Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Fryzury damskie i ozdoby we w³osach w ¶redniowieczu
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Fryzury i makija¿
Stron: 1, 2
Rita
Mam kole¿ankê, która wspaniale zaplata w³osy, czesze i strzy¿e i mog³abym j± zabraæ na Grunwald. Byliby jakcy¶ chêtni/chêtne na tego rodzaju us³ugi? Pokaza³am jej stronê 'Dreamweaver Braiding' i w parê minut zrobi³a mi fryzurê jak z obrazka, a to jest sztuka, bo mam w³osy d³ugo¶ci 16 cm smile.gif Czekam na jakie¶ opinie. Pozdrawiam smile.gif
Halldis(Naamah)
Ja¿eby nie zak³adaæ nowego tematu... to chcia³abym ogólnie poruszyæ temat fryzur, jaki wystêpowa³y w ¶redniowieczy... oprócz warkoczy, spotka³m siê z dziwnym s³owiañskim spolotem, jaki do dzi¶ jest stosowany na kresach, wykonuje siê go z piêciu lub siedmiu pasm w³asów i w specyficzny sposób splata to ¶licznie wygl±da, czy zna kto¶ jeszcze co¶ ciekawego...?
Pominmy jednak w³och, które zupe³nie odbiegaj± od naszych terenów
pozdrawiam
Korinka
Masz jakie¶ przedstawienia tego splotu? Brzmi to ciekawie, a z samego opisu trudno wywnioskowaæ jak wygl±da.
Halldis(Naamah)
Na najbli¿szy trenig uczeszê tak któr±¶ z dziewczyn, zrobiê fotkê i zamieszcze tutaj to same ocenicie... bo w ikonografii no to jako¶ cie¿ko, tylko najednej rycinie widzia³m co¶ podobnego ,ale nie pamiêtam gdzie
Rita
A co my¶licie o czesaniu na imprezach? Bo co¶ muszê powiedzieæ kumpeli... Pozdrawiam smile.gif
Halldis(Naamah)
Tak ode mnie to mo¿esz powiedziec kumpeli, ¿e ka¿da z nas jest chyba sama w stanie sie uczesaæ ³adnie i historycznie...

Powracaj±c do mojego w±tku, to ma ktos jeszcze jakies ciekawe fryzurki....
Rita
Heh, Nammah, i tu siê trochê mylisz. Próbowa³am zaple¶æ siostrê - nic z tego nie wysz³o. To trzeba umieæ. Z reszt±, to co zaproponowa³a Ludka - pokaz fryzur i ich splatania na Grunwie uwa¿am za dobry pomys³. A uczesania najlepiej ¶ci±gaæ z ikonografii. Jest tego trochê, zw³aszcza ró¿ne królowe mia³y wiêcej ods³oniêtych w³osów. Pozdrawiam.
Ania ¯uk
Ja tam nie umiem siê sama uczesaæ. Mam do tego dwie lewe r±czki bigsmile2.gif
Halldis(Naamah)
A chyba, ¿e tak... wystarczy wiêcej takich osób z lewymi r±czkami do czesania i interes wam siê mo¿e ni¼le krêciæ... ¿yczê powodzenia...
Je¿eli kto¶ podejmie siê organizacji tego pokazu fryzur to ja napewno jak siê uda poka¿ê tak fryzurke o której wcze¶niej mówi³am...
pozdrawiam
Rita
Widzisz, nie chodzi tyle o jaki¶ wielki zarobek, co czyst± rado¶æ z ³adnych w³osów. A mo¿e chcia³abym do³o¿yæ cegie³kê do podnoszenia poziomu wygl±du ludzi na imprezach ? Od lat z kole¿ank± mamy taki uk³ad - ona nas czesze, strzy¿e, farbuje u nas w domach, dawniej w akademiku, a potem robi zdjêcia. Przed i po. Fajnie porównaæ, wierz mi. Nied³ugo bêdê mia³a zdjêcie z tego jak mnie ostatnio zaplot³a i wrzucê tutaj. Zazdroszczê ci talentu Nammah, ja nie umiem nic zrobiæ ze swoimi ani cudzymi wlosami... Pozdrawiam serdecznie smile.gif
Iga
No to mo¿e by¶cie jakie¶ konkrety ustali³y, np. jaki¶ cennik icon_mrgreen.gif bo w sumie - nawet jak kto¶ umie siê fajnie uczesaæ (wcale nie mówie, ¿e ja akurat potrafiê tongue.gif ) - to mo¿e chcia³by spróbowaæ czego¶ nowego. Jak kole¿anka mo¿e zaproponowaæ jakie¶ cudeñko to my¶lê, ¿e chêtne siê znajd± i tak. Tylko, ¿eby siê zdeklarowaæ musimy wiedzieæ na co siê piszemy..

