Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: temat kowalstwo i takie tam
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
thorin
witam wszystkich jest to moj pierwszy mail na forum,
male pytanko czy ktos posiada wszelakie informacje na temat kowalstwa,zaczynajac od kompletowania warsztatu skonczywszy na gotowych wyrobach ,moga byc stronki mile widziane zdjecia lecz licze na wasza znajomosc tematu gdyz czytalem inne posty i widze ze ludziska nie jestescie az tak zacofane jak w sredniowieczu i nie palicie czarownic na stosach ........chociaz?.........,naprawde oczekuje waszych porad z osobistych doswiadczen,
mam takze propozycje czy nie mozna opracowac stronki z wszelakimi rodzajami wykrojow strojow,splotow kolczug ,wykrojow plyt itp. przeciez to nie zaszkodzi nikomu tylko pomoze,sam mam zamiar zabrac sie za stworzenie malej kuzni i wytwarzanie czego i potem pomoc innym wszelakimi informacjami i wiadomosciami gdyz wymaga to niestety pojecia pewnych rzeczy, prosty przyklad niektorzy nie wiedza co to jest kolczuga, mam prosbe jesli ktos ma instrukcje na temat splotow bylbym bardzo wdzieczny, ostatnio odwiedzilem mila stronke polecam
www.goth.end.pl i niektore sa piekne(sploty) bardzo podoba mi sie pomysl z bikini !!!!!

pozdrawiam thorin
Rudy
Witam
Co do tej stronki, to nawet mog³o by sie przydaæ, a co do tych linków to moge co¶ podrzuciæ: www.arador.com www.armourarchive.org www.anvilfire.com .Jak sobie co¶ przypomne jeszcze to wrzuce
Skutilla
CYTAT
i niektore sa piekne(sploty) bardzo podoba mi sie pomysl z bikini !!!!!

Nic nie pobije nierdzewnych kolczych prezerwatyw bigsmile2.gif
Indianin
Proponuje te¿ zerkn±æ na www.bladeturner.com kolczugi, blachy, skóra i prezerwatywy kolcze szczerba.gif

Pozdrawiam
Skutilla
CYTAT
witam wszystkich jest to moj pierwszy mail na forum,
male pytanko czy ktos posiada wszelakie informacje na temat kowalstwa,zaczynajac od kompletowania warsztatu skonczywszy na gotowych wyrobach ,moga byc stronki mile widziane zdjecia

Rudy poda³ ci bardzo dobre stronki. Ja bym jeszcze doda³ http://www.bladeturner.com/index.html

CYTAT
mam takze propozycje czy nie mozna opracowac stronki z wszelakimi rodzajami wykrojow strojow,splotow kolczug ,wykrojow plyt itp. przeciez to nie zaszkodzi nikomu tylko pomoze

Takie strony juz istniej±. Dla blach to armourarchive, arador i bladeturner a dla kolczych dupereli to http://www.chainmaille.prohosting.com/char...owto/howto.html
Jest tam wszystko czego dusza zapragnie.

CYTAT
sam mam zamiar zabrac sie za stworzenie malej kuzni i wytwarzanie czego i potem pomoc innym wszelakimi informacjami i wiadomosciami gdyz wymaga to niestety pojecia pewnych rzeczy

I o to chodzi. Je¶³i kazdy sie podzieli swoj± wiedz± to zawsze bêdzie ³atwiej. Tak trzymaj ch³opie. Co nie oznacza i¿ do wielu rzeczy bêdziesz musia³ doj¶æ na w³asn± rêke......
Skutilla
A no i jeszcze strona Craiga. To jest dopiero blasam dla duszy.
http://www.eskimo.com/~cwn/
Ten koles to dopiero wymiata.
thorin
moze niektorzy nie zrozumieli o co mi chodzi ,konkretnie myslalem o stronce tworzonej tylko i wylacznie w jezyku polskim gdzie kilku ludzi na przyklad z tego forum zajeli by sie redagowaniem kilku dzialow o tematach podobnych do tych z FREHy,gdzie mozna byloby znalezc wszelakie odpowiedzi i porady na nurtujace pytania typu wykroje czy inne takie tam duperele,zeby nie bylo potzreb mozolnego szukania w wyszukiwarkach wpisujac rozniaste hasla,wiem ze ludzie tu postujacy maja ogromniaste wiadomosci i byloby to ciekawym doswiadczeniem,gdzie kazdy interesujacy sie sredniowieczem moglby znalezc wszystko dla siebie smile.gif pozdrofki dla wszystkich

