Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Polska] - Struny z jelit, jelitowe struny
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
S³owianka
Pytanie...gdzie mo¿na dostaæ struny jelitowe (lub folgi jelitowe altowkowe) nielakierowane za jakas w miare ludzka cene? chodzi mi o cos grubosci od G altowkowej w gore i podwojna dlugosc ( koniecznie min.85cm). potrzebuje dwoch takich albo jednej ale to juz musialoby byc bardzo grube C bass. moga byc uzywane (oby nie bardzo przetarte). to jest dosyc pilne pytanie.
help crazy.gif
krax
Czasami mo¿na dostaæ w sklepie muzycznym,ale niestety w horendalnych cenach icon_sad.gif
Ptack
i s± strasznie ciche
S³owianka
Zgadza siê..ceny s± zaiste z ksiê¿yca...a¿ cierpnie skóra. Zadzwoni³am do Krakowa i maj± mi co¶ wys³aæ jutro...modle siê ¿eby by³a dobra ta strunka, bo chyba znowu przez tydzieñ bêdê je¶æ sam chleb i ziemniaki. Fajnie by by³o ¿eby siê chocia¿ trochê to po¶wiêcenie op³aci³o ;P

Ptacku ja na szczê¶cie nie bêdê na tych strunach graæ, wiêc ominie mnie problem typu 's± strasznie ciche' . W moim instrumenciku bêd± one schowane pod skór± smile.gif Spotka³am siê jednak ju¿ z tekstami: 'no to skoro nie widac to po co ci takie drogie', 'oszala³a¶..zostaw te nylonowe'.
Zastanawiam siê tylko czy sama siê kiedy¶ odwa¿ê zrobiæ tak± strunkê...fuj

Tak na marginesie...moim zdaniem taki smyczkowy instrumencik dawny z jelitami...dla przyk³adu gamba... to mniam i niech siê schowaj± wspó³czesne.
Ptack
osobi¶cie preferujê wspó³czesne instrumenty, ale de gustibus...

zadam laickie pytanie...do czego Ci ta struna?
S³owianka
Ptacku wybaczam Ci Twoje laickie pytanie ;)
strunki potrzebne mi s± do skoñczenia bêbna który robie ju¿ z koleg± szmat czasu.
Najpierw wyprawili¶my skórê na pergamin, potem zosta³a zrobiona drewniana rama z fortepianowego drewna, zosta³y naciagniê te struny ale nylonowe i na to skóra. Zmieni³am decyzjê po rozmowie z przemi³± pani± z galisyjskiego zespo³u Leilia który by³ u nas w grudniu i chce zeby struny by³y jelitowe a bêben mia³ kontrolowany naci±g. To wszystko sk³ada siê na obraz przysz³ego pandero cuadrado/pandeiro/adufe (nazwa zale¿y od regionu pó³wyspu iberyjskiego). To taki kwadratowy bêbenek, ju¿ w XII-XIII wieku u¿ywany a przyjecha³ on do Europy razem z maurami.

ale do sedna..po co bêbenkowi struny?? otó¿ jest to jeden ze sposobów na wzmocnienie d¼wiêku..wibracji po uderzeniu ³apk± lub inym urz±dzonkiem w membanê . a ¿e bêbenek jest niejako otoczony skór± ca³y, to efekt jest super.

je¶li bêdzie ci siê chcia³o to gdzie¶ tutaj kiedy¶ zamie¶ci³am jego zdjêcie (jak jeszcze mia³ na sobie strunki nylonowe)
Piotr £uniewski
Witajcie!

Karolino, zerknij tutaj: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=struny...ny+jelitowe&lr=

Oferta do¶æ porz±dna chocia¿ ceny wysokie ( i po zaznajomieniu siê z nimi utwierdzi³em siê w przekonaniu ¿e nie za³o¿ê czego¶ takiego na swój instrument bo przeraza mnie perspektywa takiego wydatku co jeden/dwa miesi±ce).
S³owianka
Takie poszukiwanie by³o pierwszym co zrobi³am a sprawdza³am w 4 jêzykach, je¼dzi³am po sklepach muzycznych, dzwoni³am, pisa³am maile, rozmawia³am z ró¿nymi lud¼mi. Ale dziêki za chêci.
S³owianka
Alarm odwo³any. Struna przyjecha³a ca³a i zdrowa i jest taka jak j± sobie wymarzy³am. Bêd± razem z t± któr± dosta³am ( i nigdy nie przestanê za to byæ wdziêczn± tej która mnie obdarowa³a) tworzyæ zgran± parê smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.