Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kilka pytañ nowicjusza
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie
Bartholo
Cze¶æ,

Niedawno zacz±³em my¶leæ o przy³±czeniu siê w przysz³o¶æi do bractwa jakiego¶ i nurtuj± mnie pytania na które nie znalaz³em odpowiedzi szukaj±æ na stronkach i forum.

* Nie wiem w koñcu od czego powinno siê zacz±æ przeszywki itp pod zbroje czy stroju codziennego ?
* Czy dobrym pomys³em jest na pocz±tek kupno miecza,w koñcu z niego nie wyrosne ( 1 rêczny)
* Czy g³owa du¿o ro¶nie icon_wink.gif tzn : je¿eli kupie he³m czy bêdzie on za pare lat za ma³y na mnie ?
* Co nosi siê pod bigwanty wiem, ¿e takie czarne co¶ ale z czego to jest ?
* W wakacje zamierzam stworzyæ sobie z ocynku kolczuge ile mi to zajmie ?
* Co to za typ he³mu, historyczny on ? bo jako¶ to co¶ na dole mnie myli ( na 1 rzut oka wydawa³a mi siê ³ebka z zas³onk±, patrz za³±cznik)
* Czy ko³o Gorzowa Wlkp jest jakie¶ bractwo rycerskie chêtnio bym zobaczy³ jak odbywaj± siê treningi itp w takim bractwie a Zielona to za daleko :/

Za odpowiedzi dziêkujê, umie¶ci³em to w uzbrojeniu poniewa¿ wiêkszo¶æ pytañ jest z nim zwi±zana, je¿eli by³o to przepraszam poniewa¿ szuka³em.
Pozdrawiam
hucziwiatr
A ja szukam informacji o uzbrojeniu ¿o³nierza i jego ubiorze z lat ok. 1880 armii brytyjskiej lub francuskiej i nie moge znale¼æ ! anger.gif dunno.gif
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Nie wiem w koñcu od czego powinno siê zacz±æ przeszywki itp pod zbroje czy stroju codziennego ?

Zdecydowanie codzienny- bêdziesz móg³ ju¿ na imprezy je¼dziæ, bez "mroczenia" w glaniaczach;)
CYTAT
Czy dobrym pomys³em jest na pocz±tek kupno miecza,w koñcu z niego nie wyrosne ( 1 rêczny)

Chyba nie jest z³ym, bêdziesz móg³ ju¿ zacz±æ æwiczyæ machaæ nim;)
CYTAT
Czy g³owa du¿o ro¶nie  tzn : je¿eli kupie he³m czy bêdzie on za pare lat za ma³y na mnie ?

Zawsze bêdziesz móg³ wypróæ ¶rodek i zmieniæ na bardziej dopasowany do g³ówki, poza tym raczej za du¿o Ci nie uro¶nie, w/g mnie;)
CYTAT
Co nosi siê pod bigwanty wiem, ¿e takie czarne co¶ ale z czego to jest ?

Mo¿e wystarcz± zwyk³e nogawice?(zale¿y jaki okres) Albo ew. pikowane.
CYTAT
Co to za typ he³mu, historyczny on ? bo jako¶ to co¶ na dole mnie myli

Mnie te¿ i co¶ mi siê zdaje, ¿e niespecjalnie- ale lepiej niech lepsi odemnie powiedz±;)
CYTAT
Czy ko³o Gorzowa Wlkp jest jakie¶ bractwo rycerskie chêtnio bym zobaczy³ jak odbywaj± siê treningi itp w takim bractwie a Zielona to za daleko :/

www.bagrit.pl -> Wielki Spis Bractw.
PoZdRoOfFk4
watman
CYTAT(Bartholo)
* Nie wiem w koñcu od czego powinno siê zacz±æ przeszywki itp pod zbroje czy stroju codziennego ?

zdecydowanie od stroju codziennego - zdecydowana wiekszosc czasu na turniejach to jednak cywilka - blachy zaklada sie na relatywnie krotko...
CYTAT
* Czy dobrym pomys³em jest na pocz±tek kupno miecza,w koñcu z niego nie wyrosne ( 1 rêczny)

na poczatek lepiej zainwestowac te pieniadze w stroj cywilny i sprzet obozowy typu naczynia, sztucce i potrzebna drobnice - masz 15 lat, do pelnego opancerzenia troche ci na pewno zajmie, wiec lepiej trenowac na razie przy pomocy sztyla od kilofa a nie ladowac pieniadze w cos, co bedzie potrzebne za dosc dlugi czas smile.gif
CYTAT
* W wakacje zamierzam stworzyæ sobie z ocynku kolczuge ile mi to zajmie ?

