie urz±dzali polowanie...Wyj±tki ³owieckie w najstarszych kronikach polskich, Mowia Wieki nr 1, 1997
-P.Dobrowolski, Polowanie w Anglii w XIV wieku: rytua³ i topos, Kwartalnik Historyczny, R LXXXIX, nr 4, 1982
-A.Samsonowicz, Uwagi o regale w Polsce piastowskiej (na przykladzie regale ³owieckiego i rybackiego), Kwartalnik Historyczny, nr 4, 1994
-R.Jaworski, Pierzaste cacka i inne kurioza, Mówi± Wieki Nr 1, 1997

Mam nadzieje ze sie przyda smile.gif
Izolda
Hej,
polecam artykulik p. W³odzimierza Karczmarka pt." Technika powro¼nicza i sieciarska na podstawie (zabytków) z Pomorza Zachodniego " z 1960 roku( niestety gdzie i w czym ten aryku³ zosta³ wydrukowany nie wiem, bo w muzeum pani da³a mi wyrwany z ksi±¿ki i posklejany ¶wistek icon_sad.gif ) Jest tam ¶licznie wyrysowany sposób wi±zania jedno i dwuzamachowego. Na moje niewprawne oko jest to nieco skomplikowane szczerba.gif ale jakie mog± byæ efekty tongue.gif

Pozdrawiam
Morrigan
Pierwsza ksi±zka w Anglii o ³owiectwie "Book of St. Albans" z 1484
siemko2
Witam!!!

Nareszcie znalaz³em... http://www.bertaut.com/netmaking.html
Kruliczek
Raz na jakis czas zamieszczane by³y do¶æ ciekawe artyku³y w £owcu Polskim, z tym ze nie wiem czy to jeszcze jest wdawane, bo u mnie w domu sa dosc stare egzemplarze...
Anuszka
£owiec Polski jest jak najbardziej wydawany:)Ojciec jest mysliwym wiec wala sie to tonami w domu:> Ale z tego co pamietam obecnie raczej nieczesto pojwaiaja sie artyku³y o historii ³owiectwa.Mimo wszystko polecam ksiazki,bo artykuly w £owcu prawie nigdy nie podaja zrodel.A tez spotkalam sie z pewnymi niedociagnieciami i przeinaczeniami jak przegladalam starsze egzemplarze pod katem ³owiectwa w ¶redniowiecznej Polsce
Morrigan
Jest wydawany smile.gif w £owcu s± te¿ pyszne przepisy smile.gif
Unik
Je¶li chodzi o my¶liwstwo, to du¿o informacji na ten temat (szczególnie je¶li chodzi o ¶cis³± historiê) zawiera literetura ³owiecka. Polskie my¶liwstwo do dzi¶ odwo³uje siê do korzeni wczesno¶redniowiecznych. Zreszt± to jest w ogóle taka tradycyjna dziedzina. Ponadto, oczywi¶cie, polecam "S³owiañszczyznê wczesno¶redniowieczn±" Hensla.
Wilkomir
Polecam stronke Jörg'a bigsmile2.gif

http://www.historischerfischer.de

jak ktos zna niemiecki crazy.gif
Strzelec
:mad:Witajcie!!
Interesuje mnie aspekt ³owiectwa w ¶redniowiecznej Polsce. Interesuje mnie broñ jak± wtedy polowania, jakie by³y tego przywileje... blinkie.gif
Prosze o info...
Pozdro icon_wink.gif
Vislav
Witam

Przypadkiem trafi³em na ciekawy artyku³: Fishing in Early Medieval Times

pozdrowienia Vislav
Margo_
Witaj
Troche moze moge Ci pomoc, ale tylko troche:) Pisalam na taki temat prace licencjacka i bedê pewnie pisaæ magisterska ("kult ³owcy i polowañ w literaturze staropolskiej") Ale moja praca jest raczej pod kontem literackim, ale moge podzielic sie literatura, z ktorej korzysta³am smile.gif
Mansonik
Mazaraki - "Na polowanie z soko³ami"

A w ¶redniowieczu o ile siê nie mylê najpopularniejszymi formami polowania by³y :
A)z nagonk±(w niewiele zmienionym kszta³cie do dzisiaj)-raczej dla zabawy ni¿ dla miêsa
B)Gonitwa , obecnie s± zakazane i echa pojawiaj± siê w hubertusach w klubach jazdy konnej(te¿ raczej dla zabawy)
C)z Soko³ami(ptakami drapie¿nymi) Patrz±c po ikonografii do¶c popularne , aczkolwiek nie wiem na ile pragmatyczne , bior±c pod uwagê ilo¶c czasu potrzebn± do przygotowania ptaka te¿ raczej jako "zabawa"
D)Z podej¶cia
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.