Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strzelanie na odleg³o¶æ (flight shooting)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Corto
Witam

Czy kto¶ interesowa³ siê mo¿e tym typem strzelañ? Jakie s± Wasze osi±gniêcia? Czy istnieje turniej na którym przeprowadzania jest taka konkurencja?

Pozdrawiam
Maciej "Corto" Oleksy
Corto
Aby rozpocz±æ wpisywanie wyników podam w³asny: smile.gif

247m ³uk angielski Jankowskiego 30kg naci±gu strza³a 75cm oko³o 40g, pióra 4 cale.
Corto
I jeszcze 2 polskie rekordy:

Jerzy Jackowski - 321 m. z 86 funtowego (39 kg) ³uku "Recif Hunter" wêgierskiego producenta Grozer Csabo. Anegdota mówi, ¿e osi±gniêcie to zosta³o okupione wywichniêciem barku rekordzisty i z³amaniem ³uku.

Adam Swoboda - U¿ywaj±c strza³y karbonowej Superlite A/C/C Eastona, 8-18/560 (piórka krêcone typu "Wing-Wing") w dniu 4.10.2003 r. w Charzykowy strzeli³ na odleg³o¶æ 293 m z krótkiego (50") ³uku koreañskiego "Quick Hunter" 25kg, przy d³ugo¶ci naci±gu 28". Prêdko¶æ w tej próbie (przeprowadzonej w warunkach prawie bezwietrznych) mierzona na chronie wynios³a 60 m/s.
Wasilko
255 m. - luk 53 lbs (24 kg) turek TRH Grozera, strzala karbonowa 28"
210 m. - ten sam luk, ale strzala drewniana, 30-35 g. (na oko), 30"

145 m. - niby malo, ale luk tylko 28 lbs (12,5 kg) - dlugi drewniany (wiaz) mojej roboty; strzala karbonowa 28"
110 m. - luk jw., strzala drewniana 30-35 g. (na oko), 32"

...w tym roku bedzie wiecej bigsmile2.gif
Abrat
od 2002 odbywaj± siê co jaki¶ czas takie "spêdy" wystarczy zorganizowaæ i og³osiæ - ludzie przyjad± bo to fajna zabawa - o pierwszym poczytajcie tu:
http://www.bowtime.waw.pl/imprezy/strzelanie2002.html
trzeba znale¼æ imprezê z 19.10 i poczytaæ sobie relacjê oraz dostêpne wyniki i poogl±daæ zdjêcia.
A co do Jurka to nie 321 tylko ponad 322 i nie zwichn±³ sobie wtedy barku (je¶li ju¿ to przy innej okazji), ³uk jako taki siê nie z³ama³czyli nie z³amane zosta³y ramiona tylko uszkodzony zosta³ zaczep cieciwy.

pozdrawiam komatancko bigsmile2.gif
Wasilko
Na tym strzelaniu w X 2002 mialem byc, ale obowiazki mi nie pozwolily, a wiosna 2003 specjalnie przyjechalem na strzelanie na odleglosc do Warszawy, ale mzylo i bylismy tylko Jurek Jackowski i ja icon_sad.gif

A z tego, co slyszalem, to Jurek problemy z barkiem mial przy okazji strzelania ze 100-funtowego luku (45 kg.!) bigsmile2.gif - ale to innym razem.

Mam nadzieje, ze w tym roku ktos zorganizuje cos takiego, bo z checia bym sie stawil.
Bobkovsky
Witam!

Lubie sobie czasem postrzelaæ na odleg³o¶æ. Ale wyników nie zapisywa³em bigsmile2.gif Ale za to znala³em gierkê gdzie mo¿na siê troche w pobawiæ w flight shooting cool.gif http://playit.ch/playit_game.php?id=773

Pozdrawiam
Krzy¶ Znienacka
Witam

Zabawa jest przednia, je¿eli tylko ma siê odpowiednio du¿y kawa³ek terenu na którym strza³y nie pogin± smile.gif

Trochê siê w to bawi³em, bez zapisywania wyników.

Kiedy zbierze siê grupka kilku ³uczników to polecam stan±æ sobie w odleg³o¶ci mniej wiêcej 100 metrów (w kierunku w którym bêd± strzelaæ ) od nich, oczywi¶cie przy uprzednim za³o¿eniu ¿e bêd± strzelaæ na ok 200 metrów szczerba.gif widok jest niesamowity bigsmile2.gif
Obecnie pojawi³ siê koncept aby zrobiæ salwê p³on±cych strza³.... chêtnie stan±³bym te 50m. od strzelaj±cych rzeby kilka takich strzalek przelecia³o mi nad g³ow± devil.gif

Pozdrowionka.
Wotawa
Mamy kilka upatrzonych miejsc testowych w £odzi. Zobaczymy które wypali na d³u¿ej.

20kG "hun" Grozera i dosyæ przypadkowa, ¼le wywa¿ona strza³a - oczywi¶cie drewniana. Pod k±tem oko³o 40 stopni 160 - 180m. My¶le, ¿e do 200m. Mierzenie odleg³o¶ci - nieprecyzyjne. Kolejn± sesjê zrobimy sobie nied³ugo. Raczej jestem zainteresowany strzelaniem w okolice konkretnych celów na odlegg³osci powyzej 50m ni¿ rekordami odleg³o¶ci, ale to te¿ ciekawe.

