Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Christine de Pisan
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
saly
No wlasnie, jak w temacie. Czy ktos posiada szersze informacje na temat owej Pani , lub ( o szczycie marzen teksty)???? Bo ja wiem tylko , ze byla pierwsza francuska poetka, ktora utrzymywala rodzine ze swojej tworczosci. Krystykowala antyfeministow owczesnych , i znalazla szczecie i milosc w malzenstwie , tyle ze mezunia szybko zmarl. Pisala poezje milosna. Tu konczy sie moja wiedza, a jeden jedyny utowrek , ktory spiewa teraz Edyta Geppert jest calkiem fajny . Prosze, pomozcie
Pozdrawiam
salcia
Anuszka
Spróbuj znale¿æ cos w antologiach.Ja kiedy¶ dorwa³am antologiê litratuty francuskiej i tam znalza³am kilka jej utworów.Poza tym poszukaj po prostu w tomikach wierszy, zawieraj±cych najwczesniejsza poezjê francusk±.Niestety nie pamietam tytu³ów, ale my¶lê ze nie bedzie to trudne do znalezienia, gdyz sama odkry³am te ksi±¿ki w malutkiej bibliotece. W bibliotekach mozna znale¿æ bardzo duzo smile.gif Trzeba tylko umieæ szukac bigsmile2.gif i nie baæ sie katalogów:>

pozdrawiam Anuszka
saly
Anulko, dziekuje bardzo za podpowiedz , ja sie nie boje katalogow, i dosc czesto korzystam z bibliotek , roznych uniwersyteckich , jdenka sa dwa problemy , jeden jeyny tekst na jaki natrafilam byl w orginale ,a mnie jezyki obce sa dosc obce. Ale jesli mowisz ze jest cos w antologiach to przejde sie na romansityke:)
Dziekuje
saly
przepraszam za pomysle imienia Anuszko smile.gif
Anuszka
Nic nie szkodzi:) szkoda ze wczesniej sie nie odezwa³as z tym tematem bo ca³kiem niedawno mia³am ksera jej utworów i mog³abym ci to jakos wys³ac:) Mnie najbardziej porusza ten w którym mowi, iz jest sama i niekochana..cos jest w tym utworze bardzo nowoczesnego, pasujacego do dzisiejszych czasów..a tak nota bene, co to za utwor ktory spiewa E.Gepert??? to jakies nowe nagranie??
pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.