Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Impreza w Czersku 1-3 lipca 2005
> Prywatne Inicjatywy > Bo¿y Bojownicy
Owen
Hej
A wiêc skoro termin ustalamy to tu mo¿emy sobie spokojnie pogadaæ o planowanych atrakcjach.
Pozdrawiam
Owen
Hej
Na miejscu s± zbite sto³y i ³awy z których bêdziemy mogli skorzystaæ, wiêc czê¶æ baga¿y odpada.
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Nocleg pod namiotami czy w pomieszczeniu? Czy bêdzie mo¿liwo¶æ rozpalenia ogniska na gotowanie?

Pa
S³odziutki
To nie by³o ju¿ omawiane? icon_wink.gif

Z tego co wiem, mamy nocowaæ w zamykanej komnacie w wie¿y, a tak¿e mamy mieæ mo¿liwo¶æ rozpalenia ogniska. Dla mnie to bardzo wa¿ne, bo przecie¿ mam gotowaæ. Ustalono jeden ciep³y posi³ek dziennie + suchy prowiant.

Spanembohem,
Sladky.
Owen
Zgadza siê
Nocleg w komnacie, ognisko na dziedziñcu zamkowym.
Generalnie do rozwi±zania narazie pozostaje sprawa s³omy któr± by ewentualnie trzeba przywie¶æ, ale powoli zaczynam my¶leæ czy np jakie¶ skóry i koce by nie wystarczy³y. Co o tym myslicie??
Poza tym spróbójcie siê zapakowaæ w kosze czy worki, tak by w komnacie w której bêdziemy spali nie by³o nic wspó³czesnego na miejscu.
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Wiêkszo¶æ ju¿ pewnie wypróbowa³a, ¿e jako materacyk idealnie nadaje siê przeszywa bigsmile2.gif .

Z tymi rzeczami to zawsze mo¿na z plecaka na pod³ogê, a plecak do samochodu icon_wink.gif .

Pa
S³odziutki
CYTAT
spróbójcie siê zapakowaæ w kosze czy worki, tak by w komnacie w której bêdziemy spali nie by³o nic wspó³czesnego na miejscu.

Pomys³ naprawdê godny uwagi! smile.gif Czersk jest blisko, wiêc gdyby siê to nawet niewygodnie taszczy³o, to d³ugo to nie potrwa.
Arbor
Byæ mo¿e z³o odwiedzi Czersk.

Ale sprawa rozbija siê w tym momencie o pawê¿e, bo nasze obecne sa mroczne.

Chêci i pieni±dze s±...

80% szans...
Owen
Hej
Je¶li macie mroczne pawê¿e to ich nie bierzcie i tyle smile.gif. Przyjed¼cie z broni± boczn± a najlepiej drzewcow±.
Plus rzeczy tzw. podrêczne i obozowe na mozliwie wysokim poziomie.
Pozdrawiam
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam!
Jesli nie zdarzy sie jakas katastrofa, bede, zatem przypominam kilka spraw:

PROGRAM

PT:
Przyjazd
SB
8.00 - POBUDKA
8.00-10.00 -SNIADANIE, UBIERANIE SIE ETC
10/00-12.00 - CWICZENIA SZYKU ORAZ NAUKA BEZPIECZNEJ WALKI INSCENIZACYJNEJ (CZYLI,JAK BIS SIE FAJNIE, HISTORYCZNIE I W MIARE BEZPIECZNIE NIE MAJAC PELNYCH BLACH)
12-16- CZAS WOLNY
16-17 - WYKLAD O WOJNACH HUSYCKICH, ZWLASZCZA O WYPRAWIE NA POMORZE
17-19 - CWICZENIA NA PLACU - CIAG DALSZY - EW. MARSZ PO OKOLICY
ND
Wyjazd

