Mam kole¿ankê, która wspaniale zaplata w³osy, czesze i strzy¿e i mog³abym j± zabraæ na Grunwald. Byliby jakcy¶ chêtni/chêtne na tego rodzaju us³ugi? Pokaza³am jej stronê 'Dreamweaver Braiding' i w parê minut zrobi³a mi fryzurê jak z obrazka, a to jest sztuka, bo mam w³osy d³ugo¶ci 16 cm
Czekam na jakie¶ opinie. Pozdrawiam
Ja¿eby nie zak³adaæ nowego tematu... to chcia³abym ogólnie poruszyæ temat fryzur, jaki wystêpowa³y w ¶redniowieczy... oprócz warkoczy, spotka³m siê z dziwnym s³owiañskim spolotem, jaki do dzi¶ jest stosowany na kresach, wykonuje siê go z piêciu lub siedmiu pasm w³asów i w specyficzny sposób splata to ¶licznie wygl±da, czy zna kto¶ jeszcze co¶ ciekawego...?
Pominmy jednak w³och, które zupe³nie odbiegaj± od naszych terenów
pozdrawiam
Masz jakie¶ przedstawienia tego splotu? Brzmi to ciekawie, a z samego opisu trudno wywnioskowaæ jak wygl±da.
Na najbli¿szy trenig uczeszê tak któr±¶ z dziewczyn, zrobiê fotkê i zamieszcze tutaj to same ocenicie... bo w ikonografii no to jako¶ cie¿ko, tylko najednej rycinie widzia³m co¶ podobnego ,ale nie pamiêtam gdzie
A co my¶licie o czesaniu na imprezach? Bo co¶ muszê powiedzieæ kumpeli... Pozdrawiam
Tak ode mnie to mo¿esz powiedziec kumpeli, ¿e ka¿da z nas jest chyba sama w stanie sie uczesaæ ³adnie i historycznie...
Powracaj±c do mojego w±tku, to ma ktos jeszcze jakies ciekawe fryzurki....
Heh, Nammah, i tu siê trochê mylisz. Próbowa³am zaple¶æ siostrê - nic z tego nie wysz³o. To trzeba umieæ. Z reszt±, to co zaproponowa³a Ludka - pokaz fryzur i ich splatania na Grunwie uwa¿am za dobry pomys³. A uczesania najlepiej ¶ci±gaæ z ikonografii. Jest tego trochê, zw³aszcza ró¿ne królowe mia³y wiêcej ods³oniêtych w³osów. Pozdrawiam.
Ja tam nie umiem siê sama uczesaæ. Mam do tego dwie lewe r±czki
A chyba, ¿e tak... wystarczy wiêcej takich osób z lewymi r±czkami do czesania i interes wam siê mo¿e ni¼le krêciæ... ¿yczê powodzenia...
Je¿eli kto¶ podejmie siê organizacji tego pokazu fryzur to ja napewno jak siê uda poka¿ê tak fryzurke o której wcze¶niej mówi³am...
pozdrawiam
Widzisz, nie chodzi tyle o jaki¶ wielki zarobek, co czyst± rado¶æ z ³adnych w³osów. A mo¿e chcia³abym do³o¿yæ cegie³kê do podnoszenia poziomu wygl±du ludzi na imprezach ? Od lat z kole¿ank± mamy taki uk³ad - ona nas czesze, strzy¿e, farbuje u nas w domach, dawniej w akademiku, a potem robi zdjêcia. Przed i po. Fajnie porównaæ, wierz mi. Nied³ugo bêdê mia³a zdjêcie z tego jak mnie ostatnio zaplot³a i wrzucê tutaj. Zazdroszczê ci talentu Nammah, ja nie umiem nic zrobiæ ze swoimi ani cudzymi wlosami... Pozdrawiam serdecznie
No to mo¿e by¶cie jakie¶ konkrety ustali³y, np. jaki¶ cennik
bo w sumie - nawet jak kto¶ umie siê fajnie uczesaæ (wcale nie mówie, ¿e ja akurat potrafiê
) - to mo¿e chcia³by spróbowaæ czego¶ nowego. Jak kole¿anka mo¿e zaproponowaæ jakie¶ cudeñko to my¶lê, ¿e chêtne siê znajd± i tak. Tylko, ¿eby siê zdeklarowaæ musimy wiedzieæ na co siê piszemy..
