Czy ma kto¶ mo¿e jakie¶ wzory malowania okr±g³ych tarcz wczesnych?
Proponujê zobaczyc strony internetowe grup odtwarzaj±cych wczesne ¶redniowiecze. Na 100% dobierzesz co¶ dla siebie! Niestety nie ma znalezisk malowide³ na tarczach, dlatego dobrze jest improwizowaæ. Dominuj±cym kolorem by³a prawdopodobnie czerwieñ ze wzglêdu na jej wszechstronne znaczenie ...
co¶ tam sie zachowa³o...
http://members.ozemail.com.au/~chrisandpet...eld/shield.html
wogole ciekawy artyku³ o okr±g³ej wczesno¶redniowiecznej tarczy
(gdzie¶ go ju¿ rzucali na Fresze)
pozdrawiam
Z tego co przeczyta³em to kolega Pioteroos jest z Mazowieckiej Dru¿yny Wojów
S³owiañskich ... A wzory malowide³ na tarczach s³owiañskich siê nie zachowa³y... No chyba ¿e siê myle...
Je¶li za¶ siê myle to prosze o konkretne dowody!
no tak...s³owiañskich....ale prosi³ o wzory okr±g³ych tarcz wczesnych...
pozdrawiam[/quote]
Rzeczywi¶cie oryginalne tarcze s³owiañskie chyba siê nie zachowa³y, chocia¿ któ¿ to wie co wykopuj± nasi znajomi ze wschodu...
Je¶li za¶ chodzi o ¼ród³a ikonograficzne to znam przynajmniej jedno gdzie wyobra¿ono kolory i wzory na tarczach. Chodzi mi tutaj o tzw. "pisanki" z miniatury znajduj±cej siê w Z³otym Kodeksie Pu³tuskim z koñca XI wieku. Kolory: czerwony, niebieski, ¿ó³ty, bia³y...
Pozdrawiam
Niemir
W okresie panowania pierwszych Piastów w dru¿ynie ksi±¿êcej dominowali najemnicy. Najczê¶ciej byli to normanowie i w³a¶nie z ich techniki wojskowej nasi przodkowie czerpali pe³nymi gar¶ciami. Mog³o (lecz nie musia³o, nie ma na to ¿±dnych dowodów) to tak¿e dotycznyæ malowania tarczy. Tutaj sprawa jest o tyle prostsza, ¿e ¼ród³a o technice wojskowej tej nacji s± do¶æ bogate...
w³a¶ciwie to wczesne tarcze ozdabiane s± najczê¶ciej symbolami s³owiañskimi(trystyka, swastyka-czêsto ukryta), ale widzia³em te¿ wzory wymy¶lone chyba przez samych w³a¶cicieli,wikingom za to zdarza siê malowaæ zwierzêta, rób wiêc co chcesz.
Witam! Na tej ozdobie z Lisówka (skarb ukryty po 1011) widaæ tarczê, nie wiem, na ile bliskie rzeczywisto¶ci jest zdobienie.
Pozdrawiam!
Vlasta
Witam
Nie pamiêtam dok³adnie ale zdaje siê ¿e w Rosji wykopano tarczê okr±g³± ca³± czerwon±.
W sagach te¿ siê pojawia motyw czerwonej tarczy jako rozpoznawczego znaku wojennego.
Pozdrawiam
Hmm.. a ma ktos moze dostep do wzrow na tarczach migdalowych lub SYMBOLI na tarczach okraglych?
CYTAT(BoBeK @ 08:42 19.01.2004) [snapback]28072[/snapback]
Hmm.. a ma ktos moze dostep do wzrow na tarczach migdalowych lub SYMBOLI na tarczach okraglych?
