Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: P±tlik
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Inne ubiory pó¼no¶redniowieczne
Zawisza
Witam!!

Czy kto¶ móg³ by mi przybli¿yæ sposób wykonania p±tlika - jakie¶ rysunki, zdjêcia, linki - by³ bym zobowi±zany

pozdr
Marcin Pyszno
Panowie rymcerze nosili p±tliki, jak najbardziej.
Damska wersja nazywa³a siê crinalium.
Turska o tym pisze, ale nie mam czasu teraz
szukaæ icon_sad.gif
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Jestem szczê¶liwym posiadaczem p±tlika (zrobi³a mi go moja narzeczona).
Jest zrobony z rêcznie wi±zanej siatki (z przetykanego z³ot± nitk± kordonka) i tasiemki obszytej pere³kami.
Wygl±da to mniej wiêcej tak: nad czo³em, na linii w³osów jest tasiemka, która mija uszy (gór±) i jest zawi±zywana z ty³u, pod w³osami. do tej tasiemki jest przyszyta siatka przypominaj±ca (roz³o¿ona na p³asko) kszta³tem serce ( a dok³adnie kardioidê - tak± figurê geometryczn±). Ten kszta³t siatki jest konieczny, ¿eby uzyskaæ odpowiednie u³o¿enie na wosach. W zale¿no¶ci od ich d³ugo¶ci nale¿y tê siatkê projektowaæ inaczej. Zdjêcia mnie w tym piêknym wynalazku s± gdzie¶ na stronie www.bialabrama.prv.pl

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Marcin Surdel
Czo³em!

Wynalazek widzia³em (tak¿e na ¿ywo), ale jestem pe³en w±tpliwo¶ci co do jego datowania - ³agodnie mówi±c, mam problemy ze znalezieniem jego odpowiednika noszonego przez mê¿czyzn przed wiekiem XVI, i to najpierw w jak najbardziej renesansowych ju¿ W³oszech. Proszê o wskazanie ¼ród³a.
Przez grzeczno¶æ pominê resztê Twoich zdjêæ milczeniem.

Pozdrowienia
Robert Bagrit
Wszystko OK. Ale czy kto¶ ma rysunki jak uple¶æ taki p±tlik?

Pozdrawiam
EwKa
Rekonstrukcja damskiego patlika z pocz.XIVw.
www.historiavivens1300.at
Na podstawie znaleziska z Anglii, Brittish Museum lub Victoria&Albert Museum
Robert Bagrit
Ewa, dziêki!
Jednak nie do koñca mi o to chodzilo.
Jak to uple¶æ? Jak sieci rybackie? Z czego to bylo? Przecie¿ nie wezmê od fryzjera siatki na wosy... bigsmile2.gif

Pozdrawiam
EwKa
Opisow do tego nie bylo-zwykla fotka zrobiona eksponatom w gablotce muzealnej...
Wydaje mi sie, ze jest to nic jedwabna. Pleciona jest jak siec, w orginale jest troche rozdarta na czubku i wyglada jakby byla pleciona w prostokat a nie w forme kola ale to moze zludzenie...?
Wiekszosc ludzi opisuje, ze uzywaja do rekonstruowania splotow makramowych. Ja swoj patlik szylam a nie plotlam i kazdy wezel laczylam perelka-to zupelnie inna technologia bo i patlik mial byc inny, masywniejszy.

Dysponuje niestety tylko takim wzorem na pocz. XIVw.
Dobrawka
Witam.
Ta technika tkania/plecenia nazywa sie sprang. Wyszukiwarki wyrzucaj± sporo stron z opisem techniki. Robiono tak we³niane zimowe czapki wikiñskie i bardziej a¿urowe, delikatne rzeczy. Niedawno w Muzeum Narodowym w Warszawie na wystawie Tkaniny koptyjskie widzia³am bardzo ³adn± Czapeczkê w technice sprang, V-VIII wiek. Nie jest to takie trudne do zrobienia.
Robert Bagrit
Znalaz³em tak± stronkê o technice sprang. Jednak nie do koñca jestem pewny czy tak robiono p±tlik...

Pozdrawiam
KhaToo
A ja trafi³em na takie cu¶:

P¡TLIK - kapturek wyszywany z³otem i per³ami, noszony przez mê¿czyzn w czasach odrodzenia. Zastêpowa³ czapkê. Tak¿e siatka na g³owê na wzór czepca.

Cytowa³em ze strony: http://adalbert.pl/margaret_p.htm
EwKa
Nie. Patlika z XIVw. nie plecie sie tech. sprang tylko jak wspolczesne sieci rybackie. Doszli do tego archeolodzy z Muzeum Ladynskiego na podstawie wlasnych wykopalisk.
I patlik w sredniowieczu to siatka na wlosy (kobieca! i tylko kobieca) o formie wspolczesnego beretu.
Patliki renesansowe nosili panowie i panie ubrani wg. mody wloskiej oraz panie ubierajace sie wg. mody niemieckiej (patrz portrety Lucasa Cranacha).
Joanna
A mo¿e spróbowaæ zrobiæ p±tlik szyde³e³kiem, czy mo¿e nie by³o czego¶ takiego w ¶redniowieczu??
Icek Flajsz
U na sw bractwie kobitki umiej± robiæ p±tliki i opracowa³y do ich produkcji prost±, cha³upnicz± ale skuteczn± metodê. Nie wiem dok³adnie jak to robi±, ale wystarczy je spytaæ. Nasza pani kapitan Kless z pewno¶ci± chêtnie udzieli fachowych porad na ten temat. Wystarczy do niej napisac na priva albo maila. Ma swój profil na Freha - po prostu "Kless".
Lunna
Czy ma kto¶ mo¿e jak±¶ podpowied¼ jak± technik± p±tlik by³ robiony? Bo mia³am nawet tak± stronê na ten temat, ale gdzie¶ mi to umkne³o po zmianie komputera...Z góry dziêkujê za pomoc.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.