Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ciêcia fa³szywym ostrzem
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Thengal
Witam!

Æwiczê niemieck± szermierkê pó³torakiem. Inspiracj± i ¼ród³em s± traktaty na polskiej stronie ARMA.

Jednak nie ma tm nic o wykorzystaniu fa³szywego ostrza do ciêæ i uderzeñ. Jest tylko napisane, ¿e "zostan± opisane gdzie indziej."

Gdzie? Ja nic na ten temat nie znalaz³em. Mo¿ecie mnie wspomóc i przekazaæ jakie¶ informacje na ten temat?
Marcin Surdel
Czo³em!

http://www.thearma.org/manuals.htm
i w szczególno¶ci http://www.thearma.org/essays/mastercuts.html
Teksty s± po angielsku.

W skrócie, dla praworêcznego z d³ugim mieczem:
Zwerchhaw z prawej (w lewe ucho przeciwnika icon_wink.gif ) uderza siê w³a¶nie krótkim ostrzem,
Krumphaw z lewej uderza siê krótkim ostrzem,
Schelhaw z lewej te¿.

Je¶li chodzi o ciêcia (Schnitt), po prostu u¿ywasz ostrza, które jest bli¿ej celu - czyli z uderzeñ robionych krótkim ostrzem, zazwyczaj u¿ywa siê do ciêcia w³a¶nie krótkiego ostrza. Zgadza siê, okrutnie upraszczam icon_wink.gif

Jestem pewien, ¿e kto¶ z Wiedz±cych icon_wink.gif bêdzie potrafi³ opisaæ ruchy - ale ja siê nie podejmujê. Tradycyjnie, naj³atwiej by³oby pokazaæ na ¿ywo.

Pozdrowienia
Feniks
Ringeck proponuje proste uderzenie od do³u krótkim ostrzem - tak samo jak Oberhau, tylko z do³u do góry. Ten rodzaj uderzenia jest raczej nieobecny w pozosta³ych ¼ród³ach niemieckich z XV wieku.

Przy sekretnych albo mistrzowskich (jak je zwa³, tak je zwa³) uderzeniach, krótkie ostrze wykorzystuje siê czêsto z uchwytem "kciukowym", wtedy znacznie lepiej wchodz±.

Co do opisywania ruchów - ciê¿ko. Mo¿e jakie¶ zdjêcia strzelê w przysz³ym tygodniu.
Marcin Surdel
Czo³em!

CYTAT(Feniks)
Ringeck proponuje proste uderzenie od do³u krótkim ostrzem - tak samo jak Oberhau, tylko z do³u do góry. Ten rodzaj uderzenia jest raczej nieobecny w pozosta³ych ¼ród³ach niemieckich z XV wieku.

Chodzi o Streichen / Streychen? O ile pamiêtam i dobrze zrozumia³em, w tek¶cie nie ma zwrotu "i uderz go Streichen", tylko zawsze akcja o tej nazwie jest wykonywana przeciw klindze przeciwnika i do zwi±zania - czary s± potem. Dla mnie osobi¶cie nie kwalifikuje siê to jako Hau... YMMV.

Pozdrowienia
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ogólnie po zastosowaniu uchwytu kciukowego po chwili cz³owiek ju¿ sam nie wie, czy uderza (kroi) krótki czy d³ugim. Sk±d ty æwiczysz, Thengal? Mo¿e w pobli¿u kogos, kto by ci toto pokaza³? Pozdrawiam
Gwyn
Thengal
Ja jestem z m³odego jeszcze Bractwa Ziemi Rybnickiej.

Dziêki za wszystkie wskazówki. Z reszt± co do niektórych mog³em siê domy¶liæ...

A pionowe Unterhau - skierowane pod k±tem 90 stopni od ziemi, wycelowane w g³owê przeciwnika - to te¿ bêdzie fa³szywym ostrzem, ale czy takie uderzenie siê stosuje? Przeciwnik dosta³by wtedy w jaja... :D
Marcin Surdel
Czo³em!

To do mnie do Gliwic masz nieca³e 40km. Rzut kamieniem icon_wink.gif

Geometria mówi, ¿e zanim on by dosta³ w jaja, Ty dostaniesz w g³owê albo w rêce.