ZASADY:
* Dyscyplina wojskowa
* Warty cala dobe dwugodzinne dwuosobowe, pod bronia i w helmach. Nie lekcewazyc tego, bo zamek jest na wpol otwarty i mozliwe (choc w bardzoo malym stopniu) wizyty pijanych drechow. Inruzow od razu wypraszac, bowiem impreza jest prywatna, w razie potrzeby bez wahania dzwonic na policje. NIE WYGRAZAC BRONIA!!!
* Przed zachodem slonca z alkoholu tylko wino z woda (z przewaga wody), po zachodzie slonca tylko troche piwa na humorek. Na wojnie pijanstwo karano smiercia, wiec potraktujmy rekonstrukcje powaznie, a nie jak pijane mroki.W piatek W ZWIAZKU Z POSTEM proponuje powstrzymac soie od picie alkoholu.
* Na wierzchu tylko rzeczy historyczne - wszystko inne starannie ukryte
* Nie trzeba miec pelnego sprzetu bojowego, choc wypada miec przynajmniej hem i rekawice, bo ludzie calkiem "goli" nie cziwcza walki

NA CO UWAZAÆ:
* Nie schlaæ siê
* Nie nosiæ zbyt wyszukanych ozdób (najlepiej zdjac wszystkie badgesy)
* Nie pomyliæ stroju i sprzetu z I pol XV z poznym XV wiekiem (co niektorzy robia nagminnie)
* Nie psuc sobie i innym zabawy olewaniem dyscypliny albo jej stosowaniem w wersji "fala i koty".
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Tak tylko chcê siê upewniæ: Chodzi o ten Czersk ko³o Warszawy?
Na mapie komputer wyszuka³ mi trzy Czerski bigsmile2.gif .

Pa
Czersk kolo Warszawy smile.gif
Borg
Bracia a mnie niestety nie bêdzie:(
Rekrutacja na studia wzie³a góre ...
Owen
Witam
Zatem pytanie: Kto zamierza przyjechaæ??
Proszê siê zg³aszaæ imiennie.
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Ja bêdê jecha³. Bêdê mia³ w aucie 3 miejsca wolne i miejsce na sprzêt. Jadê z Olsztyna przez Olsztynek, M³awê i Warszawê. Mogê nawet kogo¶ z Warszawy zabraæ. Kto¶ reflektuje?

Co z jedzeniem? Bêdzie to gotowanie, czy jedziemy na suchym prowiancie? Ka¿dy przywozi co¶ ze sob±, czy robimy zakupy na miejscu? Czy obok zamku jest sklep? Co mo¿na kupiæ w tym sklepie: miêso, warzywa, pieczywo, alkohol?

http://www.ga.com.pl/czersk.htm
http://zamki.net.pl/zamki/czersk/czersk.html
http://chzg.vtrip.pl/Lirowa%20strona%20dom...ersk/czersk.htm
http://marcin.asia2.w.interia.pl/wyjazdy/warszawa.html
http://fotografix.7net.pl/galeria/architek...ura/czersk.html

Dla zainteresowanych PPKSem. Kurs Warszawa DA Zachodni - Czersk. Odjazdy z Warszawy:
10.00, 14.30, 15.00, 18.30.

Pa
Ja na 99% bede, bez sprzetow bojowcyh, za to i tak zrobie Wam kawal musztry.
Pozdrawiam!
Maciej
Owen
Rze¼niczku to ja bym poprosi³ o miejsce w wozie u ciebie smile.gif.
Sklepy oczywi¶cie tam s±. Mo¿na co¶ ze sob± zabraæ ale bez paranoi. Ja pewnei wezmê solone miêso.

Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Owen - zaklepany.
Jeszcze ze dwie osoby wejd±. Bryan jakby¶ chcia³ to i sprzêt bojowy wejdzie. Drzewcówki do 2 metrów wejd± do auta. Pawê¿ka zale¿y jaka - to bêdzie Skoda Felicia Kombi.

Owen podaj mi na priva nr telefonu komórkowego. Podaj mi te¿ miejsce sk±d mam Ciê odebraæ - najlepiej ¿eby to by³o gdzie¶ na obrze¿ach Warszawy - cobym nie pob³±dzi³ - nie znam Warszawy (jedynie okolice Pa³acu Kultury, ale tam wolê autem nie wje¿d¿aæ bez przewodnika icon_wink.gif ). Na mapie jest jaka¶ przelotówka z Olsztyna do Czerska, mo¿e gdzie¶ przy wje¼dzie do Warszawy (by¶ by³ moim pilotem w mie¶cie gdzie kursuj± tramwaje tongue.gif ).

