Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ubiór ku¼nika z prze³omu XIV/XV w.
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Nano
Witam!
jak w temacie - pomó¿cie mi znale¼æ jakie¶ przedstawienia, linki, itp. cokolwiek.Wiem co nieco o stroju gwarkowskim, ale nic (niestety icon_sad.gif) o stroju ku¼nika. interesuje mnie przede wszystkim strój roboczy (fartuch??) szukam na w³asn± rêkê, ale nic nie znalaz³em... poza "Metallic±" Agricoli, ale kolega Agricola to chyba XVI w. dunno.gif . pomocy!!! HELP!!!
pozdrawiam
Micha³ ¯elazo
Przepraszam, ale kto to jest ku¼nik ??? cool.gif
I jeszcze do tego wolny, czym siê tacy ró¿nili od niewolnych ??

To cz³onek jakiej¶ tajemnej ¶redniowiecznej lo¿y, albo czego¶ takiego ??? bigsmile2.gif
Je¶li tak, to niestety nie potrafiê Ci pomóc...

A mo¿e chodzi o kowala ???
W takim razie poczytaj sobie ró¿ñe tematy o ró¿nych czê¶ciach stroju. Kowale nie ubierali siê na co dzieñ inaczej ni¿ inni ludzie z tego samego stanu. A do pracy jak podejrzewam zak³adali co¶ podobnego jak wspó³cze¶ni.

Pozdr.
M.
Nano
ku¼nik to mniej wiêcej hutnik - go¶æ wytapiaj±cy ¿elazo. o tajnych lo¿ach pewnie w ¿yciu nie s³ysza³ bigsmile2.gif a wolny w tym znaczeniu, ¿e nie podlega³ lokalnemu panu tak,jak ch³op. nie wyrabia³ pañszczyzny itp. (czy jako¶ tak icon_rolleyes.gif)
i thx za odzew
pozdr
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Zapytaj Marcina S., ze skrótu wnioskujê, ¿e powiniene¶ mieæ go pod rêk±. Przede wszystkim normalna cywlina podstawka. Mo¿na zajrzeæ do European Occupational Dress Turnau, ale tam te¿ niewiele szczegó³ów. Jak normalny robol, mo¿e jaki¶ fartuch. Pozdrawiam
Gwyn
Nano
dziêki
przy najbli¿szej okazji zapytam smile.gif
pozdrawiam
Nano
Ku¼nicy mi siê nie przy¶nili mad.gif . Ewentualnym niedowiarkom polecam "Officina Ferraria" W. Ro¼dzieñskiego. Dzie³o wprawdzie pó¼niejsze, ale przynajmniej wspomina o ku¼nikach. Polecam te¿ http://www.gornyslask.pl/krajoznawca/zeszyt_11/inne/

Pozdr.
Dacron
A ja mam pytanie, jak wygladal taki fartuch roboczy, kuznika czy kowala ?? Szukalem w ikonografii i na forum, ale niestety znalazlem informacje tylko o fartuchach kobiecych.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.