skutilla thx smile.gif
thorin
a co do kolczych prezerwatyw to pomysl jest niezly , ale czy mialyby one od razu kolczy woreczek na jadra hahahha smile.gif
a tak powaznie panowie zastanawialiscie sie kiedys jak to bylo dawniej z antykoncepcja ,ja slyszalem ze uzywano jelit baraniach jako naturalnych prezerwatyw,w sumie to i zdrowsze i doznania napewno nie ludzkie, niektorzy mogli sobie wyobrazic stosunek z baranem hahahaha smile.gif
Rudy
Witam
Co do antykoncepcji jest ju¿ temat w Karczmie zwi±zany z chêdo¿eniem icon_wink.gif i ró¿nymi wariantami antykoncepcji http://www.freha.pl/viewtopic.php?f=484Ôü±
mardinus
Witam.
je¶li chcesz aby taka stronka powsta³a to zacznij j± tworzyæ.......
Samo nic siê nigdy nie zrobi³o (a szkoda)

Jak zaczniesz j± stwarzaæ to pewnie wielu ludzi podzieli sie swoja wiedz±.

Dobry pomys³ to dopiero pocz±tek......
thorin
mardinusie chodzi mi nie o to zebym tylko i wylacznie ja zajmowal sie stronka, ale ludzie z frehy opracowywali pewne zagadnienia lub tematy,dla odpowiednich dla siebie dzialow, w moim wyobrazeniu jak juz wczesniej wspomnialem bylaby to stronka dla wszystkich interesujacych sie sredniowieczem, chociaz znajac zycie nie wszyscy podzieliliby sie swoimi doswiadczeniami publicznie z innymi chociaz ze wzgledu na to ze sami probuja cos tworzyc i biora za to pieniazki,i nie maja zamiaru podzielic sie tym z innymi,
ale dlaczego? tears.gif sad3.gif
pozdrowionka dla wszystkich
thorin
napewno byloby to przyjemne z pozytecznem hihihihihi.......
jak Adam S³odowy......., i pewnym osobom przydaloby sie, smile.gif
mardinus
Witam.
Na ka¿dym zebraniu musi byæ taki moment ,¿e kto¶ musi zacz±æ pierwszy.........

Jak zaczniesz , to pewnie jako¶ to sie potoczy ........
Ja np siê przy³±czê.... ale teraz nie mam do czego......

Spróbowa³em na FREHA i zdradzi³em sekret wytwarzania kocio³ków z he³mów wojskowych .......

Ale kto¶ musi to administrowaæ , organizowaæ , opracowac szate graficzna itp....

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Aion
Wszystko piêknie, idea jest s³uszna itd. itp. Pytasz dlaczego ci którzy
CYTAT
probuja cos tworzyc i biora za to pieniazki,i nie maja zamiaru podzielic sie tym z innymi
Pewnie dlatego, ¿e nie maja zamiaru oddawaæ za darmo wiedzy i umiejêtno¶ci jakie z trudem zdobyli. Postawa roszczeniowa /nie mówie o tobie Thorin/ jaka czêsto wystêpuje na FREHA to przyk³ad, ¿e jest wielu ludzi, którym siê po prostu nie chce niczego szukaæ. Wol± mieæ podane na talerzu. Sam proces szukania/ zdobywania wiedzy czy umiejêtno¶ci ma pozytywny wp³yw na jednostkê - uczy szacunku dla nich.
Wskazówki w dyskusji na jaki¶ temat, kiedy uczestnicy wymieniaj± siê wzajemnie do¶wiadczeniami to inna sprawa.
Strona, o której piszesz to szlachetny pomys³, ale czy dyskusje na FREHA nie daj± Ci wystarczaj±co du¿o informacji?
thorin
no prosze,widze ze moj pierwszy post na forum wzbudzil dykusje co mnie bardzo cieszy,gdyz ciagle sprawdzam czy nie ma cos nowego smile.gif
moze i masz racje Aion,mozna zrozumiec ludzi,ktorzy nie chca sie dzielic tymi wskazowkami gdyz zdobywali wiedze i doswiadczenie dlugo i mozolnie,lecz czy nie byloby fajnie gdyby nap."rycerzomaniacy"mieli pewne miejsce gdzie mogliby znalezc wszystko,gdzie faktycznie porad udzielaliby fachowcy,przeciez i tak porady te bylyby czystko teoretyczne a sama praktyka i doswiadczenie musi byc zdobyte poprzez metody prob i bledow wlasnych doswiadczen i mozolnej pracy,
faktycznie dyskusje na forum dostarczaja wiele informacji,sam z nich skorzystalem nie raz,lecz gnebi mnie ta mysl i cala moja idea!!!!
cos za wznosly cel !!! moze okarze sie prometeuszem sredniowiecza w dzisiejszych czasach,a co dotyczy ludzi ktorzy chca miec podane na talerzu to zawsze sie tacy znajda w roznych dziedzinach,lecz niestety przykladem chocby internet jest niezmierzona dawka wiedzy,ktora nalezy przeszukiwac,ale celem tej stronki o ktorej mowa jest w wiekszosci informacja dla ludzi ktorzy naprawde sie tym zajmuja a jest ich nie malo w polsce,wystarczy zobaczyc spis bractw,a co do "talerzowcow"niestety nie unikniemy tego
pozdrowionka dla wszystkich
Kakofoniks
Jak mi mówi³ Zbychu Juszkiewicz:" Czemu mam ciê nie nauczyæ? I tak mnie nie dogonisz, konkurencji mi nie zrobisz..." On ma 19 lat do¶wiadczenia, ja nieca³e 4 lata.
A przy nauce hartowania powiedzia³: "Nie powiem ci kiedy zdj±æ materia³ z ¿aru przy odpuszczaniu... Bêdziesz to sam wiedzia³ po 10 latach, ja ciê tego nie jestem w stanie nauczyæ..."