W Warszawie bêdê oko³o 18.30. Zreszt± bêdê dostêpny na komórce.

Pa

Kto chêtny, kto chêtny...
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Prawdopodobnie do Warszawy bêdê wje¿d¿a³ od strony Grodziska. Do auta biorê Owena i Bryana. Jest jeszcze jedno miejsce wolne. Kto¶ reflektuje?

Pa
Owen
Hej
W³a¶nie potwierdzi³em u Niny przyjazd naszej grupy, wiêc mo¿emy ¶mia³o powiedzieæ: "W Drogê..."
Podobno s³oma ma byæ na miejscu, wiêc polecam sienniki.
postarajcie siê wzi±¶c jak±¶ drzewcówkê ze sob±, i inne przy¿±dy pierwszej potrzeby ;).
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

W aucie komplet. Jad± ze mn± Owen, Bryan i Synek.

Do obaczenia!
Ja iJaku przyjedziemy pozno, ok 20 przypuszczam. Ci, ktory przyjada predzej, sa proszeni o kontakt z Jakubem (Owenem), aby obgadac z nim sposob wpuszczenia na zamek. Przypominam tez, ze pijanstwo karane bedzie gardlem devil.gif
Pozdrawiam!
Maciej
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Ale Owen jedzie z nami icon_wink.gif. Niech siê kogo¶ innego zapytaj±, jak przyjad± wcze¶niej. Albo niech poczekaj±. Postaramy siê byæ jak najwcze¶niej. Ja siê specjalnie ze dwie godziny z pracy urwê, coby prêdzej dotrzeæ.

CYTAT
Przypominam tez, ze pijanstwo karane bedzie gardlem...

Co w wolnym t³umaczeniu: "Pij±c czêstuj organizatora" icon_wink.gif . I: "Pij coby¶ siê nie spi³" icon_wink.gif .

Pa
Wczesniejszy kontakt z Owenem, czyli dzisiejszy do godziny 18.00 (wtedy Owen wyjezdza)
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Tak a po 18.00 mo¿na go dorwaæ na mojej komórce:
698-838-495

Pa
vroobell
No to ¿yczê Wam mi³ej zabawy i zróbcie duuuu¿o fotek.
Do zo na Grunwie.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

CYTAT
No to ¿yczê Wam mi³ej zabawy i zróbcie duuuu¿o fotek.

No w³a¶nie. Braæ jak najwiêcej sprzêtu. Bêdê mia³ dwa aparaty cyfrowe. Miejsca na ponad 150 fotek najlepszej jako¶ci.

Pa
Owen
Hej
Wszystkim bardzo chcia³bym podziêkowaæ za przybycie, mimo skromnej liczby myslê ¿e bawili¶my siê fajnie smile.gif, a i zdjêcia powychodzi³y nam naprawdê czadowe smile.gif. Pozostaje mi mieæ tylko nadziejê, ¿e na nastêpnej imprezie Bo¿ich Bojowników, pojawi siê wiêcej osób, którzy poczówaj± siê do przynalezno¶ci do projektu.
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Przybyli¶my na zamek pó¼nym wieczorkiem. No troszeczkê pob³±dzili¶my w Warszawie, lecz uda³o siê dojechaæ. Wbili¶my siê w ciuszki i rozpalili¶my ogieñ. Ca³y zamek by³ do naszej dyspozycji. Siedzieli¶my do bia³ego rana. Zaczêli¶my tak jak na husytów przysta³o od wody z winem...

O dziwo! Na zamku straszy bia³a dama! Lecz to jest inna (husycka) bia³a dama. Ona straszy skoro ¶wit. Rzucê parê topowych cytatów z imprezy przy których siê turlali¶my ze ¶miechu:
- Bo my tu na zamku chcemy pokazaæ czysto¶æ, a nie s³omê.
- A bola³o?
- Co bola³o?
- Jak Pani z nieba spada³a.
- Ale wkrêt...

