Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XIII wieczna pochwa na miecz, oraz pas do jej mocowania
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Inne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
wbtrzcina
Chcia³em sie zapytaæ z czego i jak mozna zrobiæ pochwe na miecz?
Lotharion
Hmm...nie wiem czy pochwa na miecz, ktora ja zrobilem jest scisle historyczna,ale nikt kogo sie pytalem(a pytalem sporo osob) nie mowil ze jest cos nie tak...sam stwierdz czy jest wystarczajaca historyczna:)

Zatem...

Wzialem dwa kawalki sklejki( i tu jest ta niehistorycznosc-dla niektorych nie do przebaczenia) ktore wydrazylem po jednej stronie na ksztalt i mniej wiecej grubosc miecza( lepiej mniej, zawsze mozna poprawic)

Na to przykleilem plotno...np lniane. Myslem najpierw o welnie...ale w zasadzie to nie ma takiej potrzeby i wychodzi za gruba ta cala pochwa.

Calosc sie skleja butaprenem...i okleja tasma klejaca zeby klej zwiazal...

pozniej oddalem to takiej "fachwej pani" do obszycia w skore...tak wiec tu nic nie doradze

wykonczenia miedziane powinny ponoc byc,ale ja jeszcze nie mam:)

to tyle...czy jest to histryczne? nie widac zeby nie bylo:D

pozdrawiam. mam nadzieje ze sie przydalo:)
Morgoth
naj³atwiejszym sposobem bedzie chyba zszyczie paska skóry o d³ugosci ostrza i dwókrotnej jego szerokosci+pare milimetrów na szew. i tyle
Gotfred
Witam
Wbtrzcino, wejdz tutaj . Masz tam zgrabnie przedstawiony wygl±d jak i sposób wykonania XIII pochwy na miecz. Fakt, strona jest w jêzyku niemieckim, ale nawet dla nieznaj±cego tego jêzyka obrazki tam za³±czone s± raczej klarowne;) Zawsze mo¿na posiedziec trochê ze s³ownikiem. read.gif

¯yczê mi³ej pracy icon_wink.gif
Orzech
Gotfredzie, polecam jednak cofn±æ siê tam na stronê g³ówn± i wybraæ jêzyk angielski (albo francuski, jak kto woli icon_wink.gif ). Dobrze czasem trochu pobuszowaæ...
pozdrowienia
Orzech
DYSZEL
Ja osobi¶cie polecam metodê przystêpn± cenowo dla ludzi o podobnym zapale do pracy jak u ukraiñskiego ch³opa.

Wiêc:
1) Udajemy siê do cie¶li (stolarza jak niektórzy wol± choæ podobno s± miêdzy nimi ró¿nice dunno.gif ) i zlecamy mu wydr±¿enie tak jak pisa³ ju¿ Lotharion dwóch ³ódek o odpowiednich wymiarach ze sklejki, albo dêbiny, orzecha czy co sobie tam za¿yczysz.
Mo¿liwe i¿ powie ci by¶ mu nie zawraca³ du... no sam wiesz czego i ciê sp³awi wiêc szukaj takiego co jest dobroduszny i zrobi ci to z chêci± jako¿ i¿ lubi siê bawiæ w takie pierdo³y (do takich ludzi zawsze mo¿na przyj¶æ ze spraw± styliska do topora itp.). Najlepiej te¿ przyj¶æ z mieczem bo wtedy sam najlepiej zdejmie wymiary i zrobi jak siê patrzy.

2) Z wykoñczonym szkieletem kierujemy swoje kroki do szewca (choæ niektórzy podobnie jak napisano u góry proponuj± obkleiæ drewniany szkielet p³ótnem lnianym nas±czonym ¿ywic± b±d¼ lakierem przed oddaniem do obicia skór±), który nam to na cacy obszyje skór± (to najbardziej kosztowna inwestycja).

3) Szukaj±c w necie b±d¼ u zaprzyja¼nionego kowala czy innego rzemie¶lnika mo¿emy po nie najokrutniejszych kosztach dostaæ przyzwoite okucia zrobione na wymiar.

