Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej w ikonografii
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Anuszka
Mam ogromn± pro¿bê, jesli ktos natknie sie przez przypadek albo i nie icon_wink.gif w ikonografi na przedstawienia poszczególnych typów turniejów: Buhurt, melee, gonitwa, pojedynki indywidualne i Turnieje Okrag³ego Sto³u, by³abym bardzo wdziêczna za podanie linków smile.gif mo¿e byæ na privi by nie zabierac miejsca, a przedstawionka sa mi na gwa³t potrzebna do pracy magisterskiej, która akurat w pocie cz³a p³odzê smile.gif
dziêki z góry
Anuszka smile.gif
Borg
Codex Manesse caly przekroj
W zalacznikach kilka przedstawien walk turniejowych z malym zaznaczeniem ze
a) nie wiem co to za dziela moze ktoas zna sam bende wdzieczny za nazwy i datowania
B) przedstawiaja naprawde dzieje Tristana i Izoldy, ale charakter ukazanych tam walk nie odbiega wogole od turniejow moze za duzo krwi ale kto ich tam wie

a gwalt
La Cite d eDieu Paris 1400-1410 Gw³at na Sabinie,ale nie wiem kim by³a

ps
w temacie o kapalinach w poznym uzbrojeniu ktos dal swietny angielski obrazek przedstawiajacy jaka turniejowa bitewke i cudne kapalce z plugami warto pozukac

ps2
poszukaj (moze na stronie ARMY) traktatow tam sa same tylko pojedynki czasem nawet w blachach
Anuszka
DZiêki bardzo smile.gif a móg³by¶ mi podaæ sk±d to ¶ci±gnê³es???? bo potrzbna mi jest dok³adna informacja sk±d pochodzi dana iluminacja, z jakiej ksiêgi, w jakiej bibliotece taki manuskrypt sie zbnajduje.Dlatego wolê linki ni¿ za³aczniki smile.gif
Borg
wygrzeba³em z dysku pojêcia nie ma skad pochodzi
spróbujê dojsc do tego
Morrigan
sprobuj w googlach wpisac Codex Manesse, i turnieje czasamo mozna cos fajnego wydobyc z netu
przewertuj TO byc moze ze cos znajdziesz
Morrigan
Ostatnio cierpiê na za³±czniki.
Miniatura ta pochodzi z XV i tyle o niej wiem smile.gif
Robert Diabe³
Wg wszelkiego prawdopodobieñstwa miniatura przedstawia pojedynek na dworze króla Artura. Rycerz na pierwszym planie wystêpuje w imieniu króla, ¶wiadczy o tym herb umieszczony na tarczy a przypisywany Arturowi. Rycerzem na drugim planie jest, znów przygl±daj±c siê tarczy, byæ mo¿e Mordred.

Tyle z mojej strony. smile.gif
Morrigan
I zapomnialam dodaæ, ¿e pochodzi z drugiej strony kana³u smile.gif
Morrigan
Jeszcze co¶ znalaz³am w swoich zbiorach
Tillia
A to znalaz³am przegl±daj±c Frehe w po¶cie Tmica z tematu "Jak walczono w ¶redniowieczu"

http://freha.pl/download.php?id=1116
Racimir
Manuskrypt Froissart's Chronicles [Volume IV, part 1], turniej w St Inglevert
2 polowa XVw (1470-1475), Francja
lokacja: British Library
index: Harley 4379
link
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.