Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kolczuga koczowników, Ukraina XII-XIIIw. - zapinanie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Damian
W³a¶nie sporokurowa³em sobnie w³asnorêcznie tak± kolczugê. Wzory czerpa³em z ogólnie dostêpnych zdjêæ i rysunków w Ospreyach i innych pozycjach. Jej cechy charakterystyczne: rêkaw do ³okcia, centralne lub asymetryczne rozciêcie pod szyj± i ko³nierz. Vide za³±cznik.

I tu dochodzê do sedna mego problemu. W dostepnych mi materia³ach nie ma ¿adnych wskazówek jak oni je zapinali. Nie widaæ ¿adnych haczyków, kó³ek, guzów czy rozetek charakterystycznych dla pó¼niejszych kolczug ruskich i perskich. PRzeci±gali rzemieñ przez kó³ka i sznurowali? dunno.gif
Mam na ten temat pewn± hipotezê, opart± z jednej strony na fakcie, i¿ te kolczugi by³y wykopywane z ziemi, z grobów (czynnik up³ywu czasu i rozk³adu)a z drugiej o wyniki francusko-angielskich rekostrukcji dot. podobnego problemu, tyle ¿e geograficznie ciut godzie indziej i ciut wcze¶niej - koniec XI w. tongue.gif
NIestety nie mam ¿adnych "twardych". historycznych argumentów na jej popaprcie, to tylko hipoteza i interpretacja. Nie chê wiêc niczego sugerowaæ.

Czy kto¶ ma jak±¶ wiedzê w tym temacie i móg³by siê ni± podzieliæ? £yknê równie¿ wszelakie hipotezy czy sugestie smile.gif

Czasem jak siê zbyt d³ugo w co¶ wpatruje, to nie widzi siê rzeczy oczywistych. Ja mam w³a¶nie takie uczucie, ale nie mogê "przejrzeæ" i skoñczyæ mojej kolczej. icon_rolleyes.gif

Pozdrawiam,
Damian

PS. a tak BTW - w muzeum w Bayeux widzia³em kolcz±, nitowan±, poszarpan±, która mia³a ko³nierz, tak± stójkê. By³ zrobiony z troszkê mniejszych kó³ek ni¿ reszta kolczugi. Skojarzenie nasuwa mi siê samo, ale nie pamiêtam jak tam by³a rozwi±zna kwestia ewentualnych rozciêæ.
Tatar
Witaj!
Ja kiedysz tez o takim problemu myslalem i poszedlem po drogie kturo wyrobili wojowniki przez tysiocy lat do dzisiai - wszysko co jest proste - jest dobre.
To mysle ze jiesli przeciagniesz rzemien przez kolka i sznurujesz - to bede normalnie i logicnie.
Jiesli czytasz na RU, to moze cosz tutaj znajdziesz interesojocego:
http://crossworld.narod.ru/Armor1.htm

Pozdrawiam!
Piotr Niemir Kotowicz
Ja równiez jestem za takim rozwi±zaniem, co zreszt± stosujê przy swojej kolczudze

Pozdrawiam

Niemir
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.