Hej, podpinam siê pod pytanie, i wrzucam cos takiego :
http://www.strangelove.net/~kieser/Russia/...def.html#shield - oceñcie
A tak przy okazji, to ja bym prosi³ o jakie¶ wskazówki (motywy) malowania u¿ywanego na Rusi (Kijów i raczej te okolice) Je¶li kto¶ by mógl co¶ zasugerowaæ/podrzuciæ jak±¶ ikonografie, gdzie moge zobaczyæ. Nawet nie chodzi mi o to,¿eby w 100% zrekonstruowaæ jaki¶ wzór konkretny, ale generalnie o jakies motywy
Pozdrawiam, Tasi
Mam problem z wyborem malowania tarczy okr±g³ej. Chcia³bym prosiæ o jakie¶ ¼ród³a, zdjêcia.
Nie ma znalezisk, nie ma ikonografii, nie ma opisów. Nie ma nic. I raczej nie bêdzie niczego.
Pozostaje Ci kopiowaæ wzornictwo ze s³owiañskich ozdób i zdobionych przedmiotów codziennego u¿ytku z interesuj±cego Ciê przedzia³u czasowego i geograficznego.
Â
CYTAT(Gauri @ 10:02 14.11.2009)
Mam problem z wyborem malowania tarczy okr±g³ej. Chcia³bym prosiæ o jakie¶ ¼ród³a, zdjêcia.
Witam, Z ikonografii wzór na s³owiañsk± tarczê to oczywi¶cie  pancerny z Lisówka ze skarbu IX - pocz. XI wieku. Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Informacji co malowaæ na tarczy – czyli znaki wojenne znajdujemy u Kad³ubka:
.... S³awa Boles³awa sta³a siê wszêdzie tak g³o¶na, ¿e (zgo³a) wszyscy nieprzyjaciele zdumiewali siê nad jego bitno¶ci± i ró¿ni [ludzie] nazywali go wychowankiem Marsa, tygrysowym synem, lwem srogim, smokiem ziej±cym ogniem, piorunowym grotem lub jakie¶ inne gro¼ne nadawali mu miana. ... ... Atoli nie zapominaj±cy o sobie W³adys³aw, nie maj±c dostatecznej si³y do pomsty, jakowym¶ sposobem pozyskuje dla siebie króla Pra¿an i z jego pomoc± pod¿ega nienawi¶æ Rudego Smoka do Boles³awa ... Czyli np.
tygrys – np. polski herb Lewart
Lew – wiele herbów s³owiañskich w tym god³o Czech
Smok czerwony Piorunowy grot Mo¿na te¿ spokojnie u¿yæ tamg – s± one na najstarszych polskich denarach np:
„piorunowy grot” Chrobrego
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Tamga Mieszka II - sfastyka
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikÂ
Tamga Sieciecha
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Pozdrawiam
Znicz
Suplement
 Jakby kto szuka³ wzoru zwierz±t z XI – XII wieku dla Polski – proszê bardzo Gniezno, Wzgórze Lecha, znajdziemy nawet „smoka ogniem ziej±cego”
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Herb Kopacz z Bu³garii – XI - XII w.
Znicz
Dziêkuje Zniczu. Jeste¶ moim wybawc±.
CYTAT
Jakby kto szuka³ wzoru zwierz±t z XI ? XII wieku dla Polski ? proszê bardzo Gniezno, Wzgórze Lecha, znajdziemy nawet ?smoka ogniem ziej±cego?
Ciekawe te p³ytki. Jak s± datowane? Zintepretowano je jako¶ konkretniej ni¿ tylko "p³ytki" ?
CYTAT
Informacji co malowaæ na tarczy ? czyli znaki wojenne znajdujemy u Kad³ubka:
.... S³awa Boles³awa sta³a siê wszêdzie tak g³o¶na, ¿e (zgo³a) wszyscy nieprzyjaciele zdumiewali siê nad jego bitno¶ci± i ró¿ni [ludzie] nazywali go wychowankiem Marsa, tygrysowym synem, lwem srogim, smokiem ziej±cym ogniem, piorunowym grotem lub jakie¶ inne gro¼ne nadawali mu miana. ...
... Atoli nie zapominaj±cy o sobie W³adys³aw, nie maj±c dostatecznej si³y do pomsty, jakowym¶ sposobem pozyskuje dla siebie króla Pra¿an i z jego pomoc± pod¿ega nienawi¶æ Rudego Smoka do Boles³awa ...
