Takie myszki miki
wiem ze byly znam kilka przedstawien troche pozniejszych i nie az tak poznych
Ale mam kilka watpliwosci
Gdzie i kiedy byly uzywane?
Czy to jest zwykla lebka jak od psiego pyska tylko bez zaslony a z takimi tarczkami czy to jest raczej cos w typie celaty?
po kiego montowali te tarczki?
pozdrawiam
Na szybko:
Co¶ w typie celaty. Od po³owy XVw u nas w ikonografii, zadnych zabytków, tylko wizerunki. Domy¶la³bym siê od pó¼nych lat trzydziestych, ale jednoznaczych swiadectw nie pamiêtam. Chyba ca³a zachodnia Europa.
Szczerze mówi±c - nie wiem jaka dok³±dnie jest sepcyfka tej os³ony (a z grubsza przecie¿ wiadomo), ale podobne formy by³y w he³mach wschodnich. Poza tym koliste elementy pojawiaja siê te¿ jako li¶cie (skrzyde³ka) przy os³onach stawów.
Haj!
Na pewno by³y u¿ywane przez Szwajcarów jak i Niemców. Wystêpuj± zarówno w pierwszej, jak i drugiej po³owie XV wieku. Wzory by³y ró¿ne. Nie pamiêtam dok³adnie ale wydaje mi siê, ¿e widzia³em he³my z tarczkami nak³adane na kaptur kolczy jak i z podbródkami - bêdê musia³ siê im dok³adniej przyjrzeæ, gdy¿ ostatnio te¿ zaczê³y mnie interesowaæ.
Pa
Tym bardziej, ¿e nie mamy prawie ¿adnych rekonstrukcji mimo tak czêstego wystêpowania jak mo¿emy za³o¿yæ opieraj±c siê na ¼ród³ach ikonograficznych. Swego czasu planowa³em saladê z tarczkami ale nie wysz³o, niestety. Warto by³oby trochê takich he³mów zobaczyæ
Pozdrawiam
Gwyn
Czo³em!
Taki patent z tarczkami pojawia siê w "Ukrzy¿owaniu" van Eycka (datowanym 1420-1425). Oczywi¶cie, zwyczajowa gar¶æ zastrze¿eñ o przedstawieniach szyderczych jest obowi±zkowa.
Pozdrowienia
Haj!
A ja nawet dwa przedstawienia husytów z pierwszej po³owy XV wieku widzia³em
.
Pa
Haj!
Znalaz³em przedstawienia anglików, niemców i szwajcarów. Tak na szybko:
http://pracaxxx.w.interia.pl/index_tarczki.htm
Pa
Czo³em!
Tylko górny prawy rysunek mo¿e byæ faktycznie z epoki, pozosta³e to rekonstrukcje - z Osprey'ów, czy od ¦wiêtych Jerzych.
Przy czym, nawet ten pierwszy ma ograniczon± warto¶æ dowodow±, bo nie ma przy nim ¿adnego namiaru na ¼ród³o ani jego datowanie.
Pozdrowienia
Haj!
Wszystko siê zgadza. A dok³adnie - dwa pierwsze s± rysunkami z epoki. Cztery nastêpne z Ospreya
. Mam jeszcze ze cztery rysunki z epoki - ale to ju¿ pó¼niej.
Pa
Salve!
Czy owe tarczki mia³y jakie¶ konkretne zastosowanie bojowe, bo chyba nie ochrania³y ma³¿owin usznych
?Czy to poprostu efekt jakiej¶ mody?
Pozdrawiam
Trudno powiedzieæ. Wygl±da na to, ¿e mog³y mieæ. Kawa³ sporej blachy na ciêcia z boku. Analogie z he³mami wschodnimi s± dosyæ mocno rzucaj±ce siê w oczy (miniatury z Tebriz np) i wyglada na to, ze jest to jednocze¶nie spowodowane jak±¶ mod± (o niepewnym ¼ródle). My¶lê, ¿e obie te rzeczy na raz.
Wróci³em
z tymi tarczkami jest jak z skrzyncowymi napiersnikami
widac ich sporo ale w zdecydowanej wiekszosci jako postaci katów/oprawców/ Goliatow i innych takich
najabardziej mnie rozbraja to przedstawienie z Szwajcarii z tymi diabelskimi tarczkami
w zalaczniku kilka przedstawien wczesniejszych ale biblijnych i kilka pozniejszych (Thalhoffer)
O, mój ulubiony model kosiarki do trawy z kolorowego Talhoffera...
-
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.