Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czarna dziura czyli - historia broni pneumatycznej
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Andrzej Zeme³ka
Przegl±daj±c wnikliwie forum nie znalaz³am ani s³owa o broni pneumatycznej a nie jest to przecierz wspó³czesny wynalazek, ma³o tego - ten rodzaj broni nie jedno ma imiê np. dmuchawki .
Prosze o od¶wierzenie hustorii tej broni - wszak by³a , jest i bêdzie icon_rolleyes.gif .(na Allegro co jaki¶ czas pojawiaj± siê egzempla¿e godne uwagi i warto im po¶wiêciæ nieco naszego czasu. wszak by³a tobroñ nieco niedoceniana )
Andrzej icon_wink.gif
Pawe³ Sza³ek
Hmm... nie twierdzê, ¿e broñ pneumatyczna nie ma swojej historii i jestem pewien, ¿e jaki¶ historyk zajmuje siê tym. Tylko, ¿e jest drugi problem: broñ pneumatyczna nigdy nie by³a wiod±ca, nigdy nie s³u¿y³a do walki w bitwach, nigdy o niczym nie przes±dza³a. Nie wiem mo¿e siê mylê. Poza tym wysz³o wiele ró¿nych broni, które by³y po prostu dziwactwami. Podsumowuj±c: historia broni pneumatycznej mo¿e jest ciekawa, ale nale¿y to traktowaæ jako ciekawostkê i nie zatrzymywaæ siê nad tym i co wiêcej - nie odtwarzaæ tego.
AdamS
XVII wiek "wiatrowki" do polowan i cwiczen ... niektore mialy zbiornik na powietrze w kolbie inne z boku i wygladaly jak dzisiejsze paintbolowe "guny" ....
Vislav
CYTAT(Pawe³ Sza³ek)
Hmm... nie twierdzê, ¿e broñ pneumatyczna nie ma swojej historii i jestem pewien, ¿e jaki¶ historyk zajmuje siê tym. Tylko, ¿e jest drugi problem: broñ pneumatyczna nigdy nie by³a wiod±ca, nigdy nie s³u¿y³a do walki w bitwach, nigdy o niczym nie przes±dza³a. Nie wiem mo¿e siê mylê. Poza tym wysz³o wiele ró¿nych broni, które by³y po prostu dziwactwami. Podsumowuj±c: historia broni pneumatycznej mo¿e jest ciekawa, ale nale¿y to traktowaæ jako ciekawostkê i nie zatrzymywaæ siê nad tym i co wiêcej - nie odtwarzaæ tego.

Witam

Mo¿e i to miejsce nie jest w³a¶ciwe na tak± dyskusjê. Jednak jestem bardzo ciekawy motywacji dlaczego rzeczy historyczne "marginalne" nie powinny byæ odtwarzane. Korzystam z tego, ¿e jeste¶my w dziale Ogólne. Ca³y rozwój broni/ uzbrojenia ma wiele "¶lepych" ¶cie¿ek co nie oznacza, ¿e nie warto ich poznawaæ.

Pozdrowienia
Pawe³ Sza³ek
Mo¿e troszkê przesadzi³em z tym, ¿e nie powinno siê tego odtwarzaæ.
CYTAT
XVII wiek "wiatrowki" do polowan i cwiczen ... niektore mialy zbiornik na powietrze w kolbie inne z boku i wygladaly jak dzisiejsze paintbolowe "guny" ....
Zgadzam siê ca³kowicie z AdamSem. Ci±gle wydaje mi siê, ¿e wiatrówki i ogólnie broñ pneumatyczna by³a mroczna w dawnych czasach, s³u¿y³a do æwiczeñ itd. To chyba tak samo, jakby kto¶ chcia³ odtwarzaæ walkê drewnianym mieczem itd. Broñ pneumatyczna nigdy nie by³a nawet prawdziwym zamiennikiem broni czarnoprochowej.
Vislav
CYTAT(Pawe³ Sza³ek)
Mo¿e troszkê przesadzi³em z tym, ¿e nie powinno siê tego odtwarzaæ.  
CYTAT
Zgadzam siê ca³kowicie z AdamSem. Ci±gle wydaje mi siê, ¿e wiatrówki i ogólnie broñ pneumatyczna by³a mroczna w dawnych czasach, s³u¿y³a do æwiczeñ itd. To chyba tak samo, jakby kto¶ chcia³ odtwarzaæ walkê drewnianym mieczem itd. Broñ pneumatyczna nigdy nie by³a nawet prawdziwym zamiennikiem broni czarnoprochowej.