Czy to nie jest nadinterpretacja? To, ¿e kronikarz a rzekomo i wrogowie okre¶lali Boles³awa takimi czy innymi epitetami, nie znaczy przecie¿, ¿e kto¶ malowa³ je sobie na tarczach. Sobieski te¿ mia³ byæ "Lwem Lechistanu" a lwów na ówczesnych zbrojach czy ka³kanach przedstawionych nie widaæ.
Kierunek wzorowania siê na namacalnych zabytkach wydaje siê byæ bezpieczniejszym rowi±zaniem. Proste geometryczne wzory jak koncentryczne kó³eczka te¿ ³adnie siê prezentuj±.
Witam, Fajne te koniki, a najfajniejszy ten orze³ z Wolina – w sam raz na tarczê.Â
<Ciekawe te p³ytki. Jak s± datowane? Zintepretowano je jako¶ konkretniej ni¿ tylko "p³ytki" ?Datowanie warsztatu:
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Niestety datowanie warsztatu nie daje odpowiedzi jak stare s± wzory zwierz±t. Wg tego ¼ród³a – takie przedstawienie zwierz±t (zw³aszcza gryfów) wywodzi siê z sassanidzkiego Iranu i Bizancjum, Awarzy itd. W Europie zachodniej i ¶rodkowej od ok. VI wieku - wg niektórych badaczy.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik<Czy to nie jest nadinterpretacja? To, ¿e kronikarz a rzekomo i wrogowie okre¶lali Boles³awa takimi czy innymi epitetami, nie znaczy przecie¿, ¿e kto¶ malowa³ je sobie na tarczach. Sobieski te¿ mia³ byæ "Lwem Lechistanu" a lwów na ówczesnych zbrojach czy ka³kanach przedstawionych nie widaæ.Wg mnie tak to funkcjonowa³o, przydomki – ksywy l±dowa³y na tarczy a potem stawa³y siê znakiem klanu. Przy okazji lew na karacenie husarskiej.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik<Kierunek wzorowania siê na namacalnych zabytkach wydaje siê byæ bezpieczniejszym rowi±zaniem. Proste geometryczne wzory jak koncentryczne kó³eczka te¿ ³adnie siê prezentuj±. Jak najbardziej pomys³ dobry
 Pozdrawiam
Znicz
"a najfajniejszy ten orze³ z Wolina – w sam raz na tarczê. "
Rzeczywi¶cie, Orze³ wygl±da ¶wietnie, ale to ju¿ wzór zarezerwowany przez jedn± dru¿ynê, a mianowicie Bielsk± Dru¿ynê Najemn±
Wiêc odpada...
Pozdrawiam
CYTAT(Znicz @ 10:28 17.11.2009)
Wg mnie tak to funkcjonowa³o, przydomki – ksywy l±dowa³y na tarczy a potem stawa³y siê znakiem klanu. Przy okazji lew na karacenie husarskiej.
Fajnie, tylko wg mnie tak nie by³o. No i co z tego wynik³o nic.
Takimi i im podobnymi przydomkami zosta³ ju¿ Krzywousty nazwany we wcze¶niejszej Kronice Gala Anonima i nie ma ¿adnych podstaw aby je przek³adaæ na tarczê.
Malujcie co chcecie ale nie dorabiajcie ideologii do tego.
pozdrawiam
Â
CYTAT(Czcibor @ 22:12 17.11.2009)
Takimi i im podobnymi przydomkami zosta³ ju¿ Krzywousty nazwany we wcze¶niejszej Kronice Gala Anonima i nie ma ¿adnych podstaw aby je przek³adaæ na tarczê.Â
To nie tak, by³o odwrotnie – przydomki w przypadku Galla i Kad³ubka brano z powszechnie dostêpnych znaków wojennych i tarcz. Rudy Smok z Bayeux.
Â
Znicz
A sk±d taki domys³? Czy to gdybologia? Jaka¶ literatura, nazwiska.
Bo je¿eli tak to sam Krzywousty musia³ mieæ przynajmniej kilkana¶cie tarcz i wymieniaæ wzorek na inny co kampanie. Co chyba ¶redni by mia³o sens je¶li chodzi o lansowanie siê.