I tyle w temacie. Dlatego uwa¿am ¿e nale¿y siê dzieliæ wiedz± teoretyczn±...
Do¶wiadczenia siê nie znajdzie w necie, a teoria pomaga w zdobywaniu tego¿...
Andrzej_N16
Prace nad w³asn± ku¼ni± jak i nad stron± o niej s± umnie dalece zaawansowane. Pierwsze odkuwanie ju¿ by³o.
Mam w planach kucie grotów do strza³, w³óczni, ale najpierw musze opanowaæ technologie.
Ju¿ wkrótce aktywne bêd± podstrony: kowalstwo i moja ku¼nia.
http://andrzejN16.w.interia.pl

Pozdrowienia
Andrzej_N16
Moja ku¼nia ju¿ aktywna. Reszta w trakcie.

http://andrzejn16.w.interia.pl/

Zapraszam.
Odyn
S³awa
Nie wiedzia³em gdzie umie¶ciæ ten temat ale...oto jest
Otóz niedawno zaczê³em moj± przygodê z kowalstwem...
Niewiem jak siê zabraæ do wykucia np : miecza
Chcia³em siê dowiedzieæ jakie s± potrzebne narzêdzia, do jakiej temp. trzeba rozgrzaæ stal itp...
Pewnie ju¿ jest podobny temat ale niestety nie uda³o mi siê go odnale¶æ...
Z góry dziêki za pomoc
Odyn
Odyn
S³awa
Niektórym moje pytanie mo¿e okazaæ siê banalne lub wrêcz ¶mieszne ale ja raczej póki co u¿ywam broni a nie wytwarzam jej...
A wiêc przejdê do mojego pytania :
Czy mo¿na przekuæ np : pó³toraka na jedynkê ???
Czy ma to jaki¶ zwi±zek z wywa¿eniem orê¿a ??
Pozdrawiam
Odyn
Vislav
Witam

Przestudiuj dok³adnie witrynê P³atnerz> Z pewno¶cia ilo¶æ watpliwo¶ci ulegnie znacznemu zmniejszeniu
Guldan
moj znajomy swojego czasu przeskanowal ksiazke pt Kuznictwo.
jest dostepna tutaj: http://starzaki.eu.org/~rocker/www/guldan/...o/kuznictwo.EXE
Hoobie
Witam!
Je¶li kto¶ jest zainteresowany, to mogê udostêpniæ mu skany ze starego podrêcznika do materia³oznawstwa autorstwa Wincentego Czerwiñskiego. Jest tam du¿o obszernych opisów dotycz±cych technologii stali, hartowania, odpuszczania chemicznego utwardzania itp. Co prawda ta ksi±¿ka odnosi siê do wspó³czesnego hutnictwa, ale my¶lê, ¿e zapaleni kowale znajd± tu co¶ dla siebie. Je¶li kto¶ jest zainteresowany, niech ¶le listy drog± elektroniczn±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.