Witam

Traktuj±c ten Dzia³ jako odtwarzanie efektywnych urz±dzeñ do zabijania i nie mniej efektywnych systemów do ochrony przed tymi urz±dzeniami to z pewnosci± masz racjê. Poza okresleniem, ¿e co¶ by³o mroczne w czasie gdy zaistnia³o i by³o u¿ywane. Czy wspó³czesna wiatrówka lub inna broñ sportowa jest mroczna bo nie jest u¿ywana do zabijania?

Ponadto decyduj±c siê na takie ograniczenia ¶wiadomie pomijamy broñ paradn±, mysliwsk±, sportow± itp. maj±ca swój udzia³ w historii cz³owieka.
Równie dobrze mo¿na by powiedzieæ, ¿e kordzik u boku oficera Marynarki Wojennej jest mroczny.

Pozostawiam do przemy¶lenia, niekoniecznie do dalszej dyskusji.

Pozdrowienia Vislav
Andrzej Zeme³ka
Serdeczne dziêki za wsparcie w temacie icon_wink.gif ,
Forum mo¿e ma inny profil ale temat nie jest banalny, wszak ³atwiej odpaliæ l±t, naci±gn±æ ciêciwê czy te¿ kogo¶ siekn±æ mieczem. Jak to pewnie nie raz bywa³o ten typ broni by³ na odleg³e czasy za bardzo do przodu.
Na forach wiatrówkowych energia wspólczesnej wiatrówki jest porównywana do energii muszkietu. `Brak mi wiedzy na temat broni palnej (nie wnika³em w historiê tego wynalazku) kontakt z ni± to 2 lata LWP jednak intuicja mówi mi ¿e ³atwiej energiê wyzwoliæ dynamicznie ni¿ j± zmagazynowaæ w postaci sprê¿onego powietrza.Z tego tytu³u zajêcie siê t± broni± jest jak najbardziej na miejscu , w tym rozumieniu jest to elitarna broñ!!! icon_rolleyes.gif
Je¶li kto¶ dysponuje dokumentacj± prawiatrówek to proszê o pomoc, jestem zainteresowany tym typem broni.
Wspó³cze¶nie robiê ³o¿a do wiatrówek , jednak chgcia³bym spróbowaæ siê z histori± i odtworzyæ co¶ z jej pradziejów.

Z wyrazami szacunku dla tych którzy rzekli s³owo w temacie icon_wink.gif
Andrzej
Vislav
Witam Andrzej

Trafi³e¶ na ciekawy temat w historii broni. Wed³ug opracowania History of the Airguns broñ pneumatyczna istnia³a od pocz±tku naszej ery i prawdopodobnie du¿o wcze¶niej. Najstarszy zachowany egzemplarz znajduje siê w Muzeum Sztokholmskim i pochodzi z 1580 roku.

Masz racjê, ¿e by³a to broñ elitarna. Wynika to z konieczno¶ci stworzenia bardzo precyzyjnego systemu pozwalajacego magazynowaæ i wyzwalaæ energiê sprê¿onego powietrza. Urz±dzenie by³o bez porównania bardziej skomplikowane ni¿ broñ czarnoprochowa i przez to kosztowne.

W podanym linku do tekstu znajduje siê ciekawe porównanie broni czarnoprochowej i pneumatycznej wykorzystuj±cej energiê sprê¿onego powietrza.

S±dzê, ¿e warto pog³êbiaæ wiedzê w tym temacie. Zgadzam siê z Tob± ca³kowicie, ¿e wiele osób porusza siê w krêgu szablonowych schematów nie zadaj±c sobie trudu poznawania historii my¶li technicznej jako czynnika umo¿liwiaj±cego postêp w uzbrojeniu na przestrzeni dziejów.

I taka refleksja na boku - dla znacznej czê¶ci spo³eczeñstwa jeste¶my ekscentrykami zajmuj±c siê tym czym siê zajmujemy. Okazuje siê, ¿e mo¿na byæ ekscentrykiem w¶ród ekscentryków. Taki sobie ekscentryk do kwadratu.