Pozdrowienia
Martin
Cholera, wyjdzie na to, ¿e siê laik m±drzy...
Zgodnie z moj± skromn± wiedz± Oberhau ani Unterhau nie s± uderzane pod k±tem 90stopni do pod³o¿a. trajektoria jest po skosie. bliskim pionu, ale skosie. ¦ci¶lej, ciêcie odbywa siê po linii ucho- przeciwleg³e kolano.
Sorry za pisowniê, ale moja znajomo¶æ niemieckiego mo¿e zaimponowaæ co najwy¿ej kambod¿añskim górnikom...
Thengal
Jednak niektóre traktaty wspominaj± o pionowych ciêciach/uderzeniach. Bardzo ich ma³o, ale jednak...
Marcin Surdel
Czo³em!

CYTAT
Zgodnie z moj± skromn± wiedz± Oberhau ani Unterhau nie s± uderzane pod k±tem 90stopni do pod³o¿a

Martin, mosz Recht - wiêkszo¶æ Oberhau (uderzeñ prowadzonych z góry) i Unterhau (uderzeñ prowadzonych z do³u) jest u "niemców" prowadzona po jakim¶ skosie. To grupy kierunków, nie konkretne nazwy konkretnych uderzeñ. Je¶li walnê z góry, po linii od biodra do drugiego kolana, to to te¿ bêdzie Oberhau. Scheitelhau, prowadzony po linii od czo³a do krocza, te¿ jest jednym z Oberhau.

Czyli, jak Thengal siê uprze i poci±gnie od ziemi krótkim ostrzem w jaja icon_wink.gif, to formalnie bêdzie to jaki¶ Unterhaw. Moim zdaniem ma³o przydatny, ryzykowny i niezalecany w znanych mi tekstach, ale jednak.

Pozdrowienia z Kambod¿y icon_wink.gif
Marek H.
Tak na marginesie zauwa¿ê, ¿e wyko¿ystujê Unterhauw fa³szywym ostrzem w kierunku E-A w sparingach Dussackiem,
z pozycji Alber do Lang Ort, jednak¿e celuj±c na d³oñ przeniej rêki, nastêpnie powiedzmmy Binden zewnêtrzynym ostrzem i Ort na twarz z lewej strony.
Feniks
Marku, podejrzewam, ¿e skoro ja musia³em przeczytaæ Twój post trzy razy, ¿eby go zrozumieæ, inni mog± mieæ wiêksze problemy...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Niewielu tu Meyerowców. My¶lisz, ¿e co, wszyscy tu znaj± politerowane kierunki uderzeñ z tej ¶miesznej tarczy? B±d¼ tak dobry i okre¶laj kierunki pos³uguj±c siê terminologi± góra-dó³, lewo-prawo. Ogólnie rzecz bior±c przeginasz z meyerowskimi technicyzmami. Nie piszesz tu do ludzi operuj±cych w granicach systemów niemieckich (choæ kilka osób jest) a ju¿ speców od Meyera nie ma tu chyba ¿adnych. Tych kilku 'Niemców' jakich tu jest rozumie co piszesz, a i to czasem po dok³adnej lekturze. Bardzo proszê o zwiêkszenie klarowno¶ci kosztem specjalistycznej nomenklatury. Pozdrawiam
Gwyn
Marcin Surdel
Czo³em!

CYTAT
wyko¿ystujê Unterhauw fa³szywym ostrzem w kierunku E-A w sparingach Dussackiem,  
z pozycji Alber do Lang Ort, jednak¿e celuj±c na d³oñ przeniej rêki,

Trzy pytania - czy uderzasz to z przekrokiem, czy zabezpiecza Ci to d³oñ i przedramiê przed trafieniem opadaj±cym ostrzem przeciwnika (przed "nak³adk±" od góry), i jaki k±t zazwyczaj robi siê miêdzy Twoim dusakiem a rêk± przeciwnika - s± prawie równoleg³e, czy raczej uderzasz "w poprzek" jego rêki?

Pozdrowienia
Marek H.
Przepraszam za nieczytelno¶æ. Akurat koñczy³em pracê i skróci³em wypowied¼.

Kierunki:
H....A....B

G----+----C

F.... E....D

Wiêc AE jest ju¿ znany.
Postawa w Dussacku:
Prawa noga z przodu, palce skierowane w stronê przeciwnika, lewa noga z ty³u ustawiona 90% do kierunku ataku. Tu³ów lekko pochylony do przodu. Jaja przy ziemi
Teraz: G³upiec: rêka wyprostowana rêkoje¶æ tu¿ przed kolanem przedniej nogi, sztych wyci±ga siê dalej ku ziemi, fa³szywe ostrze zwrócone ku górze, prawdziwe ku ziemi.

