Interesuje mnie kwestia jakiego rodzaju paski noszone by³y w ¶redniowieczu oprócz pasków skórzanych.
Chodzi mi o ozdobne paski do sukni aksamitnej.
Kojarze krajki itd ale chcia³abym siê dowiedzieæ czy by³y te¿ paski metalowe i jak wygl±da³y ?
Jak aapewne wiesz to houppelane i suknie burgundzkie czêsto by³y przepasane pod biustem paskiem z metalowymi klamrami, ja swoj± sukniê w³a¶nie aksamitn± przepasam metalowym paskiem opadaj±cym mi na biodra, ³adnie to wygl±da, ale sama nie wiem do jakiego stopnia to jest historyczne
pozdraiwam
By³y paski tekstylne, ró¿nych rodzajów, czêsto usztywniane metalowymi wstawkami. Pozdrawiam
Gwyn
A np. pasek ³añcuszek? Sam metal? (z doczepionymi dzwoneczkami na przyk³ad?
)
Gwyn a gdzie mo¿na znale¼æ te ró¿ne rodzaje pasków tekstylnych?
A czy by³y równie¿ paski metalowe wysadzane szlachetnymi kamieniami
I jak to mog³o wygl±daæ ???
A co to dok³adnie znaczy "tekstylne" ?
Ja te¿ by³abym wdziêczna jak kto¶ mai³by na miary na kogo¶ kto wykonuje w³±¶nie paski z okuciami do houppe...
pozdrawiam
Ja takze szyje suknie szlachecka, moze nie huppelane, ale inna i bede miec pas okuty noszony na biodrach. Do sukni mozecie kochane np nosic pasy okute takie jak rycerze tylko 1 sztuke nie 2 i sa jak najbardziej historyczne w sumie w calej europie i jak dobrze poszukac w ksiazkach krazacych w necie to sie znajdzie ikonografie. ja pomoc nie moge ale zachecam do szukania jesli was to interesuje. hm pozatym kiecki kobiety mialy przepasane takze paskiem skorzanym z przodu bez klamry za to z lancuszkiem ktory zakladalo sie na jeden koniec specjalnej zapinki (cos w stylu w guziczkow) i zwisal on w ksztalcie trojkata o wierzcholku w dol skierowanym, mialam okazjie widziec taki pas , slicznie wyszczyupla i jak jest porzodnie zrobiony to jest sliczniutki, mozna nawet dodac okuc troszke, ale drobnych.
Kto¶ tu nie szpera po forum...
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=69...=pasy+rycerskie
A dla wygodnickich - za³±cznik.
chodzi mi dok³adniej o te do houppelande... w³±¶nie z wstawkami metalowymi
pozdrawiam
Witam!
Na kazdej duzej imprezie mozna w tej chwili kupic roznego rodzaju okucia i klamry do pasow. Kiedys dostepne byly jedynie okucia do mebli, ktore nalezalao przystosowac
A co do paskow w XV wieku to byly rozne w zaleznosci od okresu i stroje. Pisalyscie o hoppelande i burgundzkich. Te pierwsze powinny miec paski opadajace do ziemi te drugie krotkie i spiete klamra na plecach.
Ludka Excalibur
To nie pozostaje mi nic innego jka czekaæ na jak±¶ du¿a imprezê...
CYTAT
hoppelande i burgundzkich. Te pierwsze powinny miec paski opadajace do ziemi te drugie krotkie i spiete klamra na plecach
A np. na godzinakach jest przcie¿ houppelande i tam pasek wygl±da na krótki... pewnie w³a¶nie spiety na plecach... czy siê myle...?
pozdrawiam
witam...
...a ja znalaz³em takie paski kobiece pochodz±ce z prze³omu XIV i XV wieku oraz z samego XV
... w wielu przypadkach, w ikonografii spotkaæ mo¿na paski skórzane zakoñczone dwoma metalowymi okuciami, kóre spina zamkniêty ³añcuszek. Czêstym choæ pó¿niejszym rozwi±zaniem jest dosæ szeroki pas Jak siê wydaje z aksamitu (lub innego materia³u) ¶ci¶le przewi±zany ( zapiêty) tu¿ pod stanem. Ale co tu du¿o gadaæ...... ikonografia napewno ka¿d± z was jako¶ zainspiruje.