4) Umieszczamy miecz w pochwie dopinamy do pasa i jedziemy na turniej tak jak siê nale¿y smile.gif

Mnie osobi¶cie uda³o siê zamkn±æ ten koszt w nieca³ych 100 z³otych, ale nie wiem jak w innych miastach stoj± ceny us³ug i materia³ów dunno.gif

Jest tylko jeden problem. Nie jestem pewien czy taka pochwa bêdzie dobra na XIII w. Byæ mo¿e wystarczy ³adnie oszlifowane, pomalowane i polakierowane drewno z okuciami ju¿ bez skóry, ale nie jestem pewien (choæ tak¿e bardzo dobrze siê prezentuje)

Pozdrawiam
klepa
Witam!!!
Czy w wieku XIII istnia³y tylko i wy³±cznie pochwy trewniane obszyte skór± a mo¿e istnia³y te¿ pochwy wykonane jedynie z samej skóry .Bardzo prosze o odpowiedz!
Pozdrawiam Klepa!!!
Martin.de.Dinan
No ja mam pochwê, z samej skóry... fakt, ¿e sztywn±, ale jednak i nikt siê do mnie jeszcze nie przyczepi³... a wola³em unikn±æ drewna bo wystarczy siê niefortunnie wywaliæ na bitwie i po pochwie drewnianej....
Micha³ ¯elazo
O to w³a¶nie chodzi.

Spotka³em siê jak do tej pory tylko z wi±zanymi (i to wy³±cznie w rekonstrukcjach, zabytków nie widzia³em), ale na logikê, skoro inne paski z XIII wieku mia³y sprz±czki i nabijki, to dlaczego pas do miecza mia³by tego nie mieæ ?

Je¶³i kto¶ móg³by mnie o¶wieciæ, najlepiej przy u¿yciu zdjêæ lub rysunków zabytków, bêdê bardzo wdziêczny, bo w tym temacie jestem zupe³nym laikiem...

Pozdr.
M.
Micha³ ¯elazo
No i sam sobie odpowiadam... smile.gif

Na zdjêciu http://midgard.tyszkiewicz.edu.pl/~mahrycu...do/dscf4374.jpg jest kole¶ maj±cy pas do miecza ze sprz±czk±. Budynek którego pilnuje to wiedeñskie muzeum hitorii naturalnej, zbudowane w latach 70-tych XIX wieku, wiec ¼ród³o ¿adne, ale mo¿e autor na czym¶ konkretnym siê wzorowa³...

Jakby kto¶ mia³ jakie¶ sugestie - zapraszam.

Pozdr.
M.
Bartosz
jo³
nawet w BM s± pasy z klamerk± - pasy z pochw± do miecza
obie wersje w za³±czniku
pozdrawiam serdecznie
jo³

ps. sorki dwa razy mi wiadomo¶æ posz³a
Micha³ ¯elazo
O Bosz...

Tyle razy przegl±da³em Bibliê i ani razu nie rzuci³o mi siê w oczy, za to sznurowane pasy widzia³em wszêdzie smile.gif
Wielkie dziêki.

Pozdr.
M.
DrzewiaK
Witam.

Jako¶ na pocz±tku by³a taka tendencja w rekonstrukcji, ¿e klamra to absolutnie nie. Szczerze mówi±c nie wiem dla czego. Na przyk³ad w wiêkszo¶ci p³askorze¿b w katedrze Chartres postacie rycerzy maj± pasy z klamrami.

(Nie dysponujê w tej chwili linkiem...)

Szczerze mówi±c, to tak na logikê, wygodniejsze to i ³atwiejsze w zak³adaniu i zdejmowaniu. A jak kogo¶ staæ by³o na miecz, to i na klamrê pewnie mu te¿ starcza³o.
Micha³ ¯elazo
Raz jeszcze dziêki.
Przez weekend nowy miecz bêdzie mia³ "crash-testy", a w przysz³ym tygodniu pojedzie do oprawy, jeszcze tylko muszê wynale¼æ jak±¶ fajn± sprz±czkê z XIII w. smile.gif

Jak wszystko ju¿ bêdzie gotowe to wklejê fotê.