Pozdrawiam
Iga
Rita
S±dzê, ¿e nic powy¿ej 10z³. Za kilka dni Ola zjedzie do mnie, to bêdziemy ustalaæ, ja jestem za najni¿sz± mo¿liw± cen± - z wiadomych powodów. Pewnie i tak bêdzie mia³a dwa cenniki - dla turystów i "naszych" smile.gif
Iga
To jak ju¿ ustalicie to dajcie znaæ - wtedy bêdzie siê mo¿na zastanawiaæ, bo cena jest jakby na to nie patrzeæ bardzo wa¿na diabel.gif

Pozdrawiam
Iga
Halldis(Naamah)
Do³o¿enie cegie³ki do poprawienia wygl±du ludzi? Jak uwa¿asz... ja nie chcia³bym tego zg³êbiaæ...
Tylko, ¿e skoro nauczy³ysmy siê haftowaæ, tanczyæ i szyæ to najgorsze mamy za sob±... mo¿na sie po¶wiêciæ i potrenowac ³apki na w³osach kole¿anki...(bo ja mam np. jeszcze za krótkie w³osy, ¿eby na swoich æwiczyæ)
JAK ODTWARZAÆ TO NA MAKSA
pozdrawiam
Ukasz Spode £ba
Witam
Co robiæ, gdy cz³ek ma d³ugie w³osy i chce je jako¶ ujarzmiæ? Czy mo¿na opaskê zrobiæ z krajki, tak jak mieli Sowianie?
Yhm
albo w warkocze i sznureczkiem smile.gif
Ruda
Ja bym siê chcia³a zapytaæ, bo taka trochê ciemna masa ze mnie w tym temacie dunno.gif , jakie fryzury noszone by³y w po³owie XIV wieku?

Chodzi mi zarówno o takie, które noszono pod nakryciami g³owy jak i o takie, które pokazywano "bez os³on". I jakie ozdoby we w³osach by³y wtedy na czasie?
S³owianka
Modne by³y upiête nisko z ty³u g³owy warkocze. Mog³y byæ przykryte siatk± crinale i na to jeszcze diadem. Takie warkocze zamiast siatki mog³y byæ przykryte narzucon± chust± ( czêsto siê spotka³am z przezroczystymi, zapewne jedwabne). By³o te¿ b modne upiêcie warkoczy z przodu w ten sposób, ¿e zwisa³y jak takie dwa pejsy przy uszach, tak mniej wiêcej do linii brody. Jak bêdê mia³a wiêcej czasu to wrzucê jakie¶ obrazki.
Ruda
Bêdê niesamowicie wdziêczna za rysunki smile.gif
Bebek
Jak niewiesz jak je ujarzmiæ to najlepiej je obetnij ;) bum.gif crazy.gif
Bogumi³
Heh; z dawnym bractwem (RBW) po¿ar³em siê kiedy¶ o praktyczne ocieplenie gacii owcz± we³n± i w³a¶nie wi±zanie w³osów krajk± za które ochrzczono mnie mrokiem (bo tego nie by³o na rycinach, s³owianie nie zwi±zywali w³osów, mog³em u¿yæ rzemyka lub t³uszczu;)
Callista
Tak a propo ukladania wlosow na Grunwaldzie. W zeszlym roku bardzo pomocna w naszym obozie(podolska) byla moja przyjaciolka Madzia. Mialam wtedy jeszcze wlosy prawie do pasa, wiec z latwoscia mogla mi zrobic korone z warkocza czy jakies inne ladne fryzury z klosa itp. Potem jak lazilam z ta korona, polowa obozu chciala miec taka sama fryzure jak ja hihi. Biedna Madzia miala pelno roboty. W tym roku to pewnie za piwo bedzie robic smile.gif
Sama robie sobie taka fryzure jak mam na avatarku. Nic trudnego a sympatycznie wyglada. Ale rzeczywiscie to jest duzy problem. Kiedys robilam sobie koki z warkocza, ale tez mialam trudnosci, szczegolnie w warunkach polowych ( lusterko male itp). W tym roku mam wlosy do ramion. Chyba bede chodzila tradycyjnie w chustkach...
Halldis(Naamah)
Ja na szczê¶cie nie czesto musze siê wysilac na jakies piekne i wytworne fryzury, bo i tak pod czepcem nic nie widaæ.... yes.gif
Halldis(Naamah)
Najlepiej dopasowac fryzurê do stroju... np. warkocze upiête na uszach do survortu, bo tak czesto mo¿na zauwa¿yæ na rycinkach... albo warkocz owiniêty trasiemk± we w³aoszech... lub kok pod czepcem do houppelande...