zalezy jak szybko zalapiesz sposob zaplatania kolczugi - na pewno w ciagu calych wakacji zdazylbys zrobic pelna kolcza, ale:
1) na poczatek nie warto - musisz miec cos poza zbroja zeby jechac na jakis wyjazd
2) NIE ROB kolczugi z ocynku - to sie mija z celem... zwykla 'stal czarna' albo sprezynowka!
CYTAT
* Co to za typ he³mu, historyczny on ? bo jako¶ to co¶ na dole mnie myli ( na 1 rzut oka wydawa³a mi siê ³ebka z zas³onk±, patrz za³±cznik)

helm wynalazkowy, uzywany w XX i XXI wieku - nie kupuj go ;]

zdrowka!

EDYCJA: cenzura mnie zdenerwila, wiec poprawilem ;]
Bartholo
Heh, dziêki za odpowiedzi smile.gif, a co do kolczugi to je¿eli takow± splotê to zainwestuje w przeszywanicê, a poza tym chce j± zrobiæ dla saysfakcji ^^.

Pozdrawiam.
Marcvs Acilivs Glabrio
Pamiêtaj tylko, ¿e kolczuga musi byæ grubsza, ¿eby wlaz³a na przeszywke. Aha i najwa¿niejsza z najwa¿niejszych spraw, której nie napisa³e¶- jaki czas chcesz odtwarzaæ?!(A wiêcej- jakie rejony i kogo;) )
Bartholo
O rejonach nie my¶la³em ale raczej rycerza Polskiego od koñcówki XIV do pocz±tków XV w jako¶ tak (1390-1420r) . Nie napisa³em bo nie potrzebne by³o to do moich pytañ. A o tym ¿e kolczuga ma byæ grubsza to wiem troche stronek o tym poczyta³em smile.gif, a co jest z³ego w ocynku, zabardzo ¶wiec±cy ?
Kordeus
No za bardzo blyszczy, przez co jest niehistoryczny:P. W sredniowieczu nie mieli drutow ocynkowanych:)
Tatar
watman,
Niejest ten hel zbyt wynalazkowy. On jest wzorowany na normalnego, tylko v robieniu jest intrerpretacji.
Bartholo,
V naprawde wcytajsie v Watmana. pisze powazne rzeczy, hocz troszke presadza smile.gif
Rob "civilnyj" sprzet najpierw.
A rzeczy bojowe zacznij nie wcesnej niz dzecydujesz na KONKRETNE wyroby - poszukaj informachi na frehe, potym poprosz o pomocy na frehe - powiedzom wielu rzeczy frehowcy, Ciebie zostanie zdecydowacz.
A jescze dobre zrobisz ze zamiast tego zeby robicz kolcziuge - pojedziesz na ruzne fiestiny v stroju. Poczujesz czy naprawde Ci to podobasie, poznasz liudzi, uznasz dokladnie co jak i gdzie musi byc, i dostac.
Moze znaidziesz i bratsvo kture Ciebie przyjmie.

