Czo³em!
Czy kto¶ spotka³ siê ze sk³adanymi no¿ami/no¿ykami lub scyzorykami przed XVI wiekiem? Najstarszy zachowany orgina³, na jaki na razie trafi³em, le¿y w gablotce na zamku w Chudowie i jest datowany na XVI wiek.
<edycja>
http://talbotsfineaccessories.com/cgi-bin/...ct=2788&cartID= - ten jest na XV, okolice Stuttgartu
</edycja>
Pozdrowienia
Je¶li brzytwa te¿ siê kwalifikuje do tej kategorii, to jest taka znaleziona w Nowogrodzie, datowana na koniec XIIw.
Dorzucê obrazek, jak tylko bêdê mia³ czym zeskanowaæ
pozdrawiam
Czo³em!
Wystarczaj±co stary, dziêkujê
Brzytwa na razie interesuje mnie marginalnie, ale te¿ bêdê wdziêczny za obrazki - nie wiadomo, kiedy siê przydadz±
Pozdrowienia
Hmmm, jest jeszcze co¶ z IX-X wieku (Stare Mesto), ale te¿ brzytwa. Niestety skanera nie posiadam...
W Knives&Scabbards pod koniec, przed nozycami sa dwa scyzoryki jeden z 13w a drugi z 14, niestety ten z 14 jest bez rêkoje¶ci.
za³±cznik
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikpozdrawiam
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikWitam
Do³±czam brzytwê z Nowogrodu, niestety tylko szkic
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT(Marcin Surdel @ 16:44 13.05.2005)
Wystarczaj±co stary, dziêkujê
ee tam ... rzymskich jest cale mnostwo
oto z 1 wieku AD niesamowity "szwajcarski niezbednik"Mam wiecej zdjec innych starozytnych jakby kto chcial zrobic repliki
A Mikulcice, o Opolu nie wspomnê, chocia¿ tam inaczej jest nazwany, jest tego do¶æ du¿o ale publikacje to raz a nazewnictwo to dwa, swoj± drog± mo¿e kiedy¶ dodam taki ciekawy fant i zobaczymy co Pañstwo o nim powiedz±, bo dla mnie to brzytwa ale tak bardzo ciekawa, a w dodatku z Dolnego ¦l±ska, ale bardzo s³owiañska:))