ZRP Hako
Paski do houppelande i robe burgundzkiej robione byly na krosienkach tabliczkowych z nici jedwabnych (a nie z ucientego kawalka tkaniny jak to ma miejsce w dzisiejszych rekonstrukcjach).
Wsrod wykopalisk londynskich ale tez np. gdanskich zachowaly sie kawalki damskich paskow wykonywanych takze na tabliczkach i takze z jedwabiu datowane na 2 pol XIVw. Posiadaly one okucia mosiezne/brazowe oraz pionowe okucia zapobiegajace zwijaniu sie paska.
http://www.et-tu.com/soper/images/gallery/...ons/commis1.jpg polecan strone Soper Lane czyli cechu tkaczek jedwabiu.
No tak to wszystko jest w miarê jasne, ale chodzi mi ca³y czas jeszcze o t± wypowied¼ ludki co do tej d³ugo¶ci pasków, bo pierwszy raz siê z czym¶ takim spotykam wiêc chcia³abym ,zeby ktos móg³ mi przyblizyæ ten temat
witam...
....Goes, Memling, David, czy Weyden to ten sam okres. wynika z tego, ¿e prawdopodobnie nie notowano w modzie kobiecej (inaczej ni¿ w mêskiej) okresów mody na paski d³ugie, w±skie, krótkie czy szerokie, jedwabne czy skórzane. Na podstawie ikonografii mo¿na wyci±gn±æ wniosek, ¿e liczy³y siê tu raczej gusty samej zainteresowanej. No..... mo¿e w hopeladne czê¶ciej stosowano te paski tkane, o których wspomina EwKa...
ZRP Hako
Warto patrzec dokladnie na datowanie konkretnego obrazu. Krotka analiza;)
W temacie robe/houppelande oraz robe burgundzkiej patrycjuszowsko-moznowladczej:
Goes-Tryptyk Portinarich to lata 1476-79 a Pani Portinari ma pas krotki, szeroki i zapiety na plecach.
Memling-Prezentacja w Swiatyni, ok. 1469r. mloda donatorka ma krotki i szeroki pas zapiety na plecach. Tryptyk rodziny Donne, 1475r.-jak poprzednio. Tryptyk rodziny Moreel z 1484r. -pas jest krotki i szeroki, klamra przesunieta do przodu.
David-ma obrazy datowane na 1500r. i pozniej wiec ciezko porownywac...
van der Weyden-Maria Magdalena czytajaca-1445r. to jedyny obraz gdzie widac dlugosc paska. Oltarz 7 sakramentow 1445-50, Oltarz ukrzyzowania-1445r., Sad ostateczny z 1446-52r. paski troche wezsze od tych pozniejszych, zapinane z tylu, niestety nie widac dlugosci. Na portrecie damy z 1455r. pasek jest szeroki, zapinany z przodu i krotki.
W kregu mody burgundzkiej cena pasow tkanych a szczegolnie okuc do nich powodowala, ze naturalnie dostep do nich mieli tylko patrycjusze i moznowladcy a nie mieszczanie czy rzemieslnicy. Marie Magdaleny na sukni spodniej nosza duzo ciensze paski-ten typ stroju przynalezy raczej osobom z nizszych warstw spolecznych.
W latach 1460-1490 w krajach niemieckich popularnoscia ciesza sie cienkie paski skorzane wiec wybor konkretnego kraju sposrod ziem polnocnoeuropejskich tez ma duze znaczenie. Noszone sa one na sukniach wieszchnich przez bogatsza czesc spoleczenstwa-polecam Mistrza Ksiegi Domowej, Martina Schongauera, Mistrza ES.
Witam!