Naprzyklad - ja jestem sam jeden na litwie - nie jestem v bratswie (widzisz Free-men-at -arms) to znaj - samemu wzysko robicz - jest nie tylko trudne (a czasem i niemozliwe) ale to moze i otbic Ciebie ot rekreacji.
I jescze - nekupui "Ai bede ok...". Kupij tylko CO JEST v naprawde ok!
Bartholo
No z festynami to siê zobaczy, wiem co mam kupowaæ z reszt± ustali³em ju¿ jak± zbroje bêde mia³...(za pare lat) teraz tylko poprzegl±dam stronki z ubraniami :]
Malar
-Przeszywke z kufai roboczej
-Ja sam zaczo³em od kupna miecza jednorêcznego
-Jak bêdziesz mia³ w he³mie kosz z wojskowego he³mu i pasek pod brod± to w pewnym stopniu sobie bêdziesz móg³ regukowaæ.
-
Marcvs Acilivs Glabrio
Ja zacz±³em od kolczugi i butów i mówie Ci... nie pope³niaj tego blêdu!
Zacznij najlepiej od zdecydowania siê kogo i kiedy chcesz robiæ. Potem poleci³bym zaopatrzyæ siê w strój cywilny, jakie¶ naczynka. Jak to siê ma to wiadomo, ¿e mo¿na zacz±æ bez "obciachu" i bez glanów je¼dziæ i siê z lud¼mi spotykaæ. Zbroje, etc. proponowa³bym(z w³asnego do¶wiadczenia) na sam koniec z kilku powodów:
-Z sam± zbroj± to sobie nie posiedzisz za specjalnie na jakiej¶ uczcie czy innej popijawie.
-Zbroje siê zak³ada na ciuszki codzienne, a przynajmniej buty, jakie¶ nogawice, gacie i koszule.
-Zbroja jest chyba najdro¿sz± czê¶ci± ca³ego ekwipunku. Podam Ci na moim przyk³adzie- kupi³em kolczugê za xxx, potem zamówi³em przeszywke. Niby wszystko cacy, ale jak przysz³a przeszywka, zauwa¿y³em, ¿e siê troche "rozrastam" w klacie i teraz zonk- wejdzie na mnie jescze kolczuga, czy kasa w b³oto?(na szczê¶cie wesz³a...)
Tak wiêc zacznij od stroju normalnego, codziennego- taniej, ³atwiej, potrzebny i tak, ba niezbêdny.
¯ycze powodzenia! Sam zacz±³em wszystko mniej wiêcej w wieku 15 lat icon_wink.gif
watman
CYTAT(Malar)
-Przeszywke z kufai roboczej

nie, kufaje robocze sa niehistoryczne

CYTAT
-Ja sam zaczo³em od kupna miecza jednorêcznego

...oczywiscie kiedy miales juz skompletowany stroj cywilny?

CYTAT
-Jak bêdziesz mia³ w he³mie kosz z wojskowego he³mu i pasek pod brod± to w pewnym stopniu sobie bêdziesz móg³ regukowaæ.

koszyk oczywiscie musi byc historyczny, a nie kupiony z demobilu, a pasek pod brode wtedy, gdy jest to kapalin...
Tomic
kolczuge sobi emozna odpusciæ, jak zainwestujesz w dobra przeszywe to kolczuga staje sie zbedna, lepiej pozbierac kasiorke i k upic sobie jaki¶ napier¶niczek albo p³aty.
Na poczatku tez mi sie wydawalo ¿e kolczugi sa git, ale po kupieniu za³ozy³em ja kilka razy a teraz wisi na stojaku i jest ozdoba mojego pokoju icon_wink.gif

co do miecza tez sobie mozna na pocz±tek odpu¶ciæ, jak kupisz sobie jakis maga turbo historyczny toporek tez bedzie fajnie a w kieszonce zostanie ci kolejna kasiorka np . na buciki
Oswald
Witam

CYTAT
koszyk oczywiscie musi byc historyczny, a nie kupiony z demobilu, a pasek pod brode wtedy, gdy jest to kapalin...

hmm.. a w normanach/¿ebrowkach to te¿ chyba pasek pod brode?? wyprowad¼cie mnie z b³êdu jak co¶.

Pozdro, Tasi
Krzychu(Czarny)
Witam!

S³uchajcie d³ugow³osi! Co robicie ze swoimi kud³ami/kitami ubieraj±c siê w pe³ne opancerzenie? Je¶³i kto¶ ma w³osy za ³opatki to raczej w he³mie ich nie schowa bum.gif . Rozumiem, ¿e mozna jes spu¶ciæ na plecy pod pancerz..ale chyba to niezbyt wygodne nie??
Rycerstwo rycerstwem, ale w³osów nigdy nie porzuce!! bum.gif

Pozdrawiam,
Krzychu
Oswald
Elo,
co do w³osów - te¿ tak my¶la³em (jeszcze mam d³ugie jester.gif ). Ale je ¶cinam tongue.gif ,
d³ugie w³osy raczej nie u³atwiaj± ¿ycia wojakowi- to raz. Dwa- juz mi siê znudzi³y icon_rolleyes.gif - czas na zmianê. Wiêc po Il¿y papa z w³osami bum.gif

A ja dalej pytam! Jak z paskiem pod brode we wczesnych he³mach? (np. w sz³omach- toto sie jednak deczko krêci na g³owie- szczegolnie jak ktos nam w tuleje przywali cool.gif )