Pozdr.
M.
Borg
A ja mam pytanie kiedy pojawily sie pasy wiazane na rzemienie, a nie sprzaczka?
Czy wchodzi w rachube wiek XI?
Pozdrawiam
Mansonik
Je¶li kto¶ kiedy¶ ¶ci±gn±³ za³±czniki z linka ze strony i ma gdzie¶ na dysku to ja siê chêtnie poczêstuje.Bo strona co¶ nie za bardzo chce dzia³ac obecnie , a jak dzia³a³a to ja nie mia³em ochoty na pochwê do miecza.A pamiêtam ¿e na stronce by³o najprzystêpniej wyt³umaczone co i jak.
Pozdrówka
Harcownik
Witam!
Tutaj mo¿na nieco zobaczyæ: http://www.albion-swords.com/swords/albion...d--scabbard.htm
Pozdrawiam!
Borg
odnosnie skorzanych pochew mieczy znaleziono takie w Kolobrzegu
Archeologia ¶redniowiecznego Ko³obrzegu tomyI-IV (nie pamietam w ktorym) Ko³obrzeg 1996-1999
Cane Domini
Budowê pochwy opisa³ pewien mnich z Sankt Gallen.Zbudowana by³a z dwóch bukowych listew obci±gniêtych "jak±kolwiek skór±"i powleczonych"bardzo bia³± tkanin±,utwardzan± najja¶niejszym woskiem".Natomiast pochwa z Gdañska(XI) zrobiona by³a z dwóch deszczu³ek oklejonych p³ótnem i obci±gniêtych skór±.W kolejnych wiekach dodawano finezyjne okucia.z np.metali szlachetnych.Pochwy super mo¿nych rycerzy pokrywano cienk± blach±(czasem z³ocon± i ozdabiano z³otymi kamieniami)
Szamsziadad
czy mozesz mi Cane Domini podac tytu³ dzie³a w którym owy mnich z Sankt Gallen opisuje budowe pochwy na miecz?? I z jakiego wieku jest ten tekst? Z góry dziekuje i pozdrawiam smile.gif
Boran
Chodzi zdaje siê o Teofila Prezbitera, Diversarum Artium Schedula. Napisane bodaj na pocz±tku XIIw
Godfryd
Salve

Borgu wg datowania pewnej niemieckiej m±drej ksi±¿ki w XI wieku ale pod koniec wystêpowa³o co¶ jakby¶ owija³ paskiem miecz/pochwê do niego lub drugie rozwi±zanie tam prezentowane z drugim paskiem przyczepionym do tego na biodrach który w pewnym miejscy mia³ 3 pasek który trzyma³ miecz . Niemcy m±dry naród ale cholera ich wie . Je¿eli znalaz³e¶ mo¿e jakie¶ rze¼bo rozwi±zanie to móg³by¶ je umie¶cic ?

Pozdrawiam
Szymek z K-g
Mo¿e kto¶ jest w posiadaniu informacji na temat trzewików do pochewki, wygl±d, materia³? Interesowa³ by mnie prze³om wieków XII i XIII z terytorium Pomorza (Szczecin-Gdañsk) ale wybrzydzaæ nie bêdê z rodzimych ziem polskich; a mo¿e jaki¶ trzewik z krajów nadba³tyckich? Europa ? bigsmile2.gif
Dziêkujê z góry.
Vlasta
Moze Ci siê przyda - w Acta Militaria Mediaevalia, t.II jest artyku³: Janowski A. ? Br±zowe i srebrne trzewiki pochew mieczy z X-XIII w. z ziem polskich. Uwagi o proweniencji i chronologii.
Edycja - artyku³ (pdf) jest tutaj.
Szymek z K-g
Prawdopodobnie czego¶ takiego szuka³em. Dziêkujê smile.gif
Damien
A jak przymocowaæ pas do tej pochwy? bo nie moge tego rozgry¼æ.
Damien
Dziêki wielkie, a czy zamiast wi±zania na rzemienie wystêpowa³y te¿ sprz±czki?
Indar
Po³±czy³em tematy dotycz±ce pochwy jak i opasania - odpowied¿ na swoje pytanie znajdziesz wy¿ej.
Reset
Ja co¶ takiego sp³odzi³em...