Pozdrawiam
Iga
S±dzê, ¿e nic powy¿ej 10z³. Za kilka dni Ola zjedzie do mnie, to bêdziemy ustalaæ, ja jestem za najni¿sz± mo¿liw± cen± - z wiadomych powodów. Pewnie i tak bêdzie mia³a dwa cenniki - dla turystów i "naszych"
To jak ju¿ ustalicie to dajcie znaæ - wtedy bêdzie siê mo¿na zastanawiaæ, bo cena jest jakby na to nie patrzeæ bardzo wa¿na
Pozdrawiam
Iga
Do³o¿enie cegie³ki do poprawienia wygl±du ludzi? Jak uwa¿asz... ja nie chcia³bym tego zg³êbiaæ...
Tylko, ¿e skoro nauczy³ysmy siê haftowaæ, tanczyæ i szyæ to najgorsze mamy za sob±... mo¿na sie po¶wiêciæ i potrenowac ³apki na w³osach kole¿anki...(bo ja mam np. jeszcze za krótkie w³osy, ¿eby na swoich æwiczyæ)
JAK ODTWARZAÆ TO NA MAKSA
pozdrawiam
Witam
Co robiæ, gdy cz³ek ma d³ugie w³osy i chce je jako¶ ujarzmiæ? Czy mo¿na opaskê zrobiæ z krajki, tak jak mieli Sowianie?
albo w warkocze i sznureczkiem
Ja bym siê chcia³a zapytaæ, bo taka trochê ciemna masa ze mnie w tym temacie
, jakie fryzury noszone by³y w po³owie XIV wieku?
Chodzi mi zarówno o takie, które noszono pod nakryciami g³owy jak i o takie, które pokazywano "bez os³on". I jakie ozdoby we w³osach by³y wtedy na czasie?
Modne by³y upiête nisko z ty³u g³owy warkocze. Mog³y byæ przykryte siatk± crinale i na to jeszcze diadem. Takie warkocze zamiast siatki mog³y byæ przykryte narzucon± chust± ( czêsto siê spotka³am z przezroczystymi, zapewne jedwabne). By³o te¿ b modne upiêcie warkoczy z przodu w ten sposób, ¿e zwisa³y jak takie dwa pejsy przy uszach, tak mniej wiêcej do linii brody. Jak bêdê mia³a wiêcej czasu to wrzucê jakie¶ obrazki.
Bêdê niesamowicie wdziêczna za rysunki
Jak niewiesz jak je ujarzmiæ to najlepiej je obetnij ;)
Heh; z dawnym bractwem (RBW) po¿ar³em siê kiedy¶ o praktyczne ocieplenie gacii owcz± we³n± i w³a¶nie wi±zanie w³osów krajk± za które ochrzczono mnie mrokiem (bo tego nie by³o na rycinach, s³owianie nie zwi±zywali w³osów, mog³em u¿yæ rzemyka lub t³uszczu;)
Tak a propo ukladania wlosow na Grunwaldzie. W zeszlym roku bardzo pomocna w naszym obozie(podolska) byla moja przyjaciolka Madzia. Mialam wtedy jeszcze wlosy prawie do pasa, wiec z latwoscia mogla mi zrobic korone z warkocza czy jakies inne ladne fryzury z klosa itp. Potem jak lazilam z ta korona, polowa obozu chciala miec taka sama fryzure jak ja hihi. Biedna Madzia miala pelno roboty. W tym roku to pewnie za piwo bedzie robic
Sama robie sobie taka fryzure jak mam na avatarku. Nic trudnego a sympatycznie wyglada. Ale rzeczywiscie to jest duzy problem. Kiedys robilam sobie koki z warkocza, ale tez mialam trudnosci, szczegolnie w warunkach polowych ( lusterko male itp). W tym roku mam wlosy do ramion. Chyba bede chodzila tradycyjnie w chustkach...