W godzinkach jest wiecej niz jedno hoppelande i akurat w tym zrodle ikonograficznym niczego nie widac, jesli chodzi o dlugosc paskow. Jest natomiast kilka sukni na ktorych paski zupelnie nie wystepuja.. Popatrz na obrazek gdzie Christiane de Pisan wrecza swe utwory krolowej Francji.
Ludka Excalibur
CYTAT
Popatrz na obrazek gdzie Christiane de Pisan wrecza swe utwory krolowej Francji.
Tu akurat pewnie chodzi o symboliczne znaczenie pasa, a raczej jego braku. Paradowanie bez pasa w tym przypadku oznacza pokorê.
Witam!
Pokore i szacunek dla wladczyni bije owszem w oczy na obrazku, czy zasluzony to nie wiem bo rozne pogloski o tej konkretnej krolowej Francji krazyly
. Chodzilo mi o paski krolowej i jej dam, gdzie wyraznie widac jakie sa krotkie
W Godzinkach Ksiecia de Berry nie wszystkie damy nosza paski i na to chcialam zwrocic uwage, ze moze pasek nie byl nie odzowna czescia ubioru nawet do stroju wierzchniego, zwalaszcza podczas rozrywek typu konna przejarzdzka
Ludka Excalibur
Cienki, skorzany pasek, dlugosci ok. 150 cm do ktorego dowiazano sakiewke i noz osobisty napewno jest uniwersalny i dla mieszczki i dla bogatszej osoby i to przez caly XVw. jak nie od pol. XIVw. Czy bedzie on noszony na sukni spodniej w pocz. XVw. czy na pd. niemieckiej sukni z lat 70tych XVw. to juz indywidualny wybor.
Wystarczy troche poszukac po regionalnych dzielach sztuki, np. czeskiej, austriackiej, niemieckiej czy slaskiej.
Ludko-to, ze paska nie widac na wieszchniej nie znaczy, ze nie ma do wogole. W epoce bez kieszeni do czegos trzeba bylo ta sakiewke doczepic...Robe burgundzka wystepuje z okreslonym typem pasa, houppelande tez, bo suknia ta jest czyms ujmowana w pasie w piekne faldy. Cotechardie czy suknie wieszchnie dopasowane do sylwetki z pocz. XVw. szczelnie zakrywaja pasek na sukni spodniej.
Chodzenie bez paska pozbawia jednoczesnie kobiete paru drobiazgow dosc uzytecznych w zyciu, np. drobnych monet, igielnika, sztucca w formie noza, kluczy do domu i zapasow...
Moze jedynie Krolowa Francji nie musiala sie o to martwic ale kogo dzis stac na odtworzenie takiej postaci...?
CYTAT
Moze jedynie Krolowa Francji nie musiala sie o to martwic ale kogo dzis stac na odtworzenie takiej postaci...?
Napewno kto¶ by sie znalaz³...
a tak powa¿nie, to w takim razie wniosek taki samj ka przy kazdym innym temacie...: przygl±dac siê ikonografi i tyle
Tylko ciekawi mnie jeszcez wypowied¼ Ewki, bo napisa³a¶, ¿e brak paska pozbawia kobietê drobiazgów
A nie widzia³am, ¿eby przy szerokim pasku do houppelande kto¶ nosi³ sakiewkê, przeciez i tak je¿eli ju¿ to mog³o to byæ doczepione do paska przy suknie spodniej...
co o tym s±dzicie?
pozdrawiam
Wypowiem sie dobitniej-brak paska na sukni spodniej (zwanego demiceint) pozbawial kobiete wielu drobiazgow dowieszonych do niego:) Dla milosnikow Gutkowskiej problem ten jest omowiony w dziale poswieconym modzie francuskiej i flandryjskiej do 1430r., str.196-7 oraz str.200.
