Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak wygl±da strój drwala z XIV i XV w.
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Lone
No w³a¶nie podajcie mi jakie¶ linki podpowiedzcie mi co¶, bo naprawde nie mam pojêcie jak móg³ wygl±daæ strój drwala w XIV I XV w.
watman
CYTAT(Lone)
No w³a¶nie podajcie mi jakie¶ linki podpowiedzcie mi co¶, bo naprawde nie mam pojêcie jak móg³ wygl±daæ strój drwala w XIV I XV w.

proste jak swinski ogon:
- na glowe 'bobasek' albo jakas pilcowa czapeczka czy tez robinhoodka
- koszula, gacie
- nogawice rozdzielne
- dublet, do roboty moze byc nawet sciagniety a nogawice zrolowane
- kurta - albo taka jak u gabrysi na stronie -> LINK <- albo ewentualnie bez zapinania z przodu, ale wkladana przez glowe
- pasek
- buty
- SIEKIERKA! :-)

watman, puszczanski drwal smile.gif
Andrzej Siejeñski
Witam

Ta kurta to kabat, ale na prze³om wieków XIV i XV ró¿ni siê kilkoma drobiazgami. Trzeba wywaliæ stójkê, a guziki gêsto (nie po dwa z odstêpami).

A tak ogólnie, to strój drwala ró¿ni³ siê pewnie od innych tylko siekier± b±d¼ te¿ innym narzêdziem.

Pozdrawiam
Halldis(Naamah)
Zwyk³e rzemie¶lnicze ciuszki i po problemie...
wydaej mi sie, ¿e tylko ³apki musia³ mieæ porz±dnie os³oniête, wiêc mo¿e jakies skórzane rêkawice
A tak to koszula, spodnie i do roboty
ale to tylko moje przypuszczenie, bo przeciez nie zarabiali tyle, zeby by³o ich staæ na jakies fanaberie
pozdrawiam
Wojciech Radzki
No wlasnie, bez zadnych fanaberii, wiec moze jednak lepiej nogawice rozdzielne a nie spodnie. smile.gif
Pozdr
WR
Halldis(Naamah)
no pisz±c spodnie mia³am na my¶li nogawice... szczerba.gif Ju¿ raz tu by³a dyskusja czy w ¶redniowieczu by³y spodnie czy w³a¶nie nogawice, a moze spodnie z saczkiem, dlatego uogólniaj±c napisa³am spodnie... smile.gif
pozdrawiam
Morrigan
Ja mam co¶ trochê pó¼nego, ale mo¿e siê przydaæ smile.gif
Berengar
Witam!

Mo¿e spytam tak: czym ró¿ni siê ubiór zamieszczony przez Watmana (TEN) od robe z pierwszej po³owy XV wieku? A mo¿e siê niczym nie ró¿ni? Mo¿e to tylko - odwieczne - nazewnicze problemy?

Pzdr
Berengar

PS Bardzo przepraszam za OT icon_rolleyes.gif ...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.