Pochwy s± z dwóch kawa³ków drewna wydr±¿one i dopasowane do kszta³tu miecza sklejone (najlepiej klejem kostnym lub skórnym jak komu¶ zale¿y bardzo na tzw. "historyczno¶ci").
Jedna z nich jest oklejona na zewn±trz p³ótnem lnianym i na niej skóra siê najlepiej uk³ada³a.
Len jest obci±gniêty skór± zszyt± na krawêdziach lnianymi niæmi.
Ca³o¶æ jest opleciona pasem (najlepiej z niebarwionej skóry jucht)
Trzewik jest wykuty "na kolanie" z blachy mosiê¿nej.
Wykonanie jednej zajmuje mi mniej ni¿ tydzieñ.

Vronec

A tu bardzo ³adny schemacik oplotu na dwa paski
naprawdê ca³kiem ³atwe

Wronek
Eques
Salvete!
Ostatnio wreszcie zmobilizowa³em siê, aby obszyæ skór± moj± pochwê do miecza, w sumie wszy³o ca³kiem nie najgorzej (choæ rzecz jasna nie umywa siê do prezentowanych powy¿ej). Jednak mam problem z wykoñczeniem tego obszycia na górze pochwy. Chcia³bym w jaki¶ sposób tê skórê, która "zosta³a" przymocowaæ do drewna, tylko nie bardzo wiem jak, by by³o to w porz±dku. Do g³owy przychodzi mi tylko przyklejenie tego, albo przybicie jakimi¶ ma³ymi gwo¼dzikami (choæ to akurat by³oby raczej ahistoryczne) lub, co chyba bardziej historyczne, nitami. Co poradzicie w tej sprawie? Poni¿ej zdjêcia, jak to wygl±da:

Zdjêcie nr 1
Zdjêcie nr 2

Mam od razu pytanie, czy dobrze bêdzie, je¶li ow± pochwê bêdê trzymaæ na pasie przez ramiê? Ogólnie chcia³bym zrobiæ tak± "opaskê" ze skóry, do której przymocujê owy pas przez ramiê. Pytam, bo miecz wygl±da mi bardziej na XIII-XIV wiek ni¿ na X-XI ;).
Indar
CYTAT(Eques @ 21:24 15.08.2013) *
Mam od razu pytanie, czy dobrze bêdzie, je¶li ow± pochwê bêdê trzymaæ na pasie przez ramiê? Ogólnie chcia³bym zrobiæ tak± "opaskê" ze skóry, do której przymocujê owy pas przez ramiê. Pytam, bo miecz wygl±da mi bardziej na XIII-XIV wiek ni¿ na X-XI ;).

Takie mocowanie przez ramiê zdecydowanie nie bêdzie pasowaæ do tego typu miecza.
Najpierw odpowiedz sam na pytanie kogo chcesz odtwarzaæ. Dopasowywanie miejsca, czasu itd do posiadanego miecza jest na d³u¿sz± metê b³êdne.

Czemu pochwa jest w "krokiew" (v)?
I napisz sk±d jeste¶, w Twoich postach nie znalaz³em tej informacji - mo¿e znajdzie siê kto¶ blisko Ciebie do pomocy.
K
Eques
Zasadniczo miecz chcê sprzedaæ :D. Chyba, ¿e lepiej by³oby, gdybym sprzeda³ z drewnianym szkieletem pochwy ni¿ kombinowa³ z jej obrobieniem? A chcê sprzedaæ bo jest w cholerê ciê¿ki (1,75kg oko³o), a to chyba zbyt du¿o jak na jednorêczny (na pó³torarêczny raczej mi nie wygl±da, bo nie jest a¿ tak d³ugi, choæ mogê siê myliæ). Jak wisi przy pasie, to do¶æ mocno siê to odczuwa, bo pas a¿ siê ugina ;p. Wiêc pomy¶la³em, ¿e lepiej bêdzie, je¶li by³by na ramieniu. Zreszt± szczerze mówi±c chyba tylko takie mocowanie potrafi³bym wykonaæ.

Co do samej pochwy, to o co konkretnie chodzi z t± krokwi±? O wyciêcie na w±sy jelca, czy o jej zakoñczenie u do³u? Wybacz niewiedzê.