Ja na szczê¶cie nie czesto musze siê wysilac na jakies piekne i wytworne fryzury, bo i tak pod czepcem nic nie widaæ....
Najlepiej dopasowac fryzurê do stroju... np. warkocze upiête na uszach do survortu, bo tak czesto mo¿na zauwa¿yæ na rycinkach... albo warkocz owiniêty trasiemk± we w³aoszech... lub kok pod czepcem do houppelande...
trzeba poszukaæ... pzejrzyj teamty o makryciech g³owy, a tam zawsze jakas fryzurka siê przewinie
to mo¿e lepirej po prostu zapel¶c w warkocz... albo nosiæ kaptur...
ja sie na to chetnie pisze bo niestety moje siostry na grunwie nie bedzie
a ja mam dwie lewe raczki
a ta sa zdjecie z fryzurami dostalam od kolezanki na ile sa autentyczne tego nie moge stwierzdzic ale niektore robia wrazenie
hmm i te moga byc ciekawe
Witam,
Powiem Wam jak to wygl±da w moim przypadku z punktu widzenia ³ucznika. Jak wiadomo wczepienie siê w³osów w zwolnion± ciêciwe nie jest zbyt przyjemnym do¶wiadczeniem
Je¶li kto¶ ma na tyle d³ugie w³osy, ¿e mo¿e z nich zrobiæ kucyka lub warkoczyk to w zasadzie problem przestaje istnieæ. Je¶li natomiast ktos ma krótsze, np. tak jak ja, to opaska z krajki lub nawet sznurka-rzemienia jest do¶æ dobrym rozwiazaniem, choæ co do historyczno¶ci takowego rozwiazania mo¿na by siê sprzeczaæ.
Mo¿na te¿ oczywi¶cie poprostu na czas strza³u je jako¶ odrzuciæ do ty³u i modliæ siê, ¿eby nie zawia³ wiatr
To tyle z mojej strony, pozdrowienia, Tasi
Fryzurka z pierwwszewgo za³±cznika jest w³±¶nie bardzo podobna do tej o której ja pias±³m na pocz±tku tylko, ¿ et± moja robi siê z 7 pasm w³asów i zaplata jak k³osa...
Faktycznie ¶wietnie wygl±daj±...
pozdraiwma
ps. Ale teraz bêdê mia³a roboty, ¿eby je rozpracowaæ...
CYTAT
Mo¿na te¿ oczywi¶cie poprostu na czas strza³u je jako¶ odrzuciæ do ty³u i modliæ siê, ¿eby nie zawia³ wiatr
bolesne doswiadczenie... ja te¿ nie mam zbyt d³ugich w³osów i na treningach kiedy jestem bez niczego na g³owie to faktycznie nic przyjemnego
pozdrawiam
http://www.dreamweaverbraiding.com/Braiding_Tips.htm
Nammah masz tu je wszystkie rozpracowane ju¿.
Igu¶
hmm wyglada ze niby to prosto zrobic ale nie bede ryzykowac
Rita to bedzie twoje kolezanka i jezeli tak to gdzie sie zglaszac na zapisy
Heh
ja mam krótkie w³osy 0,9 mm.
:P i narazie nie zamierzam zmieniaæ fryza
nawet je¶li jest ma³o historyczna to mam to gdzie¶
jestem pocz±tkuj±cym i zanim pojade na turniej to troche czasu minie
Super Iga, dziêki piêkne...!!!
Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce
No to faktycznie masz przynajmniej problem z g³owy...
A czy panowie zastanawiali¶cie siê nad jakimi¶ wymyslnymi kobiecymi fryzurkami, napewno ciekawie by¶cie sie prezentowali...
Ale mi zabi³a¶ æwieka tymi fryzurami, teraz to bêdê chcyba ca³± noc po powrocie do domu siedzia³a i rozkminia³a jak to zrobiæ...
Ale i tak jestem wdziêczna, bo pod tym wzglêdem to maniak ze mnie...
Super super super, ale jak jutro za¶piê to nie wiem jak isê bêdê t³umaczyc...