Â
CYTAT(Czcibor @ 00:10 18.11.2009)
Bo je¿eli tak to sam Krzywousty musia³ mieæ przynajmniej kilkana¶cie tarcz i wymieniaæ wzorek na inny co kampanie. Co chyba ¶redni by mia³o sens je¶li chodzi o lansowanie siê.
Sam sobie odpowiedz. Jakby¶ by³ bogaty mia³by¶ jedn± czy wiele tarcz? Na pewno u Piastów najczêstsza forma to orze³, ale czy tylko? Na denarach bywa ró¿nie.Â
Jakimi ilo¶ciami uzbrojenia dysponowali wodzowie – donosi ¼ród³o:
Â
Znicz
Zniczu - ale czy te zapiski dotycz± stanu posiadania samego w³adcy? Czy mo¿e raczej np. jego dru¿yny przybocznej? Mamy jakie¶ dane, ¿eby to rozrózniæ?
S³u¿ê:
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Warto zwróciæ uwagê na ustêp – ilo¶æ siode³ w oddziale (191)  – równa siê ilo¶æ pancerzy (192).
 Pozdrawiam
Znicz
CYTAT(Znicz @ 23:27 17.11.2009)
CYTAT(Czcibor @ 00:10 18.11.2009)
Sam sobie odpowiedz. Jakby¶ by³ bogaty mia³by¶ jedn± czy wiele tarcz? Na pewno u Piastów najczêstsza forma to orze³, ale czy tylko? Na denarach bywa ró¿nie.
Jakimi ilo¶ciami uzbrojenia dysponowali wodzowie – donosi ¼ród³o:
ZniczRozumiem, ¿e odpowiedzi na to sk±d teoria o zwi±zkach miêdzy tarczami a przydomkiem Krzywoustego to siê nie dowiem. Zatem zak³adam, ¿e jest ona Twoja. I dalej siê nie zgadzam. No bo skoro lew jako przydomek pochodzi³by od wizerunku na tarczy to jak wyt³muczyæ to, ¿e zwany by³ tak¿e dzieciem marsowym - te¿ by mia³ mieæ to wymalowane na tarczy?
No i druga sprawa - w kwestii Twojego zapytania - jak bym by³ mega woriorem, który wg przekazów kopiê czosnka o kulistych kszta³tach pomorzanom to bym siê trzyma³ dok³adnie jednego wzoru na tarczy po to, ¿eby wróg, który mnie zobaczy wiedzia³ z kim ma do czynienia i mia³ pe³ne portki. Co wiêcej chcia³bym, ¿eby moja ekipa te¿ takie tarcze mia³a po to ¿eby dziêki efektowi synergii strach moich przeciwników by³ jeszcze wiêkszy.
A denary to inna bajka. Bite by³y z ró¿nych powodów z zamiarem manifestacji ró¿nych celów, nie wiem po co ta pseudo-analogia.
Póki co wiêc Twoja teoria nie nosi namiastek faktów historycznych.
pozdrawiam
CYTAT(Czcibor @ 23:57 18.11.2009)
A denary to inna bajka. Bite by³y z ró¿nych powodów z zamiarem manifestacji ró¿nych celów, nie wiem po co ta pseudo-analogia.
Póki co wiêc Twoja teoria nie nosi namiastek faktów historycznych.
pozdrawiam
Monety - znaki na nich bite i takie¿ herby na ...
tarczyKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikÂ
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Pozdrawiam Znicz
Przepraszam, to jest jaki¶ ¿art?!
Nie no, Zniczu, przesadzasz chyba. Zaraz nam wyjdzie, ¿e - bior±c dodatkowo pod uwagê znane przypadki zmiany barwy t³a herbu w tym czasie - Leliwici byli muzu³manami, bo na god³ach Proroka te¿ mamy pó³ksiê¿yc i gwiazdê... Te symbole, które pokaza³e¶, s± zbyt powszechne, aby z nich wysnuwaæ takie wnioski.