Mamy ³uki Bartczaka i Grozera, mo¿emy sprawdzic te¿ np. jakie¶ Bisoka. Co chcieliby¶cie porównaæ?
Chodzi o ewentualne warunki i zasady takich strzelañ by mo¿na by³o porównaæ.
Strza³y karbonowe itp. bym sobie raczej darowa³, chocia¿, dla kontekstu mo¿e i po¿yteczne.
Kuba Bia³ek
a ja jestem ciekaw , jak mierzycie te odleg³osci ?
Ukasz Spode £ba
Witam!

No có¿... jak narazie mam Bisoka, ale póki rygor na zawodach siê nie zwiêkszy, pozostanê przy nim. Wolê najpierw skompletowaæ dobry strój. Co do strzelania na odleg³o¶æ... strzelali¶my z koleg± na odleg³o¶æ ok 80m do celu, ja sam na odleg³o¶æ ok 100, z bisoka prostego, 19kg naci±gu. Nie próbowa³em strzelaæ na maksymaln± odleg³o¶æ, ale wyniki NA PEWNO nie bêd± tak dobre. Jak tylko spróbujê i zmierzê, podzielê siê wynikiem.
A swoj± drog± strzelanie tak na 70m do celu jest bardzo fajne i ciekawe. Nie praktykujê tego raczej, bo przysz³o mi strzelaæ tak kilka razy, ale chyba do tego wrócê icon_rolleyes.gif

Pozdrawiam, Ukasz

Wiêc strzela³em, oto wynik: £uk Bisoka, angielski prosty, fabrycznie naci±g 19kg, u¿ywany 1 rok i 4 miesi±ce. Pogoda: zachmurzenie 5%, powietrze suche, wiatr leciutko w lewo nieznacznie zmieniaj±cy tor strza³y. Strza³a: Makietyszyn, 85cm, sosna, lotki gêsie. Wynik: 128,55m
Zbigniew Smolik
Witam.
Na Grunwie wystruga³em sobie ³uczek, pod okiem fachowca p. Jankowskiego (pozdrowienia),jesion prosty ok 205 cm,40,czy,50 kg.Osi±gima niez³e jak dla mnie.Po lidze w Uniejowie strzea³am strza³ami drewnianymi na ok 150 MOICH kroków , a mam 188cm wzrostu.(nikt nie lubi mojego badyla dunno.gif )
Adsumus
CYTAT
a ja jestem ciekaw , jak mierzycie te odleg³osci ?

Licznikiem rowerowym
Grzechotnik
Podaje te uzyskane na starej wojskowej strzelnicy garnizonowej w Gdyni. Tam do¶æ ³atwo szacunkowo okre¶liæ odleg³o¶æ bez ka¿dorazowego mierzenia bowiem znane s± jej wymiary i po³o¿enie szyn na których sta³y poszczególne tarcze wojskowe w tzw strzelaniu nr 2.

Krym Bisoka 47 funtów/27cali - strza³a easton 2018 regularnie w granicach 200 metrów, sporadycznie dalej. U¿ywanie równie sztywnych a l¿ejszych strza³ 2314, i carbonowych Redline410 - gorsze osi±gi.

Compound - Barnett Vortex 3D, 55-70 funtów/28cali, szybki ³uk IBO 319 stóp
- najd³u¿szy 375 metrów - uzyskany przy twardo¶ci 70# i strzale karbonowej fi 5,5/30 cali z masywnym grotem produkcji Armeñskiej, (strza³a za miekka do tego ³uku, uleg³a uszkodzeniu),
- Strza³a Easton Redline 410 - twardo¶æ 55# regularnie 300-320m sporadycznie 340,
- Strza³a Easton XX75 2314 - 55# regularnie 280 sporadycznie 300

Z obserwacji zauwa¿y³em, wa¿ne jest:
- kierunek wiatru - najlepiej lekko w skos pod wiatr,
- budowa strza³y - na dystans lepiej mieæ sztywn± ale cieñk± strza³ê ni¿ równie lekk± a grubsz±,
- wielko¶æ lotek - nie musz± byæ du¿e a najlepiej niskie a d³ugie,
- masa grotu - strza³a na dystans musi byæ inaczej wywa¿ona, (gdzie¶ mia³em parametry). Obserwuje siê to mierz±c k±t wbicia strza³y w grunt,(Armeñska wbi³a siê pod k±tem ok 45stopni a Redliny wbijaj± siê pod k±tem 60) lub obserwuj±c jej lot, po osi±gniêciu szczytu paraboli powinna opadaæ jak najd³u¿szym ³ukiem a nie szybko i prawie pionowo w dó³.
- Twardo¶æ ³uku w przypadku compounda 55# lub max 70# mia³a pomijalne znaczenie - tzn ró¿nice by³y mniejsze ni¿ rozrzut naturalny w serii.

PS : Jest kto¶ z Kielc to mo¿emy popykaæ smile.gif
Ukasz Spode £ba
Witam!

No mi do Kielc brakuje 70km.. z Ostrowca ¦w jestem dunno.gif

Pozdrawiam, Ukasz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.