Pozdro, Tasi
Krzysztof
Witam

czy kto¶ z Frehowiczów spotka³ siê z tak± broni± jak za³±czona
jedna bardziej zdobiona, druga mniej zdobiona
obydwie sa dwurêczne
kraj pochodzenia W³ochy
i tyle wiem
moze kto¶ spotka³ siê z takim ¿elastwem
Rafa³ Pr±dzyñski
Gizarmy.
Szymon de Conti Sarré
Mam w±tpliwo¶ci. Chyba, ¿e jest to jaka¶ szcz±tkowa wersja paradna (XVII wiek?). W³a¶ciwe gizarmy osadzane by³y na ponad 2 metrowych drzewcach i kszta³t haków umo¿liwia³ ¶ci±ganie je¼d¼ców z koni.
Wiêc czy na pewo gizarma?
Andrzej Siejeñski
A gizarmy nie miały dłuższego drzewca?
Krzysztofie a wymiary tego czegoś może znasz?
A swoją drogą to czy rękojeść tego po prawej nie jest trochę przekombinowana?
Krzysztof
d³ugo¶æ to by³o jakie¶ 130 cm
ale musia³bym sprawdziæ bo to na domowym kompie jest
+ raczej nie jest to co¶ skracanego bo by³o tego kilkadziesiat sztuk
a przy okazji to ta mniej zdobiona to wiek XV a ta z fantazyjnym drzewcem XVI
kraj pochodzenia Italia
Borg
nie wiesz ktora czesc XV wieku?
i tak przy okazji tych XVwiecznych masz wiecej fotek?

swoja droga ja bym byl za czyms co przewija sie od XII wieku, przez B.Maciejowskiego i kilka XV wiecznych ilustracjii...
W XII wieku widzialem wlasnie z takim gizarmowym zagieciem
kiedys byla ta ilustracja tutaj http://www.fioredeiliberi.org/ ale cos pozmieniali i nie moge odnalesc smile.gif
mardinus
A czy to nie jest broñ zaadaptowana z narzedzi ch³opskich?

Gdzie¶ widzia³em co¶ podobnego - i by³o urzywane przez ch³opów do przycinania pêdów winoro¶li czy innych ro¶linek.

To mog³a byæ po prostu zaadaptowanba broñ - tak jak np kosy kosynierów.
Rafa³ Pr±dzyñski
Gizarmy. Czyli broñ adoptowana z no¿y do krojenia ga³êzi w sadach. Rozbudowane gizarmy (np. angielskie) mia³y ze 2 do 2.20 (a nawet 3) i faktycznie rozbudowane ¿ele¼ce -ale wystepowa³y równolegle z takimi co od owego no¿a do ga³êzi niczym siê nie ró¿ni³y - a samego no¿a by³o kilk aodmian bo i drzewa i techniki ciêcia ze wzglêdów sadownioczych by³y ró¿ne. Te gizarmy maj± bardzo pierwotne krzta³ty ¿ele¼ców. A dugo¶æ drzewców - róznie bywa³o. A to ktos u¿ywa³ miecza nie d³u¿szego od gladjusa, a to topora z piek³a rodem, a to miniaturki halabardy.

Podsumowuj±c.

Tak czy siak - GIZARMY zamknac-temat.gif bigsmile2.gif
Krzysztof
dziêkuje Rafale smile.gif
wiadrowod
czy móg³by mi kto¶ wyja¶niæ co to za he³m? jak jest datowany i na jakich obszarach go u¿ywano - znaleziono ??

----> http://www.medievalrepro.com/Images/arthur3.gif

niestety dysponuje tylko zdjêciem rekonstrukcji - bêdê wdziêczny za zdjêcia orygina³u i za ogulne wyja¶nienie smile.gif

S³awa !!!
Thyrvald
CYTAT(wiadrowod @ 13:06 14.05.2008) *
czy móg³by mi kto¶ wyja¶niæ co to za he³m? jak jest datowany i na jakich obszarach go u¿ywano - znaleziono ??

niestety dysponuje tylko zdjêciem rekonstrukcji - bêdê wdziêczny za zdjêcia orygina³u i za ogulne wyja¶nienie smile.gif

S³awa !!!