Morrigan , zapisy bêd± w Chor±gwi Goñczej w obozie Wolnej Kompanii, u mnie albo bezpo¶rednio u Oli. Jeszcze nie wiem, którego dnia Ola do nas dojedzie. Co do cen, od 5z³ do 10z³, ale to za co¶ wyj±tkowo skomplikowanego, np. fryzurê Arweny ;) Co do prezentowanych wy¿ej uczesañ, to tesowa³y¶my wiêkszo¶æ, i ¶wietnie wygl±daj± nawet na niezbyt d³ugich w³osach, czyli tak do ramion. Mo¿e ktos jeszcze zna jak±¶ ciekaw± stronkê? Pozdrawiam
Nammah, Rita moze jak ju¿ zrobicie to wrzucicie jakie¶ fotki jak wysz³o, bo ja sobie sama ¿adnej nie zrobie (za duzo mam w³osów
) a jestem ciekawa jak to wygl±da nie plecione przez wykwalifikowan± fryzjerkê
Pozdrawiam
Igu¶
Jak tylko ruszy strona Oli, to dam adres. Bêdzie tam zapis wszystkich fryzur jakie Ola nam robi³a przez 4 lata trwania studiów i naszego ma³ego towarzystwa
Niektóre rzeczy s± do¶æ spektakularne [ hi hi ] Jeszcze troszkê cierpliwo¶ci. Pozdrawiam
Jest tylko taki motyw, ¿e ja mam do¶æ krótkie w³osy i watpiê, ¿eby to wygl±da³o efektownie an moich w³osach, ale jak zaplotê kumpelê to ja sfotografujê ze wszystkich stron
ja na dlugosc wlosow nie narzekam wiec wszystko z tej stronki mi wyjdzie
to znaczy Oli na moich wlosach
Moje w³osy maj± jakie¶ 16 cm d³ugo¶ci. I tyle wystarczy³o. To mnie najbardziej zdziwi³o
Fryzjerka przyje¿d¿a w sobotê. Jesli kto.¶ chce siê daæ uczesaæ, to zapraszam do Chor±gwi Goñczej. Pozdrawiam
Jestesm ciekawa jak to wypalilo (a moze nie wypalilo??). Czy ludzie byli zadowoleni z fryzur, no a gdyby ktos mial zdjecie tej tworczosci to juz wogole byloby bosko
Pozdrawiam
okazalo sie ze moje kolezanki z Sagitta Dei potrafia calkiem przyzwoicie uczesac wiec....
przepraszam za zawracanie glowy
Spoko. Zdjêcia bêd±, bo Ola szykuje sobie stronê. Jak tylko ruszy, to podam adres. Zawsze robi fotki klientkom. Szkoda, ¿e by³ Was tak ma³o, ale Ola chyba nie ¿a³owa³a przyjazdu. Zobaczy³a cio¶ nieco¶ i pozna³a nowych ludzi o specyficznych upodobaniach
.Moj± fryzurê mo¿na by³o podziwiaæ u Goñczej i Nadreñskiej w czasie biesiad. By³a bardzo fajna, tzw. "baranie rogi" przeplatane bladoró¿ow± wst±¿k±. Trzyma³y siê a¿ do mojego powrotu do domu. Rewelacja
Zapraszam za rok.
Potrzebuje informacji albo nawet jaki¶ zdjêæ na wczesno¶redniowieczn± fryzurê. Interesuje mnie okres IX-X wiek.
Rita - jak stoi Ola ze swoj± stron±? Tak siê tylko przypominam..
Pozdrawiam
Iga
Witam
Ja chêtnie od¶wie¿ê temat.
Sama do surkotu zaplatam sobie z przodu dwa warkocze i podpinam z ty³u by stworzyæ baranie rogi. Wcze¶niej gdy mia³am krótsze w³oski zrobi³am sobie takie baranie rogi z siateczki opakowanej w we³enke i z ponaszywan± srebrn± pasmanteri±(o ¶redniowiecznym splocie).
U mnie dziewczêta zazwyczaj nosz± zwyk³e kucyki albo w³a¶nie baranie rogi natomiast mo¿e co¶ siê ruszy³a w tej kwestii??
Jaka¶ strona mia³a powstaæ i...
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.