Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Saving Private Ryan (1998)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Micha³ ¯elazo
Szeregowiec Ryan

W ubieg³y pi±tek TVN uraczy³ nas 3,5 godzinn± wersjê filmu "Szeregowiec Ryan" bigsmile2.gif
Poza tym, ¿e mo¿na by³o k*rwicy dostaæ czekaj±c a¿ siê bloki reklamowe skoñcz±, to film jak zwykle super.

No i w³a¶nie.
Praktycznie za ka¿dym razem kiedy ogl±dam ten obraz wpatrujê siê w drugi plan, na którym co chwila mo¿na zobaczyæ ¶wietne sceny. Poniewa¿ raczej wszystkich nie uda³o mi siê wychwyciæ, proponujê wypisaæ je, ¿eby mo¿na by³o bardziej "¶wiadomie" ogl±daæ film (jak "Fight Club" gdy siê wie ile jest dodanych klatek z T. Durdenem smile.gif )

Ja w pi±tek zauwa¿y³em jeden ¶wietny motyw:

Na pla¿y, kiedy Wade i dwaj inni sanitariusze podbiegaj± do le¿±cego ¿o³nierza nagle jednen z nich dostaje w udo przez manierkê. Z manierki zaczyna najpierw ciekn±æ woda, pó¼niej krew.

Pozdr.
M.
Jakub. L
Witam.
W³a¶nie w tym filmie drugi plan to podstawa! Widzia³em film tylko dwa razy, a ci±gle mnie co¶ zadziwia. Masa smaczków dla osób robi±cych D.W.¦. A tak btw, to bardzo ciekawi mnie ten film o Iwo- Jimie. Nie wiecie, na jakim etapie s± prace?
Zbigniew Tomicki
Amerykanie nosily brazowe buty a nie czarne jak wiekszosc ma. Chyba ze maja je az tak brudne bigsmile2.gif
Jakub. L
Je¶li zaczynamy siê czepiaæ icon_wink.gif , to amerykanie na pla¿ach powinni mieæ prezerwatywy za³o¿one na lufy broni. W ogóle to podczas tej operacji ¿o³nierze opakowywali w ten sposób wszystkie „wodoch³onne” przedmioty.
Horhe
CYTAT(Jakub. L)
Je¶li zaczynamy siê czepiaæ icon_wink.gif , to amerykanie na pla¿ach powinni mieæ prezerwatywy za³o¿one na lufy broni. W ogóle to podczas tej operacji ¿o³nierze opakowywali w ten sposób wszystkie „wodoch³onne” przedmioty.

Widaæ za duzo kiepskich amerykañskich filmów siê naogl±da³e¶. Do zabezpieczenia przed wod± s³u¿y³y jednorazowe ceratowe pokrowce,a nie prezerwatywy. Poza tym taka ochrona niewiele dawa³a, co najwy¿ej piasek nie wlecia³ do lufy, bo przez zamek spokojnie woda mog³a siê dostaæ.
Co do smaczków, to idealnie oddano szybkostrzelno¶æ niemieckich MG42, oko³o 1200 strza³ów na minutê.
Je¶li chodzi o niemieckie czo³gi, to posiada³y radzieckie g±sienice tongue.gif , chyba od T72.
Jakub. L
Witam.
Nie naogl±da³em siê g³upich filmów, tylko rozmawia³em o tym z osob±, która jest w mojej opinii fachowcem od tej wojny. Niestety, kiedy wczoraj zacz±³em dr±¿yæ temat, to mój znajomy nie potrafi³ przypomnieæ sobie ¼ród³a informacji. I komu ja mam teraz wierzyæ? dunno.gif
Horhe
Podtrzymuje swoje zdanie w sprawie "fachowca".
Tu proszê dowód, zdjêcie z barki desantowej, ¿o³nierz po prawej ma ceratowy pokrowiec.
http://www.ibiblio.org/hyperwar/USA/USA-E-...XChannel-49.jpg
i nastêpni
http://www.ibiblio.org/hyperwar/USA/USA-E-...XChannel-48.jpg
Grenadier
Mit o prezerwatywach wzi±³ siê z t±d,¿e US Army mia³a du¿e straty niebojowe spowodowane syfem. Kongres nie chcia³ zgodziæ siê na wyposazenie w prezerwatywy bo s± be i fuj, wiêc wymy¶lono bajeczkê o zabezpieczaniu broni.
Micha³ ¯elazo
Z MG 42 to ¶wiêta racja, szkoda tylko, ¿e nie pokazano jak szybko "wypró¿nia³y" standardowy 50-nabojowy bêben, u¿ywany np. podczas szturmów, kiedy 250-nabojowy pojemnik by³ niezbyt porêczny do targania.

No i ten fascynuj±cy dzwiêk MG42, który kto¶ porówna³ do darcia lnianej tkaniny cool.gif

Pozdr.
M.

P.S.
Te g±sienice od "Tetki" to maj± tylko Tygrysy, czy Marderom te¿ je za³o¿yli ????
Grenadier
Nie wiem czy Mardery nie by³y oryginalne
Adrian £uczak
Jeden z najlepszych filmów w moim zyciu :D
I oczywi¶cie, wspania³a gra aktorów (G³ównie Vin Diesel'a, Tom Hanks'a i Ben Affleck'a).

Reszta filmu jak najbardziej na Piêæ gwiazdek smile.gif

Co do smaczków, ca³y czas co¶ mnie zadziwia... jednak muszê obejrzeæ go parê razy, aby co¶ obiektywnego wywnioskowaæ.
Agata Witkowska
Drodzy Panowie,
mam pytanie o tern talerzowaty przedmiot u zo³nierza po¶rodku (na pierwszym zdjêciu). Co to jest? Wykrywacz min - tak mi sie zdaje, ale ja sie nie znam.
A propos smaczków w tym filmie: niedawno obejrza³am na Wirtualnej Polsce jeden z tych programików o wpadkach w znanych produkcjach. Na przyk³ad w domu Ryanów wisi telefon z typowym, skrêconym spiralnie kablem, ponoc w 1944 jeszcze takich nie by³o.
Ale co by nie powiedzieæ - film jest w dechê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.