To jest jakas uproszczona wariacja wschodniorzymskiego he³mu z IV-V wieku skrzyzowana w dodatku z he³mem typu Baldenheim.
Mrok i z³o
wiadrowod
CYTAT(Thyrvald @ 13:22 14.05.2008) *
CYTAT(wiadrowod @ 13:06 14.05.2008) *

S³awa !!!

To jest jakas uproszczona wariacja wschodniorzymskiego he³mu z IV-V wieku skrzyzowana w dodatku z he³mem typu Baldenheim.
Mrok i z³o

dziêki wielkie za info smile.gif
Spvrivs Decivs Darivs
CYTAT(Thyrvald @ 13:22 14.05.2008) *
Mrok i z³o

Hm, nie przesadzajmy ;) U schy³ku IV wieku Rzymianie adaptowali wschodnie he³my do swoich potrzeb- nie jest to wiêc a¿ taka "wariacja, mrok i z³o". Nie ka¿dy he³m pó¼no-rzymski musi byæ wzorowany na modelu Berkasovo ;) Kolega nie wspomnia³ co chce odtwarzaæ. Je¿eli zale¿y mu na upadku Rzymu, to moim zdaniem he³m jest jak najbardziej ok.

To oczywi¶cie tylko moja lu¼na dywagacja, za któr± (jako za nie zwi±zan± z tematem) przepraszam.

Pozdrawiam! smile.gif
ksajek
Witam!

Jestem nowicjuszem i osob± ma³ej wiedzy historycznej dlatego te¿ zwracam siê do forumowiczów ( oczywi¶cie po wcze¶niejszych mozolnych poszukiwaniach ) o pomoc zwi±zan± z okre¶leniem czy poni¿szy "pancerz" móg³ istnieæ i je¿eli by³ on praktyczny to w jakich wiekach wystêpowa³ najczê¶ciej i na jakich ziemiach?

Przetrz±saj±c tematy o przeszywnicach i pancerzach ze skór nie natkno³em siê na owe "pier¶cienie".

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Indar
Mo¿esz poczytaæ na ten temat w tym temacie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=293
I.
Selekos
Mam pytanie za 100 pkt., czy kto¶ mi mo¿e powiedzieæ sk±d wyciêty jest ten rysunek (to chyba Osprey), lub podaæ mi datowanie tego no¿a który na nim siê znajduje?

Rafa³ Pr±dzyñski
Je¶lii osprey to tylko jako ¼ród³o z czego¶. By³bym sk³onny siê za³o¿yæ ¿e to scena z ogrójca.
S³awoj94
Zobacze w swoich ospreyach , trochê zejdzie czasu ale mo¿e siê uda. Kilku numerów brakuje

Poszukam w datowaniach VII-XV

Czapka typka po prawej wygl±da jak noblemana(Szlachica ?) z XIVw.
Che³m typka po lewej jak kusznika wygl±da z XIV w
Borg
Nie wiem co to dok³adnie za obraz. Wygl±da na warsztat naddunajski. Datowanie 2 po³owa XV mo¿e pocz±tek XVI wieku. Jakby¶ mia³ wiêcej da³oby siê wiêcej powiedzieæ, tak nie bêdê strzela³.
W ¿adnym razie nic co Veremi napisa³.
Selekos
Problem w tym, ¿e nie mam wiêcej. Dosta³em tylko to na maila z pro¶b± o zrobienie takiego no¿a ze ¶ladami kucia- napisa³em, ¿e postaramy siê to zrobiæ w ci±gu miesi±ca. Po dwóch tygodniach klient siê wycofa³ z braku pieniêdzy, a my siê po¶pieszyli¶my i go skoñczyli¶my, o tak wyszed³:
http://img716.imageshack.us/img716/8229/uszak.jpg