Atak wykonujemy z E do A. Koñczymy w pozycji Langort czyli rêka wyci±gniêta przed siebie, fa³szywe ostrze ku górze, jednak sztych celuje nie w ziemiê, lecz w twarz przeciwnika. Wykonujemy to w zale¿no¶ci od sytuacji z zej¶ciem na lew± lub praw± stronê, podej¶ciem, odej¶ciem, b±d¼ pozostaniem w miejscu (kwestia dystansu, kierunku ataku przeciwnika.

Teraz w podanym przeze mnie przyk³adzie celujemy w nadgarstek przeciwnika. W momencie jak schodzimy na Lew±, w kierunku Prawej strony przeciwnika, to gdy jeste¶my w Langort przekrêcamy d³oñ tak, aby stykaæ siê z ostrzem przeciwnika wewnêtrznym p³azem (czyli zmieniamy Pozycjê na prawy Oberhut do pchniêæ) poczym z wypadem wykonujemy potê¿ne pchniêcie na twarz. Teraz, je¿eli nasz oponent zaczyna wyci±gaæ nasze ostrze do góry aby zbiæ pchniêcie z swojej twarzy, to wykorzystujemy jego zbicie przeci±gamy rêkê do Lewego Oberhut i tniemy go przez brzuch nieco ponad miednic± w kierunku H-D. Przy czym ciêcie to Powinno wej¶æ jednocze¶nie z postawieniem nogi wykrocznej od wypadu.
Wiêc pchniêcie, przeci±gniêcie rêki do Oberhut i przeciêcie przez miednicê powinno byæ wykonane b³yskawicznie, podczas jednego wypadu.

Tutaj przedstawi³em dowoln± adaptacjê z trzech ró¿nych Stuck Meyera. Tutaj ich Piêkno.

Meyer nie uczy ca³ych sekwencji ala Kata, czy Pomse.

Uczy Pojedynczych sekwencji. Z tej pozycji, teraz z innej, a teraz z jeszcze innej. Ka¿da technika zaczyna siê z jakiej¶ pozycji, i koñczy siê w jakiej¶ pozycji. Teraz, Umiejêtny szermierz bêdzie potrafi³ przechodziæ p³ynnie z jednej pozycji do drugiej, utrzymuj±c ca³y czas kontrolê nad przeciwnikiem, nie zastanawiaj±c siê, co mo¿e zrobiæ. Przy czym przechodzenie z jednej pozycji do drugiej to mo¿e byæ dowolna technika (Hauw, Arbait, Handarbait), Która zaczyna siê w jednej, a koñczy w drugiej pozycji.

Po ka¿dym ataku w Rapierze, gdy koñczymy w dystansie, i chcemy przej¶æ do Abzug (odej¶æ od przeciwnika, który mo¿e jeszcze walczyæ) Po naszym Ciêciu na ni¿sze partie cia³a, jak miednica, kolano czy stopa, to wracamy do Langort w³a¶nie tym ciêciem fa³szywym ostrzem, aby siê zabezpieczyæ, przed kontr±, ewentualnie zwi±zaæ przeciwnika, na ostrzu, czy parowaæ (to ostanie nie nale¿y rozumieæ jak dzisiejsze parowanie maj±ce na celu tylko odbicie ostrza).
Marek H.
Zapomnia³em o Binden:

po trafieniu w nadgarstek przeciwnika zwi±zujemy nasz± broñ z broni± przeciwnika, aby j± kontrolowaæ. zmiana ustawienia p³azu na odtrzu przeciwnika nastêpuje z ci±g³ym kontaktem z jego broni±, "nakrêcenie" pchniêcia a¿ do ostatniego momentu powinno byæ wykonywane ca³y czas w kontakcie z broni± przeciwnika, aby go lepiej kontrolowaæ.
Marcin Surdel
Czo³em!

Dziêkujê, wszytko jasne. Wiem, co chcia³em.