trzeba poszukaæ... pzejrzyj teamty o makryciech g³owy, a tam zawsze jakas fryzurka siê przewinie
Halldis(Naamah)
to mo¿e lepirej po prostu zapel¶c w warkocz... albo nosiæ kaptur... bigsmile2.gif
Morrigan
ja sie na to chetnie pisze bo niestety moje siostry na grunwie nie bedzie icon_cry.gif a ja mam dwie lewe raczki icon_cry.gif
a ta sa zdjecie z fryzurami dostalam od kolezanki na ile sa autentyczne tego nie moge stwierzdzic ale niektore robia wrazenie
Morrigan
hmm i te moga byc ciekawe smile.gif
Oswald
Witam,
Powiem Wam jak to wygl±da w moim przypadku z punktu widzenia ³ucznika. Jak wiadomo wczepienie siê w³osów w zwolnion± ciêciwe nie jest zbyt przyjemnym do¶wiadczeniem bum.gif
Je¶li kto¶ ma na tyle d³ugie w³osy, ¿e mo¿e z nich zrobiæ kucyka lub warkoczyk to w zasadzie problem przestaje istnieæ. Je¶li natomiast ktos ma krótsze, np. tak jak ja, to opaska z krajki lub nawet sznurka-rzemienia jest do¶æ dobrym rozwiazaniem, choæ co do historyczno¶ci takowego rozwiazania mo¿na by siê sprzeczaæ.
Mo¿na te¿ oczywi¶cie poprostu na czas strza³u je jako¶ odrzuciæ do ty³u i modliæ siê, ¿eby nie zawia³ wiatr devil.gif
To tyle z mojej strony, pozdrowienia, Tasi
Halldis(Naamah)
Fryzurka z pierwwszewgo za³±cznika jest w³±¶nie bardzo podobna do tej o której ja pias±³m na pocz±tku tylko, ¿ et± moja robi siê z 7 pasm w³asów i zaplata jak k³osa...
Faktycznie ¶wietnie wygl±daj±...
pozdraiwma

ps. Ale teraz bêdê mia³a roboty, ¿eby je rozpracowaæ...
Halldis(Naamah)
CYTAT
Mo¿na te¿ oczywi¶cie poprostu na czas strza³u je jako¶ odrzuciæ do ty³u i modliæ siê, ¿eby nie zawia³ wiatr

bolesne doswiadczenie... ja te¿ nie mam zbyt d³ugich w³osów i na treningach kiedy jestem bez niczego na g³owie to faktycznie nic przyjemnego
pozdrawiam
Iga
http://www.dreamweaverbraiding.com/Braiding_Tips.htm
Nammah masz tu je wszystkie rozpracowane ju¿.

Igu¶
Morrigan
hmm wyglada ze niby to prosto zrobic ale nie bede ryzykowac
Rita to bedzie twoje kolezanka i jezeli tak to gdzie sie zglaszac na zapisy icon_mrgreen.gif
Bebek
Heh smile.gif ja mam krótkie w³osy 0,9 mm. smile.gif :P i narazie nie zamierzam zmieniaæ fryza smile.gif nawet je¶li jest ma³o historyczna to mam to gdzie¶smile.gif jestem pocz±tkuj±cym i zanim pojade na turniej to troche czasu minie jester.gif
Halldis(Naamah)
Super Iga, dziêki piêkne...!!!
Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce tongue.gif
Halldis(Naamah)
No to faktycznie masz przynajmniej problem z g³owy... smile.gif
A czy panowie zastanawiali¶cie siê nad jakimi¶ wymyslnymi kobiecymi fryzurkami, napewno ciekawie by¶cie sie prezentowali... cool.gif
Halldis(Naamah)
Ale mi zabi³a¶ æwieka tymi fryzurami, teraz to bêdê chcyba ca³± noc po powrocie do domu siedzia³a i rozkminia³a jak to zrobiæ...
Ale i tak jestem wdziêczna, bo pod tym wzglêdem to maniak ze mnie...
Super super super, ale jak jutro za¶piê to nie wiem jak isê bêdê t³umaczyc...
Rita
Morrigan , zapisy bêd± w Chor±gwi Goñczej w obozie Wolnej Kompanii, u mnie albo bezpo¶rednio u Oli. Jeszcze nie wiem, którego dnia Ola do nas dojedzie. Co do cen, od 5z³ do 10z³, ale to za co¶ wyj±tkowo skomplikowanego, np. fryzurê Arweny ;) Co do prezentowanych wy¿ej uczesañ, to tesowa³y¶my wiêkszo¶æ, i ¶wietnie wygl±daj± nawet na niezbyt d³ugich w³osach, czyli tak do ramion. Mo¿e ktos jeszcze zna jak±¶ ciekaw± stronkê? Pozdrawiam
Iga
Nammah, Rita moze jak ju¿ zrobicie to wrzucicie jakie¶ fotki jak wysz³o, bo ja sobie sama ¿adnej nie zrobie (za duzo mam w³osów crazy.gif ) a jestem ciekawa jak to wygl±da nie plecione przez wykwalifikowan± fryzjerkê cool.gif