Jestem spod Zielonej Góry.
Eques
Nikt nie podpowie w jaki sposób najlepiej by³oby wykoñczyæ tê pochwê, aby by³o to w miarê historyczne? Czy mo¿e byæ klej, czy definitywnie odpada, czy mo¿e jakie¶ ma³e gwo¼dziki, czy raczej nity?
Viator
W zachowanych pochwach nie widaæ jakich¶ ³bów gwo¼dzi czy nitów na skórze. Koñcówki pasków raczej albo tak skonstruowane ¿eby siê da³y zawi±zaæ albo przyklejone np. na klej skórny. Ale je¶li robisz to na sprzeda¿ to mo¿esz daæ opcjê ¿e wykoñczysz pochwê zgodnie ze zdjêciem orygina³u / rysunkiem dostarczonymi Ci przez kupuj±cego, wtedy nie Twój problem na ile to bêdzie trwa³e a na ile poprawne historycznie.
Eques
No tak, to te¿ jest my¶l. Dziêki za odpowied¼.
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Jakiej gruboci skóry u¿yæ do pasa mieczowego? 2-3mm czy 4-5mm? zastanawiam siê czy ta 5mm bêdzie siê dobrze uk³adaæ w tych przeplotach. I jeszcze jaka szeroko¶æ dobrze wygl±da? 4-5 cm?
Indar
CYTAT(samotny rycerz ziemi Bogatyñskie @ 22:15 25.03.2014) *
Jakiej gruboci skóry u¿yæ do pasa mieczowego? 2-3mm czy 4-5mm? zastanawiam siê czy ta 5mm bêdzie siê dobrze uk³adaæ w tych przeplotach. I jeszcze jaka szeroko¶æ dobrze wygl±da? 4-5 cm?

2-3 mm wydaje siê dobry, nie ma co robiæ zbyt grubego - bêdzie brzydko wygl±da³. Co do szeroko¶ci to 4 cm jest moim zdaniem odpowiednie.
Rafa³ Pr±dzyñski
Indarze :
po pierwsze - pas noszony by³ ustawicznie - wiêc w oryginale by³ „zapewne” grubszy – bo skóra siê wyciera - dobrze wyprawiona mniej wiêcej milimetr na 8-10 lat.
po drugie – pas o za ma³ej mi±¿szo¶ci w stosunku do obci±¿enia bêdzie mia³ tendencje do skrêcania siê wokó³ w³asnej osi
po trzecie – owszem, na niektórych sylwetkach mo¿na to zniwelowaæ poprzez robienie pasa w±skiego – co bywa³o modne w wielu epokach – taki siê nie skrêci – ale u niektórych ludzi bêdzie powodowa³ wra¿enie „wrzynania siê” w cia³o

Ergo – obci±¿ony pas g³ówny ¶redniej szeroko¶ci – 4 – 4,5 milimetra mi±¿szo¶ci.

Piszê o skórze naturalnie garbowanej nie lakierowanej.

Ale to oczywi¶cie subiektywne obserwacje na kilku u¿ytkownikach.

Musi byæ oczywiscie elastyczne bardzo ta skóra.

Indar
Siê zgodzê, ale w przypadku mocowañ pochewek w ogólnie pojêtym wieku XIII, bo zdaje siê o to pyta kolega powy¿ej, mamy oploty na pochwie - dosyæ liczne. Gruba skóra na³o¿ona kilka razy na siebie da brzydki efekt. Mówiê tu o wizualnych aspektach tej kwestii.
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
W³a¶nie, w mojej poprzedniej (która niestety sie z³ama³a gdy na inscenizacji mnie zabijali ;) mia³em stary gruby twardy pas i te wszystekie przeploty wygl±da³y do¶æ dziwnie (za bardzo odstawa³y). Zastanawia³em siê czy to wina starej skóry czy zbyt grubej.

Rafale:
Trwa³o¶æ nie jest dla mnie a¿ tak wa¿na- nie noszê go przecie¿ tak czesto jak dawni rycerze ;)
Wrzynanie siê w cia³o tez mi nie grozi - chroni przed tym przeszywka
Tylko to skrêcanie siê obawiam

W kazdym b±dz razie dziêkujê za opinie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.