Pasy na sukni wierzchniej, szczegolnie na sukniach w stroju reprezentacyjnym/odswietnym takim jak houppelande i robe burgundzka sluzyly raczej do ozdoby i podkreslenia statusu posiadaczki (ten jedwab, to zloto...)-po co mialyby dublowac funkcje uzytkowe paska "demiceint". Nie wiedzialam, ze tak oczywiste sprawy trzeba tlumaczyc dosc lopatologicznie:)
Witam.... i podtrzymam swoje poprzednie zdanie w sprawie damskich pasków. Przekonany jestem, ¿e nie podlega³y one tak wyra¼nym i okresowym modom jak pasy mêskie.
A - Paski wykonane z dzianiny królowa³y z gór± 100 lat. Znajduj±ca siê przy nich klamra raz pojawia³a siê na plecach innym razem z okut± koñcówk± z przodu. Niezmiennie jednak zapinane by³y tu¿ pod stanem.
B - Podobnie mia³a siê sprawa z pasami okutymi, zdobionymi odlewami b±d¿ kutymi matalowymi elementami. Na ikonografii zaobserwowaæ mo¿na ró¿n± ich d³ugo¶æ ale naprawdê nie podj±³bym siê wyci±gania jaki¶ radykalnych wniosków, ¿e ewoluowa³y one w jakikolwiek sposób. Ich d³ugo¶æ zale¿a³a prawdopodobnie od upodobania ich w³a¶cicielki. Paski okute, zazwyczaj noszono ni¿ej na biodrach, choæ jak widaæ na za³±cznikach nie zawsze. Jak przypuszczam zale¿a³o to zarówno od upodobañ pañ nosz±cych te pasy jak i wagi samego pasa dochodz±cej do 3 i wiêcej kilogramów.
C - Najpopularniejsze paski skórzane, cienkie czasami zdobione wyciskaniem, zawsze noszone by³y w talii.
Nie wyobra¿am sobie jak ¶redniowieczna dama siêga³a po niezb±dny jej drobiazg dowi±zany do pasa spodniego. Mo¿liwym jest, ¿e wykorzystywano do tego ozdobne wyciêcia w sukni ale nie we wszystkich sukniach takie wyciêcia - kieszenie wystêpuj±. Sprawa wyglad±da³a zapewne ³atwiej przy surcot otwartym. Pewnym jest, ¿e do pasów reprezentaczyjnych niczego raczej nie dowi±zywano. Co innego strój codzienny. Tam przy pasie z regu³y wisia³y klucze jako symbol pani domu, sakiewka, no¿yce czy ose³ka
ZRP Hako
no i wszystk janse...
dzieki hako za wytlumaczenie... no i za cierpliwosc...
pozdrawiam
ps. Ewa Ty to musisz miec zszarpane nerwy...
Piêkne te paski
niepogadasz !
Pozostaje tylko kwestia jak sobie taki pasek sprawiæ ?
Kto zna namiary na ludzi którzy takie paski czyni± ale nie ka¿± Ci czekaæ ?
witam...
..i odszczekujê w czê¶ci post czerwcowy w zakresie "dowi±zywania czego¶ do sukni reprezentacyjnych". Znalaz³em jednak nagrobek angielski, który przeczy jakimkolwiek zasadom. Otó¿ pochowana w 1471 roku Christina Phelip ma uwi±zany u paska pojedynczy kluczyk. A na nagrobku napewno jest suknia reprezentacyjna.
(NIE MYLI SIÊ TEN KTO NIE ROBI NIC) - nie wiem czy sam to wymy¶li³em, ale mi siê podoba.....
ZRP Hako
To jest fredzla/fredzel od sznura paternoster... Zwazywszy, ze niewiasta stoi wlasnie w bramie niebios i bedzie przyjmowana przez Sw. Piotra do Raju dodatek ten ma lopatologicznie swiadczyc o jej poboznosci:) Jeszcze ten jej gest dloni mowiacy "modlmy/modlcie sie".
Osoba o takim pochodzeniu od zarzadzania gospodarstwem domowym miala ochmistrzynie i z tym stanowiskiem wiaza sie klucze na pasku+sakwa z drobnymi na zakupy.
