Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "tarczka" Longinusa Podbipiety ...
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Kai
Po 1 gratuluje forum ... to sie nazywa kopalnia informacji :]

Po 2 zgodnie tematem ...

od jakiego czasu dreczy mnie to w snach ...

ogladalicie zapewne ekranizacje "Ogniem i Mieczem"
w niej to wyzej przezemnie wspomniany rycerz, mial na piersi "tarczke" z wizeriunkiem bodajze Matki boskiej, nie wiem nie jeste pewnien ...
Interesuje mnie czy ów wlanie element, czy by to wytwór kinowy, dla smaczku, czy tez faktycznie istniejácy element ?? ...

Jesli byl by prawdziwy to chciabym sie dowiedziec czy ta "tarcza" moze by wieksza tak do rozmiaru ok. 18-20/25-30 cm (szer./dl.) by mogla stanowic element opancerzenia ?? ... (czy moglibycie wtedy rzucic jakimis
ilustracjami :P)
i dalej jesli by mógl on stanoiwic element pancerza to co byscie zasugerowali jako uzupelnienie pancerza ...

aha i czy wtedy komponowal by sie jako bron miecz póltora/dwureczny ?? ... jesli tak to jaki dokladniej ...

(co do ewentualnego kosztorysu to tak chciabym sie zmiecic w 5 000 - 5 500 PLZ) ...

P.S. przepraszam za tekst bez pl znaków ale pisze z zagranicy :P ... zarabiam wlasnie na sprzecior bigsmile2.gif
Lysy_Gnom
CYTAT(Kai)
ogladalicie zapewne ekranizacje "Ogniem i Mieczem"
w niej to wyzej przezemnie wspomniany rycerz, mial na piersi "tarczke" z wizeriunkiem bodajze Matki boskiej, nie wiem nie jeste pewnien ...
Interesuje mnie czy ów wlanie element, czy by to wytwór kinowy, dla smaczku, czy tez faktycznie istniejácy element ?? ...

Ta "tarczka" to Ryngraf.
"Rodzaj medalionu , zwykle w kszta³cie tarczy z rysunkiem o tematyce religijnej , pó¼niej z god³em pañstwowym, noszony dawniej przez rycerzy na zbroii pod szyj± oraz przez wojskowych na mundurach"
S³ownik wyrazów obcych PWN 1995

CYTAT(Kai)
Jesli byl by prawdziwy to chciabym sie dowiedziec czy ta "tarcza" moze by wieksza tak do rozmiaru ok. 18-20/25-30 cm (szer./dl.) by mogla stanowic element opancerzenia ?? ... (czy moglibycie wtedy rzucic jakimis
ilustracjami :P)

Wymiary by³y ró¿ne (na has³o "ryngraf" w goglach wyskakuje du¿o zdjêæ tego elementu)

CYTAT(Kai)
i dalej jesli by mógl on stanoiwic element pancerza to co byscie zasugerowali jako uzupelnienie pancerza ...  

aha i czy wtedy komponowal by sie jako bron miecz póltora/dwureczny ?? ... jesli tak to jaki dokladniej ...

Zdajê siê, ¿e ten element pojawi³ siê dopiero w wiekach pó¼niejszych ( od XVII) wiêc nie komponowa³ by siê z mieczem ( raczej z szabl±) . Poza tym nie by³ to element opancerzenia tylko element ozdobny , takie : "wotum zaufania" do Matki Boskiej ( w sensie: " Matko Bo¿a, uchroñ mnie przed ¶mierci± i pozwól wróciæ ca³o do domu")

Pozdrawiam
Kai
CYTAT(Lysy_Gnom)
CYTAT(Kai)

Zdajê siê, ¿e ten element pojawi³ siê dopiero w wiekach pó¼niejszych ( od XVII) wiêc nie komponowa³ by siê z mieczem ( raczej z szabl±) . Poza tym nie by³ to element opancerzenia tylko element ozdobny , takie : "wotum zaufania" do Matki Boskiej ( w sensie: " Matko Bo¿a, uchroñ mnie przed ¶mierci± i pozwól wróciæ ca³o do domu")

Pozdrawiam

hmm ...

Po pierwsze dzieki za szybka odpowiedz :]

Po drugie straszna szkoda ...
ale nie ma co sie marwic
co wiec bycie proponowali zalozyc na kolczyge ... chciabym uniknac napiersnika i zarazem wygláda bardziej orginalnie niz reszta :P ( stad ten pomysl z "tarczka" tych rozmiarów ;) ) ...

Pozdrawiam i dzieki z góry za pomoc :]
Verdandi
po co ci cokolwiek na kolczuge? Lepiej spraw sobie cos pod nia.
A wlasciwie to jaki konkretnie przedzial czasu cie interesuje?
AdamS
jesli chodzi o XVIIw to proponuje obojczyk naramienniki i karwasze ....
potem przydadza Ci sie do bojowek smile.gif

zakladajac oczywiscie ze spelniasz ten warunek :
CYTAT(Verdandi)
po co ci cokolwiek na kolczuge? Lepiej spraw sobie cos pod nia.
Szypu³
A jakim okresem, jaka warstwa spoleczna i jakim regionem geograficznym kolega chce sie zajmowac? bo to sie wydaje w tym momenci najwazniejszym pytaniem.
A zasadniczo to proponuje postudiowac ksiazki i frehe, co powinno sie rozjasnic.
Pozdrawiam
Kai
sorrki ze tak poxno ale dostep ograniczony icon_sad.gif

a wiec tak:

region to ziemie nasze rodzime bigsmile2.gif - POLSKA

a okres czasowy ... hmmm XIV -XV w. bigsmile2.gif tak to najlepiej pasuje

mam nadzieje ze to nieco sprawe rozjasni ...

CYTAT(Szypu³)
jaka warstwa spoleczna

a to mi kolega klina zasadzil, az nie wiem co rzec tongue.gif
CYTAT(Szypu³)
A zasadniczo to proponuje postudiowac ksiazki i frehe, co powinno sie rozjasnic.

uczynilem to, i czynie ciagle read.gif , tylko dezorientuje sie bardziej , jest tak dobrze ze az za dobrze tongue.gif
watman
CYTAT(Kai)
co wiec bycie proponowali zalozyc na kolczyge ... chciabym uniknac napiersnika i zarazem wygláda bardziej orginalnie niz reszta :P ( stad ten pomysl z "tarczka" tych rozmiarów ;) ) ...

kirys ubogich smile.gif
czyli 'napiersnik' z przeszywanicy - bezrekawnik pikowany smile.gif
na kolczuge pasuje idealnie, przy czym wtedy lepiej tasak zamiast miecza, kapalin zamiast bascinetu i pawezka zamiast tarczy trojkatnej, bo sama nazwa sugeruje, ze bardzo 'rycerski' to ten ciuch nie byl ;]
Kai
bum.gif

po pierwsze:
dzieki za oddzew watman yes.gif

po drugie:
a jakies bardziej metalowe zabaweczki szczerba.gif ... nie zebym narzekal ale pikowany strój to tak z leksza mi niskie warstwy sie ociera tongue.gif

no i te ... mieczyk to rzecz ktorej za trzy diaby nie odloze ... mieczyk musi byc :P king.gif
AdamS
cos mi sie kolacze po glowie ze ryngrafy pojawily sie cos kolo sredniowiecza jako oznaka "urzednika" , rangi , starosty , kasztelana ... albo cos w tym stylu ......
ale nie dam sobie za to nic uciac ....... bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.