Na drugi dzieñ siê wbili¶my w sprzêta i powêdrowali¶my na d³³³³uuuugi husycki przemarsz. Szli¶my i szli¶my. Przez sad wi¶niowy... Mniam. Przez sad jab³kowy. Zdobyli¶my wa³ obronny. Przedarli¶my siê przez wysok± trawê. Podczo³gali¶my siê pod wroga. Zaatakowali¶my stracha na wróble /szkoda, ¿e Wróbla nie by³o.../. I wracali¶my. Przez sad jab³kowy. Przez sad wi¶niowy. I trafili¶my do karczmy która „Rzym” siê nie nazywa. Tam wypili¶my zimny z³oty trunek i pogadali¶my z kozami. Gdy czarni rycerze na swych ognistych rumakach przybyli do karczmy to powêdrowali¶my do naszej zamkowej siedziby. No i siê zaczê³o. Gotowanie i imprezowanie...

By³o dobrze. Towarzystwo przednie. A gwiazdy nam wskazywa³y drogê do... Byle wiêcej tak przednich imprez. Zdjêæ zrobi³em ze 160 sztuków. Zapewne na opublikowanie wyjdzie ze 20% tego – cenzura... W tym tygodniu siê pojawi± na necie.

Do nastêpnego...
Taniell
Witam wszystkich szanownych zgromadzonych tu husytów smile.gif

Osobom, które jeszcze mnie nie znaj± chcia³bym siê przedstawiæ. Nazywam siê Konrad ale wiêkszo¶æ osób zwraca siê do mnie per Taniell. Jestem nowym nabytkiem w projekcie Bo¿ych Bojowników. Jezeli chodzi o funkcje w taborze to jeszcze siê do koñca nie zdecydowa³em gdy¿ na razie jestem skupiony porz±dnym obszyciu siê na odpowiedni okres a nie zbrojeniu - ale na wszystko przyjdzie czas ;)

Osobom, które ju¿ mnie znaj± i z którymi mia³em przyjemno¶æ spêdziæ przesympatyczny weekend na zamku w Czersku chcia³bym serdecznie podziêkowaæ za wspaniale towarzystwo i dobra zabawê smile.gif Mam nadzieje ze za jaki¶ czas znowu wszyscy siê spotkamy miejmy nadzieje w szerszym gronie.

Nie mogê siê ju¿ doczekaæ na zdjêcia od Rze¼niczka i Jarka a wierzcie mi jest na co poczekaæ smile.gif
ja w ramach apritif'u moge pokazac jedno zdjecie zbrojnych - od lewej - Rze¼niczek, Owen, S³odziutki smile.gif (w za³±czniku)

Pozdrawiam serdecznie
Konrad vel Taniell
synek
No to ju¿ po wszystkim.
Fajowo by³o siê pobawiæ w Czersku. Pomijaj±c tylko t± przemi³± pani± co bilety sprzedawa³a, uwarza³a ona ¿e tury¶ci oczekuj± sterylnej czysto¶ci na wierzy a nie s³omy cool.gif .

Bardzo mi³a impreza w ka¿dym calu ja nie mam prawie nic do zarzucenia, mi³a atmosfera, dobre ¿arcie, i wiele wiele chwil przepe³nionych du¿± dawk± dobrego poczucia chumoru.

no to ja skoñcze swoj± wypowied¼ s³owami "drei zwei eins Hermann"

Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Pierwsze foty ju¿ s±:
http://pracaxxx.w.interia.pl/index_bpocz.htm

Pa
Bardzo ladnie! Zaluje, ze mnie nie bylo. Porada na dzis - zaswsze wylaczaj komorke w piatek wieczorem, bo z redaktorka moze zadzwonic nawet w piatek po 21 i z weekendu nici:) Kiedy nastepna impreza?
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

CYTAT
Kiedy nastepna impreza?

Mo¿e jakie¶ warsztaty na Grodzisku? Chudowie?

Pa
Ja bym proponowal wygospodarowac jeszcze jakis weekend w Czersku albo na dzialce Owena, moze we wrzesniu? Nie zwiazany z jakas impreza, lecz zarezerwowany na warsztaty husyckie:) Warto przy okazji wreszcie poruszyc sprawe wozu. Z tego co ogladalem rekonstrukcje i obrazki, cos takiego mozna spokojnie zrobic samemu, od biedy na bazie wozu chlopskiego. Trzeba miec wolny weekend, narzedzia, toche drewna i mnostwa zapalu.

Gorzej z obmysleniem przyszlego sposobu transportowania i przechowywania.

