Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Broñ koñca XIX wieku.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
hucziwiatr
Witam !
Szuka³em w internecie jakie¶ wzmianki o uzbrojeniu ¿o³nierzy z lat 1880 - 1900, wojsk ( lub tego co powsta³o na wskutek mobilizacji ) polskich...i nic nie znalaz³em (?). Wy siê znacie na rzeczy i proszê Was o jaki¶ link do strony, gdzie bêdzie to opisane. Mo¿e byæ tak¿e armia brytyjska, francuska.

Pozdrawiam i idê dalej przeszukiwaæ internet... icon_cool.gif
hucziwiatr
AAAAaaaa....nie dam rady icon_cry.gif
Borg
hmm koniec XIX to juz napewno Mausery wz 98k, Mosiny 91
Nie wiem czy Gauss juz wymyslil swoj karabin naperdzany elektrycznie czy to troche pozniej?
S&W wprowadzili juz swoje rewolwery z magazynkiem bêbnowym,Colty mysle ze odpadaja jako prymitywne

http://mauser98k.internetdsl.pl/

tyle ze to ani franse ani GB
pozdrawiam
hucziwiatr
A wtedy wesz³y do u¿ytku karabiny Martini ... chyba ¿e siê mylê. ( przez te karabiny brytyjczycy zostali zmasakrowani przez Zulusów... ) A nie wiem jak to z u¿ytkowaniem przez armie k98 ... wiem ¿e karabiny jeszcze wtedy puszcza³y chumrki dymu z lufy...naboje by³y, czyli jeszcze cos nie tak z produkcj± prochu. A je¶li siê nie mylê, to k98 ju¿ "czysto" strzela ?
Borg
ta literke k niepotrzebnie napisalem
k znaczy ze kurz skrocony i nie wiem kiedy
ale ogolnie konstrukcja ok i uzywana nawet w czasie II WS
wiecej nie powiem ale z ciekawosci zapytam znajomego
hucziwiatr
Ok, ka¿da pomoc siê przyda. smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.