CYTAT(EwKa)
Paski do houppelande i robe burgundzkiej robione byly na krosienkach tabliczkowych z nici jedwabnych (a nie z ucientego kawalka tkaniny jak to ma miejsce w dzisiejszych rekonstrukcjach).
Czy jest mo¿e analogia do XIII - wiecznych tasiemek jedwabnych(z³otych) , tkanych w³a¶nei na konkretny rozmiar, na 8cm szeroko¶ci(wykorzystywanych do obszycia krawêdzi bogatszych surcotte , na przyk³ad w codex manesse).Jedn± tak± tasiemkê znaleziono na przyk³±d w Czersku(i multum we W³oszech) , jak bêde mia³ dostêp do mojego komputera zamieszcze stosowne zdjêcia i cytaty.
W ka¿dym razie g³ówne pytanie sprowadza siêdo tego , czy kto¶ co¶ wie na temat konstrukcji "krosienek tabliczkowych"??
Szalom!
Co do wygody noszenia czegokolwiek na pasku suknie spodniej, pod sukni± wierzchci± - przyczepia³o siê sakiewki, no¿yki i klucze na d³u¿szym sznurku/pasku/rzemieniu, i siêga³o po drobiazg unosz±c suknie wierzchni±. Po to by³y d³ugie sznurki, ¿eby sukni do pasa nie podwijaæ. Majta³o siê to ta³atajstwo w okolicach kolan. Wcale nie jest to takie niewygodne jakby sie zdawa³o. Nosi³am
Witam!
Chcia³abym z góry zaznaczyæ, ¿e od zaledwie dwóæh tygodni zaczê³am siê w to wszystko bawiæ, tak¿e przepraszamza moje niedo¶wiadczenie
Stylizuje siê na wiek XIV -XV , mam najzwyklejsz± sukniê spodni± i zastanawiam siê czy mog³abym do niej nosiæ skórzany pasek wysadzany kamieniami np. bursztynem ?
Czy kobieta ze ¶redniej warstwy spo³ecznej mog³a sobie na taki pozwoliæ i czy wgl robiono takie paski ?
Robiono paski wysadzane kamieniami, ale raczej nie dla ¶redniej klasy. I na pewno nie na sukniê spodni±.
W ogóle to mo¿e i robiono, ale ja siê z takimi nie spotka³em. Guziki z bursztynem owszem, mam nawet sam, aczkolwiek:
¦rednia warstwa spo³eczna jest szeroka. Mamy tam biednawych mieszczan, bogatszych mieszczan, spasionych i wypasionych kupców...
EDIT: Skoro Igor mówi, ¿e by³y, to by³y :P BTW: Wysadzane kamieniami w formie oprawionych jakim¶ metalem nabijek, czy jako¶ inaczej te kamienie mocowali?
Przede wszystkim doprecyzuj postaæ. Najlepiej od razu wybierz konkretn± profesjê, to jednocze¶nie narzuci jako taki maj±tek.
Druga sprawa - doprecyzuj wiek! Dwie¶cie lat to sporo. Z do¶wiadczenia domy¶lam siê, ¿e pewnie chcesz wybieraæ siê na Grunwald, czyli pocz±tek wieku XV. Wydaje mi siê, ¿e jako tako wchodz± lata 1370-1410. Czasami nawet rok mo¿e zrobiæ ró¿nicê, je¶li chodzi o datowanie jakiego¶ przedmiotu.
Mam nadziejê, ¿e mówi±c "suknia spodnia" masz na my¶lni d³ug± lnian± sukniê. Do tego oczywi¶cie potrzebujesz giez³a czyli sukni bieli¼nianej.
