Czy w zakonach rycerskich, których regu³a by³a oparta na regule ¶w. Augustyna lub, które bezpo¶rednio przyjê³y ta regu³ê, by³y jakie¶ szczegó³owe regulacje dotycz±ce kolorów habitu i stroju zakonnego?
Wszystko, co sama regu³a mówi na temat stroju to:
„Strój wasz niech nie bêdzie okaza³y; nie zabiegajcie o to, by podobaæ siê ubiorem, lecz obyczajami.”
Szczególnie interesuj± mnie informacje dotycz±ce Braci Krzy¿owych Pañskiego Grobu Jerozolimskiego (Fratres Cruciferi Dominici Sepulchri Hierosolymitani) w latach 1250-1300
To, czego jestem pewien to, ¿e nie mo¿na by³o u¿ywaæ jaskrawych kolorów a p³aszcz i surkot powinien byæ bia³y. Jak by³o jednak z pozosta³ymi elementami stroju jak np. habit albo cote (czy zakonnik w ogóle móg³ u¿ywaæ cote?), czy dopuszczalne s± „nie jaskrawe” kolory jak np. br±z czy szary? Wiem te¿, ¿e w Polsce Bo¿ogrobcy ubierali siê na czarno, ale nie wiem czy dotyczy to tak¿e braci rycerzy czy tylko braci kanoników.
Wiem np. ¿e br±zowy habit by³ dopuszczalny w innych zakonach rycerskich np. u templariuszy ale to by³ inny zakon ze specyficzn± regu³±…
Mo¿e kto¶ wie co¶ w tym temacie i pomo¿e?