Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gettysburg (1993)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
brat Adam
Witajcie.

Wprawdzie okres wojny secesyjnej w naszym kraju nie ma zapewne zbyt wielu odtwórców icon_wink.gif ale postanowi³em poruszyæ temat Gettysburga (re¿. Ronald F. Maxwell, 1993 r.) z prostej przyczyny - jak dla mnie jest to jeden z najlepszych filmów batalistycznych jakie widzia³em. Po prostu bite 4 godziny bitwy. Przemarsze, obrady w sztabach, rozmowy przy obozowych ogniskach, ostrza³y artyleryjskie, huk karabinów i walki na bagnety, wszystko przedstawione w sposób widowiskowy, a zarazem - na ile mogê oceniæ - realistyczny. To co¶ jakby filmowy pomnik narodowy USA upamiêtniaj±cy najwiêksz± bitwê wojny secesyjnej, z niesamowit± plejad± gwiazd (Tom Beregner, Martin Sheen, Jeff Daniels, Sam Elliott, Richard Jordan i wielu innych). Dobre aktorstwo, ¶wietne zdjêcia i muzyka, znakomicie oddany klimat wielkiej, kilkudniowej bitwy, tocz±cej siê na polach, w lasach, na wzgórzach, po wsiach... A co najwa¿niejsze bitwy, która nie jest tu t³em czy dodatkiem do akcji, lecz w³a¶nie akcj± sam± w sobie, w 100%.

Dodatkowym elementem buduj±cym klimat s± napisy pocz±tkowe, w czasie których na przemian pokazywane s± XIX-wieczne zdjêcia prawdziwych bohaterów tej bitwy oraz zdjêcia ich postaci z filmu, odwzorowanych przez aktorów. Oj, gdyby tak wiêcej filmów tego typu powstawa³o...

Szczerze polecam!!!

Pozdrawiam
berbeluch

PS W tym filmie jest wprawdzie trochê amerykañskiego moralizowania, ale to zupe³nie nie to do czego nas przyzwyczai³y megaprodukcje z gatunku "flag waving" z ostatnich lat. Nie jest tak nachalne i spokojnie da siê strawiæ (przynajmniej w moim odczuciu)
Prezes
oj,fajny film przypomnia³e¶.
ogl±da³em go z wypiekami w m³odzieñczym wieku i zapad³ mi w pamiêæ.
no i wzruszy³ - jak tu nie doceniaæ bohaterstwa ludzi którzy stoj± naprzeciw siebie i strzelaj± z czego¶,gdzie po trafieniu otwór wylotowy ma ¶rednicê minimum piê¶ci.

aktorzy - faktycznie majstersztyk jak dla mnie
batalistyka - ¶wietna.nagromadzenie ludzi,sprzêtu, sceny walki na bagnety w lesie - ¶wietne.

widaæ,¿e amerykanom wychodz± filmy historyczne - ale o wlasnej historii przede wszystkim icon_cool.gif
pepson
fajna scena z obrana wzgorza w lesie i szturm na armaty!!
Horhe
Film jest dobry, bo masê wojska stanowili rekonstruktorzy w wiêkszo¶ci,a nie jacy¶ dziwni staty¶ci. Podobnie by³o z Patriot±.
Gettysburg jest rewelacyjny, strasznie mi brakuje takiego odpowiednika z epoki napoleoñskiej.Oj strasznie tears.gif
Mi siê podoba³a scena jak s³abo wyszkoleni rekruci w po¶piechu wystrzelili stemplami karabinowymi oraz walki w lesie.Rewelacja.Poza tym dzia³a ³adowano bardzo szczerze respekt.gif Na oko,minimum 750g czarnego prochu na strza³.
brat Adam
Dodam ¿e w niektórych scenach poprzedzaj±cych atak dywicji Picketta na Ma³y Okr±g³y Szczyt widzimy niespotykane w innych filmach d³ugie ujêcia ostrza³u artyleryjskiego. Kamera prze¶lizguje siê wzd³u¿ baterii, dzia³a daj± kolejno ognia, i - niech mnie usiek± je¶li to nieprawda - bywa ¿e widzimy po 20-30 (albo i wiêcej)strza³ów armatnich bez ani jednego ciêcia monta¿owego! Robi to wra¿enie. Naprawdê masa sprzêtu zosta³a w tym filmie u¿yta.
Ech, zobaczyæ to kiedy¶ w kinie...

Pozdrawiam
berbeluch
Grenadier
Tak sam przyjemno¶æ.
Horhe - musieli ³adowaæ wiêcej, zwróæ uwagê jak bardzo cofa³y siê dzia³a. devil.gif
Oj brakuje... icon_sad.gif
Krzysiu
Równie¿ by³em pod wra¿eniem, ogl±da³em go kilkakrotnie w wersji polskojêzycznej i oryginalnej. Przyk³ad doskona³ego kina, prawie dokumentalnego, bez zarzutów ani co do historii, ani co do wykonania.

Jedyna nieprawdziwa scena to ta, w której Lee opieprza Jeba Stuarta, ¿e spó¼ni³ siê na bitwê i nie prowadzi³ rozpoznania. W rzeczywisto¶ci nie mia³o to miejsca, dywizja Stuarta mia³a inne zadania, a z niego samego zrobiono winnego klêski ju¿ po jego ¶mierci.