Leckuchner ma w repertuarze co¶ podobnego, tylko zamiast Unterhaw z pozycji wyj¶ciowej radzi robiæ Krumphaw/Wecker i stamt±d wi±zaæ, i w razie obronienia przed sztychem ponawiaæ atak z drugiej strony. Odpada przenoszenie mojego ostrza nad rêkê przeciwnika.

Pozdrowienia
Marek H.
Atak Unterhauw wyko¿ystujê, wiêc to napis³em.

Co do samego pchniêcia z ciêciem przez biodra, to jest opisany jako smotne pchniêcie z Eisenport z ciêciem na biodra, albo z wcze¶niejszym Oberhauw z Prawego Oberhut w kierunku B-F przej¶ciem p³ynnym do Lewego Oberhut do Pchniêæ, czyli z sztychem wycelowanym w przeciwnika a nie w gwiazdy, nastêpnie pchniêcie, a reszte znamy.

Wyko¿ysta³em trochê temat o unterhauw do pokazania, ¿e mo¿na p³ynnie przechodziæ z jednego Stuck do drugiego. smile.gif
Mansonik
Ej!Ludzie!S± tu te¿ takie jednostki , które s³abo s± obeznane w terminologii mieczowej , a te¿ chc± poczytac.Ja was nie mêcze nazewnictwem szpadowym dunno.gif .Mo¿e i zrzêdze , ale nie mozna jako¶ upro¶cic dyskusji??
Marcin Surdel
Przepraszam, ponios³o mnie icon_wink.gif

Poni¿sze w sumie kwalifikuje siê jako OT - o ciêciach krótkim ostrzem w³a¶ciwie nie ma nic. Moderatorzy, proszê ci±æ wedle uznania icon_wink.gif

To, co jest w tek¶cie i rysunkach Leckuchnera, na polski wygl±da mniej wiêcej tak:
Stañ z praw± nog± z przodu, sztychem twojej broni przed siebie i w stronê ziemi. Kiedy przeciwnik bêdzie Ciê próbowa³ uderzyæ (najczê¶ciej próbuj± od góry icon_wink.gif ), daj du¿y krok lew± nog± w Twoj± lew± stronê i skosem do przodu, jednocze¶nie uderzaj±c krótkim ostrzem w przedramiê przeciwnika, ruchem trochê przypominaj±cym ruch wycieraczek na szybie samochodu, w poprzek linii ³±cz±cej Ciebie z przeciwnikiem. Gratulacje, w³a¶nie uderzy³e¶ Krumphaw'em, a je¶li przypadkiem trzymasz w rêku kord, to uderzy³e¶ Wecker'em icon_wink.gif
Marek, zamiast uderzaæ w poprzek linii, po prostu daj±c krok w bok podnosi klingê do góry i uderza w nadlatuj±c± rêkê przeciwnika od do³u krótkim ostrzem. Te¿ dzia³a, ale ja osobi¶cie wolê Krumphaw - nie pracujê wbrew grawitacji i jako¶ nigdy nie by³em w stanie wygenerowaæ mocnego i pewnego strza³u po tej linii, co Marek. Albo cios by³ s³aby, albo impet trafienia rozgina³ mi palce na rêkoje¶ci.

Potem zdejmij klingê z rêki przeciwnika, podnie¶ praw± rêkê mniej-wiêcej na wysoko¶æ g³owy i wyceluj sztychem w g³owê lub klatkê przeciwnika tak, ¿eby po drodze klingi siê zetknê³y (na wypadek, gdyby po trafieniu jeszcze mia³ ochotê na sprzeczkê icon_wink.gif. Kciuk na p³azie od spodu, pchniêcie.
Wiêkszo¶æ ludzi przed takim pchniêciem broni siê spychaj±c je na swoje prawo (Twoje lewo). Mo¿esz wtedy daæ krok praw± nog± w prawo, i poprawiæ czymkolwiek z twojej prawej strony.

Je¶li z jakiego¶ powodu nie chcesz lub nie mo¿esz u¿yæ sztychu, czasami wystarczy mocniej nacisn±æ na klingê bez ustawiania sztychu w linii, ¿eby sk³oniæ przeciwnika do ods³oniêcia siê z drugiej strony.

Pozdrowienia
Mansonik
Dziêkuje!
O to chodzi³o:) yes.gif Po uzupe³nieniu braków w wiedzy o temat "terminologia szermiercza " przynajmniej w minimalnym stopniu zozumia³em temat smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.