Wydaje mi siê patrz±c na ofiarê obciêcia ucha, ¿e to druga po³owa XV w. ale nie jestem pewny, grafika wygl±da jak wczesny Osprey, lub (o zgrozo) Andrzej Micha³ek.
Borg
Jest spora grupa malarzy charakteryzuj±ca siê tym stylem. Np do¶æ znany o³tarz z Munderkingen. U nas podobne mordy te¿ wystêpuj±, najfajniejsze pamiêtam z Ratusza w Toruniu (jaki¶ ¶l±ski warsztat to by³ po 1500)
S³awoj94
Znalaz³em kapalin tego lewego mo¿e naprowadzi na trop , tylko ¿e jest to pocz±tek XV w.
kapalin
Borg
Nie. Kapalin i jego bli¼niaka znaleziono w Plemiêtach. Datowanie na pocz±tek XV wieku by³o jednym z kilku jakie pocz±tkowo dopuszczano. Ogó³ materia³u znalezionego na terenie obiektu sugeruje jednak raczej +/- po³owê XIV wieku.
Mogê postawiæ swoj± d³oñ, ¿e ten obraz to co najmniej okolice po³owy XV wieku, 0,5litra ¿e to warsztat niemiecki. O ile oczywi¶cie to orygina³ nie fajnej jako¶ci podróbka.
Kathyllan
http://www.123rf.com/photo_12221627_three-...background.html

Witam chcia³bym zapytaæ czy postaæ pana stoj±cego w ¶rodku jest poprawnie historyczna?Czy która¶ czê¶æ jego elementu wykracza poza ogólny zarys jego odtwarzania?

http://pl.pinterest.com/pin/359513982727925444/ tutaj wraz z he³mem.

Pozdrawiam!
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Góra XIII. Nie pasuj± rêkawice i nagolenniki. Zamiast blach powinna byc kolcza. To w skrócie ;)
Marek Hilgendorf
Znamy go... to Hartmann z £otwy.
to co ma na sobie to ok 100 lat rozstrza³u
Kathyllan
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 20:42 26.10.2014) *
Znamy go... to Hartmann z £otwy.
to co ma na sobie to ok 100 lat rozstrza³u

Z serii jeo zdjêæ jest te¿ jegomo¶æ w Sugarloafie,ten ju¿ jest nieco pózniejszy na moje mizerne oko wygl±da on ju¿ bardziej ca³o¶ciowo,czy siê mylê?
Tutaj swoj± drog± chcia³bym siê dowiedzieæ czy uzbrojenie ?
Generalnie szukam pomys³u na zbrojnego pomiêdzy "kolczym" a zbrojnikowym/p³ytowym.
Wiem ¿e to do¶æ mo¿e dziwne i szuka³em w¶ród ró¿nych krucjat,nie mniej jednak nie zawszemogê znale¶æ opowiwiednie materia³y do tego zw³aszcza jak wygl±da³o ich uzrojenie.Patrzê na post±gi p³yty nagrobkowe ale nie zasze co¶ na nich mo¿na dociec,a to co ma na sobie Pan z sugarloafem jest mi chyba najbli¿sze co do mojego wyobra¿enia.
Chcia³bym ¿ebym w wyposa¿eniu mia³ kolano,³okieæ,naramiennik,p³aty,przedramie i rêkawice mo¿e byæ z metalowym ¶rodrêczem ale z kolczymi palcami.He³m garnek/sugarloaf.
Wiem ¿e brzmi to jak lista ¿yczeñ do miko³aja ale je¶li jest cien szansy by to spe³niæ to knto nie pyta ten nie b³adzi smile.gif
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Specjalnie dla Ciebie:
William Fitzralph, died 1323
http://www.themcs.org/armour/knights/Pebma...alph%201323.jpg

Jak ogl±da³e¶ nagrobki, to pewnie znasz t± stronê:
http://www.themcs.org/armour/14th%20century%20armour.htm

Najlepiej widoczne to daty: 1323, 1325, 1327,1340

ps. Od praktycznej strony - noszenie kolczej + p³atów bez konia nie jest ³atwe ;)
Kathyllan
No i w³asnie tutaj jest problem,potrzebowa³bym kogo¶ kto mi pomo¿e odczytaæ to co jest na nich zapisane w cudzys³owiu.Tak wiêc na nagrobku zaproponowanym przez Ciebie nie bardzo wiem co ma na rekach.Wygl±da jak polowa narêczaka ale nie karwasz,od ³okcia do barku opacha?
I w³asnie co z do³em,widzê ¿e ma kolcze nogawice,kolano i po³owki ³ydki,ale nie ma ud czy mo¿na by by³o sadziæ ¿e mia³ tak zwane uda pe³ne doszyte do pikowanca jesli w ogole je nosi³?
Za du¿o dla mnie tu nie jasno¶ci i w tym b³±dze chyba najbardziej

http://manuscriptminiatures.com/5188/16561/

Znalaz³em co¶ takiego,zastanawia mnie co to jest na klacie jak równie¿ na rekach.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.