Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zielarze wczesnosredniowieczni
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
¯elibor
Prosze o pomoc!!!
Potrzebuje jakichkolwiek informacji na temat wczesno¶redniowiecznych zielarzy!!!
Prosze o linki ksi±¿ki cokolwiek.Prosze!!!
Mam jeszcze pytanko czy mêszczy¿ni zajmowali siê ta profesj±?

Pozdrawaim wszystkich!!!
S£AWA!!!!!!! devil.gif
Przemur
CYTAT
Mam jeszcze pytanko czy mêszczy¿ni zajmowali siê ta profesj±?

¯e niby kto?
Rugiewit
Oczywi¶cie ¿e tak. G³ównie MʯCZY¬NI
Lutom
grupa z która wspólpracujê od ponad 3 lat

www.zielarze.pl
¯elibor
pozdrawiam!!!

Mam pytanie czy kto¶ nie wie jak robi siê ró¿ne napary zielarskie.
Czy ro¶liny siê mieli czy co?

S£AWA!!!
krax
W wiêkszo¶ci podstawowych ksi±¿ek o zielarstwie lub ziololecznictwie jest zazwyczaj taki rozdzial dotyczacy naparów,wywarów,odwarów-czym to sie ró¿ni i jak siê do tego zabraæ.
Je¿eli masz zamiar siê tym zaj±æ to radzê rozpocz±æ gruntowne studia,bo mo¿esz na prawdê zrobiæ sobie albo co gorsza komu¶ innemu krzywdê,a wygl±da na to,¿e nie masz o tym zielonego pojêcia...
Rugiewit
Naparów siê ju¿ w³a¶ciwie nie robi.

Teraz farmacja bazuje na wyci±gach suchych, maceracjach, odwarach.

Polecam literaturê:
Leszek Krówczyñski - skrypt do receptury dla studentów farmacji (do zdobycia w niektórych biblotekach, tudzie¿ do kupienia w ksiêgarniach Akademii Medycznych)
Fiebig, Janicki - "Receptura farmaceutyczna" - ksi±¿ka zawiera najczê¶ciej wykonywane leki zio³owe, ale przede wszystkim obszerne wiadomo¶ci o ogólnych zasadach sporz±dzania leków - w tym interesuj±cych Ciê leków zio³owych.

Polecam te¿ ksi±kê do botaniki dla studentów farmacji.
Niestety chwilowo zapomnia³em autora tytu³ to zdaje siê "Botanika farmaceutyczna" jak mi siê przypomni, to napiszê.

Skrypt do Farmakognozji
Praca zbiorowa pod Wies³awa Bylka (taki jasnozielony) do dostania w ksiêgarni AM Poznañ.
Zawiera pogrupowane wg dzia³ania najwa¿niejsze ro¶linne surowce farmaceutyczne, wraz z opisami mechanizmów dzia³ania.

Jesli masz jakie¶ szczegó³owe pytania, to chêtnie odpowiem na nie na priv, ale polecam na pocz±tku zapoznanie siê z tymi ksi±¿kami. Odpowiedz± na wiele pytañ.

Pozdrawiam - Jaros³aw
Keriann
co do gatunków zió³, jakich u¿ywano, wiem, ¿e stosowanu dziurawiec i rutê, pleciono z tego wianki albo palono w ogniskach. Wianek puszcza³o siê na wodê, puszcza³y go niewiasty, mê¿czy¼ni wy³awiali, mia³o to zwiastowaæ ich "zwi±zek". Niestety, nie potrafiê podaæ tytu³u ksi±¿ki, ale wiem, ¿e takie tradycje s± ci±gle ¿ywe, np. w ma³ych wioskach na Podlasiu, od lat. Mi³ego ¶wiêtowania ¿yczê. smile.gif
Cestina
Zielarstwo ciekawa rzecz smile.gif
Z zió³ znany by³ ju¿ w ¶redniowieczu np. dziewiêæsi³. Wg Wikipedii: "Korzeñ wykorzystywany by³ jako ¶rodek napotny lub moczopêdny, a tak¿e przy zaburzeniach trawienia". Znany wszystkim Lubczyk s³u¿y³ ju¿ w staro¿ytno¶ci jako ¶rodek moczopêdny i pobudzaj±cy krwawienie miesiêczne (widaæ na przestrzeni wieków wszyscy mieli problem z moczem icon_wink.gif ) Ja³owiec z kolei s³u¿y³ m. in. do okadzania mieszkañ chorych zaka¼nie.
Gwathring
Je¶li za¶ chodzi o ¼ród³a do zielarstwa, to proponujê poszperaæ w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej . Jest tam udostêpniona ca³a masa starodruków, miêdzy innymi zielniki Marcina z Urzêdowa i Macieja Siennika, a tak¿e inne. Co prawda ksi±¿eczki te s± renesansowe, ale opieraj± siê one w g³ównej mierze na Galenie (lekarz Marka Aureliusza) i Avicennie (X-XI wiek). Warto tak¿e zajrzeæ do Andrzeja z Kobylina "Gadki o sk³adno¶ciach cz³onków cz³owieczych".

Mi³ego szperania
Rogata
Polecam serdecznie publikacje o zielarstwie Sw.Hildegardy z Bingen - sredniowiecznej mistyczki XIIw.
Jej publikacje na termat zielarstwa i higieny zycia sa bardzo aktualne i w ksiegarniach obecnie latwodostepne.
Rogata
W zalaczeniu okladka ksiazki "Przyrodolecznictwo" Sw.Hildegardy z Bingen w opracownaiu p.Marka Czekanskiego, wydana przez Wydawnictwo "M" w Krakowie 2003. Kupilam ja w jakiejs ksiegarni chrzescijanskiej. Ale sa tez publikowane fragmenty jej "Scivias". Jedna pozycja (ksiegarnie Matras ja maja, nie pamietam dokladnego tytulu) ma w zalaczeniu CD z fragmentami twórczosci muzycznej Hildegardy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.