Witam [w moim pierwszym temacie]
Chcialbym sie zapytac, czy macie jakiej wiadomosci na temat tatuazu/skaryfikacji (swiadomego robienia blizn w okreslone wzory) w sredniowieczu, ja troche poszperalem i znalazlem kilka ciekawych informacji:
1: istnieje teoria, ze sw. Pawel byl tatuowany/skaryfikowany - list do Galantow 6,17 "Odtad niech nikt juz nie sprawia mi przykrosci; przeciez ja na ciele swoim nosze blizny, znanej przynaleznosci do Jezusa" wg. tej teori pierwsi chrzescijani nosili tatuaz w postaci litery X (Chrystus) lub J.N. (Jezus Nazarenski), ryby czy jagniecia na !czole! lub przegubie reki. Nie ma pewnosci, czy znaki te byly tatuowane czy wypalane (nie byly pietnem tylko znakiem przynaleznosci)
2: (ciekawostka) Zwloki krola Harolda II po bitwie pod Hastings zostaly rozpoznale min. po tatuazu Edith na piersi <nie wiem ile w tym prawdy, sadze, ze byly lepsze sposoby na poznanie go>
3: Krzyzowcy kazali tatuowac sobie krzyze, zeby ich cialom zapewnic chrzescijanski pochowek - flamandzki zlotnik Godefroid de Claire w 1150 utrwalil wizerunki rycerzy krzyzowych z zaznaczonymi na czolach symbolami chrzescijanstwa (mozna to znalezsc na zdobieniach stopy krucyfiksu w katedrze Notre Dame
Mam jeszcze pytanie co do symboli religijnych noszonych podczas ruchu krucjatowego (wisiory itp) - jak ktos ma to prosze o podeslanie jakis zdjec itp.
Jezeli popelnilem jakis wielki blad to prosze o wyrozumialosc - to moj pierwszy dzien na freha a sredniowieczem glebiej interesuje sie od niedawna.
Pozdrawiam
Szawel