Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Grot z ko¶ci.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Tolislaw
Witam

Mam pytanie a minowicie czy kto¶ mo¿e mi powiedzieæ jak wyrabiano groty z ko¶ci, z ko¶ci jakich zwie¿±t by³y one wykonywane i w jaki sposób by³y osadzane w trzonie.

Z góry dziêkuje za odpowiedzi.
lupusrex
Witaj

Mo¿e skokretyzuj o co dok³adnie chodzi o jaki wiek, miejsce.

Groty ko¶ciane by³y popularne w wielu kulturach i na przstrzeni wieków. Stosowano ko¶ci zwierzyny ³ownej, zazwyczaj mocowano ¶ciêgnami, w³uknami podkorowymi nas±czanymi ¿ywic±, wszystko zale¿a³o od epoki miejsca i dostêpno¶ci materia³ów.
Na freha znajdziesz kilka ciekawych informaci co do mocowania ¶ciêgnami.

Najprawdopodoniej najstarsz± technik± by³a technika ³upania piê¶ciakiem gnatu z nogi potem , wybierano te fragmêty które pasowa³y najbardziej i nadawano kszta³t jakm¶ kamiennym na¿êdziem lub rogowym "m³otkiem". Podej¿ewam ¿e " docieranie" o kamieñ by³o technik± wykoñczeniow±.

"Nasza" wiedza na ten temat pochodzi od wspó³czesnych nam plemion pierwotnych, które nadal stosuj± tego typu groty. W USA mo¿na zakupiæ nawet gotowe grociki wyrabiane przez mniejscowe plemiona indiañskie, nie tylko ko¶ciane kamienne zreszt± te¿.

Odsy³am tak¿e do dzia³u , pod tytu³em rogownictwo, znajdziesz tam ciekwe informacie na temat uzdatniania ko¶ci do produkcji wszelkich wyrobów

pozdrawiam
Tolislaw
Witam

Dok³adnie to chodzi mi o wczesne ¶redniowiecze, VII-X wiek.
Zygmunt
Grot ko¶ciany lub z poro¿a który utkwi³ w szczêce dzika, znaleziony na Wolinie, datowany na 1po³ Xw. Polska dzieje cywilizacji i narodu Monarchia Piastów (red Marek Derwich) Warszawa - Wroc³aw 2003 s.44
Vlasta
w/w w za³±czniku.
Pozdrawiam!
Vlasta
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.