Co do paska s³ów kilka: Skórzany jak najbardziej, zdarza³y siê te¿ ró¿ne tasiemki z ró¿nych materia³ów, którymi siê przepasywano, ale wydaje mi siê, ¿e skóra jest obecnie o tyle popularna o ile jest wytrzyma³a. ¦rednia zamo¿no¶æ wi±¿e siê raczej z posiadaniem paska g³adkiego, obowi±zkowo oczywi¶cie z klamr± i okuciem i niewielk± ilo¶ci± nabijek przyozdabiaj±cych pasek na ca³ej d³ugo¶ci. Nie du¿o. Pas którymi z daleka ¶wieci³ b³yskotkami to nie tylko bogaty pas, ale wrêcz rycerski. T³oczone wzory odpadaj±, je¶li siê nie mylê. Paski damskie by³y równie¿ z zasady wê¿sze ni¿ mêskie, szeroko¶æ oczywi¶cie ³±czy³a siê równie¿ z maj±tkiem, wiêc my¶lê, ¿e Twój pasek pewnie powinien mieæ oko³o 1cm szeroko¶ci, mo¿e 1,5cm.
To mniej wiêcej tyle, je¶li chodzi o rady ogólne. Zanim zaczniesz pytaæ, sprecyzuj dok³adniej kogo odtwarzasz. Poczytaj trochê ksi±¿ki, poprzegl±daj ilustracje (nie fotki rekonstruktorów!) i wtedy dopytuj. Tak tylko uprzedzam, poniewa¿ jeste¶ nowa, a na tym forum czyha wiele smoków, które lubi± po¿eraæ takie niedo¶wiadczone dziewoje (a znajd± siê te¿ amatorzy na ch³opców :P), dlatego dajê Ci dobr± radê: najpierw du¿o czytaj, potem pytaj ;) Zaoszczêdzi Ci to ironicznych odpowiedzi ze strony do¶wiadczonych rekonstruktorów. Co wiêcej - pomo¿e im równie¿ lepiej odpowiedzieæ na Twoje pytania ;]
CYTAT(Shan @ 19:47 08.05.2012)
Co do paska s³ów kilka: Skórzany jak najbardziej, zdarza³y siê te¿ ró¿ne tasiemki z ró¿nych materia³ów, którymi siê przepasywano, ale wydaje mi siê, ¿e skóra jest obecnie o tyle popularna o ile jest wytrzyma³a. ¦rednia zamo¿no¶æ wi±¿e siê raczej z posiadaniem paska g³adkiego, obowi±zkowo oczywi¶cie z klamr± i okuciem i niewielk± ilo¶ci± nabijek przyozdabiaj±cych pasek na ca³ej d³ugo¶ci. Nie du¿o. Pas którymi z daleka ¶wieci³ b³yskotkami to nie tylko bogaty pas, ale wrêcz rycerski. T³oczone wzory odpadaj±, je¶li siê nie mylê. Paski damskie by³y równie¿ z zasady wê¿sze ni¿ mêskie, szeroko¶æ oczywi¶cie ³±czy³a siê równie¿ z maj±tkiem, wiêc my¶lê, ¿e Twój pasek pewnie powinien mieæ oko³o 1cm szeroko¶ci, mo¿e 1,5cm.
Tasiemki jako pas w XIV/XV w? Jakie¶ ¼ród³a/potwierdzenie? Pasy skórzane s± popularne w¶ród odtwórców, poniewa¿ znajdywane s± one na prawie ka¿dych wykopaliskach ¶redniowiecznych oraz przedstawiane s± na wiêkszo¶ci ¼róde³ historycznych jak rze¼by czy ikonografia, a nie dlatgo, ¿e s± wytrzyma³e. Szycie niæmi nylonowymi te¿ mo¿e wzocniæ konstrukcjê buta, ale czy o to w tym wszystkim chodzi? Chyba nie.
Dlaczego t³oczenia mia³y by odpadaæ ? S± jednymi z czê¶ciej spotykanych zdobieñ na pasach.
Polecam przekazywaæ osobom zaczynaj±cym zabawê w RR TYLKO sprawdzone i potwierdzone informacje. Inaczej wszystko zacznie im siê mieszaæ, nie wspominaj±c np o stracie pieniêdzy na co¶, co oka¿e siê np mrokiem.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.