Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pro¶ba o pomoc: jêzyk u¿ywany przez bractwa rycerskie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Aleksandra
Wybieram siê na konferencjê jêzykoznawcz± i poproszono mnie, abym opowiedzia³a o tym, jakim jêzykiem mówi± wspó³cze¶ni rycerze i wojowie. Chdzi o wszystkie aspekty jêzyka: s³ownictwo, stylizacje, yyyyy... cokolwiek, sama nie wiem angsad.gif Sk±d bierze siê teksty, czy na czym¶ siê je wzoruje, co z Sienkiewiczem ;) Bardzo proszê o pomoc.
Ptack
na imprezach rycerskich raczej króluje jêzyk polski. Jak przyjad± go¶cie z zagranicy to rosyjski i angielski jest czêso s³yszany.

Przykro nam, stylizacje to bardziej RPG.

ca³uski
Tomasz z £añcuta
U nas w Zakonie ulubionymi tekstami s± te z : ksi±¿ek Pracheta i wierszy Waligórskiego o Rycerzu Dreptaku devil.gif .
Poza tym oczywi¶cie Sienkiewicz, ale staram siê wprowadzaæ jak najwiêcej staropolskiego ze ¼róde³ no i ³aciny( nie tylko kuchennej)
Tunia
jakie stylizacje?? dunno.gif
na bogów wszelakich nie doprowadzajmy tego¿ do przesady... na turniejach zasadniczo i pobie¿nie króluje jêzyk polski w mniej lub bardziej poprawnych formach (tak¿e mniej lub bardzoj wulgranych)...
stylizacje to rzeczywi¶cie RPG
nawet na pokazach zasadniczo jedyn± zmian± jak± dostrzeg³am by³o ewentualne dodanie "Pani" lub te¿ "Panie" ale to sporadycznie (gadany musi byæ taki pokaz)

Mówienie Sienkiewiczem to jaki¶ absurd, ma³o kto zna ³acinê, a ju¿ w wersji ¶redniowiecznej to w ogóle, kto by zreszt± mówi³ po ³acinie, a z osób znaj±cych staropolski znam chyba nikogo, zreszt± kto by to zrozumia³...
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Przepraszam, ja mowie na turniejach duzo po lacinie, zwlaszcza slowo "krzywa", do tego czasem dodaje rosyjskie slowo znaczace "matka". devil.gif
Tunia
hehe sama tego¿ u¿ywam nie raz, szczególnie jak szyjê
zapomnia³e¶, ¿e to niezwykle popularna odmiana ³aciny???

kuchenna???

devil.gif
Ptack
hehehe starorycerszczyzna siêbardzo przdaje na pokazach, lae podczas imprez to raczej dla jaj ;)
brzozomir
mac to tez po strapolsku matka ;)
Ananke
NIEKTÓRZY Rymcerze podobno jednak wiedz±, 'do czego s³u¿y JÊZYK' (cyt. za BRAVEHEART tongue.gif )
Aiuto
U nas generalnie to mowimy po polsku ....
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
A tak na serio, sensowniej byloby badac slang, bo taki sie faktycznie wytworzyl (vide okreslenie "mrok"), choc nie sluzy do odtwarzania historii. Mowimy po polsku inie staramy sie rekonstruowac jezyka jakim poslugiwali sie sredniowieczni Polacy.
Pozdrawiam!
Tomasz z £añcuta
Taia tia - polska jezyk trudna jezyk - niektórzy m³odzi w bractwach tak kalecz± nasz± polszczyznê, ¿e strach siê baæ devil.gif
A tak na codzieñ nieraz wtr±cam ró¿ne pozapominane zwroty i nawet moja druga po³owa mi to wypomina - mówiê jak stary dziad bigsmile2.gif
Sowa
Na turniejach po polsku
a na pokazzach przeplata sie staropolskie s³owa
aby by³o bardziej "sprzedajnie" zecz jasna.
Szymon Piotr
Racja, jak ju¿ to to staropolska stylizacja na pokazach.
Lub teksty o "dworskim" zabarwieniu w scenkach rodzajowych.
¯eby siê widzom bardziej kojarzy³o.
Pozdrawiam
Halldis(Naamah)
Pokazy to inna bajka ni¿ turnieje... przynajmniej mi siê tak wydaje i tu i tu pojawiaja siê wstawiki z ³aciny, ale w duch róznych odmianach... bigsmile2.gif
pozdrawiam
Margo_
Uwierzcie mi, ze jêzyk polski z okresu do XVIII wieku jest "straszny" i ma³o zrozumia³y, choæ piêkny ;] Ciê¿ko go czytaæ (jak ju¿ pisa³am w temacie o glejtach), a co dopiero mówic heheh .Po prawdzie, to nikt nie wie jak mówiæ do koñca, jak wymawiaæ wiekszo¶æ pol±czeñ, bo dyktafonów to wtedy nie mieli, co by to udokumentowac smile.gif A juz najwiêksza jazda jest z akcentem...Ech...Du¿o by pisaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.