Pozdrawiam
Igu¶
Rita
Jak tylko ruszy strona Oli, to dam adres. Bêdzie tam zapis wszystkich fryzur jakie Ola nam robi³a przez 4 lata trwania studiów i naszego ma³ego towarzystwa smile.gif Niektóre rzeczy s± do¶æ spektakularne [ hi hi ] Jeszcze troszkê cierpliwo¶ci. Pozdrawiam heart.gif
Halldis(Naamah)
Jest tylko taki motyw, ¿e ja mam do¶æ krótkie w³osy i watpiê, ¿eby to wygl±da³o efektownie an moich w³osach, ale jak zaplotê kumpelê to ja sfotografujê ze wszystkich stron
Morrigan
ja na dlugosc wlosow nie narzekam wiec wszystko z tej stronki mi wyjdzie bigsmile2.gif to znaczy Oli na moich wlosach icon_mrgreen.gif
Rita
Moje w³osy maj± jakie¶ 16 cm d³ugo¶ci. I tyle wystarczy³o. To mnie najbardziej zdziwi³o smile.gif
Rita
Fryzjerka przyje¿d¿a w sobotê. Jesli kto.¶ chce siê daæ uczesaæ, to zapraszam do Chor±gwi Goñczej. Pozdrawiam
¦witezianka
Jestesm ciekawa jak to wypalilo (a moze nie wypalilo??). Czy ludzie byli zadowoleni z fryzur, no a gdyby ktos mial zdjecie tej tworczosci to juz wogole byloby bosko icon_wink.gif
Pozdrawiam
Morrigan
okazalo sie ze moje kolezanki z Sagitta Dei potrafia calkiem przyzwoicie uczesac wiec.... icon_redface.gif przepraszam za zawracanie glowy icon_redface.gif
Rita
Spoko. Zdjêcia bêd±, bo Ola szykuje sobie stronê. Jak tylko ruszy, to podam adres. Zawsze robi fotki klientkom. Szkoda, ¿e by³ Was tak ma³o, ale Ola chyba nie ¿a³owa³a przyjazdu. Zobaczy³a cio¶ nieco¶ i pozna³a nowych ludzi o specyficznych upodobaniach icon_wink.gif .Moj± fryzurê mo¿na by³o podziwiaæ u Goñczej i Nadreñskiej w czasie biesiad. By³a bardzo fajna, tzw. "baranie rogi" przeplatane bladoró¿ow± wst±¿k±. Trzyma³y siê a¿ do mojego powrotu do domu. Rewelacja smile.gif Zapraszam za rok.
Najemny Opij
Potrzebuje informacji albo nawet jaki¶ zdjêæ na wczesno¶redniowieczn± fryzurê. Interesuje mnie okres IX-X wiek.
Thyrvald
Proszê bardzo, wczesne skandynawskie fryzury:
http://www.vikinganswerlady.com/hairstyl.h...#MensHairstyles
Iga
Rita - jak stoi Ola ze swoj± stron±? Tak siê tylko przypominam..

Pozdrawiam
Iga
leandra
Witam

Ja chêtnie od¶wie¿ê temat.

Sama do surkotu zaplatam sobie z przodu dwa warkocze i podpinam z ty³u by stworzyæ baranie rogi. Wcze¶niej gdy mia³am krótsze w³oski zrobi³am sobie takie baranie rogi z siateczki opakowanej w we³enke i z ponaszywan± srebrn± pasmanteri±(o ¶redniowiecznym splocie).

U mnie dziewczêta zazwyczaj nosz± zwyk³e kucyki albo w³a¶nie baranie rogi natomiast mo¿e co¶ siê ruszy³a w tej kwestii??
Jaka¶ strona mia³a powstaæ i...

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.