Generalnie podziwiam Twoj± wiedzê i ogrom przekopanego przez Ciebie materia³u ¼ród³owego, zw³aszcza w temacie uzbrojenia ochronnego, ale mam wra¿enie, ¿e czasem siê zapêdzasz za daleko w niektórych hipotezach.
¯art prof. z Londynu
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam
Znicz
No dobrze, to ¿e god³a na pierwszych polskich herbach pochodz± od tamg sarmackich, tatarskich itd. wiemy nie od dzi¶, ale czego to niby dowodzi w kwestii przydomków osób herbownych czy nazw tych herbów? Chyba, ¿e ja ju¿ straci³em w±tek, o czym my w³a¶ciwie tu dyskutujemy. Mo¿e zostawmy ju¿ te dywagacje o Krzywoustych i inszych, koledzy, i wracajmy ad rem.
W kontek¶cie wzorów na tarcze tablica, któr± przedstawi³e¶, jest bardzo dobrym ¼ród³em przyk³adowych symboli, które, zgodnie z tematem niniejszego w±tku, nadaj± siê do zastosowania - bezpo¶redniego lub jako ¼ród³o inspiracji - przy malowaniu tarczy wczesno¶redniowiecznego S³owianina, zgadzamy siê?
W takim razie zakoñczmy w±tek przydomków królewskich. Przesy³am  tablicê z god³ami jaki u¿ywa³ sassanidzki król Ardaszyr I na monetach. Jak widaæ z za³±czonego obrazka – ten sam król posiada³ ró¿ne god³a – znajdziemy tam np. leliwê (1) jak i or³a (2d). Jeden król – wiele gode³. To tyle.
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Dla mnie osobi¶cie tamgi jako ¼ród³o dla S³owianina na wzory  na tarczê, s± jak najbardziej w porz±dku. Skoro S³owianie i koczownicy ze sob±  s±siadowali – znaczy wymiana idei by³a.
 Pozdrawiam
Znicz
CYTAT
Skoro S³owianie i koczownicy ze sob± s±siadowali ? znaczy wymiana idei by³a
By³a. Co prawda nie zawsze mo¿na tak jednoznacznie powiedzieæ (a przynajmniej wyci±gaæ z tego faktu wnioski co do mo¿liwo¶ci i kierunków zapo¿yczania), ale tym razem masz ca³kowit± racjê. Inaczej elementy te nie wesz³yby w tak du¿ej liczbie do polskiej heraldyki - a to jest dowód niezbity.
Nie wiem czy to dobra droga,ale mozna wykorzystac element zdobienia np.pasa jak ja to zrobi³em,maj±c nadzieje ¿e nie wysz³o sie na glupka:)
Ja to siê czasem dzieje w¶ród ludzi tatuuj±cych sobie chiñskie litery nie wiedz±c co one znacz±
Ryzyk fizyk:)
pozdrawiam
M.
Tamgi to dobra droga – mozaika z czasów Wêdrówki Ludów – na tarczy tamga.
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Zawsze mo¿na bardziej klasycznie czyli krzy¿ laskowany (taki  jak na polskich denarach)
Znicz
CYTAT
Zawsze mo¿na bardziej klasycznie czyli krzy¿ laskowany (taki jak na polskich denarach)
Co ciekawe,taki krzyz pojawia siê takze na jednym z zakonczeñ pasa z Mikulczic.
ps.kogo przedstawia pierwsza "ilustracja"?
Scena my¶liwska – mozaika nr.6 – willa Piazza Armerina – Sycylia – 4 wiek.
Niestety nie wiem kogo przedstawia.
Pozdrawiam Znicz
Czy aby to dobra interpretacja? My¶liwi z tarczami...?
Na tej mozaice poluj± zwierzêta, w tle za ¿o³nierzami.
 Pozdrawiam Znicz
Znicz, móg³by¶ podpisywaæ ilustracje które wrzucasz? Mam na my¶li wiek, miejsce i opis tego co przedstawia, bo dla przeciêtnego czytacza forum robi siê z tego zwyk³a pizza frutti di mare, która dla czytacza bardziej bieg³ego zalatuje wieloma niepasuj±cymi do siebie sk³adnikami.