Powodzenia w poszukiwaniach

Pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam jeszcze raz

Kopalnia wiedzy na stronie The Beemans' Private Website ("Airgunology and the Scientist") w czê¶ci History - linki.
pozdrawiam
AdamS
CYTAT(Andrzej Zeme³ka)
Je¶li kto¶ dysponuje dokumentacj± prawiatrówek to proszê o pomoc, jestem zainteresowany tym typem broni.
Wspó³cze¶nie robiê ³o¿a do wiatrówek , jednak chgcia³bym spróbowaæ siê z histori± i odtworzyæ co¶ z jej pradziejów.

dokumentacji to nie mam ale pare ladnych fotek gdzies znajde .....
byc moze jest cos w MWP ale trzeba popytac i poprosic zeby pokazali i dali pomierzyc ....
Pozdro
AdamS

PS
chcialbym miec taka wiatroweczke ale chyba nikt takich rzeczy nie robi a jak zrobi to bedzie horendalnie drogie (z tego co pamietam byle ladnie zdobione no i hermetyczny zbiornik na powietrze ech.....)
mozna by wtedy robic na turniejach strzelanki wiatrowkowe smile.gif
Vislav
Witam
CYTAT(AdamS)
[..]PS  
chcialbym miec taka wiatroweczke ale chyba nikt takich rzeczy nie robi a jak zrobi to bedzie horendalnie drogie (z tego co pamietam byle ladnie zdobione no i hermetyczny zbiornik na powietrze ech.....)  
mozna by wtedy robic na turniejach strzelanki wiatrowkowe

CYTAT(Andrzej Zeme³ka)
[...]Wspó³cze¶nie robiê ³o¿a do wiatrówek , jednak chgcia³bym spróbowaæ siê z histori± i odtworzyæ co¶ z jej pradziejów.

W linkach jakie poda³em jest du¿o ikonografii. S±dzê, ¿e wykorzystuj±c wspó³czesny mechanizm z luf± mo¿na by spróbowaæ rekonstrukcji dzia³aj±cego urz±dzenia z wygl±dem zbli¿onym do orygina³u.

Nie dotyczy to wieków wczesnych, ale AdamS spokojnie móg³by siê za³apaæ.

Pozdrowienia
Vislav
CYTAT(Pawe³ Sza³ek)
[...] Tylko, ¿e jest drugi problem: broñ pneumatyczna nigdy nie by³a wiod±ca, nigdy nie s³u¿y³a do walki w bitwach, nigdy o niczym nie przes±dza³a. Nie wiem mo¿e siê mylê. [...]

Witam

No w³a¶nie, czêsto nasze przekonania wynikaj± z braku wiedzy:
CYTAT
However, the Tyrol Sharp Shooter Corps indicated “that these weapons were really accurate and effective” in the Turkish War and in 1790 against Prussia. (Contrary to many accounts, they never saw service against any of Napoleon's troops.)

Fragment du¿ego opracowania: Girandoni air rifles and Girandoni style air guns - A major research study. Austrian Large Bore Airguns

Jest to tylko jeden z przyk³adów z historii tej broni.

pozdrowienia
AdamS
CYTAT(Vislav)
Nie dotyczy to wieków wczesnych, ale AdamS spokojnie móg³by siê za³apaæ.

jakbym znalazl cos ladnego i bez kosmicznej sumy ;)
poza tym zawsze mozna nawet na wczesniejsza impre taki cosik zabrac i gdzies z boczku popykac ;)
Andrzej Zeme³ka
Serdeczne dziêki za Wasze odpowiedzi, temat jak temat - zawsze kogo¶ zainteresuje.
Nieco siê pod³ama³em kiedy maj±c odrobinê czasu zaj¿a³em na strony traktuj±ce w temacie.
Wniosek który wyci±gne³em tymczasem jest nastêpuj±cy , coby uczyniæ tak± wiatrówkê trzeba mieæ du¿o wiedzy w zakresie wielu technik, urz±dzenia bardzo skomplikowane jak na skromne w ówczesnych czasach ¶rodki techniczne. Tymczasem bêdê zbiera³ materia³y w postaci opracowañ dostêpnych w internecie a do prac przyst±piê jak (ten w¿ód na mojej skromnej osobie dostatecznie nabrzmieje).
Bardzo proszê o pomoc tych co zbadali temat nieco g³êbiej ni¿ ja o kontakt i podjêcie dyskusji .
Pozdrawiam i czekam na spotkanie z zainteresowanymi w w±tku który skupi siê na wykonaniu repliki jakiej¶ wiatrówki.
Andrzej
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.