Nie bardzo znam siê na Japonii z II pow³owy XIX wieku, ale równie dobrze zrobiony jest "Ostatni samuraj".
skorupa
Ma kto¶ ten film na p³ytce? Szukam od jakiego¶ czasu. Jest to zreszt± druga czê¶æ trylogii filmowej: 1. "Gods and generals"; 2." Gettisburg"; 3." Last full measure".
W bitwie pod Gettysburgiem po stronie Unii bra³ udzia³ 58. New York Volunteer Infantry Regiment znany szerzej jako "Polish Legion" powsta³ 7 listopada 1861, wchodzi³ w sk³ad Brygady Bohlena; Dywizji Blenkera w Armi Potomacu. Nastêpnie w Army of Virginia, by ostatecznie byæ wcielonym do Army of Cumberland. Dowódc± by³ pu³kownik, pó¼niej gen. W³odzimierz Krzy¿anowski, weteran 1848r. Os³awiony 58. Pu³k wchodz±c w sk³ad Armii Potomacu operowa³ w Dolinie Shennandoh (bitwa pod Cross Keys), nastêpnie bra³ udzia³ w bitwach pod Bull Run, Chancellorsville, Getysburgiem i Knoxville. Pod Getysburgiem to Krzy¿anowski z bagnetem w rêku walczy³ w "11 najwa¿niejszych minutach" kiedy to przes±dzi³y siê losy bitwy.
Na tragiczn± ironiê zakrawa fakt, ¿e pod Chancelorsville naprzeciw 58. New York Regiment "Polish Legion" stanê³a konfederacka "Polish Brigade" kpt. Leona Jastrzêbskiego, wchodz±ca w sk³ad 114. Louisiana Brigade...
Pod Getysburgiem "Polish Legion" wraz ze 119. pu³kiem ws³awi³ siê dwudniow± (1 i 2 lipca) obron± "Cementary Hill" , którego zajêcie umozliwi³oby Konfederatom rozbicie si³ Unii, oflankowanie ich czêsci i zwyciêstwo. Ponadto zachowano wa¿n± bateriê dzia³ atakowan± przez s³ynnych Tygrysów Heysa z Luizjany. Obrona ta zakoñczy³a siê o ¶wicie 2. lipca desperackim atakiem na bagnety prowadzonym przez Krzy¿nowskiego na pozycje 9. pu³ku ¿u³awów z Luizjany i wyparciem ich.

Krzy¿anowskiego trzykrotnie omin±³ awans, poniewa¿ ¿aden z cz³onków Kongresu nie potrafi³ wymówiæ jego nazwiska cool.gif Lincoln osobi¶cie mianowa³ go genera³em brygady.

Po Wojnie Secesyjnej Krzy¿anowski by³ g³ównym negocjatorem ze strony amerykañskiej przy kupnie Alaski i jej pierwszym gubernatorem.
http://www.russscott.com/~rscott/58thny/58nyhist.htm
http://www.russscott.com/~rscott/26thwis/ltwkrz.htm
Gunnar
Film widzia³em jakie¶ dwa tygodnie temu..."Gettysburg" to dla mnie jeden z najlepszych filmów historycznych w dziejach. Wspania³a opowie¶æ, cudowne sceny batalistyczne no i oczywi¶cie gra aktorska - Martin Sheen w roli genera³a Roberta Lee po prostu wymiata. Jeff Daniels tak¿e jest ¶wietny.
Widzia³em "Genera³ów" i spokojnie mogê poleciæ.

Wie kto¶ czy " Last full measure" zosta³o ju¿ nakrêcone? Bo nigdzie nie mogê znale¼æ informacji na temat tego filmu...
Cedric
Czytalem jakis temu ze dopiero kreca albo maja krecic data wydania 2006 miejmy nadzieje.
unionista
co sie tyczy trzeciej sagi jeffa shara-"the last full measure".na chwle obecna to ted turner szuka nowego
rezysera.podobno w gre wchodzil rezyser"glory".sledze to na biezaco bo interesuje sie tym okresem od ponad 20
lat.mam 30 dvd o wojnie secesyjnej/filmy fabularne i dokumentalne/.
brat Adam
Jaki¶ czas temu widzia³em w Empiku na DVD zarówno "Gettysburg" jak i "Gods and Generals" (ten drugi to prequel, nakrêcony po sukcesie "Gettysburga"). Chyba nie wytrzymam i kupiê.
A je¶li prawd± jest ¿e bior± pod uwagê re¿ysera "Glory" na twórcê kolejnej czê¶ci to super - to kolejny ¶wietny film, zw³aszcza powali³a mnie otwieraj±ca film scena bitwy, bodajrze pod Antietam Creek.
Pozdrawiam
berbeluch
unionista
najnowsze wiesci dotyczace trzeciej serii "the last full measure" nie sa dobre.
autor ksiazki jeff shara oznajmil ze w hollywood nie sa zainteresowani kreceniem tego filmu.moze na razie???
wiem ze na poczatku 2007 roku steven spielberg ma rozpoczac zdjecia do filmu o prezydencie LINCOLNIE.
na razie przelozyl bo latem ma ruszyc czwarta czesc indiany jonesa z harisonem fordem. a oba filmy warto
kupic bo sa swietne.
Tot
Ja tego filmu nie widzia³em i przyznajê, ¿e ¿a³ujê... I mam pytanie: nie ma tu shoutboxa, wiêc nie wiem gdzie mam to napisaæ: dalczego usunêli¶cie pierwszy mój post? icon_sad.gif Tot prosi o wyja¶nienia...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.