Ma³a uwaga odno¶nie tamg. Z tego co pamiêtam ze studiów, zale¿no¶æ miêdzy tamgami a herbami rycerstwa polskiego, to temat g³êboki i szeroki, wiêc twierdzenie ¿e tamgi na tarczach s³owiañskich wojowników s± ok, tak po prostu, to powrót do mitologii rekonstrukcyjnej z przed ok 8 lat. Trzeba trochê wiêcej ni¿ wrzucenie paru fotek, by dowie¶æ, ¿e bosy plemienny woj w b³ogiej nie¶wiadomo¶ci macha³ tarcz± z herbem Brodzic. Nie jest to groteskowe?
Forum ma swoje prawa. Fajnie, ¿e s± ludzie zaanga¿owani w temat, ale wrzucanie zdjêæ nieraz bez komentarza, wobec konkretnych argumentów, to podej¶cie które w starych piêknych czasach nazywano obskuranckim i niechlujnym. Od jakiego¶ czasu obserwujê co Ty tu Zniczu wyprawiasz i normalnie krew zalewa. Kompletny brak sublimacji i pój¶cie na masê!
Obrzydliwy znak naszych czasów.
A fe!
Odstepujê Bjornowi pole do popisu. Mam nadziejê ¿e bêdzie  bardziej pomocny.Â
 Co do tamg – s± profesorowie, którzy porobili doktoraty i  profesury za komuny, têpi±c sarmatyzm i wszelkie tego typu szlacheckie idee – w my¶l doktryny pañstwa ludowego.
Jako cz³owiek wykszta³cony powiniene¶ o tym widzieæ. Mam prawo mieæ swoje zdanie, na temat tamg jak i PRL-owskich idei. Sulimirski napisa³ co napisa³, czy te¿ móg³ napisaæ co napisa³ - bo badania prowadzi³ w Londynie. Dla mnie on jest wiêkszym autorytetem.
Pozdrawiam Znicz
Je¶li mamy - za rad± Bjorna - bardziej naukowo, zaj±æ siê sarmackimi tamgami u S³owian, s³u¿ê stosownym fragmentem z ksi±¿ki naukowej. A. M. Ob³omski - "
Lewobrze¿e i Lasostep Dniepru w pó¼norzymskim i huñskim okresie" (Moskwa 2002) - artyku³ stamt±d - "
Obraz etnicznych procesów na terytorium lewobrze¿a Dniepru w pó¼norzymskim i huñskim okresie". Oto skan fragmentu - dla nie znaj±cych bukw poni¿ej moje nieudolne t³umaczenie.
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik 1. Pierwsze stadium (¶rodek III - druga po³owa IV w .)  Dla badaczy staro¿ytno¶ci tego etapu kluczowymi s± kwestie czasu i charakteru rozpowszechnienia na wschód czerniachowskoj kultury, etnicznego sk³adu jej ludno¶ci i wzajemnego stosunku tej ostatniej do kijowskich plemion zarówno zachodniego lasostepowego, jak i cesninsko-sejminskiego obwodu poleskiego. Co zatem reprezentuje czerniachowska kultura Lewobrze¿a Dniepru w etnicznym aspekcie? Wymienione wy¿ej dane ¶wiadcz± o tym, ¿e u podstaw jej kszta³towania leg³y tradycje minimum trzech etnicznych grup - germañskiej (wielbarskiej), pras³owiañskiej (kijowskiej) i scyto-sarmackiej. Dla lewobrze¿nego czerniachowa charakterystyczne jest "zasadnicze (dog³êbne) wymieszanie etno-kulturowe". Zabytki z elementami wszystkich tych trzech etnicznych elementów rozsiane s± po ca³ym terytorium Lewobrze¿a. Na obecnym etapie badañ tego regionu nie da siê wskazaæ obszarów, na których przewa¿a³yby kompleksy tylko jednego z nich. Materia³y ¶redniego horyzontu osiedla Boromla-2, siedliska Bukriejewka-2 i cmentarzyska Bliski Brzeg (Rodnoj Kraj) oraz osada i cmentarzysko Go³owino przedstawiaj± ró¿norodne warianty takiej syntezy wielokulturowych tradycji. W rzeczy samej podobne procesy zachodzi³y równie¿ w ¦rodkowym Podnieprzu. Mam nadziejê, ¿e zaspokoi³em g³ód wiedzy Bjorna. Wnioski z powy¿szego tekstu wysnujcie sami.