No, ale o wozie pogadamy w watku o wozie, do uczestnikow spotkania mam za to pytanie:

Jakie uwagi, co wyszlo w praniu? Nad czym trzeba popracowac, a co zmienic?

Pozdrawiam!
Maciej
Owen
Hej
Jak dla mnie, wiêkszo¶æ rzeczy siê sprawdzi³a. Oczywi¶cie trzeba na przysz³o¶æ mocniej siê przygotowaæ, by w naszej obecno¶ci nie le¿a³y plastiki czy plecaki wspó³czesne, z tym dalismy sobie trochê za du¿o luzu, ale generalnie oki. Spraw± w któr± powinni¶my dalej i¶æ s± moim zdaniem przemarsze. Mimo ¿e ten wypad³ dosyæ jak na majówce, ale i tak klimat by³ niez³y. My¶lê ¿e mo¿emy teraz pomy¶leæ jak± nastêpn± wyprawê urz±dziæ.
Ju¿ wspomina³em o ¦wiêtym Krzy¿u, choæ to akurat kiepskie miejsce dla Husytów ;). Ale Jura obfituje w inne ¶witne trasy. Ostatecznie mozna zrobiæ dwudniow± wyprawê np po Kampinosie smile.gif.
Pozdrawiam
Tak, przemarsze to dobra sprawa, to najlepsza frajda w odtwarzaniu 39 roku i jak sie okazuje, do zrobienia bez komplikacji (lacznie z biwakowaniem po drodze w polu)

Potrzeba tylko:
* terenu na ktorym mozna nocowac bez obawy konfliktu z wladzami za np palenie ognisk
* stalej kwatery, gdzie mozna zostawic niesredniowieczne plecaki etc
* ew. pomyslu na to, jak przejechac nie wzbudzajac sensacji w maksymalnie duzej ilosci sredniowiecznych rzeczy, a potem rzeczy niesredniowieczne na czas przemarszu spakowac gdzies na dno sakwy - by wyeliminowac plecak wspolczesny.

Pozdrawiam!
Maciek
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

CYTAT
Jakie uwagi, co wyszlo w praniu? Nad czym trzeba popracowac, a co zmienic?

Tak trochê przymroczyli¶my plastikami. Jako kosza u¿yli¶my jednorazowej reklamówki. Trzeba bêdzie gdzie¶ taki kosz za rogiem chowaæ. No i pojemniki na wodê. Przyda³yby siê du¿e pojemniki na wodê /kilkulitrowe/ zatykane wielkim korkiem. My przy braku takowych przymroczyli¶my wielk± bañk± plastikow±. No i tyle z uwag które mi siê nasunê³y. Proponujê te¿ jako priorytety postawiæ te rzeczy o których wspomnia³em w Rocie ¶w Jakuba: zakaz u¿ywania skarpet wspó³czesnych; zakaz u¿ywania przez chopów gatek wspó³czesnych pod historycznymi i wymiana ¶nie¿nobia³ej bawe³nianej bielizny na len.

Pa
Owen
Jo³
CYTAT
zakaz u¿ywania skarpet wspó³czesnych; zakaz u¿ywania przez chopów gatek wspó³czesnych pod historycznymi i wymiana ¶nie¿nobia³ej bawe³nianej bielizny na len.

Ej ale chyba nikt z ca³ych 7 osób nie mia³ z tym problemu?? smile.gif
Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Ale bêd± inni i nastêpni icon_wink.gif .

Najlepszy klimat by³ z wymian± gatek bigsmile2.gif . Jedni siê chowali pod koc, inni wchodzili piêterko wy¿ej... bigsmile2.gif . By³o fajnie i o to chodzi bigsmile2.gif .

Pa
Taniell
Czesc smile.gif

Troszke z rêk± w nocniku ale ju¿ s± smile.gif

Zdjêcia z Bo¿ych Bojowników aparatem Jarka.

Za jaki¶ czas dodam te¿ filmiki :P

zpraszam na
http://jazwiec.pl

Pozdrawiam
Konrad
synek
w koñcu kto¶ zaopiekowa³ siê moimi zdjêciami (ja jestem pierdo³a komputerowa i nie potrafie takich rzeczy smile.gif )

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.