 Pozdrawiam
ZniczEdit: Zniczu, je¶li siê da to unikaj "polskich" cudzys³owów i d³ugich my¶lników typu Alt+0150 i Alt+0151, bo s± zamieniane w postach na znaki zapytania. Powy¿ej wyedytowa³em to.
Poprawi³em trochê w Twoim przek³adzie s³ownictwo i styl (nie wp³ynê³o to na wymowê tekstu i zasadno¶æ Twoich wniosków).
Pozdrawiam,
Andrzej/Viator
CYTAT(Znicz)
Mam prawo mieæ swoje zdanie, na temat tamg jak i PRL-owskich idei. Sulimirski napisa³ co napisa³, czy te¿ móg³ napisaæ co napisa³ - bo badania prowadzi³ w Londynie. Dla mnie on jest wiêkszym autorytetem.
Miêdzy negacj± sarmatyzmu, a jego radosn± afirmacj± jest jeszcze wiele odcieni po¶rednich. Oczywi¶cie, masz prawo mieæ swoje zdanie, ale poprzyj je jakimi¶ argumentami. Inaczej zacznie to wygl±daæ na zwyk³± kontrideologiê, która z naukowego punktu widzenia jest tyle samo warta, co idee PRL-owskie.
CYTAT(Znicz)
Mam nadziejê, ¿e zaspokoi³em g³ód wiedzy Bjorna. Wnioski z powy¿szego tekstu wysnujcie sami.
Tak ju¿ lepiej, chocia¿ wcale nie uprawnia to do wyci±gniêcia Twojego wniosku, ¿e s³owiañscy wojownicy nosili na tarczach sarmackie tamgi. Na podstawie zacytowanego fragmentu wniosek nasuwa siê raczej przeciwny: s³owiañscy nie nosili, a sarmaccy tak, wiêc prawdopodobna teza na podstawie tego fragmentu mog³aby byæ najwy¿ej taka, ¿e pewna grupa s³owiañskich wojowników mog³a stosowaæ sarmackie tamgi. Czyli nic nowego.
CYTAT(Bjorn z Dregowii @ 12:35 12.12.2009)
Tak ju¿ lepiej,
Dziêki. Z Twojej strony tak¿e lepszy post ni¿ poprzedni,  chyba, ¿e zwymy¶lanie nosi znamiona metodologii "naukowej", któr±  preferujesz.
 Pozdrawiam
Znicz
Mo¿e to komu¶ pomo¿e – tamgi u s±siadów S³owian
Â
Znicz
CYTAT(Znicz @ 09:04 17.12.2009)
Mo¿e to komu¶ pomo¿e – tamgi u s±siadów S³owian
Â
ZniczDobrze by by³o gdyby¶ podawal datowania zabytków.
Wrzucile¶ zakoñczenia pasów m.in. typu Martynovka-Æadjavica,a to VIw.
Oczywi¶cie mo¿na sobie doczytaæ w podpisie,ale nie ka¿dy od razu za³apie z czym to sie je.
Zamiast klarownej rekonstrukcji wyjdzie z tego potworek z prze³omu VI-XIw.
pozdrawiam
M.
Suplement. Bardzo podobne tamgopochodne znaki na s³owiañskim  przedmiocie z IX w.
Â
Znicz
Witam.
Wie kto¶ mo¿e gdzie mo¿na znale¼æ w miarê dobrej rozdzielczo¶ci wzory malowañ tarcz normañskich z tkaniny z Bayeux? Bêdê wdziêczny za jakiekolwiek informacje bo na freha niewiele znalaz³em :/
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.